Mi się gra mało spodobała, zbyt prosta, w większości wypadków bardzo szybko zdobywam dominację nad wszystkimi innymi państwami i gra sprowadza się do powolnego eliminowania kolejnych przeciwników.
Wersja do druku
Mi się gra mało spodobała, zbyt prosta, w większości wypadków bardzo szybko zdobywam dominację nad wszystkimi innymi państwami i gra sprowadza się do powolnego eliminowania kolejnych przeciwników.
nuda ;/
Jest już spolszczenie :)
Sluchajcie, przechodze samouczek dotyczacy robotnikow i ulepszen. Wykonalem wszystkie zadania poza jednym. Mam polaczyc dwa miasta ze stolica za pomoca drog. Wynalazlem kolo i zaczalem budowe tych drog, problem w tym, ze juz dawno je skonczylem a zadanie nie jest oznaczone jako wypelnione, cos pominalem? :P
Po pierwsze:Cytat:
Zamieszczone przez feldmarshal
Komunizm i Nazizm to rzeczywiście wielki zaszczyt , jeżeli to ma by osiągnięciem to czemu nie Demokracja Szlachecka , Tolerancja Religijna , która nie panowała w owych czasach nigdzie w Europie tylko w Polsce . Brak wpływu na losy świata , gdyby nie Rzeczpospolita to ciekaw jestem jak sobie poradziła by Europa z Turcją , którą my zatrzymywaliśmy przez wiele lat( przez co przez kilka wieków ratowaliśmy tyłki innym zachodnioeuropejskim potęgom) , owszem przy odsieczy Wiedeńskiej nie byli już taką potęgą ale w XVIw. - proszę zobaczy jak padło tak wielkie średniowieczne królestwo jak Węgry , nie wspominając o innych mniejszych.
A w XVIw. -początek XVIIw.Europa była słaba , CIĄGŁE WOJNY RELIGIJNE , LEDWE OTRZĄŚNIĘCIE się gospodarki po czarnej śmierci która ją zrujnowała . Turcja by to niewątpliwie wykorzystała, tyle że trafiła na Polskę .
A w współczesności- od kogo zaczęło się obalanie komunizmu w Europie?
Szkoda tylko, że teraz nasz uikochany sejm z wszystkimi partiami na czele jest powodem grzebania naszego potencjału. :cry:
P.S to jest moje zdanie ale każdy ma inne , chociaż ja osobiście uważam , że teraz nasza ojczyzna nie jest ważna przez takie osoby Palaiologos , które nie wierzą w własną ojczyznę . Jak ona ma się polepszy jak takich osób jest więcej .
Jest mod wprowadzający polską nację, więc i tym razem moderzy łatają niedoróbki gry...
To wy, Polacy, go wybieracie.Cytat:
Zamieszczone przez Zagłoba
[Mod-Polska] Imperium Polskie:
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=8972
Jest już mod z POLSKĄ :D
http://civ.org.pl/news.php?lang=Pol&type=Civ5
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php? ... 972&page=0
budynek specjalny: wawel, kopalnia w wieliczce, stadniny (świetne hodowle koni dla husarii, za sprzedaż takiego konia groziła śmierć, specjalnie szkolone koni umożliwiało właśnie te wielkie zwycięstwa), obóz pospolitego ruszenia, sejm wielki.Nie ma co ukrywać, że wielkimi budowniczymi nie byliśmy.Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
Jednostka unikalna: Husaria, drużyna, KOSYNIERZY, ułani (nie wiem jak się nasza kawaleria u Napoleona nazywała, proszę pokornie o wybaczenie :) )
Jeżeli chodzi o Polską cywilizację, to Rzeczpospolita była przede wszystkim cywilizacją całej środkowej Europy, którą zajmowała niemal całą, demokracja szlachecka, wolność religii 1573, pierwszy minister edukacji, Mikołaj Kopernik, Marie Curie (tak, tak inny wiek, ale chodzi ogólnie o wybitnych Polaków) i kilku innych naukowców. Polska przez ostatnie 200 lat nic nie znaczy, dlatego nas tak lekceważą, ale jaką to Rosjanie mieli cywilizacją przed XVIII wiekiem, Rosjanie tak samo jak Polska przez ostatnie 300 lat jest silnym państwem, momentami potęgą, tak Polska z Litwą były potęgą 300 lat, wspomniany Iwan Groźny, taki wielki wódz, a co nam zrobił, niby silna Rosja wtedy była, a my moglibyśmy ją zdeptać. Kiedy my byliśmy potęgą, to Rosjan jeszcze pod butem trzymały mongoły. Księstwo Kijowskie, niby takie silne w swoich czasach, a spaliliśmy Kijów. Co do nowożytności no cóż, podbito nas, teraz to też potęgą nie jesteśmy, ale państwa jak Ameryka czy Rosja nie są potęgą w cale dłużej, niż my byliśmy, swoją drogą jakie specjalne budynki ma Rosja? Kreml? Równie dobrze my wawel. A że teraz Polska to zadupie, o naszej historii na zachodzie nikt nie wie, bo na discavery (czy jak to się pisze) to nie leci, to co poradzić, myślą, że całe życie pod butem Rosjan i Niemców żyliśmy i ogólnie niewiadomo jakim fartem przetrwaliśmy. No i myślą też, że Polacy to tylko tania siła robocza :) Tyle, że jak im Ameryka dawała pieniądze na odbudowę, to my mimo to, że 2x mocniej zniszczeni nic nie mogliśmy dostać przez komuchów.