Wieczorem będzie praktyczna prezentacja. ;)
Wersja do druku
Wieczorem będzie praktyczna prezentacja. ;)
Dobrą opcją był by też bunt gracza który odpadł, wtedy takie wielkie imperium które np. wchłonęło by 3 nacje/graczy musiało by się jeszcze użerać z buntami. Kiedy gracz stracił by wszystkie regiony wtedy by mógł po 2 turach dokonać przewrotu w 1 prowincji i walczyć o jej wyzwolenie, to by pozwoliło graczom którzy odpadli kontynuować grę. Jak by to przeszło to też można by pomyśleć o przywracanie nacji np. Getowie podbili Macedonie ale Ateny odbiły prowincje Macedonii z rąk Getów i wtedy mogą zachować region bądź przywrócić gracza Macedonii do gry. To by pozwoliło przedłużyć kampanie niektórym graczom i by było dodatkiem który nie wpływa zbytnio na już ustalone zasady.
Bardzo mi się podobają te pomysły.
Zapomniałem dodać że zbieżność nazw frakcji jest przypadkowa haha :D
Ojaaa, super. Też chyba zacznę pijać Żubra częściej, jak tak kreatywność poprawia..... o.... właśnie sobie przypomniałem, ze pomysł Kampanii zrodził mi się w okolicach końca sześciopaku Pradawnego:cool:
Proponuję wprowadzić zapisy odpowiadające pomysłom Defungora do Zasad Kampanii Wakacyjnej - przetestujemy to już teraz.
PS: Dziękuję za naświetlenie planów taktycznych Defungor. :)
BUNT
Gracz, który utracił wszystkie prowincje, po upływie co najmniej 1 tury od utracena ostatniej prowincji, może wzniecić bunt w jednej ze swoich prowincji startowych, wedle własnego wyboru. Gracz powinien zgłosić bunt wraz ze wskazaniem zbuntowanej prowincji do MG od godziny 00:00 pierwszego dnia tury, w której się buntuje, do godziny 18:00 pierwszego dnia tej tury. W tej turze Gracz stoczy bitwę, w której będzie atakującym, z Graczem będącym obecnym właścicielem prowincji. Jeżeli Gracz wzniecający bunt zwycięży w tej bitwie - jego frakcja wraca na mapę i obejmuje władztwo na zbuntowaną prowincją. Jeżeli Gracz wznoszący bunt przegra, wraca na karty historii. Dany Gracz może wzniecić bunt najwyżej jeden raz w trakcie całej Kampanii.
PRZYWRACANIE NACJI
Gracz, który został pokonany i utracił wszystkie prowincje, może zostać przywrócony do gry przez innego Gracza, który podbił chociaż jedną startową prowincje pokonanego Gracza. W takiej sytuacji Gracz, który podbił startową prowincję powinien zgłosić przywrócenie nacji wraz ze wskazaniem przekazanej na ten cel 1 prowincji startowej pokonanego Gracza do MG od godziny 00:00 pierwszego dnia tury, w której następuje przywrócenie, do godziny 18:00 pierwszego dnia tej tury. Przywrócony Gracz może wykonywać ruchy począwszy od kolejnej tury, ale w turze, w której został przywrócony do gry, powinien - w razie ataku - bronić swojej prowincji. Dany Gracz może zostać przywrócony do gry najwyżej jeden raz w trakcie całej Kampanii.
Zapoznajcie się z zapisami i czekam na uwagi. Ograniczyłem bunt i przywrócenie nacji do 1 razu (tzn. w trakcie całej Kampanii można wywołać max 1 bunt i można zostać max 1 raz przywróconym do gry). Żeby sztucznie nie wydłużać całej Kampanii. Dwie okazje do powrotu do gry to już dużo.
Nic dodać nic ująć, po prostu Copy Paste...
To wrzućmy to i do Wielkiej Kampanii i do Wakacyjnej.
Ituriel32 się ucieszy. :lol2: :o
Wygląda na to że przyjdzie mi testować te nowe funkcje.