Re: MEDIEVAL TOTAL WAR - Problemy techniczne
co do podejścia autora gry- zgadzam się
co do przemarszu krucjaty też się zgadzam, chyba że celem są moje ziemie-zająłem cały półwysep iberyjski więc jak palestynę obiorą za cel to niestety wojna automatyczna-ale z reguły tylko pierwsza chorągiew jest dopakowana-następne, jeżeli są, to zbiór chłopów i tego co się po drodze dołączyło:włócznicy, milicja itp
popróbuję z tym save'em-tak czy inaczej to lipa, że jest problem z podstawową funkcją w grze
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez Skierosiek
świadomość, że tracisz tylko 4 tury to też swego rodzaju pociecha-teraz gram Bizancjum (szkoda, że przez dwa stulecia podstawową jednostką jest ta sama piechota, trochę nudne ale skuteczne ;)) i z jednej strony krucjaty z drugiej cały muzułmański świat...ale jak to mówią "jest ryzyko, jest przyjemność" (...)
save robisz poprzez esc i zapis?
pozdrawiam
:idea: niekoniecznie cztery tury! Aż! :evil: cztery!
Ja dość często robię "szybki zapis" na ekranie wstępnym bitwy / porównania armii / wyboru sposobu przeprowadzenia bitwy 8-)
Szkoda tylko że poźniej w menu "wczytywania sejwa" masz do wyboru TYLKO "ostatni szybki zapis" :cry:
Z tego co się orientuję nie można wczytać wcześniejszych "szybkich zapisów" :cry:
Ale ten ostatni możesz normalnie wczytać a po przeprowadzeniu bitwy i tak normalnie dalej grasz 8-)
(możesz sam albo automatycznie, albo nawet wycofać się) - to nie ma znaczenia w jaki sposób i jak bedzie rozstrzygnięta bitwa - (wszystko jest zasejwowane normalnie, także postęp technologiczny, budynki, zjęte prowincje ..... no poprostu normalny sejw tylko że wykonany tuż przed bitwą
-----------------
o ile pamiętam to teoretycznie poniższa kwestia nie ma związku z problemem :?
więc teoretycznie poniższe rozwiązanie nic nie da :?
ale nie takie wyjątki od teorii widziałem :o :shock: , pozatym nie trzeba dużo wysiłku a nuż pomoże i bedziesz mógł normalnie grać 8-)
a więc...
:idea: przejdź do panelu sterowania, klawiatura,
zrób tam dwie rzeczy:
1) zmniejsz częstotliwość powtarzania
2) dopilnuj żeby "klawisze trwałe" były wyłączone
-------------
co do trzonu armii
ja dośc szybko (przed najazdem Mongołów) rozwinąłem silną opancerzoną kawalerię (kawalerzyści chorezimscy bodajże, albo bizantyjscy, trapezurscy? ) tacy w kolczugach i nie żadni tam łucznicy - po ulepszeniu pancerza niemal równy przeciwnik dla elity złotej ordy :twisted: (Oh jaka piękna tragedia! Jaka piękna tragedia!) + dobre dowodzenie + super zaplecze ekonomiczne = mój bizantyjski przepis na "tatara" ;)
Witajcie,
Mam Windows 7 i GeForce GT240. Medieval działa, ale mapa taktyczna przesuwa się skokowo. Jakieś pomysły, porady, cokolwiek? :)
Pozdrawiam,
Karol
Jeżeli nikt Ci nie odpowie to napisz do cd projektu-ja się nie znam więc tylko radzę jeżeli sprawa się przeciągnie - poproszą o dane systemowe itd i coś doradzą
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez kkw
..... Windows 7 i GeForce GT240. Medieval działa, ale mapa taktyczna przesuwa się skokowo. Jakieś pomysły, porady, cokolwiek? :)
pomysły ? proszę bardzo:
1) pobaw się suwakami rozdzielczości w opcjach gry
2) zmień częstotliwość odświeżania we właściwościach ekranu (na mniejszą)
3) we właściwościach ekranu spróbój zmienić rozdzielczośc ekranu (zaawansowane > ogólne > "rozwijana lista opcji" - wybierz opcję z mniejszą ilością dpi
4) zobacz w tym wątku powyżej moje posty o zwalnianiu pamięci RAM - ten z Wt cze 08, 2010 5:49 pm i następny - to też może pomóc ale zacznij od wypróbowania nr 1 i 2 w tym poście
5) ewentualnie włącz tryb zgodności z win 98(nikły związek)
==================
edycja:
6) PEŁNY skan antywirusowy (w tym przypadku raczej na wyrost, ale nie zaszkodzi)
edycja:
7) rozważ powrót do starszej wersji sterownika do karty w połączeniu z blokadą automatycznej aktualizacji sterownika - jak to zrobić znajdziesz w moim poście Medieval II: Total War » Podzamcze (MTW II, Kingdoms - POMOC) w temacie gra klatkuje
=============
pomimo powyższych propozycji karto-graficznych jednak obstawiam że w Twoim przypadku to już prędzej kwestia uwolnienia pamięci RAM ale NAJ-prędzej / najłatwiej pomoże zmienić częstotliwość odświeżania.
Nie wiem czy mój problem jest związany z tym co powyżej było dyskutowane, ale...
Grając w MTW na XP nie miałem problemu. Problem pojawił się gdy zmieniłem lapka i przy okazji system na W7. Mam nVIDIA GeForce G 310M. Gdy włączam grę, "mapa gry" przesuwa się niemiłosiernie wolno, co prawie uniemożliwia grę... w sumie mam grzebać w suwakach? Jeżeli tak to w czym konkretnie, jeśli chodzi o rozdzielczość to mam do wyboru tylko jedną, której nie mogę w żaden sposób zmienić. Czy przyczyna leży gdzieś indziej?
Mógłby mi ktoś pomóc?!
Cytat:
Zamieszczone przez lil_peter
w sumie mam grzebać w suwakach? Jeżeli tak to w czym konkretnie, .........
w XP-ku wygląda to tak:
klik prawy na pulpicie > właściwości > ustawienia
- tu (najczęściej tu) masz do wyboru dwie ważne rzeczy
:arrow: "rozdzielczość ekranu" - to jest ta w pixelach (np 1024 x 768 pixeli)
i
:arrow: "jakość kolorów" - czyli głębia kolorów w bitach (np 32 bity)
.........
nieco poniżej masz guzik "zaawansowane" - kliknij lewym -
z kolei tutaj interesują cię następujące dwie spośród całego mnóstwa "kart" / "zakładek" (ja mam ich kilkanaście)
:arrow: zakładka / karta "ogólne" - tutaj zmieniasz rozdzielczość w dpi
:arrow: zakładka / karta "monitor" - tutaj ustawiasz częstotliwość odświeżania
Cytat:
Zamieszczone przez lil_peter
jeśli chodzi o rozdzielczość to mam do wyboru tylko jedną, której nie mogę w żaden sposób zmienić. Czy przyczyna leży gdzieś indziej?
Z tego co się orientuję to jedną z przyczyn jest to że masz zaznaczone żeby "komp"
pokazywał "tylko obsługiwane tryby" (przez kartę graficzną obsługiwane)
- KAŻDA karta grafiki (nawet "wirtualna" o ile pamiętam) daje możliwość wyboru różnych rozdzielczości ale.....
POD WARUNKIEM że NIE MĘCZYSZ JEJ MAKSYMALNĄ CZĘSTOTLIWOŚCIĄ odświeżania.
zatem zacznij od zmiany częstotliwości - jak już pisałem 60 Hz wystarczy w zupełności
...............
poeksperymentuj też z rozdzielczością dpi ekranu - czasem lepszą "wydolność" uzyskasz na wyższej rozdzielczości, może się też okazać że na tej wyższej dpi będziesz miał dostępnych więcej różnych "głębi koloru"
=========================
co do przyczyn problemu który opisałeś, to mogą być związane również z RAM lub RAM "wirtualnym"
ale rozwiązywanie problemu raczej zacznij od powyższych kwestii
Medieval-wina windows7 czy co?
Witam.Na starym komputerze gra (poza wywalaniem z gry) chodziła ok.A wywalanie nie przeszkadzało bo było rzadko a ja często robię zapisy.Lecz na nowym jest kłopot.Gdy chcę pokierować armią po załadowaniu nie ma komunikatu czy rozpocząć bitwę tylko po prostu ekran bitwy,jednostki w lewym dolnym rogu co są pokazane są pół przezroczyste takie i migają.Gdy ruszam myszką strzałka się rusza ale pozostawia się symbol strzałki na całej trasie strzałki.Muszę restartować komputer.
Mam Windows7 home premium wersja 32 bit.A może to wina zbyt dobrej karty graficznej na tą grę?
Zagram w to jeszcze?.Proszę,pomóżcie.