Pewno źle zainstalowałeś
Wersja do druku
Pewno źle zainstalowałeś
pobrałem wersję 1.5 nie uruchamia kampanii żadnego z krajów / bitwy tak/, montaż jest prosty więc nie tu problem, czy ta wersja wymaga podstawy 1.3
Nie wymaga podstawy 1.3, to pełna wersja. Nie wiem z czego wynika taki problem
Niestety u mnie to nie działa , na wersji 1.4 działało to o tyle dziwne że mam w folderze modów konwersję moda Italian Wars ważącego 15 GB i ten działa bez zarzutu 1.5 pobrałem z MOD-DB Czy to nie jest błąd z plikami przesłanymi na MOD-DB przy pobieraniu 2 razy musiałem ponawiać pobieranie .
Ktoś jeszcze ma taki problem? U innych działa?
Jest na you tube kampania od youtubera Noyan ale nie wiem z jakiego on linku pobierał.
Obejrzałem kawałek tego na yt i trochę jestem przerażony, jak to możliwe że muzyka kampanii leci jak ze stainless steal? Ja muzyki nie zmieniałem. Pytanie do tych którzy pobrali i którym działa kampania - muzyka leci wam inna niż była w wersji 1.4?
to nagrywający zmieniają muzykę tłumacząc to często prawami autorskimi muzyki z moda, często sami zapominając, że mod też jest produktem z prawem autorskim i nie powinno się nic wymieniać jeśli się to pokazuje w domenie publicznej. Taka specyfika naszych youtuberów , niestety.
Witam,
Gram w wersję 1.4.
Możecie mi powiedzieć jakie jednostki morskie posiada RON?
Dzięki.
3 okręty na Bałtyku /2 małe 1 duży/ 2 małe na Dnieprze.
utworzyłem osobny folder w mods i zamontowałem obie wersje moda 1.4 i 1.5 . Wersja 1.4 kampania się uruchamia , wersja 1.5 kampania się nie uruchamia i wyrzuca do panelu wyboru frakcji. Mam pytania jaki folder z plikami odpowiada za kampanię ,sprawdzę czy jest komplet plików porównując obie wersje. Zaznaczam że mam wersję MED-2 specjalnie przygotowaną przez siebie pod mody, z wszystkimi fixami do bezkonfliktowego uruchamiania modów , 4GB, Melo Fix, exe, itp. alternatywnie też wyrzutnię MED2TWEOP.
Przejrzałem z 15 minut streama tego Noyan no i trzeba powiedzieć bardzo dobrze, że kawaleria taka droga, bo jak gracz ma tanią kwalerię to łatwo wszystko wymiata. Ale w kontrze do drogiej kawalerii to jednostki strzelecki powinny być trochę słabsze- słabsze ale dostępne w większej ilości.
+ automatyczne garnizony to ułatwienie gry dla gracza, nie dla bota dlatego powinny być wywalone. Gracz się czasem wybroni malutkim garnizonem, a bota na tym silniku nie da się zaprogramować żeby rozumiał, ze jak oblegnie osadę, to jej się garnizon stworzy znikąd.
+ bot nie potrafi zdobywać osad z kilkoma warstwami murów więc dobrze jakby wywalić takie osady i np. zrobić same miasta na mapie. Dotyczy to każdego AI w medku.
+ wywalenie najemników. W każdym punkcie na mapie można ich narobić i skasować w następnej turze- kolejne gigantyczne ułatwienie dla gracza.
+ bot się baguje zwłaszcza w oblężeniach przy zbyt dużych oddziałach. Medek był stworzony pod oddziały po 60 żołnierzy, przy większej się bugują na murach itd.
Dzięki za odpowiedź ale nie do końca sprecyzowałem pytanie.
Miałem na myśli jakie jednostki morskie mogą być rekrutowane przez RON. Ja w tej chwili mam 67 turę a w Gdańsku (praktycznie wszystkie budowy morskie na full) mogę rekrutować tylko jednostki takie jak: komięga, kronan, galera i koga. To samo mam po zdobyciu Amsterdamu, Rotterdamu czy Antwerpii.
Ww. jednostki nie mają żadnych szans z takim galeonem czy karaką.
Jakie trzeba spełnić warunki żeby RONem rekrutować chociaż galeony?
wydaje mi się że RON nie może rekrutować jednostek morskich innych niż te, mod pod tym względem jest niedopracowany.
dlatego ja ustawiam oddziały nie na maxa , ale jest z tym problem bo Potop ma skonfigurowane ustawienia i za każdym razem trzeba ustawiać ręcznie, czy mogę to zmienić w config .
jak się nazywa folder z modem to wiem, jak się mody wgrywa tęż, chodzi mi który plik w folderze potop odpowiada za kampanię, żeby sprawdzić czy jest prawidłowo utworzony, w wersji moda 1.5 którą pobrałem. Moja wersja MED-2 jest pudełkowa i załatana do 1.5 tylko przez kingdoms exe wersja gry z DLC do modów nie jest potrzebna , problem w tym że w wersji Potop 1.5 nie uruchamiają się kampanie, a w wersji, 1.4 która jest w tym samym folderze mods tak. Jeśli jest sam Potop wersja 1.5 w folderze mods też nie uruchamia kampanii, natomiast bitwy tak. To mój pierwszy przypadek że nie mogę w modzie uruchomić kampanii, a trochę tego się ogrywało. Obie wersje uruchamiałem oddzielnie, mam też inne mody i uruchamiam kampanię bez problemu, błąd tkwi w wersji 1.5 pobranej z MOD-DB .
nic nie zmieniam Potop to tzw . mod -folder nie nadpisuje plików , można to odpalać mając inne mody obok, zresztą, jak usunąłem inne mody, efekt jest ten sam , mod się uruchamia ale po wybraniu kraju nie uruchamia kampanii tak jakby jej nie było. Może pobrałem z uszkodzonym plikiem, zwłaszcza że pobierałem na 2 razy z powodu nieznany błąd sieci, pobiorę jeszcze raz, a ten co mam wyrzucam do kosza.
sprawdziłem podfolder imperial-campaign , script text w pobranej prze zemnie wersji moda 1.5 jest tylko jeden plik skryptowy, natomiast w wersji 1.4 jest 5 plików skryptowych, czy może to być przyczyną nieuruchamiania kampanii w wersji 1.5
Główne zmiany w porównaniu z poprzednimi wersjami:
Dodanie wszystkich hetmanów, polskich i litewskich, do 1750 roku
Unia hadziacka
Rokosz Lubomirskiego
Powstanie Paleja
Wojna domowa na Litwie
Wow juz wersja 1.5 Super!
Dzieki wielkie za tą modyfikacje!
Macie jakies plany jesli chodzi o rozwoj moda?
Jakie wrażenia? Co się podoba a co mniej?
Jestem w trakcie przygotowywania nowej wersji, na razie rozbudowałem trochę kampanię RP i Kozakami, naprawiłem problem z brakiem jednostek do rekrutacji w kampanii Neapolu, usunąłem azteckie miasta z Rosji, ujednoliciłem językowo pliki tekstowe(przede wszystkim przetłumaczyłem teksty z cyrylicy i też z angielskiego, tam gdzie je znalazłem). Odnośnie kwestii najemników i mieszkańców, nie jestem za ich całkowitym usunięciem ale na Ukrainie mieszkańcy będą w nowej wersji walczyć po stronie Kozaków(mam na myśli zaporoże, kijowszczyznę, wołyń, bracławszczyznę i województwo czernihowskie) a najemnicy będą dostępni nie od samego początku kampanii.
Co sie podoba? Kurcze wszystko!
Jestem fanatykiem XVII wiecznej historii europy i jestem pod wrazeniem!
Podobaja mi sie modele, intra przed gra kozakami i RP, zgodnosc historyczna z nazwiskami generalow.
Jestem po prostu Za-chwy-co-ny!
Wielkie brawa dla was!
Mam tylko jedno pytanie co do mechaniki. Czy to normalne ze po jakims czasie dostaje sie generalow bez zadnych umiejetnosci (czyli 0 do lojalonosci itp.)?
Najemnicy to koło ratunkowe dla gracze, których sobie może wynająć w każdej kryzysowej sytuacji i ją zażegnać. Albo ustawić rekrutacje najemników w miastach albo ją wywalić albo ograniczyć najemników do możliwość rekrutacji max po 1 sztuce danego typu, bardzo słabą dostępność.
Witam bardzo serdecznie wszystkich. Mam pewien problem z tą zajebista modyfikacją. Pewnie już wiele razy było to poruszane ale pragnę odświeżyć pewien temat i zapytać dlaczego wyskakuje mi błąd BRADZO często wyłączając mi tym sposobem grę i BARDZO często psuje mi zapisy których już nie mogę otworzyć. Próbuje wczytać dany zapis i z tego co idzie zaobserwować to jest pasek ładowania który się wog. nie ładuje oraz zmienia się obraz z 1 zdjęcia na 2 i po tym incydencie wyskakuje mi ten oto błąd :[ https://snipboard.io/pjTmWM.jpg
P.S Proszę o poradę zwłaszcza osoby odpowiedzialne za tą modyfikacje POZDRAWIAM! I POWODZENIA!
Polecam grać na ostatniej wersji od Goro496 (bodajże 1.4), ma mniej bajerów ale jest bardziej stabilna
tak masz rację , nadmiar skryptów, dla buntowników bardzo psuje stabilność rozgrywki w wersji 1.5, postacie skryptowe generują błędy na mapie strat. wersja 1.4 mimo różnych wad jest bardziej stabilna.
jakby się komuś chciało przetestować nowe AI na mapie kampanii to polecam:
https://drive.google.com/file/d/1MXV...ew?usp=sharing
wkleić do (np. u mnie)
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War\mods\potop
Proszę o info jak działa.
Zanstaluj gre czystą nie ze Steam, bo tu 20-80 tur i grać się nie da.
Ja osiągnąłem 253 tury na czystejc ale zauważyłem że zapisy które rosną wagowo kończą się 50 mb a potem zapisują się od 5 mb i na tym koniec chyba na wszystkich modach.
Co do moda to chyba najlepszy( SI najlepsze 100%) i najciekawszy nawet przed OiM2 i taki był niemiecki 1648 - Thirty Years of War. Reszta modów np. SS, BC, ich submody to taka minimalna poprawa podstawki, a poziom rozgrywki w niektórych przypadkach nawet nizszy.
Możesz zagrać na tym SI co dałem post powyżej i opisać wrażenia, bo ja nie mam czasu grać, a zmieniłem parę rzeczy i jestem ciekaw jak wpłynęły na AI.
Jeśli ktoś mający problem ze stabilnością wersji 1.5 chciałby pomóc w testowaniu poprawek to proszę o kontakt.
Jak pozbyć się tego błędu?Załącznik 3613https://imgbb.com/YyMQgBx
https://imgbb.com/YyMQgBx
https://drive.google.com/file/d/14f-...ew?usp=sharing - spróbuj pobrać to, instaluje się tak samo jak 1.5, poprzednią wersję usuń, daj znać jak działa.
Le Pakul, mam chwilkę czasu, pobrałem tą Twoją wersje 1.6 i próbuje ogarnąć nieco błędy, jak skończę to podeśle i zobaczysz co i jak :)
Na pierwszy rzut oka, na pewno były powalone drzewka rodowe u kozaków, a przez to lubi bardzo czesto wywalac, to już ogarnąłem, ale o co chodzi z tym np. set_counter siege_praga 0 w campaign_script ? Bo nie mogę dojść do ładu z tym :D