ah, no tak to ja wiem, ale nie bardzo bryluje po angielsku wiec raczej odpada.
Wersja do druku
ah, no tak to ja wiem, ale nie bardzo bryluje po angielsku wiec raczej odpada.
Jakoś tez znam ledwo podstawy ang i rus, a biorę aktywny udział (zamknięte beta testy itd.) w pracach rożnych modów.Tak naprawdę wystarczy mieć chęci i już możemy działać, ja używam http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT
Uhistorycznione polskie jednostki wejdą w nowej wersji, ciągle nad nimi pracujemy, a raczej negocjujemy ich ostateczną postać z pewnym Argentyńczykiem, który odpowiedzialny jest w Lordz za wygląd jednostek. Nowa wersja ma ukazać się na koniec listopada ale data jej wydania była wielokrotnie przekładana więc to tylko data orientacyjna. Ostatnio ukazała się nowa wersja beta dostępna dla testerów, którą obecnie testujemy.
Aby zostać beta testerem musisz zgłosić się na forum lordz i o ile jesteś jakoś obecny na tzw. scenie ntw3 to dostaniesz dostęp do działu dla beta testerów, łatwiej jest zostać testerem powstającej kampanii single player niż testerem bitew multiplayer ale to też jest w zasięgu.
Jeżeli idzie o polski wątek, to potrzeba przede wszystkim osób potrafiących modyfikować pliki gry i/lub mających silną motywację w tym kierunku. To nie jest trudne są tutoriale sam ciągle się tego uczę.
Najbardziej przydałyby się osoby mające umiejętności w zakresie tworzenia modeli 3d, znające się dobrze na photoshopie ewentualnie gimpie, a także orientujące się w epoce napoleońskiej i mające dostęp do ważnych źródeł, tu w grę wchodzą szczególnie starsze i większe biblioteki.
Dogadałem się z Włochem odpowiedzialnym w Lordz za mapy i scenariusze historycznie i będziemy robić za jakiś czas Bitwę pod Raszynem, powstanie mapa i odpowiedni do niej scenariusz. Jeżeli macie jakieś materiały dotyczące tej bitwy (poza wymienionymi pod poniższym linkiem), to dodawajcie śmiało: .
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st10582944
Warto też aby Polacy wykazywali większa aktywność na forach dotyczących ntw3 wtedy bardziej się z nami liczą. Warto zatem być aktywnym bo w kupie siła.
Gdy autorzy moda widzą, że sprawa polska cieszy się zainteresowaniem to przychylniej patrzą na wszelkie nasze inicjatywy i trudniej jest nas zbywać kierując się "logiką", że jeżeli jakiś jeden Polak narzeka to nie warto zwracać uwagi na to co pisze bo stanowi wyjątek wśród ogółu zadowolonych.
Z tego co wiem to w Księstwie Warszawskim formacji kosynierów nie było więc na potrzeby epoki napoleońskiej nie ma co ich robić. Można w przyszłości pomyśleć o rozszerzeniu (dlc) do ntw3 o powstaniu z 1794 ewentualnie o powstaniu listopadowym. Albowiem wydane zostaną niedługo rozszerzenia do ntw3: pierwsze o wojnie USA z anglikami w 1812 następne o wojna w Ameryce Południowej.
Zastawiałem się jak zrobić kosynierów i jeżeli idzie o strój to problemu by nie było z wyjątkiem dobrania odpowiedniej czapki. Problemem jest sama kosa bo nie ma jej w grze i konieczne byłoby dodanie nowego modelu 3d lub edycja już istniejących w grze a do tego dochodzi problem z animacjami bo wprowadzenie tzw. mgły wojny na pole bitwy w ntw3 odbiło się negatywnie na animacjach (to złożony problem) i w efekcie należałoby podpiąć model kosy do animacji muszkietu z bagnetem bo tylko ta animacja byłaby odpowiednia robienie z kosynierów pikinierów to błędy kierunek - animacje pikinierów są bardzo słabe.
Angielskim nie władam sprawnie ale da się coś napisać wpierając się słownikiem, podręcznikiem do gramatyki i googlem:)
Powiem tak, dla mnie to pikus modelowanie i texturowanie, kłopot jest ze 90% czasu w modowaniu to trace na uczeniu sie pluginów, i dochodzeniu co i jak. Ciągle mnie napastują chłopaki o modowanie mtw2 ale powiem tak jak 3 lata temu cos orobiłem to juz szczerze nia pamietam co i jak jakie formaty czym konwertować itp... do tego poco modować jak sie w to niechce grać.
W NTW 3 sprawa jest inna dla mnie to gra ponadczasowa, poki co jest genialna pod multi, wyważona i zrobiona z sensem, nie ineresuja mnie kampanie, tylko multi. O tych kosynierach wspominam bo chciałem zrobić bitwe pod Racławicami, własciwie można zrobic na tym co jest... gorzej z doborem mapy, i kosynierami. Co do tego że w polsce nikt sie tm nie interesuje jest akurat odwrotnie, pogadaj z osobami ze sceny warband oni tam wymodowali cuda odnosnie wojen Napleońskich i ta scena ma w zasobach pełno grafików 3d, texturników, itp. Cześc z nich też grywa w NTW3, pytaj o Sir Luca to jeden z adminów http://www.mountblade.info/forum/. Co do tego kosyniera to chętnie pomoge jak to zapilotujesz (dla mnie potrzeba model bazowy np. w obj korpus z czego mam przerobić, i model ci moment zrobie. Gorzej z wrzucaniem skrypotowaniem i cała mechaniką bo nie mam o tym pojęcia. Generlanie moge pomagac ale tylko w takim wąskim zakresie, niechce brac sobie na grzbiet weksportowania do gry modelu itp... moge zrobic model i wysłać komus kto to wrzuci do silnika. Co do bitwy pod Raszynem też pomoge, chociaż najbardziej oczywiscie mnie interesuje rozszerzenie roostera polski, który pojawi sie na multi. Zanzaczam że nie jestem znawca epoki ale raczej miłośnikiem gier TW.
Jeżeli idzie o mnie to znam się na edycji jednostek jeżeli idzie o konfigurowanie wariantów modeli tzn. na dodawaniu odpowiednich czapek, spodni itp oraz potrafię wykonać(bardziej: edytować już istniejące) tekstury. Mogę też edytować pomniejsze rzeczy jak tekstury flag i elementów interfejsu użytkownika. Nie znam się natomiast zupełnie na grafice 3d oraz na eksporcie modeli do gry. W miarę orientuję się w epoce napoleońskiej głównie w jej aspekcie politycznym ale wyobrażenie o ówczesnych realiach militarnych też posiadam. Sir Luce znam. Znam także Liska który wykonywał modele do Mount & Blade i razem przeprowadziliśmy (właściwie to on przeprowadził ja tylko służyłem swoją wiedzą dot. struktury gry) udany eksperyment polegający na wprowadzeniu zupełnie nowego modelu 3d. Szczegóły techniczne importu i edycji modeli 3d zna właśnie on. Problem w tym że ostatnio nie ma zbyt wiele czasu na modowanie i granie. Musiałbyś z nim w kwestiach 3d rozmawiać.
Tworzenie map to najtrudniejsza ze wszystkich form modowania NTW znam jednak osoby, które się tym zajmują i mogę załatwić narzędzia ale jak zdążyłem się zorientować cały proces tworzenia map jest mozolny, złożony a wiedza o tym jak dokładnie przebiega jest w głowach tych którzy wykonują mapy do ntw3.
W nowej wersji ntw3 Księstwo otrzyma kilka nowych jednostek:
1. Krakusów
2. Oddział artylerii pieszej złożony z jednego działa:)
3. Gwardia narodowa - typ milicji
4. 2 pułk piechoty
Usunięta została lekka piechota, której właściwe nie było.
13 pułk będzie normalnym pułkiem liniowym a nie milicją jak jest w obecnej wersji
Duże zmiany zajdą w umundurowaniu - obecne umundurowanie jest dalekie od tego historycznego.
mozna na tym modzie graqc kampanie dla jednego gracza ???
Można ale w chwili obecnej jest niedopracowana. Od wersji v2 powinno być lepiej.
Ludzie czytajcie tematy i nie mnóżcie tych samych pytań.
Znamy datę premiery nowej wersji NTW3:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=498150Cytat:
Beta V2 in 10 days
Full V2 26 December 2011
autor: [N]Fullin
Znałem wiele dat owej premiery:)