O,dobra,dzięki,bo jakkolwiek kampania wiru na początku była miłym powiewem świeżości tak teraz zaczęła mnie denerwować i więcej w nią początkowymi rasami nie zagram. A mam ochotę na kampanię spasioną żabą i podbicie całej Lustrii :P.
Wersja do druku
O,dobra,dzięki,bo jakkolwiek kampania wiru na początku była miłym powiewem świeżości tak teraz zaczęła mnie denerwować i więcej w nią początkowymi rasami nie zagram. A mam ochotę na kampanię spasioną żabą i podbicie całej Lustrii :P.
Fajnie się gra w wir Settrą, Czarnym i Tik takiem. Ale to chyba dlatego że Arabia i Nehekara wyszły tam dużo lepiej niż w połączonej.
Niestety nie mam jeszcze dlc z TK a Tiktak w ogóle mnie nie interesuje. Ale planuję zagrać w kampanii Wiru Harkonem i właśnie Settrą jak już nabędę stosowne dlc,po prostu podstawowe rasy mnie wymęczyły koniecznością walki ze spamem skavenów pojawiających się z przysłowiowej dupy dokładnie tam gdzie nie ma naszych armii i to od razu w środku naszego państwa, w połączeniu z tym jak bardzo oszukany jest balans siły w bitwach na automacie na wyższym poziomie trudności to trzeba grać ręcznie bitwa za bitwą z irytującymi armiami skavenów...
Pomysł z wirem był dobry ale wykonanie po jakimś czasie zaczął doprowadzać do szewskiej pasji,mam nadzieję że WH3 będzie miał lepiej pomyślany wątek fabularny a najlepiej żeby od razu był w klasycznej formule TW jak WH1. Z kolei ME o ile pomysł w założeniu genialny i pozwala grać wiele ciekawych scenariuszy to niestety nie nadaje się do kończenia kampanii bo wymagania są kosmicznie wyśrubowane i w praktyce sprowadzają się do konieczności podbicia połowy mapy niezależnie od tego kim byśmy nie grali a to nie dla mnie...
Harkona odradzam (lub polecam przygotować się psychicznie na wysiłek). Ja grałem nim z 5 razy i jest to jedna z gorszych kampanii do gry, znaczy bardziej irytujących, na widok elfów i jaszczurek w pewnym momencie zbiera się na wymioty... A teraz miasto Itza jest potwornie potężne (wykańczają wszystkich w ME). Bardzo masochistyczna kampania, ale na szczęście balans sił na auto dla zombi piratów jest jednym z najlepszych w grze (znaczy jest najbardziej popsuty).
Najprzyjemniejszym LL zobi piratów jest Noctilus i nim można grać jak piratem (znaczy nie zdobywać innych miast).
Co do Tik taka to kampania wiry nim jest bardzo fajna, tak naprawdę to jeden z lepszych?? ciekawie zrobionych lordów. natomiast jego miejsce startu w ME powoduje krwawienie oczu (całe szczęście że zmienili teraz nazwy jego prowincji i regionów więc jest trochę lepiej).
DLC z TK polecam kupić bo to najlepszy kampanio pak. A kampania Czarnego to chyba najbardziej klimatyczna i rojplejowa ze wszystkich w grze, serio. A pisze to z punktu widzenia wroga zdrajcy Nagasha. Settra też jest bardzo dobry, niestety Khalida i Khatep są przeciętni/bardzo słabi. Wielka królowa cierpi przez swoją lokacje, w rogu, otoczona silnymi lub irytującymi przeciwnikami, a później boli bardzo wojowanie z innymi królami grobowcami. Dopiero przy 3 cześć gdy będzie można iść na wschód i będzie poprawa. Khatep ma najgorszą lokacje.
Mi się nawet podoba kampania wiru bo jest szybsza, ale rytuały są słabe (a te pojawiające się armie to urąganie strategii), natomiast ja wolę grać rasami z młota1 po prostu więc ME to tak naprawdę jedyny wybór.
Niestety warunki zwycięstw są do kitu. Bo ludziom z CA nie chciało się zrobić osobnych dla każdej rasy... Ale to nie przeszkadza grać po swojemu i mieć oficjalne zakończenie gdzieś.
Wielkie dzięki za opis,kolekcję dlc na pewno uzupełnię w najbliższym miesiącu kiedy pojawią się letnie wyprzedaże :). Kampania Wiru faktycznie ma sensowną długość,problem stanowią jedynie 4 i 5 rytuał kiedy dosłownie zalewają nas armie wroga na które nie da się sensownie przygotować...
Wracając jednak do DLC to generalnie chciałem pierwszy raz zagrać Harkonem bo wydaje się jakoś tak najbardziej ikoniczny. Noctilus faktycznie ma ciekawą i bezstresową pozycję startową i na pewno kiedyś nim zagram ale muszę chociaż spróbować zagrać szalonym umarlakiem o wielu osobowościach,nieważne jak ciężkie by to miało nie być ;D. Settra tak samo,najpierw król na warsztat potem reszta. Tiktak...Może kiedyś nim zagram ale bez jaszczurzego lord packa to nie ma sensu,a jak już go kiedyś kupię to na pewno najpierw zagram Ikitem i Tehenhuainem.
Ja wsadzę swoje trzy grosze:
1. Ja tam lubię Harkona ma ciekawą pozycje-znaczy dużo grywalnych frakcji wokół. I jako lord wymiata- bardzo dobry strzelec i średni wojownik.
2. Co do TK, nie ma naczelnej laski Uniwersum czyli Nefertaty więc jak dla mnie lipa, co do pozostałych LL TK Khalida i Czarny są najbardziej klimatyczni, Khalida ma ciekawą pozycje startową, Khatep też ma -wśród lodu mroczaków, przywódcą frakcji nie lubię;grać bo jak każdy ma najłatwiej-najlepsza straż przyboczna;
3. Ikt jest za bardzo przy kokoszony, a po za tym czemu on, a nie Queek ma Karak osiem szczytów do podbicia-wytłumaczy mi to ktoś?
4.Co do jaszczurów: gdzie jest LL Kroxigor?
Co do poradnika przepraszam,że się zgłosiłem i nic dotąd nie napisałem teraz to się zmieni- wysokie są do wzięcia jeśli tak to zaczynam.
Według mnie, to kroxigory na LL się nie nadają. Są silne, ale mało sprawne umysłowo, to tak jakby w Bretonii dać LL konia. Za to mógłby być jakiś sposób na przywoływanie Nakaia do armii jako bohatera.
Skoro mógłby być inteligentny troll to może być inteligentny Kroxigor
No nie do końca. Jaszczuroludzie zostali zaprojektowani przez Przedwiecznych jako "narzędzia" mające spełniać konkretny cel i kroxigor nie ma w "opcjach" dowodzenia amią, tak jak saurus nie zostanie czarodziejem czy robotnikiem. Ewentualnie wymień z lore chodź jeden przykład kroxigora, który by się nadawał na dowódcę.
A trolle też raczej na dowódców się nie nadają, pomimo posiadania prymitywnej inteligencji i wolnej woli, no chyba, że są pod wpływem bogów Chaosu.
Nakai
Tak nie za bardzo. Nakai wędrował sobie po Lustrii lub spał, a jak gdzieś pojawiał się poważny problem, to przychodził i oklepywał kogo potrzeba, niezależnie od reszty sił Jaszczuroludzi. Nigdy też nie miał pod dowództwem żadnych podwładnych, dlatego, w grze, nadawał by się na specjalnego bohatera jak np. Green Knight.
To mam rozumieć, że sam oklepywał innych?
Tak wynika z mojego poprzedniego posta. Na przykład, przy inwazji skavenów, przyszedł przed jedną z bitew i pokonał, niepokonanego wcześniej szczuro-superogra. Wcześniej bronił Mostu Gwiazd w Itzie zabijając tyle demonów, że "do teraz" boją się tego miejsca. Poza tym pomógł też lordowi z Itzy pokonać armię Luthora Harkona. Więcej informacji o jego walkach, a tym bardziej dowodzeniu lub byciu pod czyjąś komendą, się nie pojawia.
To zmieniam zdanie. Ciekawe ktòrych legendarnych bohaterów zobaczymy w starych frakcjach
U Lizaków, z imiennych postaci zostali Tetto'eko, Gor-Rok, Chakax i Oxyotl. Tetto'eko chyba najbardziej nadaje się na dowódcę, ale raczej następnego skinka-LL nie będzie. Gor-Rok, moim zdaniem, ma największe szanse na pojawienie się. Chakax jest Świątynnym Strażnikiem, więc nie powinien być dowódcą, Oxyotl też się nie nadaje, bo dowodzi mniejszymi oddziałami "komandosów", ponadto jest skinkiem.
U emo-elfów stawiam na Malusa Darkblade'a.
Skaveni - Thanquol, może z jakimiś nowościami dla swojej frakcji, bo jest Szarym Prorokiem i, z tego co się orientuję, to powinien działać inaczej niż klanowe skaveny.
Nie wiem kto u Wysokich Elfów by się nadawał. Może Korhil - dowódca Białych Lwów z Chrace, może Imrik z Caledoru.
CA coś mówiło, że będą jeszcze DLC do WH2. W sumie żadnych konkretów na razie nie ma.
Ale mi chodziło o legendarnych bohateròw a nie o LL leg bohater mogliby dawać do FLC. Czemu Ikt nie ma zadania z karabinem 8 szczytòw tylko ma je ten od klanu Mors
Gra Nakai, to czysta gadzia przyjemność :)
Mimo, że ten ostatni pacz ssie^^, u mnie komp odczuł że są większe wymagania, powinno być inaczej chyba z optymalizacją? ;)
Wracając do Nakai i kampanią wiru, to fajne są analogie historyczne^^; a kampania Mortal też byłem uchachany, wyobraziłem sobie jakby tak w historii ludzkości.... ^^
Jakiś czas po tym jak wyszedł dodatek z Gotrekiem i Felixem znalazłem ich na mapie i spróbowałem wcielić do armii - nie udało się, gdyż była ona pełna. 20 tur później dostałem informację, że opuszczają oni mój oddział w celu poszukiwania dalszych przygód.
No i... nic nie mogę zrobić. Zablokowało się okno wydarzeń. Nie mogę zapisać gry. Nie mogę poruszyć postacią gdyż gra każe mi zamknąć aktywne okna wydarzeń. Mam ponad 130 turę i nie uśmiecha mi się zaczynać gry od nowa. Miał ktoś podobny problem?
Masz w ogóle DLC z Gotrekiem i Felixem? Bo w tej chwili to są oni dodawani do magazynu White Dwarf, dla reszty będą dostępni jakoś później. To, że są na mapce i jest wydarzenie to tylko bug gry. Spróbuj odczytać wydarzenia wszystkie z listy co są. A jak się pojawia jakiś filmik to szybko go wyłączyć
Ta kampania jest już stracona, niestety.
CA trochę spaprało podczas dodawania tego dlc.
Tak więc jeśli nie masz tego dlc z magazynu to staraj się ignorować te postacie, a najlepiej omijać je.
Na szczęście koło 17 (czyli coś koło tygodnia) ma już być dostępne dla wszystkich. Oby CA wtedy naprawiło wszystkie usterki.
Dzięki za informacje Panowie :D
Nie kupowałem pakietu z Gotrekiem i Felixem.
Zaczekam jeszcze na wyjście DLC. Wierzę, że wtedy się coś naprawi i będę mógł dokończyć kampanię.
To nie ma byc DLC, a FLC - ale żeby je mieć trzeba się zarejestrować na https://access.totalwar.com/oauth/au...FZqqMu8GDpGFJF i 17-go listopada pobrać stamtąd jego kod.
Daję tutaj, bo jak dla nie to ważne w swoich zmianach, a i ini może się ucieszą?
Total War: WARHAMMER II - Patch Beta
zamieszczone przez CA_James @ 12:21PM on October 10, 2019
We have just put a new beta live for WARHAMMER II. This addresses the below issues:
- Fixed a soft lock that could occur when Gotrek & Felix markers could appear without owning the Gotrek & Felix DLC.
- Fixed an issue where save games could not be loaded – this issue was more prevalent with multiplayer saves games than single player but did affect both.
- Fixed an issue where using The Rite of Awakening would not offer any Slanns.
- Raid region missions will no longer be issued which target horde factions.
- Wrecker’s Point can now be correctly occupied by Norsca.
- The Bright Wizard included in the garrison in The Red Moon Inn now correctly has access to his spells.
- Elector Counts with high fealty are now less likely to secede.
- Fixed an issue where choosing to stop a succession faction by force via the Empire dilemma did not result in being at war with that faction.
- Fixed an issue where declaring war on an Elector Count would sometimes not result in a penalty to Imperial Authority being applied.
Please note: for the multiplayer save games, there may still be a potential crash, but this will only occur if you first disable a mod and then try to load the save game in which the mod was previously used. If you haven’t removed a mod which was in the game at the point of saving, you should now be able to access the game.
In order to opt in:
1. Right-click on Total War: WARHAMMER II in your Steam library
2. Click Properties and click the Betas tab
3. In the drop-down menu, select the Version_1.7.2 option
4. Close the window and your build will automatically update
Mordują mi Młot strasznie, ja nie mówię o jednej nacji, gram po kolei tymi, co kiedyś i jak Mroczne Elfy dostały łupnia od szczurów, to się podłamałem^^. I to kim komp grał? :P
Moim zdaniem balans ssie, moje Orki wyglądają jak kupa zielonego....
Ja rozumiem, że się graczy słuchają, ale wszystkim się nie dogodzi.
Może lepiej by trzeciej części Młotka nie robili?
Może i lepiej by nie, ale jak nie oni, to kto? Poza tym cały czas liczę na grywalne Ogrze Królestwa i krasnoludy Chaosu.
Ja tam wolę by jednak 3 część zrobili.
A później dodali mi jeszcze Kislev, TEB, Neferatę, i 3-4 LL leśnych elfów (tu chodzi o nowe modela np. wielka ćma).
Ogry i krasnale chaosu też mogą być przyjemne więc ich też bym przygarnął.
I prawie zapomniałem o jeszcze większej mapie.
Po aktualizacji beta odzyskałem swój save na Bretonii :D Wszystko śmiga.
Wg jakiego lore? Bo samego lore są 2 wersje - biorąca pod uwagę EoT i przejście do AoS, oraz wykluczająca EoT i kończąca się na Burzy Chaosu (najpierw wprowadzonej przez GW, a później skasowanej i zastąpionej przez Koniec Czasów). Poza tym Stary Świat kończy się na Górach Krańca Świata... a Ogrze Królestwa leżą jednak sporo dalej.
Znam świat Młotka słabo w porównaniu do innego mojego ulubionego uniwersum, choć Młotek coraz bardziej mnie się podoba :)
Dlatego obawiam się co mogłoby wyjść, ale skoro Ty uważasz, że warto by coś takiego by było, to też jestem za :)
Czołem
Kupiłem i instaluję właśnie Total War Warhammer I i II. Czy te gry są ze sobą kompatybilne czy to dwie różne pozycje?
Jak odpale TWW II to mam mapę kampanii z części I czy to jest zupełnie inna odsłona?.
To dwie osobne części z osobnymi mapami. Cześć I to stary świat (taka Europa) plus jeśli masz dokupione dlc to jeszcze 2 mini kampanie dla zwierzoludzi i leśne elfy, a II to nowy świat (czyli odpowiednik ameryk, afryki i wielkiej mitycznej wyspy).
Przy czym jeśli posiadasz obie gry, to z menu II części masz dostępną osobną dużą mapę. Gdzie w zasadzie jest cała mapa z I części plus trochę z II. Możesz tam grać wszystkimi rasami które kupiłeś (z podstawki I będzie to Imperium, krasnoludy, wampiry, orkowie i gobliny oraz Bretonia, zaś z II będą to elfy wysokie i mroczne, szczury oraz jaszczuroludzie).
Zainstalowaną musisz mieć tylko 2 cześć bo to w niej jest odpalona ta połączona mapa.
Ja polecam grać na drugiej części (bo jest ona lepsza technicznie i mechanicznie) w kampanii wiru oraz połączonej. A to dlatego że część I nie była aktualizowana od paru lat, i nie występują w niej reworki przez co nacji takie jak Bretonia, Imperium, wampiry i Krasnoludy przez co rasy te są uboższe.
Niestety wadą jest czas trwania tury na połączonej mapie, który jest kosmiczny.
Tyle, że pierwsza część dużo lepiej trzyma się realiów przedstawianego świata.
Dwójka, to niestety, z patcha na patch, coraz więcej radosnej twórczości CA, a coraz mniej Warhammera.
Gdzieś ostatnio czytałem że CA dogadała się mocniej z GW i ma teraz jeszcze większą swobodę oraz pozwolenie w kreowaniu treści i nadpisywaniu lore. Przy premierze 2 części kontrola GW się zmniejszyła, a teraz zmniejszyła się następny raz.
Właśnie dlatego mogła:
- przerobić tego wielkiego krokodyla tą super bestie (chodzi mi o wananozaura czy jak to przerośnięte coś się nazywa).
- Dodać randomowych nowych lordów: łowczych i kroxigorów.
- Umieścić Markusa w Lustrii, gdy on nigdy nie opuścił starego świata. Chyba nawet nie spotkał żadnego Lizaka.
- Odbudować Solland.
Nie chodzi już o mniejsze detale. Z jednej strony jest to szansa dla pomniejszych ras/frakcji (takich jak Kislev, TEB) ale z drugiej procent młota w młocie będzie mniejszy.
Jeśli faktycznie tak jest to, dla mnie, bardzo słaba wiadomość. Ogólnie to Warhammery lubiłem za klimat, bo mechaniczne te gry odstają od nowszych, historycznych części i ich głównym plusem była właśnie zgodność z lore.
Dodawanie nowych ras jak np Piraci, którzy nie mieli armybooka jest spoko, jednak całkowite zmiany istniejących frakcji już są słabe i niepotrzebne. Tak samo kampania. Wir, jako niezależny event wyszedł fajnie, ale ten bajzel w ME to już porażka. To tak jakby w np Romku dać Rzym w Australii, Kartaginę w Irlandii, a naraz występowaliby Juliusz Cezar, Aleksander Wielki i Czyngis Chan.
Z tym może być różnie. Ja jestem częściowo rozdarty bo z jednej strony dodawanie nowych mechanik czy frakcji to dla mnie spory plus, bo niestety jeśli chodzi o zarządzanie królestwem to młotek nie jest zbyt rozbudowany. Ale z drugiej strony nadpisywanie lore, to mam z tym mieszane uczucia. Taka Norska wyszła kapitalnie, choć teraz zaczyna trochę odstawać.
Natomiast już zombi piraci trochę mi ością w gardle stanęli. Znaczy jednostki ok, Harkon i Noctilus spoko. Ale Arenessa i Cylostra...
A tak po za tym to teraz pod nóż idą elfy.
- Czarne arki u mroczaków mają dostać kolejną przeróbkę i mam nadzieje że teraz w końcu pozwolą im atakować nadmorskie osady.
- Ludzie z CA mają też przyjrzeć się wysokim elfom bo ich sposób gry jest zbyt nijaki.
Darmowe DLC pobierają się automatycznie czy muszę je "ściągnąć" w sklepie steam?
Zależy które.
Część pobiera się automatycznie, głownie te mniejsze.
Większość powinno móc się dodać przez steam.
Gotrek i Feliks oraz rory (jednostki pokolorowane, czyli takie specjalne) do części I pobiera się z oficjalnej strony CA.
Przy czym czasami się to wiesza i trzeba poczekać parę dni lub pisać do pomocy steama.