Czytaj forum. Dział pomoc techniczna głównie. Jest tam mnóstwo sposobów na ten problem i prawie każdy go miał :)Cytat:
Zamieszczone przez ble444
Wersja do druku
Czytaj forum. Dział pomoc techniczna głównie. Jest tam mnóstwo sposobów na ten problem i prawie każdy go miał :)Cytat:
Zamieszczone przez ble444
Dzięki. Pomogło :) Steam to jednak śmieć :)
Kilka wad z pozycji gracza MP:
1. bardzo małe mapy bitewne - już w 2v2 nierzadko rozstawia się armie za sobą, a nie obok siebie.
2. księżycowy wygląd map - nie mam co prawda wysokich detali, ale to nie powinno powodować, że czuję się jakby pole bitwy przykryte było pyłem księżycowym
3. fatalny czat w grze (żadna nowość)
4. mizerną jakość czcionek wspomniał już przedmówca
No wlasnie. Te male mapy psuja zabawe na mp. Jakas jedna wieksza mi sie trafila przy bitwie oblezniczej miasta przybrzeznego. Co to do grafy, te same mam spostrzezenia. Spodziewalem sie ,ze zrobi na mnie wrazenie jak w poprzednich wersjach. No nie ciesza oka te bitwy:(
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
A propos, ten screen wyglada jak z rome 1 a nie 2 ;)
Bo nie potraficie ustawić porządnie opcji graficznych. Fakt, CA zwaliło sprawę, ale skoro do naprawy bugu z teksturami wystarczy jedno kliknięcie w opcjach graficznych na wykorzystanie zasobów karty to może jednak warto tego spróbować zamiast narzekać jaka to grafika brzydka.
Mam dobrze ustawione:) Co tu mozna nie ustawic. Jednostki wygladaja wedlug mnie gorzej niz te z Szoguna 2 i teren tez.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
U mnie Rome 2 zjada graficznie Shoguna na śniadanie, zresztą cała otoczka, czyli wbijające się strzały, odrzucane tarcze po rzucie pilum itd też robią swoje. Widać każde wgniecenie na hełmie :D
Jak sie w tylek nie wbijaja, to lipa;)Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
P.S. Odpalilem Las Teutoburski no i wyglada to juz calkiem calkiem chociaz tez kolorowe ubranka Germankow, nie pasuja mi.
A ja wczoraj , a właściwie dziś o 3 nad ranem utworzyłem konfederację pomiędzy Swebami a Cheruskami , to było coś, spróbuje wciągnąć jeszcze inne państwa.
Gra się świetnie, aż za świetnie (na hardzie) ciężko się oderwać im dalej w las, rozegrałem też 4 bitwy po multi z czego wygrałem tylko 1 , bardzo mi się to wszystko podoba i zacząłem powoli ogarniać tą grę.
Zupełnie nie rozumiem jeżdżenia po niej, chodzi przyzwoicie u mnie na max detalach, ludzie się podniecają że im krzaczy na 4 letnim sprzęcie (twcenter zamieniło się np. w centurm jęczenia gimbazy :lol: i ich starszych sfrustrowanych kolegów, w dziesiejszych czasach to jakiś nowy standard przy okazji premiery każdej gry ).
A niedoróbki, których szczerze mówiąc poza jakością grafiki i szybkością starć jakoś nie zauważyłem (w żaden sposób nie przeszkadzają w odbiorze gry) CA naprawi prędzej czy później.
Równolegle zacząłem kampanię Spartą i sposób gry jest całkiem odmienny od gry Germanami (całkiem inne technologie, filmiki, artworki, sytuacja gospodarcza, dyplomatyczna), mniam.
Gra jest piękna jako całość a będzie jeszcze lepsza z biegiem czasu. No i wprowadzono naprawdę mnóstwo zmian, dzięki czemu kampania nie jest już tak nudna i żmudna jak w poprzednich odsłonach
(nawet na modach np. Med 2 czy Shogun 2 w końcowych fazach kampanii stawały się zwyczajnie słabe, a zarządzanie dużym państwem było zwyczajnie upierdliwe), tutaj wprowadzono sporo elementów "crpg" (fantasyczny rozwój generałów i "agentów" , armii, miast , i relacji wewnątrz państwa).
Przy paru prowincjach i np 6 armiach i 8 agentach mamy pełne ręce radosnej roboty i dużo myślenia.
Co do zarzutów o handel i ogólnie dyplomację, owszem AI nic nie chciało ode mnie na początku gry Germanią ale musicie zwrócić uwagę na parę spraw:
1) w oknie dyplomacji zobaczcie czy coś produkujecie na eksport -jeśli nie (jak na początku Swebów) to za parę tur kiedy zajmiecie "produkcyjne" prowincje sprawa się zmieni
2) nastawienie do Was innej nacji i historia kontaktów, dyplomacja mimo pozornego podobieństwa jest dużo bardziej zaawansowana niż we wczesniejszych TW
3) stosunek sił na pasku dyplomacji pomiędzy nacjami (przy 50/50 Wasza dyplomacja zbyt skuteczna nie będzie, także cierpliwości)
4) traity i skille Waszego faction lidera i członków rodu, niektóre z nich znacząco potrafią obniżyć lub zwiększyć jakość stosunków dyplomatycznych i skuteczność zawierania umów między nacjami
5) stosunki Waszego państwa z nacjami "ważnymi" (sojusznicy, partnerzy handlowi, państwa klienckie) dla aktualnego partnera w negocjacjach dyplomatycznych
Jak ktoś podchodzi do tego na zasadzie: "kufa wróciłem ze szkoły/pracy , odpalam romka i szybko chce zawrzeć 3 sojusze,WTF!!! nikt nie chce!!! CA zrypało grę!!! mamo!!!,
nie mogę też podbić 6 prowincji w 6 tur! A już w ogóle moja gra działa wolno na mym lekko podstarzałym sprzęcie , a gram tylko na xtreme detalach" to powodzenia ;)
Gra jest mimo pozorów dużo bardziej żłożona niż poprzednicy, zwłaszcza widoczne to jest im dalej w kampanię zabrniemy. I jest to gra, która wystarczy na lata.
Szczerze to raczej nie bedzie mi się chciało wracać do "starej" mechaniki kampanii w poprzednich tytułach, róznica klas jest zbyt odczuwalna.
Aż się wspomina jak duży rozwój takie gry przeszły od czasów Centuriona z Amigi.
A na zupełnym marginesie do co niektórych:
Wkurza to całe jęczenie że "hamburgery " i "casuale" zadowolone etc., żebyście się nie zdziwili ile takie niektóre hamburgery i casuale mają doświadczenia w życiu, grach i wiedzy historycznej, tylko że mają zdrowy dystans do pewnych spraw, są optymistami i nie muszą się realizować na forach, podkreślając swoją unikalną elitarność jako strategów, znawców serii, sprzętu i technologii i inne takie pierdoły.
Piszę o tym dlatego,że jakieś wstawki tego typu i wojenki między userami skutecznie odstraszają wiele osób od "wejścia" w życie tego forum. Sam choć je czytuję odkąd prawie istnieje(jeszcze na starej stronie) odpuszczałem sobie rejestrację tutaj przez parę lat bo co parę postów trafiałem na jakieś żenujące przepychanki, aż się odechciewało czytać cokolwiek. To tak na przyszłość bo w zasadzie portal ma już piękną historię i jest jedyny w PL na takim poziomie o tematyce TW. Może niech moderacja trochę się od czasu do czasu zajmie jakoś tworzeniem klimatu na tym forum (jakieś ciekawe konkursy, recenzje historycznych książek) żeby zwłaszcza młodsza część userów złapała większy dystans i szerszą perspektywę na całe zagdanienie ;) ufff, amen. :shock:
Ps
No i ogólnie to jest duży krok naprzód , pod względem jakości mechaniki gry, następny TW mam nadzieję skorzysta z tych nowych rozwiązań pełnymi garściami.
Do tego naprawdę rozpalają wyobraźnię możliwe dodatki do tego Rome ( schyłek cesarstwa - pojawienie się chrześcijaństwa, podział na Wschód i Zachód, Hunowie, wczesne państwa "barbarzyńskie" po "upadku" cesarstwa, cały temat dalekiego Wschodu, ehhh, liczę na przynajmniej jeden duży expansion pack w rodzaju Fall of the Samurai).
W ogóle tylko ja mam wrażenie że AA jest do kitu? I co znaczy włączony... ile to jest? :|