"Literacki motyw wędrówki i "filmy drogi". Omów najciekawsze realizacje tego motywu w literaturze i filmie."
To na maturę.
Wersja do druku
"Literacki motyw wędrówki i "filmy drogi". Omów najciekawsze realizacje tego motywu w literaturze i filmie."
To na maturę.
Bardzo prosiłbym obeznanych w temacie wojskowości o przykładowe książki, z których mógłbym dowiedzieć się jak najwięcej o:
a) uzbrojeniu i umundurowaniu wojsk niemieckich w okresie 1870-1914 (najłatwiej będzie z rokiem 1914). Chodzi o wojska lądowe (piechota, kawaleria, artyleria)
b) organizacji wojsk niemieckich zaraz przed I wojną światową (pobór, okręgi, strategia, taktyka etc.)
Szukałem trochę w ogólnych książkach (Historia Niemiec, Prus etc.), ale jest tego co kot napłakał. Trochę znalazłem w internecie.
Szukam jakichś książek (powieści historycznych) dziejących się w czasach rzymskich, najlepiej w jego wschodniej części.
Znajdziesz trochę wschodu, tyle co mi się przypomniało na teraz... ;) Iggulden Conn, Imperator, Mika Waltari, Trylogia rzymska
Poszukuję książki związaną z bronioznawstwem i historią wojska polskiego, szczególnie okresu średniowiecza i późniejszych, tak do rozbiorów, mam parę na uwadze ale może ktoś zaproponuje jakąś ciekawą :)
Jeśli chodzi o historię wojska polskiego to poszukaj na allegro albo w antykwariatach ,bibliotekach – Jan Wimmer , Tadeusz.M.Nowak –„Historia oręża Polskiego 963-1793” , Jan Wimmer „Dawne wojsko polskie XVII i XVIII w.” , Jan Wimmer „Historia piechoty polskiej do roku 1864” , Jan Wimmer "Wojsko polskie w drugiej połowie XVII wieku" ciekawe są też „Historia jazdy polskiej” i „Historia piechoty polskiej” płk Konstantego Górskiego , jak i „Zarys historii wojskowości w Polsce” gen Mariana Kukiela ,to oczywiście tak na początek ;) polecam też na necie poszukać archiwalnych numerów „Przeglądu historyczno-wojskowego” masa kapitalnych artykułów. Jeśli chodzi o Wimmera to wg mnie(i nie tylko) jest to na chwilę obecną najlepszy badacz naszej wojskowości okresu XVI-XVIIIw.Cytat:
Zamieszczone przez Knecht
Dzięki. No właśnie chce kupić ostatnie na allegro 2 tomy książek Wimera o wojsku polskim od średniowiecza do XVIII w. Teraz jak jeszcze dobrą recenzje jej dałeś to tym bardziej kupię :mrgreen:
Ostatnio szukam jakieś książki poruszającej tematykę wojska litewskiego w średniowieczu, i nie mogę nic takiego znaleźć, nawet na internecie mało jest informacji o takowym wojsku, jedynie o wojsku litewskim już z czasów Reczypospolitej, ale ten okres mnie nie interesuje bo w tym okresie armie Korony i Litwy wyglądały tak samo, a mi chodzi o te wojsko litewskie sprzed unii, wojsko nowo powstałego państwa itp. ma ktoś coś do zaproponowania w tym temacie ?
Knecht jedyne co jako tako traktuje o wojsku litewskim w średniowieczu to Dariusz Prekop Wojna zakonu krzyżackiego z Litwą w latach 1283-1325, ale żeby było jasne to bardziej o polityce a mniej o wojskowości. Ale jest tam bogata bibliografia i np. mamy: Aścik K., Jeszcze o najeździe litewskim na Łęczycę, "Studia i Materiały do Historii Wojskowości", cz. 1 1969, s. 317-321, Aścik K., O szyku bojowym Bałtów, "Studia i Materiały do Historii Wojskowości", t. 16, 1970 s. 1-10, może coś wyszperasz.
O dzięki, zaraz poszukam te książki w jakiś sklepach :)