Śledztwo antykorupcyjne można u szpiega odblokować tak? W praktyce na ile to podnosi dochód z danej prowincji ?, przez obniżenie korupcji znaczy.
Jakie postaci i artefakty są najwartościowsze dla gubernatorów?
Wersja do druku
Śledztwo antykorupcyjne można u szpiega odblokować tak? W praktyce na ile to podnosi dochód z danej prowincji ?, przez obniżenie korupcji znaczy.
Jakie postaci i artefakty są najwartościowsze dla gubernatorów?
Jeśli chodzi o artefakty to zależy od sytuacji. Na pierwszym miejscu są na pewno wszystkie te które podnoszą generowany dochód czyli dają np. +10% do dochodów z przemysłu itp. Na drugim miejscu są te które dają punkty dodatnie do ładu publicznego, zwłaszcza w prowincjach dopiero co podbitych a które są odmiennej kultury lub wyznają inną religię. Jeśli jesteśmy przy religii to trzecie miejsce mają te które przyspieszają konwertowanie na nasze wyznanie (potem można zdjąć jak już dojedziemy na maksa lub świątynie mamy i poziom nie spada) zwłaszcza jak jest ono na niskim poziomie. Na czwartej pozycji są te które dodają nieco żywności (dotychczas najwięcej co miałem to +10) i drobne procenty do badań, ale tych używałem bardzo rzadko. Trzeba pilnować żeby gubernator nie złapał jakiś przedmiotów (jeśli na początku nic nie ma to po jakimś czasie coś się pojawi) które dodają bonusy do walki, do statystyk oddziałów itp. bo one przydadzą się jedynie podczas walki w obronie miasta (fajny bajer że gubernator walczy w bitwie jak się oblega miasto i można go zabić), także są one priorytetowe do zmiany na inne jeśli mamy taką możliwość. Co do szpiegów to nie wiem i tutaj się nie wypowiem. Nie podają też żadnych statystyk czy nazwa przedmiotów bo jest tego dużo, po za tym są generowane losowo, a nie pamiętam teraz czy w encyklopedii są wszystkie wymienione
Nie to tylko moje luzne nazewnictwo gdyz co kilkanascie tur(15-20) przeprowadzam inspekcje swoich gubernatorow sprawdzajac czy u ktoregos nie nastepuje regres lojalnosci wobec panstwa spowodowany zarzadzaniem w danej prowincji.Ponadto rozwijam w Drzewku charakterystyki te cechy ktore sa niezbedne dla plynnego rozwoju przemyslu,hodowli,upraw oraz zadowolenia ludnosci.Pod tym samym katem dobieram postaci oraz artefakty do swity.
Lista tych rzeczy jest dluga i w zasadzie to nie jest zly pomysl zeby wspolnymi silami taka stworzyc zwlaszcza ze wielu forumowiczow gra roznymi frakcjami na roznych poziomach trudnosci co przy dobrej woli graczy i zredagowaniu nadsylanych materialow mogloby byc ukonczone we wstepnej fazie w przeciagu kilku dni.Mozna by zalozyc wydzielony temat i w nim gromadzic informacje o cechach poszczegolnych postaci oraz artefaktow.
Przecież jest: http://www.honga.net/totalwar/attila...tila&category=
Barca ale tutaj podajesz cechy osobowości, które także są losowe ale których praktycznie nie idzie zmienić. My rozmawialiśmy o przedmiotach które można wręczyć generałom jak np "Barbarzyńska mapa która zmniejsza o -10% wykrycie na planszy", także o stworzeniu rejestru tego typu przedmiotów. Oczywiście link też przydatny bo to są równie ważne informacje, choć akurat jak powiedziałem nie temat o którym rozmawialiśmy :)
Korzystam z tej stronki od czasu Medka2 ale tylko sprawdzajac dane jednostek.Nawet nie pomyslalem ze moga wziac sie za cechy postaci.Wypada albo wykazac sie cierpliwoscia i poczekac az opublikuja podobne zestawienie z artefaktami i postaciami swity generalow(gubernatorow) oraz agentow lub samemu zaczac robic notatki.
Kiedy się osiąga najwyższy poziom rozwoju Imperium, co najmniej po zwycięstwie militarnym?
I pytam o bitwy, już mi odpowiedziano, ze w opcjach można zmienić trudność kampanii, w czasie gry. Obecnie mam wysoki. Jak rozumiem by mieć bitwy na normalnym przed każdą bitwa należy ew. ręcznie przestawić poziom trudności bitwy?
Nie da się na stałe ustawić bitew na normalny na stałe a trudności kampanii np. na wysoki? Bez zmiany tego w opcjach przed każdą bitwą? Bo kampanię chcę na wysokim, kolejną zagram na bardzo wysokim na legendarny muszę poćwiczyć.
Obecnie to mylące bo w Opcjach mamy Ustawienia kampanii, a mowa o czasie bitwy potem i poziom trudności to wg mnie poziom trudności kampanii, a nie bitwy.
Czyli pytam o to, czy zmieniając w Opcjach kampanii Poziom wyzwania zmieniam go tylko w bitwach, czy także w poziomie gry czyli trudności kampanii?
Tylko w bitwach.... jak zmienisz raz to na takim jaki zmieniłeś zostaje.
Opłacało się poczekać gdyż chłopaki zrobili świetną robotę zbierając artefakty oraz postacie ze świty w jednym miejscu:
http://www.honga.net/totalwar/attila...act_ghassanids
Można i przed. Jednak jest jedno ale. Szkopuł tkwi w tym, że zwycięstwo militarne mam nie zaliczone tylko dlatego, ze nie dobiłem do wyznaczonej daty. Parametry mam już osiągnięte. Wydaje mi się, że najwyższy poziom imperium jednak zależy od posiadanej liczby regionów/prowincji, nawet w sposób pośredni (satrapie i chyba sojusznicy militarni, choć tego drugiegio w Attyli nie jestem pewien, tak było w Romku2)
Witam, mam taki oto problem gram juz jakiś czas kampanie Zachodnim Rzymem. Mam miedzy innymi Bizancjum jako marionetkę (relacja z nim ponad 300). W pewnym momencie Bizancjum i inne moje marionetki po prostu się buntują. Dostaje tylko komunikaty o secesjach państw marionetkowych (Z każdym z nich miałem stosunki od 150 do ponad 300) To normalne w Attyli? Kiedyś miałem już problemy z marionetkami ale wtedy relacja z nimi miałem na minusie wiec normalne ze się buntowały ale teraz??
Po patchach pozmieniali sporo. Mnie też się nie udaje zbyt długo marionetek utrzymać.
Dzięki za odpowiedź, teraz już nie będę robił marionetek...
Niekiedy na jakiś czas marionetki się przydają, ale w dłuższej perspektywie zdradzają zwykle.
Nie wiem jak jest z Rzymem, ale moje marionetki są bardzo pewną inwestycją. Jak utrzymuje z nimi dobre stosunki to jeszcze mi nie wypowiedziały posłuszeństwa.
Pal licho inne marionetki zależało mi na wschodnim Rzymie. Pomogłem im podbić Sasanidów a ci szubrawcy w momencie gdy została ostatnia ich (sasanidów) armia mnie zdradził i to przy stosunkach pod 400 dochodzących. Poza tym jak sprawdzałem na wcześniejszych sejwach to w momencie gdy ja lub mnie ktoś wojnę wypowiadał to i tak zdradzali... teraz gram na legendarnym i na pewno nie przyjmę ich jako marionetki...
Zagrałem na modzie Fall of the Eagles czy jakoś tak, od Dresdena. No to będzie mój ulubiony mod chyba, mimo, ze to wczesna wersja. Całkiem inny system rekrutacji, mocno zmienione statystyki jednostek, dłuższe bitwy i inna polityka i zachowanie kompa. Ai wg mnie dużo lepsze, kilka małych nacji zapłaciło mi za zostanie moją marionetką, szczęka mi opadła nieco. Walczę ostro na Bardzo trudnym, nowe tekstury są ok i historyczne. Mocne zmiany w drzewkach technologii też, zwłaszcza wojskowych. Marionetki wierne jak na razie.
Jakbyś mógł to opisz wrażenia jak pograsz dłużej. I czy zmieniono coś z korupcją w WRE?
Zainstaluj ten mod stworzony specjalnie na potrzeby rozgrywki WRE:
http://steamcommunity.com/sharedfile...14&searchtext=
Wow to wyglada naprawde cudnie:
http://steamcommunity.com/sharedfile...83&searchtext=
Dzięki wielkie! To jest to czego potrzebowałem.
Zacząłem grać Hunami i dopiero ogarniam co i jak dlatego też mam pytanie. Chcąc utworzyć nową armię i zwerbować określone jednostki to wpierw muszę rozbudować obóz?
Do pozyskania nowej armii nie trzeba rozbudowywać obozu, tylko użyć nadwyżki ludności.
Tyle że w tym przypadku mogę tylko dwa rodzaje jednostek zwerbować.
Po powołaniu nowej armii trzeba w jej obozie wybudować odpowiednie budynki do jednostek.
No teraz już do tego doszedłem :P A jeszcze mam drugie pytanie. Opcja znana z Shoguna II i RTW II gdzie można było sobie samemu celować artylerią w Attili zniknęła? Bo nigdzie jej nie widzę. I jeszcze takie drugie pytanko bo w celach zwycięstwa Hunami jest zapis że muszę zdobyć daną ilość dochodów z plądrowania i choć parę wiosek już splądrowałem to nadal mam wartość 0 i się zastanawiam czemu tak?
Opcja kamery filmowej istnieje i znajdziemy ją pod przyciskiem insert, bądź innym zdefiniowanym.
@Godlike-chodzi o pieniądze z plądrowania regionów.
Armia ma jeden z trybów działania określony jako plądrowanie, użyj go na wrogiej lub neutralnej ziemi a kasa z plądrowania będzie płynąć, to coś innego niż łupienie miast. To obniża relacje dyplomatyczne, ale Hunów to zbytnio nie interesuje raczej.
Dzięki za odpowiedź bo zwykłe plądrowanie nie działa :P A powiedzcie mi co oznacza wizerunek czerwonego pierścionka na wizerunku postaci z rodu?
Oznacza, że jego lojalność jest na krytycznym poziomie i należy interweniować, gdyż może spaść do zera i zbuntować się przeciw Twojej władzy.
Dwa pytania:
1: czy Hunów w ogóle da się zniszczyć? Gram Longobardami i tak sobie odbijam co turę ze 2-3 armie Hunów. Zabiłem Attylę i oczywiście informacja, że się rozpraszają bla bla, a tu patrzę na porównanie sił nacji i Hunowie podskoczyli z 3 miejsca na 1. No i odbijam dalej. Czy w końcu opadną z sił, czy jedyna możliwość do udanie się do ich respa i zniszczenie wszystkich armii?
2: od czego zależy liczba zarządców? Odniosłem wrażenie, że podbija się ona przez liczbę prowincji/władzy/armii/itd ale dopiero przy podsumowaniach poziomu imperium.
1. Da się, mają duzo armii... wręcz spam, ale da się. WRE się udało.
Liczba zarządców zależy od poziomu Imperium chyba 8 to maks w podstawce bez modów. Są mody jakie dają nieograniczoną liczbę zarządców. Przy rozwoju Imperium na wyższy poziom masz zawsze info i tam będzie ilość armii, zarządców (gubernatorów) i flot jaką masz obecnie w stosunku do maksimum w grze.
Tyle to sam wiem :P Ale od czego to zależy? Dokładne przeliczenia czy liczby potrzebne do przekroczenia kolejnej bariery.
Ilość opracowanych technologii wpływa na to najbardziej chyba, ale jakie są konkretne wartości i przeliczniki by osiągnąć kolejny poziom Imperium to nie widziałem takich danych. Często przy malejącym państwie a dużym wzroście dobrobytu i liczby technologii mam info o rozwoju Imperium na wyższy poziom, ale teraz gram w Radiousa z kilkoma submodami. :geek:
Jaki jest końcowy rok w Attila Total War?
Rozgrywka rozpoczyna się w roku 395 a kończy się we wczesnej fazie Dark Ages(Wieki ciemne).Konkretnej daty końcowej chyba nie ma.Najdalej zaszedłem do roku 491 chociaż z pewnością są gracze którzy przekroczyli i tą datę.
Odbiłem całe imperium w 535 roku, gra się wtedy skończła i wyskoczyły mi filmiki końcowe.
Aaa to spoko, czyli mam jeszcze dużo czasu :D