Re: Dominion of the Sword
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=584505
Tutaj beta-testerzy opisują swoje wrażenia z gry, można też zadawać pytania. Sporo jest o fortach. Mamy też Polaka i tu prośba, mógłby ktoś do niego napisać i spytać się, czy nie podzieliłby się informacjami na naszym forum?
Jakieś dziwne ruchy odbywają się wokół tego moda
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st12764937
najbardziej niepokoi mnie ten fragment
Cytat:
Creative Assembly has basically backed us into a legal corner and the team is very unhappy about having the rights over our own work threatened. The mod is likely dead.
Rozeszło się prawa autorskie. Autorzy Dominion chcą mieć prawa autorskie do całości projektu, w tym do paru rzeczy, których de facto właścicielami jest CA. W sumie jest to pierwszy przypadek gdy jakakolwiek ekipa moderska chciała uzyskać takie prawa do swojego projektu.
No właśnie czytam dalej w tym temacie o co chodzi i zbaraniałem... i co, tyle roboty, czekania i nie wydadzą moda, bo chcą prawa autorskie? Odbiło im? Mam nadzieję, że coś się jeszcze zmieni, bo jest to mod z mojego Top3, może nawet na pierwszym miejscu...
Też mam nadzieję, że twórcy zmienią postawę, bo nawet ekipa od EB nie myślała nigdy o prawach autorskich, a przecież to co tam zrobiono pod względem pracy historycznej, nagraniowej, językowej jest niesamowite.
Nie no mod się świetnie zapowiada a tu takie kwiatki robią ech... Również czekałem na tego moda, a tu takie rzeczy...
Może tak naprawdę nie potrafią dotrzymać obietnic i celowo działają na rzecz zbanowania, żeby winę za niewydanie poniosło CA, a nie oni. Wiem, mało prawdopodobne.
Ensis właśnie to jest bardzo prawdopodobne, bo niektóre ich zapowiedzi i zapewnienia były mało realne i teraz chłopaki poprostu stwierdzili że wyszedł mod jakich wiele i nie chcą się zbłaźnić :D
Mają chłopaki łeb w takim razie, dobry pomysł na wywinięcie się z wydania moda :D
Jest druga strona medalu, mody są robione na czymś co jest własnością, patentem Segi, teraz CA, a to jest nic innego jak niepotrzebne zwrócenie na siebie"modujących" uwagi, czyli może się tak skończyć, że właściciel, (właściciele) twcenter dostaną pismo od prawnika, a w nim zapytanie... hehe :D
----
Zawsze była niepisana zasada we wszystkich grach jakie znam, że producenci zezwalają z własnej dobrej woli na grzebanie w grze, o ile nikt nie uzurpuje sobie praw do kodu, nie grzebie w nim, nie czerpie korzyści materialnych...Tutaj wychodzi na to, że komuś szajba odbiła i to centralnie wśród modderów, nie zdziwi mnie jak CA zabroni modyfikowania gier swoich, pretekst już jest....A może jednak oleją to jako wygłup jakiś tam osób i przejdą do porządku dziennego i zajmą się DLC do Rome 2 ;)