Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 2 - KARTA
Ja obstawiam (i mam nadzieję że trafię :D) moją ulubioną frakcję z Rome, czyli Partię, zwłaszcza, że jakiś czas temu CA pokazało zbroje katafraktów. Poza tym jeszcze żadną konną jednostką się nie pochwalili. Mimo że będzie tylko 1 screen z jednostkami to nie mogę się go doczekać. W sumie mapkę też bym chętnie zobaczył i mam nadzieję będzie chociaż trochę więcej miejsca na wschód niż w poprzedniej części.
Ja obstawiam Germanów ewentualnie Galów ponieważ niedawno były screeny ubiorów Celtów.
Ja przede wszystkim jestem ciekaw które z pozostałych frakcji będą grywalne (czy to od razu, czy jako DLC) Zostało już tylko 6 miejsc: Pewno dla Galii, Germanii, Egiptu, Selucydów, Grecji i Partii. Szkoda że resztą frakcji poza 2-3 w odróżnieniu od Rome I raczej sobie nie pogramy, jeśli przyszłe DLC będą je zawierały. Wtedy bowiem stworzenie modów typu StartPos będzie bardzo utrudnione, jeśli nie niemożliwe.
Pamiętajmy że Grecy będą podzieleni na państwa miasta. Dlatego obstawiam że udostępnią Ateny lub Spartę. To samo z Galami i Germanami, dostaniemy po jednym dominującym plemieniu. Tak przynajmniej należy wnioskować z obietnic CA. Dlatego 8 grywalnych frakcji to śmiesznie mało nawet biorąc pod uwagę 2-3 dodatkowe frakcje w DLC.
Ciekawi mnie czy pomniejsze frakcje będą mogły się jednoczyć przeciwko np. Rzymowi. Nie jestem ekspertem w starożytności, ale pamiętam, że plemiona galijskie zjednoczyły się przeciwko Cezarowi. Grając dominującym plemieniem (lub polis) zyskiwałoby się określoną kontrolę nad pozostałymi. To ciekawa opcja dyplomatyczna, mam wrażenie jednak że przerasta CA i jest zbyt Europa Universalisowa :)
Cytat:
Zamieszczone przez Rincewind
Ciekawi mnie czy pomniejsze frakcje będą mogły się jednoczyć przeciwko np. Rzymowi. Nie jestem ekspertem w starożytności, ale pamiętam, że plemiona galijskie zjednoczyły się przeciwko Cezarowi. Grając dominującym plemieniem (lub polis) zyskiwałoby się określoną kontrolę nad pozostałymi. To ciekawa opcja dyplomatyczna, mam wrażenie jednak że przerasta CA i jest zbyt Europa Universalisowa :)
A nie bądź tego taki pewien. Może Anglicy "w swej łaskawości" udostępnią taką opcję. Widziałbym wśród frakcji na przykład:
Rzym - jest
Karaginę - jest
Ateny
Macedonię
Selukidów
Lagidów
Eduów
Konf. Marboda
... co za różnica jakie "frakcje"? Wszystkimi klikasz tak samo. Seria Total War skończyła się na Rome, potem to tylko ulepszanie grafiki i drastyczny spadek grywalności czyli wszechobecne dziadostwo. Widać, że ciągną tytuł na siłę. Następne co będzie? Medieval III? Shogun VIII?
Szkoda, że nie napisałeś, że seria skończyła się na pierwszym Szogunie
Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Pamiętajmy że Grecy będą podzieleni na państwa miasta.
Boję się, że Grecja będzie jednym państwem z trzema "stronnictwami" - Ateny, Sparta i cośtam :oops:
Ciekawe jak to rozwiążą, z jednej strony ma być pełno frakcji, z drugiej grywalnych tylko osiem...Dlaczego w takim razie z Greków dadzą tylko jedno polis? Czy DLC to jedyna odpowiedź?
Chyba tak, wyobraź sobie ile mogą zarobić na DLC jeśli za dodatkową frakcję będą chcieli po 5 euro, a wydadzą np 10 takich pakietów to już mają szansę na kolejne 50 euro od osoby. Obawiam się że to jedyny cel tak małej liczby frakcji bo inaczej po co 700 jednostek? Te 8 frakcji będą miały co najwyżej 160 a co z resztą? Nie robiliby tylu unikalnych jednostek dla frakcji którymi nie dałoby się zagrać. Tak przynajmniej mi się wydaje.