-
Re: Pytania o mody. Czyli szukasz,tutaj zapytaj....
Hej. Szukam jakiegoś fajnego moda, który byłby grywalny, stabilny i w miarę historyczny. I najlepiej, żeby Polska była dobrze odwzorowana. Wstępnie zastanawiam się nad WWME i Bellum Crucis, ale jestem otwarty na nowe propozycje. Grałem już w SS, KGCM i Anno Domini, ale nie spełniały moich wymagań. Moglibyście mi coś doradzić?
-
Na ten moment zdecydowanie polecam Ci Bellum Crucis 6.1. Dlaczego tak uważam napisalem w wielu postach w temacie o Bellum. Ja gram nieco ponad 2 miesiące i ten mod jest Najlepszym w jakiego grałem. Najbardziej historyczny, bardzo stabilny. Cztery różne kampanie. Niesamowite AI strategiczne, ekonomia i dużo więcej. Pozdrawiam. 8-)
-
Spodziewałem się, że polecisz mi Bellum Crucis :D Trochę mnie przeraża ten włoski, ale chyba się przełamię i ściągnę jak będę miał trochę czasu-czyli nie prędko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez eeerobert
Spodziewałem się, że polecisz mi Bellum Crucis :D Trochę mnie przeraża ten włoski, ale chyba się przełamię i ściągnę jak będę miał trochę czasu-czyli nie prędko.
Spróbuj wcześniejszą wersję tego moda 5.1 z angielszczeniem, mimo ze wcześniejsza wersja też robi wrażenie. :D
viewtopic.php?f=30&t=89
-
Cytat:
Witam. W moich postach na forum wcale nie ukrywam, że jestem wielkim fanem Bellum Crucis 6.1 i im więcej w niego gram tym bardziej mi się podoba. :twisted: Pozwolę się nie zgodzić z powyższą sugestią Eutychesa i zdecydowanie polecam Ci Bellum Crucis 6.1 a nie 5.1 ;) Ale decyzja należy do Ciebie. Ja wyraziłem tylko moje zdanie w tej sprawie ... Powtarzam ponownie nie znam ani słowa po włosku a w moda gram i daję radę :mrgreen:
-
Molte grazie per il vostro aiuto. In realtà penso di provare la versione 6.1. Chi lo sa? Forse il mio modo di imparare la lingua italiana.
-
Cytat:
Molte grazie per il vostro aiuto. In realtà penso di provare la versione 6.1. Chi lo sa? Forse il mio modo di imparare la lingua italiana.
Wow... Nieźle pojechałeś ;) . Czyli jak rozumiem zdecydowałeś się na wersję Bellum Crucis 6.1 i przeszedłeś przyśpieszony kurs włoskiego przy okazji ... :twisted: ? Tak czy tak pozdrawiam a Bellum Crucis 6.1 to najlepszy mod w jakiego grałem i basta. Napisałem co wiedziałem a teraz czas na jakiś posiłek po pracy... :mrgreen:
-
Napoleonie widziałem ślady po kulach, które zostawały w ziemi, czy istnieje jakiś mod Medka, który dawałby podobny efekt?
Szukam też moda, który wzbogacałby szatę roślinną.
Ewentualnie jeśli nie ma osobnych to jakie duże mody zawierają chociaż jeden z w/w efektów.
-
Witam,
Czytam i czytam i nie mogę się doczytać :( Jest jakiś mod co przenosi rozgrywkę do starożytnego Rzymu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez CoNe
Witam,
Czytam i czytam i nie mogę się doczytać :( Jest jakiś mod co przenosi rozgrywkę do starożytnego Rzymu ?
Z modów pod Medka II to ew. poczytaj temat pod tym linkiem viewtopic.php?f=31&t=206 . Powstaje świetny mod pod Medka II tj. Europa Barbarorum II ale jak na razie data premiery nieznana. Pod w/w linkiem masz temat o modzie Paeninsula Italica. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez CoNe
Witam,
viewtopic.php?f=31&t=247
Cytat:
Bardzo ciekawy mod przenoszący nas do czasów Cesarstwa Rzymskiego (bardzo uogólnione określenie).
Mapa zawiera południowo zachodnią Europę i północną Afrykę.
Zaskakuje na plus duże drzewko jednostek.
-
A macie jakiś mod z taborami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
A macie jakiś mod z taborami?
Hm. Ja znam jeden mod z taborami tzn. jest w nim jednostka kuszników używająca wozów... ale nie wiem czy to Ci wystarczy... Wcześniej pytałeś o moda z poprawioną szatą roślinną. Tabory i poprawioną szatę roślinną oraz wiele innych super dodatków znajdziesz w Bellum Crucis 6.1 (wg mnie najlepszy mod o średniowieczu). Pozdrawiam. ;)
To kiedy zaczynasz tłumaczenie? :D Pozdrawiam SoN ;)
-
Witam ponownie!
Kilka lat temu byłem użytkownikiem tego forum ale chyba miało ono jakiś pad bo musiałem się na nowo zarejestrować. Przechodząc więc do rzeczy wtedy grałem w Rome Total War ale grafa już się postarzała za te 6 lat i gra mi się znudziła więc potem przerzuciłem się na Medieval 2 Total War, w który grałem bez żadnego modowania. Teraz chciałbym wrócić do tej gry więc ją sobie zainstalowałem zarówno w wersji podstawowej v1.3 jak i Kingdoms v1.5. Najpierw przeglądnąłem Internet w poszukiwaniu tego co obecnie słychać w świecie Total War. Na chwilę obecną niestety królują gry Empire i Napoleon a te mi niespecjalnie leżą z powodu epoki w jakiej się toczą, to znaczy w XVIII-XIX wieku, kiedy to na polu walki zaczęła królować broń palna i walka na dystans, której właśnie nie lubię będąc fanem bitew full contact z wcześniejszych wieków. Ewentualnie jest jeszcze Shogun 2 Total War ale mój komp go nie uciągnie więc mogę go sobie odpuścić. Z braku laku pozostaje mi więc M2TW z modami, który graficznie wciąż jest całkiem dobrą gierką.
Tak więc podsumowując poszukuję obecnie najlepszego "moda globalnego" - jak takie tutaj nazywacie - pod M2TW. W światowej "kwaterze głównej" Total War, czyli na forum TWC, jest tych modów cała masa zarówno pod podstawkę jak i pod dodatek Kingdoms. Jednakże chyba większość z nich to różne "mody lokalne", przeróbki pod różne światy fantasy i inne epoki a więc takie, które mnie nie interesują. Chodzi mi o mod dziejący się w epoce w jakiej toczy się gra a więc w latach 1080-1530 na terenie całej Europy i Bliskiego Wschodu, żeby można było bezproblemowo w jednej grze mieć wszystko pomijając ewentualnie konkwistę Ameryki Środkowej. Poza tym stawiam na dobrze odwzorowane realia epoki oraz w miarę rozgarnięte AI na poziomie strategicznym oraz bitewnym. Z pobieżnego przeglądu tego co tam można znaleźć w oko wpadły mi mody: Clouds across Europe, Rise of Kings, Deus lo Vult, Ferrum Aeternum, Lands to Conquer, Pro Deo et Rege, Stainless Steel i włoski Bellum Crucis.
Proszę więc doświadczonych graczy o wskazanie mi, który z tych modów najbardziej opłaca się mi teraz zainstalować bo nie chcę mieć ich więcej niz jeden także i z tego powodu, że są to dość duże pliki do ściągnięcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Cortez
Witam ponownie!
Kilka lat temu byłem użytkownikiem tego forum ale chyba miało ono jakiś pad bo musiałem się na nowo zarejestrować. Przechodząc więc do rzeczy wtedy grałem w Rome Total War ale grafa już się postarzała za te 6 lat i gra mi się znudziła więc potem przerzuciłem się na Medieval 2 Total War, w który grałem bez żadnego modowania. Teraz chciałbym wrócić do tej gry więc ją sobie zainstalowałem zarówno w wersji podstawowej v1.3 jak i Kingdoms v1.5. Najpierw przeglądnąłem Internet w poszukiwaniu tego co obecnie słychać w świecie Total War. Na chwilę obecną niestety królują gry Empire i Napoleon a te mi niespecjalnie leżą z powodu epoki w jakiej się toczą, to znaczy w XVIII-XIX wieku, kiedy to na polu walki zaczęła królować broń palna i walka na dystans, której właśnie nie lubię będąc fanem bitew full contact z wcześniejszych wieków. Ewentualnie jest jeszcze Shogun 2 Total War ale mój komp go nie uciągnie więc mogę go sobie odpuścić. Z braku laku pozostaje mi więc M2TW z modami, który graficznie wciąż jest całkiem dobrą gierką.
Tak więc podsumowując poszukuję obecnie najlepszego "moda globalnego" - jak takie tutaj nazywacie - pod M2TW. W światowej "kwaterze głównej" Total War, czyli na forum TWC, jest tych modów cała masa zarówno pod podstawkę jak i pod dodatek Kingdoms. Jednakże chyba większość z nich to różne "mody lokalne", przeróbki pod różne światy fantasy i inne epoki a więc takie, które mnie nie interesują. Chodzi mi o mod dziejący się w epoce w jakiej toczy się gra a więc w latach 1080-1530 na terenie całej Europy i Bliskiego Wschodu, żeby można było bezproblemowo w jednej grze mieć wszystko pomijając ewentualnie konkwistę Ameryki Środkowej. Poza tym stawiam na dobrze odwzorowane realia epoki oraz w miarę rozgarnięte AI na poziomie strategicznym oraz bitewnym. Z pobieżnego przeglądu tego co tam można znaleźć w oko wpadły mi mody: Clouds across Europe, Rise of Kings, Deus lo Vult, Ferrum Aeternum, Lands to Conquer, Pro Deo et Rege, Stainless Steel i włoski Bellum Crucis.
Proszę więc doświadczonych graczy o wskazanie mi, który z tych modów najbardziej opłaca się mi teraz zainstalować bo nie chcę mieć ich więcej niz jeden także i z tego powodu, że są to dość duże pliki do ściągnięcia.
viewtopic.php?f=30&t=7414 to link do tematu o Bellum Crucis 6.1 poczytaj, mod jest spolszczony (spolszczenie jest poprawiane systematycznie). Najpierw poczytaj o nim. Jak Ci się nie spodoba opis i założenia polecę Ci coś innego. Dla mnie to nr 1. Gram 4 miesiące w tego moda.
-
OK, zapoznałem się z nim trochę. Jest spolszczenie z 30.04 br. podobno w 70% działające ale tłumaczenia przez translator chyba były robione. Poza tym mod wygląda na to czego szukam od strony realizmu historycznego oraz AI na poziomie (bawicie się tam z jakimiś dodatkowymi modami bitewnego AI jak widziałem). Tak wiec z mojej strony jest jedno kluczowe pytanie: Czy grając w tym modzie kampanię da się zrozumieć o co biega z aktualnym polskim tłumaczeniem tak, żeby nie robić przypadkiem jakichś głupot?
PS. Podobno ma wyjść bardzo niedługo BC v6.2 w formie patcha na v6.1 i zdaje się z angielskim tłumaczeniem co też by mnie urządzało.
Poza tym modem po bardziej szczegółowym zapoznaniu się z tematem ograniczyłbym się tylko do SS v6.4, DLV v6.2 i niby regionalnego Broken Crescent v2.3.
-
Język włoski nie jest taki straszny, jeżeli wziąć pod uwagę podobieństwo alfabetów itd...Oczywiście większość dodanych rzeczy przez autorów moda może być niezrozumiała, bo język używamy przez nich, jest kierowany do swoich rodaków, a nie do graczy spoza ich kręgu językowego, tym większy szacunek dla tych, co podjęli sie trudu tłumaczenia. W wersji angielskiej tez będzie wesoło, bo treści nowej tez od groma...Ze swojej strony polecam moda DLV v6.2, podobnie jak Bellum Crucis 6.1 wprowadza wiele nowości, i jest bardzo realistyczny, przez to wymaga zapoznania sie z poradnikiem do moda, jest link w temacie moda, a także mocny komp, i niezłą znajomość języka angielskiego...
-
Tak, DLV to starszy mod ale warto też na niego zerknąć. Swoją drogą zauważyłem, że różni userzy obstawiają tutaj różne mody jako lepsze i czasami jest ostro jak chociażby w dyskusji o wyższości EB nad RSII, do którego to wątku zajrzałem z sentymentu dla RTW. No ale cóż, jest trochę tych modów opisujących na swój sposób w zasadzie o tą samą rzeczywistość historyczną. Korci mnie żeby ściągnąć, zainstalować i samemu sprawdzić te cztery w/w mody na raz ale nie mam na to specjalnie czasu a i gra by mi się mogła schrzanić. :(
PS. Niestety ale link do jego angielskiego poradnika w wątku o DLV na tym forum jest już dead.
-
Chciałbym wiedzieć czy jest na zwykłego medka bez dodatku mod cos takie jak SPQR LUB RTR tyle że na medka. Proszę jak coś o link.
-
Ale po co mam tam szukać jak mi potrzeba cos na medka tylko że na tej zasadzie jak RTR lub SPQR tyle żę na medka
-
Cytat:
Zamieszczone przez kapsel146
Ale po co mam tam szukać jak mi potrzeba cos na medka tylko że na tej zasadzie jak RTR lub SPQR tyle żę na medka
No bez dodatku Kingdoms to ciężko będzie o jakiegoś moda o Rzymie ale zapytaj w kuźni Invasio Barbarorum II jest pod Kingdoms innych nie znam.
-
Szukam moda który nie ma tak szeroko rozciągniętej mapy że miasta, zamki są oddalone od siebie hend hend daleko... żeby te odległości były mniejsze, oczywiście żeby były też fajne jednostki w frakcjach, no i może jakieś fajne eventy. Ostatnio gram w SS ale to nie to, za bardzo takie wszystko wydłużone, ta długość budowy budynków oraz samo zrobienie tur przez inne państwa zajmuje dużo czasu że się czasami odechciewa :(
-
Niedoceniany na tym forum :), dobra niemiecka :) robota
viewtopic.php?f=30&t=536
-------------------------------------------------------------
zapomniany na tym forum, łączy podstawę z dodatkami, zachowuje język gry oryginału, czyli po instalacji jest gra po polsku to i mod... :D
viewtopic.php?f=30&t=1177
-
Jest jakiś mod dot. środkowej europy z około X wieku?
-
-
Dzięki, ale miałem na myśli mod, w którym byłyby dobrze przedstawione polskie plemiona, choćby wiślanie i pomorzanie, oraz silne wtedy czechy + księstwa ruskie oraz chyba połabianie? czyli słowianie za Odrą, gdyby coś takiego było... :P
-
Wcześniej, przy innej okazji go podawałem, masz np. w tym modzie Konfederację Obodrycką, czy jakoś tak....Czechy itp...Niemiecka robota, bardzo solidna, mod jest po angielsku, ci co grali byli zadowoleni
viewtopic.php?f=30&t=536
:D
-
Dzięki, zawsze coś, choć jak to zwykle bywa malutko frakcji na wschodzie, ale wypróbuje, wielkie dzięki ;]
-
Witam,
Jestem wielkim fanem Medka, mam doświadczenie z kilkoma modami i dotychczas nie udało mi się znaleźć modyfikacji, która najbardziej mnie interesuje.
Mianowicie praktycznie wszystkie bitwy (nie potyczki) w dziejach Europy i okolic (a może i ludzkości) miały miejsce pomiędzy większą ilością frakcji niż dwóch. Dyplomacja była o wiele istotniejsza, sojusz nie ograniczał się do zasady 'staramy się nie atakować siebie nawzajem', ale miał swoje silne potwierdzenie we wzajemnej pomocy militarnej. Na polu bitwy nierzadko spotykały się armie trzech, czterech stron konfliktu, czasem też całych bloków sojuszniczych.
Tego brakuje mi w Medku. Prawdę mówiąc długo szalałem za jedynką i nie mogłem się przekonać do dwójki - właśnie z tego powodu. Oczywiście powód jest jasny - ograniczone pole manewru jest wymuszone poprzez turowy system rozgrywki z ograniczoną ilością 'punktów ruchu'.
Stąd pytanie - w Medieval2 jest zaimplementowana możliwość dobrowolnego dołączania do bitew, jeśli jest się w określonej odległości od bitwy (nie pamiętam szczegółów, dawno nie grałem), a jeśli nasza armia stoi przy sojuszniczej i oddziały przeciwnika atakują 'nas' w taki sposób, że obie alianckie armie są w 'polu rażenia', to automatycznie bierzemy udział w bitwie. Czy istnieje mod, który pod tym kątem poprawia rozgrywkę? Nie powiem, lubię wspólne bitwy, lubię nieprzewidywalność sojusznika i fakt, że czasem wszystko zmienia się w sekundzie utracenia generała zaprzyjaźnionej armii. A strasznie mnie denerwuje to, że czasem przyjmuję bitwę na wyprawie wojennej, wróg ma przewagę liczebną, a sojusznik z całą flagą w swojej turze się nie ruszy, bo nie. Poszukuję zatem moda, który jest w stanie to zmienić, albo porady, gdzie w kodzie gry jest współczynnik odległości, dla jakiej jestem pytany, czy chcę wspomóc sojusznika. Prawdę mówiąc w sytuacji, gdy w jednym miejscu są 4 armie różnych frakcji (a ja jestem w stosunku do nich neutralny), również chciałbym być zapytany, czy nie chcę dołączyć do którejś ze stron.
Myślę, że takie proste usprawnienie bardzo by zwiększyło realizm gry pod kątem historycznym i samej grywalności - bardziej niż niektóre czarodziejskie rozwiązania ze Stainless Steel vh/vh na przykład...
Pozdrawiam serdecznie,
kyrielejson
-
Kyrielejson poczytaj o tym modzie viewforum.php?f=367 Bellum Crucis i najlepiej zagraj w 6.2
-
Prawdę mówiąc nie chcę zmieniać środowiska gry. Potrzebna mi drobna modyfikacja dotycząca pomagania sobie sojusznikom podczas bitew.
Jako że gra jest turowa, technicznie jest to wykonalne poprzez dwa rozwiązania: zwiększenie 'obszaru' bitwy (standardowo kwadrat mieszczący do 9 armii) albo wprowadzenie zapytania w trakcie tury przeciwnika 'pomóż stronie A/pomóż stronie B/nie pomagaj' jak i poczas swojej tury 'poproś sojusznika o pomoc'. Kwestia dodatkowych punktów ruchu to szczegół techniczny pozbawiony znaczenia.
Generalnie chciałbym zachować mapę standardowego Medka albo SS.
-
Nie da sie zrobić tego co chcesz, to ułomność silnika gry i niedopracowanej sztucznej inteligencji w wielu elementach, których nie da się zmodyfikować, a to o czym piszesz to jeden z wielu przykładów złej roboty ludzi z segi.
-
Cóż, miałem nadzieję, że ludziom zajmującym się modami udało się problem ominąć/rozwiązać. Stąd pytałem, czy ktoś z Was spotkał się z rozwiązaniem tej niedogodności w jakichś modach.
Prawdę mówiąc czuję się zachęcony do sprawdzenia Bellum Crucis... Wygląda ciekawie, trochę martwi włoski, ale widzę - Araven i tawariasze ostro jadą z tłumaczeniem - dzięki wielkie, polecę moda znajomym fascynatom Medka.
Pytanie do Bellum'owców - zauważyliście zwiększowną aktywność komputera w angażowanie się w konflikty zbrojne? Skoro generalnie AI jest poprawione, a bitwy wielu nacji są już zaimplementowane, to może coś się poprawia.
-----edit-----
Sprawdzał ktoś?
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=465246
UWIELBIAM Mongołów ;) Kwestia zmiany skali wielkości tego najazdu. Zamiast 10 flag tylko jedna i prowincja Bolgar, jak w Mongolphobia.
-
Pytania co do Bellum zadaj w temacie o nim :P . Spolszcenie jest na 90%, konflikty w Bellum są brutalne często. a AI niezłe, nawet bardzo dobre. Dyplomacja też ma duże znaczenie.
-
Komp w bellum ma przedewszystkim duże bonusy i duże armie, to Ai jest słabe jak we wszystkich modach i oryginale, ale w porównaniu do tych innych słabych, to jest dobre ;) Szczególnie jak się gra bez toggle_fow i wczytywania to może sporo problemów czasem narobić, no a jak się wczytuje, to najlepsze AI nie pomoże ;P
-
Czy jest jakiś mod do wersji 1.1 (niekoniecznie po polsku) dodający nowe jednostki,mapy cokolwiek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez SoyerDawid
Czy jest jakiś mod do wersji 1.1 (niekoniecznie po polsku) dodający nowe jednostki,mapy cokolwiek?
http://www.twcenter.net/forums/download ... =cat&id=26 poszukaj pod tym linkiem zwłaszcza na ostatnich stronach sa najstarsze mody, może któryś jest pod 1.1.
Co do patchy to próbowałes pewnie nie raz instalowac na 1.1 od razu patch 1.3 z pominięciem 1.2?
-
Kojarzycie miasta z rusici total war, albo z call of warhammer total war, a właściwie ich modele i tekstury z mapy strategicznej? dodaje je jakiś mod uzupełniający, czy to jest praca autorska autorów tych modów?
-
był kiedyś mod pozwalający zagrać Francja i Anglią w kampanii Ameryk, wie ktoś może gdzie go znaleźć??
-
O ile pamiętam był taki pozwalający grać Francją był na strategyinformer. Jednak musiałbyś go sam trochę poszukać.
Dobra teraz moje pytanie- czy jest jakiś mod do kampanii Teutonic rozszeżający mapę na wschód, tak aby moglibyśmy dojść do Moskwy czy Razania?