Premiera EU IV została zapowiedziana na 13 sierpnia.
Wersja do druku
Premiera EU IV została zapowiedziana na 13 sierpnia.
Oficjalna data premiery: http://www.cdaction.pl/news-32896/europ ... wideo.html
Live Stream - 5,5h :D
http://www.twitch.tv/paradoxinteractive/b/412171031
Dają 5:38 h film o EU IV i tym samym blokują oglądalność tego materiału.
Paradox produkuje od lat całkiem ciekawe serie gier strategicznych, ale ciagle powiela stare błędy.
Ich gry, a zwłaszca mapy nadal zawierają błędy historyczno-geograficzne oraz inne nawet proste niedoskonałości.
Przykładowo:
- zbyt duża masa jednocześnie podawanych drobnych danych utrudnia czytelność i przejrzystość informacji
- za duża wielkość, grubość i wytłuszczenie liter nazw państw i prowincji przesłania przegląd rozwoju sytuacji na mapie
- dziwnie poprowadzone drogi lądowe wykraczają czasem na morze vide droga Konstantynopol - Bałkany
- nazbyt wahliwe sylwetki okrętów, doadtkowo masa mrugających lub ulatujących cyferek daje efekt źle migocących świecidełek
- kiepsko dobrane nazwy np. na Morzu Czarnym mamy ogromnie akweny nazwane zatoka Warny lub Odessy, kiedy Odessa jeszcze nie istniała w XV w.
Czy nie prościej było użyć innych bardziej adekwatnych nazw np. Zachodnie oraz Północne Morze Czarne.
Mniejsze, cieńsze i bardziej stonowane litery dla nazw państw i prowincji poprawiłyby czytelność i przejrzystość map.
Nie byłoby wówczas takiego dużego przegęszczenia różnych nazw utrudniających ogólny przegląd rozwoju sytuacji na mapie.
Przydatne byłoby za to powiększenie symboli oraz literek w opisach podawanych w poszczególnych oknach.
Wzrosłaby przejrzystość i czytelność podawanych informacji. Ułatwiłoby to ogólny przegląd rozwoju sytuacji.
Niby proste sprawy, ale Paradox nadal słąbo sobie z tym radzi. Chyba, że chciał tym przykryć inne niedoróbki np granice prowincji, państw czy położenie miast.
Niestety nadmiar drobnych danych oraz ustawiczne zoomowanie map prowadzić może dalej do obłędu w oczach.
Ja tam nadmiaru drobnych danych nie widzę, a o resztę kwiatków czepiać się nie będę :P
Tu chodzi o mechanikę gry, AI i takie tam inne, a jak na razie Paradox z każdą kolejną produkcją jest w tych kategoriach coraz lepszy!
Pozostaje czekać na kolejne dev diary (szczególnie na obiecany o RONie!) i premierę ;)
Ja już czekam tylko na premierę. Zakupiłem w preorderze tą droższą wersję gry.
Oczekiwanie umilał Dev Diary:
Branderburgia, Bawaria i Czechy - mam nadzieję, że nie będą to jedyne państwa HRE z własnymi narodowymi ideami. Fajnie gdyby Saksonii dodali misję typu unia personalna z RONem.
http://forum.paradoxplaza.com/forum/...ples-and-Korea
Korea?
Fajnie, że się biorą za wschód, ale zaczynam sie zastanawiać, czy nie przeoczyłem Dev Diary o RONie :D
Mam do was pytanie , są jacyś chętni do gry Europa Universalis IV ? kupiłbym ale nie będę pewnie miał z kim grać (jestem fanem paradoxu, mam wszystkie edycje mount and blade(prócz ku karaibom) victorie 2, crusader kings 2 oraz eu3) . Bardzo mi się podoba , ale jak ludzi na serwerach będzie tak jak na victorii 2 czy eu3 , czyli zero to nie wiem czy jest sens kupować.. Jeślii byłby ktoś chętny to proszę jakiś znak na niebie lub ziemi :D
Kolonizacja, odkrywanie świata, morska dominacja - trzeci video dev diary.