http://speedy.sh/sBF4R/Krzyzacy50t3Polska.sav
Polska
Wersja do druku
Ulala, ktoś chyba coś popieprzył; albo w plikach, albo z ustaleniem trudności gry. Mam w zapowiedziach sumę x, a dostaję x - 2400, przy żadnych stratach terytorialnych, żadnych rekrutacjach, a jeszcze z dodatkiem handlu z Niemcami. Coś tu wyraźnie nie gra. Do reklamacji.
Niemożliwe, wszystko gra.
Może masz zaplanowaną budowę / rekrutację za 2400 z poprzedniej tury - albo ktoś zerwał prawa handlowe?
Swoją drogą - gdy tracisz kupców (np. przez wrogie przejęcie) to wyparowuje forsa ze skarbca?
=================================
Może jakaś wroga armia plądruje gdzieś teren (wtedy spadają przychody z powodu zniszczeń)?
Nie, nie i nie. (Trochę realizmu - od kiedy pojedyncza armia powoduje 2,5k zniszczeń?) Mówię: handel z Niemcami wręcz dochody podniósł. Może trudność jest bardzo duża, to ona część dochodów anuluje. (przynajmniej w wwmwe) A regułą od dawien dawna jest ustawianie trudności normalnej.
Chyba większość z nas ma przychody dużo na minus, więc nie ma co narzekać tylko grajmy dalej ;)
Przeprowadziłem u siebie inwentaryzację skarbca w turach 1 i 2.
Też mam taką "dziurę budżetową" w granicach ok. 2,5 k, chyba nawet większą:
Przed klepsydrą tura 1:
Kasa początkowa - 10,000
Wydatki tura 1 (budowa + rekrutacja) - 5,730
Przychody tura 1 (burzenie, plądrowanie) - 31
Kasa na koniec tury - 4,301
Przewidywania na następną turą - 5,776
===========================
Po klepsydrze tura 1:
Wydatki (pensje, utrzymanie wojsk, korupcja i inne) - 3,281
Przychody (farmy, górnictwo, handel, kupcy, podatki, sakwa) - 4,756
W sumie powinno być - 5,776 (zgodnie z przewidywaniami)
Natomiast faktycznie na początku tury 2 tury - 2,578
Różnica (tyle brakuje, gdzieś wcięło) - 3,198
Nawet jeśli naliczył się koszt utrzymania za te oddziały, które rekrutowałem w turze 1 (razem 465 za zamkowe plus 500 za milicje w miastach ale milicje powinny mieć darmowe utrzymanie) to i tak ponad 2000 (2,733 a jeśli gra policzyła koszty utrzymania milicji to 2,233) brakuje.
===========================
Jeśli dostanę sejwa do tury 3 to sprawdzę jeszcze jak to wygląda między turami 2 a 3.
Na koniec tury 2 miałem 218 a przewidywania na turę 3 to było 2,823.
Na 99% ustawiałem trudność normalną. Więc to raczej nie to.Cytat:
regułą od dawien dawna jest ustawianie trudności normalnej.
Sprawdź może, czy na Singlu na poziomie normalnym też takie zjawisko ma miejsce ??
Może w Krzyżakach część dochodów gracza ludzkiego (ale nie frakcji AI) jest anulowana nawet na poziomie normalnym ??Cytat:
Może trudność jest bardzo duża, to ona część dochodów anuluje. (przynajmniej w wwmwe)
Ja po pierwszej turze miałem przewidziane +1400 a wyszło -800 ale myślałem że to dlatego że mi krzyżak zamek zdobył.
W kojejnej turze miałem przewidywane -100 a wyszło ponad -2000. I to pomimo tego że troche wojska straciłem w bitwie.
Bez sensu. W takim razie po co miałby być podawany przewidywany skarbiec skoro może być jakikolwiek?Cytat:
Może w Krzyżakach część dochodów gracza ludzkiego (ale nie frakcji AI) jest anulowana nawet na poziomie normalnym ??
Danii też sporo wcięło
U mnie podobnie. W turze 1/2 wyszedłem jakieś 2500 poniżej prognozy, (nie wliczone do przewidywań przychody z kupionych miast i opłata za nie się mniej więcej znoszą), w bilansie 2/3 jestem ponad 3k stratny i skończyłem na minusie mimo małych wydatków i prognozy wzrostu. Coś tu jest nie tak.
Proponuję, żeby MG przeleciał kolejkę parę tur do przodu i zaobserwował czy dalej się tak będzie działo. Jeśli się potwierdzi, no to jedyną chyba przyczyną jest jakiś błąd w plikach którymi dodawaliśmy norwegię :)
ja nawet pisałem do Domena w tej sprawie total minus :confused: