Re: Submody i dodatki pod E.B 1.2, na Aleksandrze :)
A czy EB z Alexem + MMP będzie działać? Czy trzeba wrzucać jeszcze jakieś fixy?
I pamiętam jeszcze BW jak wrzuciłeś na forum, chyba stare jeszcze, zmianę w skrypcie, takową, że trzecia reforma rzymska wchodziła po którymś tam roku tylko, a nie jak założyli twórcy. Stąd moje pytanie, dysponujesz jeszcze taką informacją?
Witam, oto ostatnia moja kompilacja modyfikacji pod EB na dodatku Alexander! Śpieszcie się ściągać, gdyż te linki szybko znikają, a ja nie zawsze mam czas i chęci aby je odświeżać!
Tak więc na wstępie napiszę, że podana przeze mnie instrukcja jest sprawdzona i przetestowana(oczywiście przeze mnie). Jeśli coś źle zrobicie, mogą się zdarzyć potknięcia w postaci błędów i wywałek do windy :P Co w mojej kampanii jak dotąd nie miało miejsca!
Do rzeczy:
* Instalujemy EB do wersji 1.2+ te trzy fixsy (polecaną wersją oryginalnej gry-podstawki-jest Antologia z dwoma dodatkami BI i Alex!)
* Wklejamy folder EB +Alexander do głównego katalogu z grą i zamieniamy, aby EB działało na silniku Alexandra!
* Instalujemy EOM 4 do głównego folderu RTW! http://www.gamefront.com/files/22572325 ... dition.rar
* kolejno najnowszą łatkę do EOM 4 http://www.gamefront.com/files/22572334/Last+EOM.rar :
- po pobraniu wypakowujemy folder last EOM i kopiujemy kolejno pliki i wklejamy w odpowiednie miejsca;
- export_descr_ancillaries do RTW\EB\data (zamieniamy)
- export_ancillaries do RTW\EB\Data\text (zamieniamy)
- ancillaries do RTW\EB\Data\UI folderu (zamieniamy)
* Instalujemy The Unofficial Naval StratMap Mod do głównego folderu RTW http://www.gamefront.com/files/22572354 ... ap+Mod.rar
* TERAZ SIĘ SKUPCIE, POBIERAMY AI BATTLE FORMATION MODS! z http://www.gamefront.com/files/22572366 ... n+Mods.rar
Po wypakowaniu winrarem otrzymamy folder AI Battle formation a w nim trzy foldery z instalatorami, kolejność ich wgrywania TO:
1. Sinuhet 7.0 AI Battle Formations for EB! do głównego folderu RTW!
2. Marcus Camillus Player Formations do głównego folderu RTW!
3. Darth Formations 16.2 for EB, do głównego folderu RTW!
* Kolejnym krokiem to wpakowanie Force Diplomacy, folderu do głównego katalogu RTW i zamiana danych! http://www.gamefront.com/files/22572376 ... lomacy.zip
* Przedostatnim krokiem jest zmiana falangi greckiej, po ściągnięciu danych, winrarem wypakowujemy do głównego folderu RTW i zamieniamy! http://www.gamefront.com/files/22572383/Phalanx+Mod.rar
* Ostatnim elementem układanki, jest zredukowanie dużych drzew! Po zassaniu wykonujemy dokładnie to co TERAZ NAPISZĘ! http://www.gamefront.com/files/22572386 ... _Trees.zip
- Plik pod nazwą MAP_CLIMATES.TGA wklejamy do : D:\RTW\EB\Data\world\maps\base i zamieniamy! Następnie usuwamy z tego samego katalogu plik map.rwm !
- Nadpisujemy w skrócie do ikonki Alexander na pulpicie tą linijkę -mod:eb -show_err -nm -noalexander Tak aby odpalić EB przez Alexandra!
- Uruchamiamy grę i wchodzimy w menu wyboru frakcji, wybieramy państwo którym zamierzamy grać i zaczynamy kampanię.
UWAGA!! JAK POJAWI SIĘ NAM MAPA W KAMPANII NIE URUCHAMIAMY SKRYPTÓW!! JEDYNIE TROCHĘ PORUSZAJMY SIĘ PO ŚRODOWISKU MAPY TAK ABY W PEŁNI SIĘ WCZYTAŁA. PO TYM ZABIEGU WYCHODZIMY KOMPLETNIE Z GRY
-Następnie wchodzimy do D:\RTW\EB\Data\world\maps\base i kopiujemy nowo powstały plik map.rwm !
-Skopiowany plik map.rwm wklejamy do Folderu sp game edu backup i tam zamieniamy!
* Odszukujemy ikonkę wewnątrz głownego folderu RTW ikonkę z napisem EB Configuration, klikamy na nią, następnie na Preferences;
- wybieramy w postaci odznaczenia, czarnych wicherków opcje ustawienia widoku w grze ( usunięcie zielonych strzałek , posiłków itd.). Następnie klikamy na Apply i WAŻNE po tym zabiegu naciskamy SAVE and EXIT!
- Folder EB configuration powinien sie zamknąć.
* WAŻNE TERAZ, ABY MODA NA GRECKĄ FALANGĘ ZAINSTALOWAĆ PONOWNIE czyli Phalanx Mod wypakowujemy do głównego folderu RTW i zamieniamy ! ROBIMY TAK ZAWSZE JEŚLI ZMIENIMY COŚ W USTAWIENIACH EB CONFIGURTAION!
PLIK SPOLSZCZAJĄCY BUGERA13 http://www.sendspace.pl/file/086b9b2c16 ... odyfikacji
Na końcowym etapie Instalacji, możemy spróbować wrzucić spolszczenie do EB stworzone przez szlachetnego Bugera13!
Proszę opisać jak po wprowadzeniu spolszczenia działa cała struktura sub-modów, czyli problemy techniczne, jeśli jakieś są !
UWAGA! ABY SUB-MODY DZIAŁAŁY WAM SPRAWNIE< MUSICIE BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAĆ KOLEJNOŚCI MOJEJ INSTRUKCJI INSTALACJI, WSZELKIE POMINIĘCIA, USUNIĘCIA, LUB UCHYBIENIA W PLIKACH MOGĄ SKUTKOWAĆ BŁĘDAMI. WŁAŚCIWIE NIE DZIAŁANIEM TYCH SUB-MODÓW W SPOSÓB ZGODNY Z PRZEZNACZENIEM! PRAGNĘ ZAUWAŻYĆ ŻE MOJA INSTRUKCJA , JEST PRZEZNACZONA DLA ZAAWANSOWANYCH UŻYTKOWNIKÓW, GRACZE KTÓRZY DOPIERO MAJĄ ZAMIAR GRAĆ W EB, MOGĄ MIEĆ PROBLEMY, WIĘC PROSZĘ NIE ZADAWAĆ GŁUPICH PYTAŃ-OSTRZEGAŁEM, WSZYSTKO OPISAŁEM CZARNO NA BIAŁYM, DOŚWIADCZONY UŻYTKOWNIK NIE BĘDZIE MIAŁ WIĘKSZYCH PROBLEMÓW Z TĄ INSTRUKCJĄ !!
PS> Moim założeniem było zebranie takich sub- modów, które to nie zmienią ekonomii w EB, celów AI, ogółem głównych założeń twórców, a tylko dodają niezbędne rzeczy. Takie jak poprawa AI na polu bitwy, wzmocnienie niektórych państw, cech generałów i paru graficznych bajer. Zmiany może wyglądają na niewielkie ale za to sa widoczne i co najważniejsze dają niezłego kopa w kampanii!
WAŻNE, NIE WRZUCAJCIE ŻADNYCH TEKSTUR PRZYRODY Z RSII MOŻE TO SPOWODOWAĆ WYŁĄCZENIE PEWNYCH MODÓW ORAZ KRASZE W GRZE, WIĘC NIE POLECAM, TRZYMAJCIE SIĘ TEGO CO PODAŁEM A BĘDZIE DOBRZE! POZDRAWIAM BLACK WOOD !
Witam pozwoliłem sobie wrzucić dwie wersje spolszczenia pod EB, jedna jest dla kompilacji szlachetnego BlackWooda, a druga dla MMP 1.03. Zachęcam do ściągania i życzę miłego grania.
viewtopic.php?f=362&p=246907#p246907
Blackwood i buger13 dzięki Wam obu. Pobrałem i zainstalowałem i kompilację Blackwooda i spolszczenie do niej Bugera. Zobaczymy. Poziom trudności H/Medium zagram czy jakiś inny polecacie?
Ja gram obecnie na takiej kompilacji i jest bardzo fajnie(ustawienia kampanii mam takie same co Arvaren). Tylko nie używam spolszczenia :cry: . Nie wiem jak sub-mody będą działać po wprowadzeniu zmian tekstu(szczególnie ważny jak dla mnie mod na falangę) ? Ważnym zabiegiem jest ta kolejność instalacji którą podałem!
@Arvaren polecam ci z całego serca tą kompilację! Grasz w stare dobre EB, na Alexandrze! Z lepszym AI, nowymi modelami okrętów, cechami dowódców, modem na dyplomację(mam nadzieję że umiecie z niej korzystać?) oraz poprawioną i bardziej realistyczną animacją greckiej falangi, co teraz zmienia na plus tą formację i wyniki bitew na mapie kampanii(zresztą sam zobaczysz).
Czego chcieć więcej? Oczywiście przydałoby się kilka innych bajer, jak więcej sojuszników dla Rzymian itd. Jednak mi najbardziej zależało na wprowadzeniu takich zmian, które dodają do EB tego, co według mnie brakowało a nie ZMIENIAJĄ MECHANIKI KAMPANII CZY ZAŁOŻEŃ TWÓRCÓW!
Pozdrawiam!
Blackwood od dziś gram na Twej kompilacji. I na spolszczeniu do niej Bugera, zachowalem angielski text w razie problemów mam do czego wrócić gram Kartaginą. Ja mam nieiwlekie doświadczenie z EB. Mógłbyś wyjaśnic jak korzystać z tej ulepszonej dyplomacji? Bo nie bardzo wiem. ?
Bitwy są coraz ciekawsze.
Jak użyjesz swojego dyplomaty w kontaktach z innymi dyplomatami, generałami, miastami, to zawsze pojawia ci się zwój negocjacji. Klikasz na okrągły znaczek w którym widnieje pytajnik(?) prawy róg zwoju. Po tym zabiegu powinien ci wyskoczyć portret doradcy. Klikasz na niego i wybierasz np. zawieszenie broni(do tego w sumie mod jest przeznaczony). Po udanej negocjacji, klikasz na zielono-czarną ikonkę pod portretem doradcy aby sie schował i tyle.
Pamiętaj o kilku zasadach, pokój wymuszaj tylko wtedy, kiedy komputer nieracjonalnie odmawia zawieszenia broni. Lub gdy masz dużo wojen i jakieś królestwo praktycznie cie nie atakuje a z jakiejś przyczyny ma z tobą wojnę. Uważaj też na inne opcje ofert w negocjacjach, nie pamiętam czy działają w tym modzie, ale już sam sub-modzik balansuje na granicy czitu ;) Więc rozważnie używaj go w kampanii!
Pozdrawiam !
Mnie wywala jak klikam na ten pytajnik. Wiec zostaje pzry standardowej dyplomacji. :mrgreen:
Czyli wiadomo że spolszczenie gryzie się tym sub-modem. Tylko czy aby na pewno, wszystko zrobiłeś jak w mojej instrukcji? Liczy się kolejność z jaką opisywałem instalację i te mniejsze podpunkty. Oczywiście wątpię że poszedłeś na samowolkę ;) . No cóż ważne żeby działała reszta modów(szczególnie falanga i mniejsze drzewa). Jak będzie się okażę? Jak na razie oficjalnie choć z Wielkim Żalem :cry: muszę odmówić użytkowania spolszczenia w tej wiązance sub-modów, jeśli ktoś upiera się nadal nad polskim tekstem, niech ominie Force Diplomacy!
Plik polonizacyjny gryzie się najwidoczniej z tym modem. Chyba że ten problem jest tylko u ciebie? No cóż, nic nie poradzimy, czekam na więcej Informacji o problemach technicznych. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mnie wywala jak klikam na ten pytajnik. Wiec zostaje pzry standardowej dyplomacji. :mrgreen:
Chyba wiem gdzie jest problem, jak poprawię i sprawdzę, to wrzucę poprawkę. Przepraszam za wszelkie niedogodności. :mrgreen: