Wait, masz na myśli Sarmatów, że Roksolanów, Madziarów etc. czy Alanów? Bo nie zrozumiałem ;) Moim zdaniem albo Armenia, albo Roksolanowie, albo Madziarowie. Nie zapominajmy też, że jeśli Attyla wygra, to też te 3 nacje Słowian będą darmo.
Wersja do druku
Wait, masz na myśli Sarmatów, że Roksolanów, Madziarów etc. czy Alanów? Bo nie zrozumiałem ;) Moim zdaniem albo Armenia, albo Roksolanowie, albo Madziarowie. Nie zapominajmy też, że jeśli Attyla wygra, to też te 3 nacje Słowian będą darmo.
Tak, dlatego już w trzecim newsie przypominam, że wygrana Attyli to DLC za darmo. ;)
Mam na myśli frakcję Roksolanów, a przy okazji poprawienie całej grupy na jej wzór. Celtowie, Słowianie na początku byli kopią Germanów a teraz mają unikatowe rostery. podobnie liczę na poprawę grupy Sarmatów, bo są skośnookimi kopiami Hunów.
Tak się zastanawiam: czy tylko mnie to dlc nie obchodzi zbytnio?
Znaczy zawsze to dobrze że zrobią odrębną kulturę, ale nic ponad to.
Gra zmierza w kierunku różnorodności a to bardzo dobrze. W Rome 2 różnych kultur jest 2x więcej i sa bardziej zróżnicowane. W dużej mierze jest to za sprawą epoki. Dlatego bardzo się cieszę, że i na naszych ziemiach będzie coś innego.
W Germanii jest już chyba zbyt duże zagęszczenie - obstawiam że dojdą jacyś nomadzi - Bułgarzy a może Jazygowie, którzy mieliby nieporównywalnie ciekawsze jednostki od Roksolanów (gdyż prócz jazdy sarmackiej, doszliby pewnie jacyś piesi Germanie, Dakowie czy resztki Celtów, żyjące w regionie co najmniej do II wieku n.e.). W sumie całkiem możliwa jest jeszcze Armenia albo Chorezm, gdyż zauważcie że kultura Sasanidów to "wschodnie imperia" a nie "imperium".
PS. Przy okazji, na fejsie pokazali unikatową jednostkę Sclawenów
Spoiler:
Są jako Afrygidowie czy coś takiego. Są sojusznikami Sasanidów.
http://www.honga.net/totalwar/attila...t_afrighids&i=
PS. Tak, Afrygidowie to jest Chorezm. Notka z angielskiej wikipedii:
The Afrighids (from 305 to 995 AD) (Persian: آفریغیان-آل آفریغ) were a native Chorasmian Iranian dynasty who ruled over the ancient kingdom of Chorasmia until 995 AD. Over time, they were under the suzerainty of the Sassanid Empire, the Hephthalite Empire, the Göktürk Khaganate, the Umayyad Caliphate and the Samanid Dynasty.
Ja obstawiam Armenię ;) Jak dla mnie najlogiczniejszy wybór na FLC. Armenia jest jedna i dosyć wyjątkowa. Do tego wprowadziła by trochę kolorytu.
Co do Słowian, KLA ma rację, panowie wybitnie inspirowali się Ospreyami. Niby dobrze, że sięgają do jakiś "źródeł", z drugiej strony Osprey nie jest jakimś dobrym źródłem.
Przeglądając screeny ze słowiańskimi wojownikami aż rzuca się w oczy ich uboga ornamentyka na odzieży,uzbrojeniu a przede wszystkim tarczach.Na szczęście są moderzy i (mam nadzieję) to skorygują.
To akurat jest dosyć logiczne. Jeśli chodzi o Słowian, to poza wschodem, nie ma wiele znalezisk, ikonografii itd. I jeśli chodzi o wschód to mówię o późniejszych czasach - IX-X w. Na czasy Attyli to w ogóle mało co jest.