Nie przeglądałeś screenów w pierwszym poście? ;) Mapa jest całkowicie inna, a duża część frakcji nie była nigdy sprezentowana w żadnym innym modzie :)
Wersja do druku
Nie przeglądałeś screenów w pierwszym poście? ;) Mapa jest całkowicie inna, a duża część frakcji nie była nigdy sprezentowana w żadnym innym modzie :)
Jednostki księstw polskich
Straż grodowa
Spoiler:
Milicja Strzelcza
Spoiler:Spoiler:
Piechota Kmieca
Czeladź zbrojna
Panosze
Spieszeni Panosze
Włodycy
Spieszeni Włodycy
Spoiler:
Pocztowi Włodyków
Spieszeni Pocztowi Włodyków
Strzelcy Włodyków
Spieszeni Strzelcy Włodyków
Możni
Spieszeni Możni
Pocztowi Możnych
Spieszeni Pocztowi Możnych
Strzelcy Możnych
Spieszeni Strzelcy Możnych
Jednostki starałem się zrobić przynajmniej w miarę historycznie, jeżeli macie jakieś zarzuty co do nazewnictwa czy uzbrojenia, to walcie śmiało :) Muszę jeszcze wyjaśnić kilka spraw: Początkowo jednostki te raczej nie będą się różnić w poszczególnych księstwach, jako że nie było jeszcze wtedy systemu heraldycznego w Polsce, a niezbyt podoba mi się znane z podstawki Medievala robienie dwukolorowych oddziałów, w zależności od barw godła. Uzbrojenie Mazowszan również dopiero zaczynało ulegać "rusyfikacji". Większość piechoty to spieszone wersje rycerstwa i ich pocztów, gdyż piechota nie odgrywała wtedy praktycznie żadnej roli, poza oczywiście obleganiem i obroną grodów, do tego spieszone i konne wersje każdej jednostki liczą tyle samo żołnierzy. W pracach korzystałem przede wszystkim z modeli i tekstur Trashing_mad'a, a część tarcz i całe uzbrojenie zaczepne pochodzi z Lithuania Mod, Magyar Mod i Ferrum Aeternum.
Podzielcie się koniecznie swoimi wrażeniami ;)
@edit
No i jak zwykle namieszało się ze spoilerami :P
Te tarcze to tak trochę mi się nie podobają. Pawężki, tarcze migdałowe, okrągłe tak, ale te prostokątne to już nie za bardzo. W dodatku, pamiętajmy, że za chwilę XIVwiek, a tam już nieco się wojska różniły, więc warto by było walnąć jakieś ulepszenia zbroi tak żeby "nadążali za epoką" ;).
Okrągłe to już raczej nie ten okres, pawężki pojawiają się nieco później, co do tych prostokątnych nie mam pewności, wziąłem je z polskiego moda Wojny Bałtyckie bodajże, zaczyna się w podobnym okresie, a pracował nad nim Silesian Noble, to uznałem, że będą pasować :) Ulepszenia oczywiście będą, na razie to powiedzmy taki beta-roster ;)
Tarcze mogłyby mieć jakiś herb, mniejsza z historyczną dokładnością, trzeba przyznać, że taki Gryf w wojsku Pomorskim byłby mile widziany ;).
Jednostki bardzo ładne ale mało czym się różnią :)
Sporo brązowego, może piechota kmieci niektórzy zbroi nie powinni mieć np. 6o% było by w koszulach jakichś. -ale to tylko moja wizja ;)
@Eliminator
Herby będą w ulepszeniach ;)
@MisterDiego27
Ale przecież piechota kmieca nie ma żadnych pancerzy :) Wiem, że jest trochę mało różnic między jednostkami, ale w ulepszeniach dojdą choćby hełmy garnczkowe i jaki (narzuty na zbroje z wyszytym herbem) dla Możnych, jednostki Księstwa Mazowieckiego dostaną pawężki i zbroje łuskowe i lamelkowe. Dodatkowo po roku 1250, kiedy lokacje miast nabrały większego tempa, dojdzie kilka nowych jednostek :) Do tego czasu wszystkie milicje będą rekrutowane zarówno w zamkach, jak i miastach, gdyż nie było wtedy jakiegoś rozdziału na różne typy miejscowości, istniały po prostu niewiele się od siebie różniące grody.
Mam nadzieje że jakieś płytówki będą w ulepszeniach :)
Jeszcze nie zdecydowałem w jakim okresie będzie się kończył mój mod, nie wiem jeszcze czy dociągnę do czasów pełnej zbroi płytowej, ale pewne elementy płytowe, jak np. płytowe osłony nóg jeźdźców, które poawiły się najwcześniej, na pewno będą :)
A myślałeś o tym aby dodać komturię joannitów i templariuszy i możliwość rekrutacji wojsk zakonnych ?