Nazwą :mrgreen:
I zaznaczę tylko że sprostowałem jedynie wypowiedź DMageA, który sie dziwił że kirasjer jest z bronią palną, bo jak wyglądają w tym modzie to nie wiem ;) Zagram w niego po jakimś czasie, gdy już będzie bardziej dopracowany.
Wersja do druku
Nazwą :mrgreen:
I zaznaczę tylko że sprostowałem jedynie wypowiedź DMageA, który sie dziwił że kirasjer jest z bronią palną, bo jak wyglądają w tym modzie to nie wiem ;) Zagram w niego po jakimś czasie, gdy już będzie bardziej dopracowany.
A może ty nam wytłumaczysz ;) Bo ja powiem szczerze im głębiej wchodzę w ten temat tym coraz ciężej mi się w tym wszystkim połapać: arkebuzerzy, kirasjerzy, półkirasjerzy, semi-kirasjerzy. rajtarzy i inni. Jak dasz radę opisać je wszystkie oraz wyszczególnić wszystkie różnice (często suptelne) to masz mój szacunek... bo ja nie dał bym rady.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
A jeśli chodzi o samego moda to... zaskoczony jestem myślałem że nigdy nie powstanie mod który w globalny sposób odwzrouje XVII wiek. Już zaraz go zassię.
Mam tylko nadieję że nie zawiodę się na historyczności i rozkładzie jednostek, oraz na kwestiach gospodarczy w szczególności RON-u.
Ciekawi mnie też jak się jawi skuteczność broni palnej, mam nadzieję że nie jest przekozaczona wzorem dziecinnych wyobrażeń naszych zachodnich "przyjaciół".
Pozdrawiam!
No panowie coś pięknego super prezent na święta.
Super mapa,miasta w dobrej odległości,ruch jednostek tęż proporcjonalny do mapy,jednostki dobrze wykonane no cóż polak potrafi
OIM 2 do pięt nie dorasta PTW
Jeśli chodzi o bitwy to jest pare minusów głównie chodzi o podświetlenia oddziałów ale to szczegół jak dla mnie
Jednym słowem Super Dzieło
Dziękuje i życzę Wesołych i pogodnych Świąt
Twórcy moda odwalili kawał genialnej roboty, brawo Polak jednak potrafi :D
Tak powinna wyglądać praca nad modem, jak już coś mamy to informujemy ludzi o tym i wrzucamy betę, a nie jak to u nas bywa napinka co to nie powstanie a potem klapa. Twórcy moda ciężko pracowali i jak stworzyli podstawy moda to ogłosili tę informację. Mam nadzieję, że twórcy moda dalej będą pracować nad tym fantastycznym POLSKIM projektem i liczę na chętnych, którzy mają, w odróżnieniu do mnie jakieś pojęcie o modowani i pomogą dalej rozwijać ten projekt. Przede wszystkim zwracam się do twórców polskich Megasubmodów pod Bellum Crucis, którzy zrobili z i tak genialnego moda jeszcze genialniejszy. Wydaje mnie się, że na chwilę obecną wycisnęliście Panowie z Bellum 100% i można spokojnie poczekać na BC 7, a w chwili obecnej pomóżcie kolegom w pracy nad udoskonaleniem moda Potop tw.
No nie wiem czy narzekasz na inny polski mod wwmwe, bo ja nie widzę jakiś przeciwieństw wwmwe 3.0 został ogłoszony jak już było naprawdę sporo zrobione i nie jest powiedziane, że nie będzie wydany, niemal wszystko co tam było zapowiedziane jest już zrobione i gotowe, mamy tylko ogromne problemy ze stabilnością. Tego moda (potop) zrobiłą chyba głównie jedna osoba i jest on naprawdę genialny (zarówno twórca jak i mod :) ).
Jak to pobrać zeby nie płacić>
Nie trzeba nic płacić, wciskasz pobierz i masz instalator dzięki któremu pobierzesz plik, potem rozpakowujesz i wrzucasz rozpakowany folder potop do folderu mods.
Dzięki za sympatyczne posty, miło widzieć taki pozytywny odzew . Ja wciąż walczę z muzyką i znalazłem świetne utwory zespołu Irfan dla państw bałkańskich i Imperium Osmańskiego. Tutaj macie trochę ich piosenek:
http://www.youtube.com/watch?v=4PSiUMC0aDE
http://www.youtube.com/watch?v=vaFfL1laboY
http://www.youtube.com/watch?v=XlochG9Urho
Napiszcie co o tym sądzicie. Jak ktoś nie zagląda do wątku na gry-online to mam pytanie od Attyli: „Zabieram się do przystosowywania skryptu sterującego najazdy koczowników: Jaki zasięg waszym zdaniem powinny mieć te najazdy, tj. które prowincje powinny być najazdem zagrożone?” Zachęcam też do dołączenia do ekipy tego wspaniałego moda.
Jeżeli chodzi o główne szlaki najazdów tatarskich na RON to były 3 kierunki:
1 wołoski - plus minus wzdłuż Dniestru aż nawet po Lwów
2 kuczmański - Kamieniec Zbaraż
3 czarny w dużym skrócie bracławskie, wołyńskie i nawet kijowskie
a 4 to tereny Wlk. Ks. Moskiewskiego - na Charków, Kursk, Orzeł, ale były też szlaki na Węgry Serbię, Gruzję i w stronę Persji.
Dałoby radę rozbudować trochę cechy generałów, chodzi mi o pododawanie różnych atrybutów np wojewoda ... , hetman, kanclerz itp, albo z jakiego szlacheckiego rodu pochodzi np książęcy ród Wiśnioweckich, popracowanie nad drzewem genealogicznym nie tylko RONu, ale przede wszystkim innych nacji. Wiem, że obcykany w tej dziedzinie modowania i nie tylko w tej jest Mietek, można byłoby do niego się zwrócić o pomoc.
Cóż mod jest naprawdę fajny ale niestety jest kilka rzeczy do których można się przyczepić:
- Dragoni walczący konno, trochę nie te czasy na takie numery
- Polskie pospolite ruszenie wygląda hmmm... prawie jak chorągiew petyhorska nie przesadziliście z ich wyposażeniem?
- Lisowczycy zostali rozwiązani w 1635 roku, co oni do cholery robią w modzie zaczynającym się w roku 1648?
- Opisy jednostek (przynajmniej niektórych) są najzwyczajniej w świecie skopiowane z wikipedii
- Pikinierzy mają premię do walki w lesie... dobre sobie spróbujcie sobie wyobrazić odział piechoty uzbrojonej w3,5-4,5 metrowe piki przechodzący albo jeszcze lepiej walczący w gęstym lesie (i mam tu na myśli naprawde gęsty las a nie dzisiejsze lasy gospodarcze składające się głównie z sosny i pozbawione podszytu i podrostu)
- Gdzie wcieło w armii RON-u arkebuzerów
- Polska milicja uzbrojona w halabardy, skąd w do licha to wzieliście. można poprosić o źródła?
- I ostatnie, zauważyłem że część odziałów RON-u wymaga odpowiedniego poziomu katolicyzmu w regionie żeby mżna ich było zwerbować... I teraz chciałbym żeby mi ktoś wytłumaczył jak to możliwe że odpowiedniego poziomu katolicyzmu wymagają odziały dragonów, piechoty cudzoziemskiego autoramentu czy piechota polsko-węgrierska? Ja tu sensu nie widzę.
Są też oczywiście rzeczy na plus chodźby wygląd husarii. Miło było w końcu zobaczyć husarzy z historycznymi skrzydłami a nie z tymi super-duper skrzydliskami.
Mimo wszystko, pomimo tych błędów w moda gra się przyjemnie. Życzę owocnej pracy.