Re: Bitwy ważne dla narodów
Austria nie równa się Niemcy bo prowadzi to to uznania że Prusy=Austria.
Oblężenie Konstantynopola nie było raczej żadnym przełomem było to ostateczne rozwiązanie kwestii bizantyjskiej ale Turcy stoczyli wiele ważniejszych bitew.
Włochy nie równa się Rzym więc bitwa pod Kannami nie pasuje.
Cytat:
Zamieszczone przez Nacudjonasza
Grunwald - 1410 r. Wielkie zwycięstwo Polski nad zachodem i uzyskanie supremacji na baltyku przez nastepne kilkadziesiat lat
Supremacja na Bałtyku bez dostępu do morza? :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Nacudjonasza
Oblężenie Wiednia 1529 - wyparcie Turków z Europy i spadek ich znaczenia
Skoro Turków nie było już w Europie, to skąd się potem wzięły te wszystkie Chocimy i bitwa w tym samym miejscu w 1683? :D
Kryli sie po lasach przez nastepne 100 lat :lol: :mrgreen:
Dlaczego wszyscy chwalą się swoją wiedzą, skoro czasami piszą nie na temat?
Nie rozumiem dlaczego niektóre z tych bitew wymieniane są jako najważniejsze dla narodów. Niektórzy wymieniają Termopile. Zgodziłbym się, gdyby ktoś stwierdził, że był to koniec przewagi spartan nad resztą Hellady. Czytając o tej bitwie miałem wrażenie, że spartanie chcieli udowodnić swoją potęgę(dając się zgnieść?). Uważam, że powzięli taką decyzję, ponieważ zdawali sobie sprawę, że wszystko wymyka im się z rąk. Wzbudzili sympatię, podziw i współczucie, nie miało to jednak wpływu na jakikolwiek naród. Nadal niewolili hellotów, a ponad 100 lat później Aleksander Wielki olał ich, nie próbując ich nawet podbijać, byli już tak słabi.
Bardzo popularne bitwy to dobre przykłady, nie przeceniałbym jednak takich jak Grunwald. Pobito tam wielką armię, ale co z tego? Niedługo później Władysław utknął pod Malborkiem. Inaczej by było, gdyby Krzyżacy wygrali. Prawdopodobnie z powodzeniem oblegaliby Polskie miasta i zabrali nam kolejne ziemie, zmuszając do złożenia hołdu i zdetronizowaliby Polskiego króla. Tak się jednak nie stało. Mówimy tu chyba o wynikach, które miały miejsce?
Bitwy II wojny światowej, te staczane przez amerykanów miały moim zdaniem szczególnie małe znaczenie dla końcowego wyniku wojny. Co innego w wypadku narodów. Wyobrażacie sobie, jak wyglądałaby dzisiejsza Europa, gdyby aliantom nie udało się wylądować w Normandii? Co gorsza, gdyby później nie udałoby się przejść przez Alpy i zagrodzić sowietom drogę do cywilizowanej części świata. To już byłaby tragedia.
Pisząc o temacie, muszę powiedzieć, że jest wyjątkowo trafny. Rozmawianie o takich bitwach(które miały znaczenie) jest dobrym pomysłem na wypróbowanie swojej wiedzy historycznej.
Nawiązując do bitew("tych najważniejszych") powinno się(moim zdaniem :mrgreen: ) wydzielić dwa rodzaje: bitwy mające decydujące znaczenie w eliminowaniu danego narodu ze świata(np:bitwy III wojny punickiej (149-146 p.n.e.) i bitwy mające decydujące znaczenie dla przetrwania narodu(np: bitwa pod Grunwaldem).
Są oczywiście bitwy, które w ogóle nie miały znaczenia, ale do tych chyba nie trzeba nawiązywać.
Świetnym przykładem bitwy decydującej o przetrwaniu narodu, była bitwa po Wiedniem.
Chciałbym napisać o bitwie pod Zamą (202 r. p.n.e.), kiedy to Hannibal przegrał z wojskami genialnego rzymskiego dowódcy(nie pamiętam jak się zwał). Druga wojna punicka była według mnie decydująca. Hannibal wygrywając ją odzyskałby nadzieję na powtórną ofensywę(do Italii). Nic takiego nie wyszło, Kartagińczycy wyczerpali swoje siły, musieli podjąć rozmowy. Pół wieku później przestali istnieć, ważny ślad po Fenicjanach został zatarty, Kartagina została zmieciona z powierzchni.
Tyle ode mnie, super że ktoś wpadł na taki temat. Zastanawiam się, czy nie otworzyć własnego. Chciałbym napisać o realizmie(lub jego braku). Myślicie, że jest tu miejsce na coś takiego?
Cytat:
Zamieszczone przez Jerrus_Maximus
Zgodziłbym się, gdyby ktoś stwierdził, że był to koniec przewagi spartan nad resztą Hellady. Czytając o tej bitwie miałem wrażenie, że spartanie chcieli udowodnić swoją potęgę(dając się zgnieść?). Uważam, że powzięli taką decyzję, ponieważ zdawali sobie sprawę, że wszystko wymyka im się z rąk. Wzbudzili sympatię, podziw i współczucie, nie miało to jednak wpływu na jakikolwiek naród. Nadal niewolili hellotów, a ponad 100 lat później Aleksander Wielki olał ich, nie próbując ich nawet podbijać, byli już tak słabi.
Wybacz, ale okres hegemoni Sparty miał dopiero nastąpić (prawda, że przy wydatnej pomocy finansowej persji). Po drugie o jakim "narodzie" mówisz? Natomiast w zasadzie zgadzam się, że Termopile są przereklamowane :)
Cytat:
wyglądałaby dzisiejsza Europa, gdyby aliantom nie udało się wylądować w Normandii? Co gorsza, gdyby później nie udałoby się przejść przez Alpy i zagrodzić sowietom drogę do cywilizowanej części świata. To już byłaby tragedia.
Nie bardzo rozumiem. Między Normandią a Łabą nie widzę Alp.
Cytat:
Chciałbym napisać o bitwie pod Zamą (202 r. p.n.e.), kiedy to Hannibal przegrał z wojskami genialnego rzymskiego dowódcy(nie pamiętam jak się zwał).
Publiusz Korneliusz Scypion.
Cytat:
Druga wojna punicka była według mnie decydująca. Hannibal wygrywając ją odzyskałby nadzieję na powtórną ofensywę(do Italii).
Gdyby wygrał "drugą wojnę punicką" ponowna inwazja na italię w najbliższym czasie nie byłaby wymagana. Zgaduje jednak, że nie chodzi o "drugą wojnę punicką" tylko o bitwę pod Zamą. Zwycięstwo przedłużyłoby conajwyżej agonię Kartaginy.
Cytat:
Chciałbym napisać o realizmie(lub jego braku). Myślicie, że jest tu miejsce na coś takiego?
O jakim realizmie? Epistemologicznym? Kierunku w malarstwie? Pojęciowym? Miejsce się pewnie znajdzie, tylko czy chętni do dyskusji, tego już nie wiem ;)
Cytat:
Świetnym przykładem bitwy decydującej o przetrwaniu narodu, była bitwa po Wiedniem.
Zależy jeszcze o który naród chodzi ? stany Austriackie może i popadłyby w tarapaty w po upadku Wiednia ,ale całe cesarstwo raczej nie , i tak prędko nie odpuściło by takiej straty ,owszem byłby to bardzo bolesny cios dla cesarstwa znacznie je osłabiający jednak śmiem twierdzić że nie byłoby to równoznaczne z jego końcem(sam cesarz dał nogi z Wiednia zanim pojawili się Turcy) .
Z drugiej strony po zwycięstwie Wiedeńskim wcale nie uporano się ostatecznie z zagrożeniem ze strony Tureckiej ,to zwycięstwo przekazało inicjatywę w ręce wojsk sprzymierzonych ,zawiązano po raz kolejny ligę świętą i jeszcze przez kilkanaście lat hamowano ekspansję porty Osmańskiej ,i było jeszcze wiele istotnych bitew np obie bitwy pod Parkanami(niedługo po zwycięstwie Wiedeńskim) ,pod Vac,oblężenie Budy(Budapesztu) ,bitwy pod Nagyharsany,pod Slankamenem ,oblężenie Azowa,bitwa pod Zentą i wiele innych.
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Nie bardzo rozumiem. Między Normandią a Łabą nie widzę Alp.
A kto lądował na Sycylii,potem wypierał faszystów z Italii? Chińczycy?
Duce ,Mussolini mówi Ci to coś?
Lądowanie w Normandii to nie wszystko.
Po prostu błyszczysz perełko.
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Bitwa pod Badrem 17 marca 624 roku dzisiejsza Arabia Saudyjska była najważniejszą bitwą, dla powstałego w tamtym czasie islamu i punktem zwrotnym w kampanii Mahometa przeciwko jego rywalom z Mekki – Kurajszytom. Gdyby wtedy przegrał, muzułmanie by powoli wykruszyli się, wróciliby do swoich politeistycznych wierzeń...Historia świata wyglądałaby całkowicie inaczej ;)
To w takim razie co sądzicie o tej? A może nie miała takiego znaczenia, i wyolbrzymiono jej konsekwencje, i Mahomet i tak by w końcu zdobył przewagę? Kiedyś myślałem, że może ktoś pokusi się, jakiś pisarz w oparciu o ten moment, w powieści historii alternatywnej. Gdyby nie było muzułmanów....
To dobrze, że ktoś zdecydował się ocenić moją wypowiedź. Wyszło na wierzch wiele niuansów o których nawet nie pomyślałem.
Jeśli chodzi o II wojnę światową, to ktoś już to wyjaśnił.
Tymczasem II wojna punicka. Tutaj chodziło rzeczywiście o bitwę. Może i nie mam racji, ale nadal uważam, że byłaby szansa na nową ofensywę, może nie tak spektakularną, ale może bardziej udaną...
Mówiąc o realizmie, chodziło mi o realizm w grze w Romie.
Nawiązując do tematu, chciałbym napisać jeszcze o jakiś bitwach.
Bitwa pod Saratogą 1777r.(chyba nikt o niej nic jeszcze nie napisał). Amerykanie odnieśli tam ważne zwycięstwo, które zaważyło na końcowym wyniku wojny. Tyle, że ta wojna nie miała aż takiego znaczenia. Prawdopodobnie i tak Amerykanie stworzyliby własne państwo(mimo to była to bitwa ważna dla narodu :mrgreen: ).
Następna to już raczej nie bitwa, ale operacja. Gdy atakujący, stosujący zmasowane naloty dla zniszczenia wiekszości sił przciwnika nie zorientowali się jak bardzo robieni są w konia, przypieczętowali swój los na półwyspie, z którego po kilku latach zostali zupełnie wyparci. Przekręt polegał na wykorzystaniu wcześniej wykradzionych kodów. Kto zgadnie o co chodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez Fumanchu
A kto lądował na Sycylii,potem wypierał faszystów z Italii? Chińczycy?
Duce ,Mussolini mówi Ci to coś?
Lądowanie w Normandii to nie wszystko.
Po prostu błyszczysz perełko.
Ja rozumiem, że umiejętność interpretacji słowa pisanego może sprawiać problemy, ale żeby aż tak? Szanowny znawca może teraz mi napisze kiedy 15 Grupa Armii w toku działań zbrojnych "preszła przez Alpy"? Bo to podobno warunek sin qua non obrony "cywilozowanej części świata" przed Sowietami...
Cytat:
Cytat:
Bitwa pod Badrem 17 marca 624 roku dzisiejsza Arabia Saudyjska była najważniejszą bitwą, dla powstałego w tamtym czasie islamu i punktem zwrotnym w kampanii Mahometa przeciwko jego rywalom z Mekki – Kurajszytom. Gdyby wtedy przegrał, muzułmanie by powoli wykruszyli się, wróciliby do swoich politeistycznych wierzeń...Historia świata wyglądałaby całkowicie inaczej ;)
To w takim razie co sądzicie o tej? A może nie miała takiego znaczenia, i wyolbrzymiono jej konsekwencje, i Mahomet i tak by w końcu zdobył przewagę? Kiedyś myślałem, że może ktoś pokusi się, jakiś pisarz w oparciu o ten moment, w powieści historii alternatywnej. Gdyby nie było muzułmanów....
Konsekwencje byłyby tak daleko idące, że na ich opisanie należałoby poświęcić kilka tomów :)
Cytat:
Tymczasem II wojna punicka. Tutaj chodziło rzeczywiście o bitwę. Może i nie mam racji, ale nadal uważam, że byłaby szansa na nową ofensywę, może nie tak spektakularną, ale może bardziej udaną...
O sznasie można powiedzieć, że bywa zawsze. Nawet po klęsce pod Zamą w geruzji punickiej byli i tacy co chcieli walczyć dalej. Hannibal osobiście jednego z nich, niejakiego Giskona - spacyfikował. Co było nieudanego w pierwszej kampani, oprócz tego, że nie doprowadziła do sukcesu Hannibala?