a to ciekawe... musze przetestować...
Wersja do druku
Mecz Legion Fretensis vs Dzieci Pyrrusa wrzuciłem na swojego discorda do dzialu dyskusja ogolna w TUFF CUP 2020 2vs2 11.11.202
Otóż robiłem te testy i to kilkakrotnie z Zacharem przed pierwszą WKA kiedy grałem Arewakami na Kartaginę Pirxa. Naznaczeni na szaleńczej szarży wygrywali z libijską chyba w każdym scenariuszu z włączoną umiejętnością szaleńczej szarży. Jeżeli teraz jest inaczej to albo patche coś poważnie zmieniły, albo test z botem był jakiś niemiarodajny (wątpie), albo ktoś z nas popełnił błąd przy testach. Oczywiście mówię o naznaczonych Arewaków, ci Icenów są gorsi.
Co do opinii Andrija o Icenach to zgadzam się, że są słabszą wersją Arwernów, ale nie uważam, że aż tak słabszą. Do tego rydwany na pierwszy rzut oka mogą się okazywać tragiczne, ale moim zdaniem nie są (fakt, że przez antyspaghetti patch rydwany w ogóle są dużo mniej skuteczne i jakoś ostatnio lubią uciekać po stracie jednego lub na 1-2 ginie generał), kosztują 900, a więc nie taki znowu majątek, są szybsze, a zabijają w podobny sposób co ich kuzyni z kosami (tylko siłą rzeczy mają mniejsze pole rażenia) jako, że teraz rydwany są najbardziej delikatne w historii RII i tak trzyma się je na late game, albo nawet bardzo późny late game. Przy braku jazdy przeciwnika mogą spokojnie wytłuc 200-300 żołnierzy, a dzięki szybkości wcześniej dorwać proce, to, że rzucają to prawie niezauważalny plusik, ale zawsze doda to parę killi oraz obije nieco goniący oddział kawalerii.
Dzisiaj wieczorem zapraszam serdecznie :)
https://www.youtube.com/watch?v=Ltu8tyZGPeA
Można rozgrywać kolejne mecze. Termin daje do niedzieli do 03.01.2021. (tylko bez opóźnień )
Dodatkowo można już głosować na następnych faworytów poszczególnych meczy:
https://challonge.com/pl/uy0cbkyh
No bardzo możliwe, co prawda nadal uważam, że Arewakowie są mało grani i przez to może trochę niedoceniani, ale rzeczywiście może teraz są słabi jak na mocarnych. Nadal jednak uważam, że linia średnich włóczni Arewaków z drugą linią słabej ciężkiej piechoty/naznaczonych, wygra z linią poborowych/włóczni za 400 Nerwiów plus drugą linią złożoną z okrutnych. Tak czy inaczej moja główna teza, że Nerwiowie sporo ustępują reszcie barbów potwierdził mecz Tuffa/Pirxa z Zacharem/Tm'em. Nerwiami naprawdę ciężko narzeźbić przeciwko równemu/lepszemu graczowi grającemu barbami/ Rzymem. Z luzytanami, odrysami czy arewakami można jeszcze szczęścia popróbować. :p
Nie rozumiem dlaczego wgl graliście na na lagu. Pirx miałeś sporo kawalerii ,sam wiesz że nie da się nia grać na lagu...
Ja bym napewno przełożył bitwę
Tak to już jest jak się gra na ostatnią chwilę. Przerabiane wielokrotnie. Człowiek się zwyczajnie nie uczy na błędach. ;)
Co do tamtego meczu my też mało kawalerii nie mieliśmy. Chłopaków również ostrzegałem przed bitwą i przed wyborem jeszcze nacji, że łącze może nie być stabilne...
Tu troszke sprostuje.
Tuż przed meczem dostalismy info od TM ze nie u niego pradu i nie bedzie do 3 rano ale ze moze grac na lapku po internecie z telefonu. Zastrzegal ze moze byc lag i ze beteria w lapku moze sie rozladowac.
Zaproponowalem przelozenie meczu na poniedzialek, ale Zachar napisal ze musi oddac kompa i ze bedzie mogl grac dopieo w srode. Odpowiedzialem ze sroda to za dluga przedlozka i ze odpada.
Poniewaz chlopaki nie mieli innej opcji zgodzilismy sie grac na lagu a gdyby bateria sie rozladowala to trudno walkower...
Zagralismy bitwe, lagi byly i przegralismy. Potem chlopaki powiedzieli ze zostalo 10% baterii wiec mozemy zagrac w poniedzialek o 23...
Tak wiem dziwnie to wszystko wyszło... I powiem szczerze bo siedzi m to troche w glowie - bitwy byly bardzo fajne (pomijajac te pierwsza) i bylem z nich bardzo zadwolony a ostatnia super mega pomimo przegranej ale cala ta sytacja spwodowala u mnie lekki niesmaczek...
Przede wszystkim życzę wszystkiego dobrego w Nowym roku :D
Przykro mi, że wychodzą tu sugestie machlojek jakiś. Ustaliliśmy przez meczem przedłużka terminu nie wchodzi w grę. Maksymalnie może to być jeden dzień. To że graliśmy w ostatni dzień też dziwne nie jest bo wcześniej były święta i nie każdy może w te dni grać. Po bitwie zmieniałem plany i ustalałem z kumplem to że będę mógł oddać pożyczonego kompa dzień później ( nie wiedziałem jak długo instalowanie wszystkiego od 0) Dałem znać że możemy dokończyć w poniedziałek. Zgodziliście się i fajnie, że udało się dograć do końca. Jeżeli by nie doszło do walki w ten dzień byłby walkower 2:1 dla was
Nie był to żaden diaboliczny plan na zwycięstwo, po prostu częste trudności z dograniem terminów. Jeżeli pozostaje niesmaczek to po prostu zachowajmy to dla siebie by nie wzbudzać u innych poczucia winy.
Można rozgrywać kolejne mecze. Termin daje do niedzieli do 10.01.2021. (tylko bez opóźnień )
Gramy górna i dolna drabinke rownoczesnie, takze Kwikwerema i Hetajrowie tez rozgrywaja swoj mecz.
Wiem ze mozna by wczesniej zrobic stream ale niestety do niedzieli jestem niedostepny.
Tylko prosze o nie przekładanie na pozniej.
Dodatkowo można już głosować na następnych faworytów poszczególnych meczy:
https://challonge.com/pl/uy0cbkyh
My już jesteśmy umówieni na mecz na sobotę wieczorem 09.01
Potwierdzam :D
Dzisiaj półfinały:
https://www.youtube.com/watch?v=pyC_QvItUc4
Proponuje finaly dolnej i gornej drabinki rozegrac na zywo jesli jestescie zainteresowani
Moglibysmy sie umowic na przyklad na czwartek na 21 a final finalow zrobic w sobote lub w niedziele o 20:30 (final finalów bedzie mial wiecej bitew z tego co pamietam)
Final dolnej drabinki gramy do 2 zwycestw a final gornej do 3 zwyciestw
Jutro wieczorem finał Dolnej drabinki :)
https://www.youtube.com/watch?v=YGqqHtBZnHU
Wam też buguje się grupowanie jednostek ? W czasie tego turnieju często wariują mi jednostki gdy je połączę w grupy (bez różnicy czy otwarte czy zamknięte - utrzymujące formacje). Ten problem pojawia się czasami od zawsze ale ostatnio zadziwiająco często mam z tym problem. Też to zauważyliście ?
Na to jakoś nie zwróciłem uwagi . Mnie to najbardziej wkurzają bugi kawalerii
Ta kawaleria to jest tragedia - tak samo jak w Attyli- moze tylko jezdzic do przodu, i jak sie juz wyda rozkaz to nie mozna go zmienic bo odrazu staje...
Dzisiaj wieczorem WIELKI FINAŁ! Czterech zawodników zmierzy się w walce o puchar TUFF CUP 2vs2 2020.
Faworyci to do tej pory nie pokonani Hetajrowie Alexandra.
Tą drużynę tworzy Bachus - Ekspert od gry frakcjami zrównoważonymi charakteryzujący się zimną krwią. Twórca rozproszonej taktyki męczenia przeciwnika. Zwyciezca TUFF CUP 1vs1. Drugi zawodnik to Nieznajomy - Ekspert od walki piechotą, ale również bardzo doświadczony i wszechstronny zawodnik.
Przeciwko nim, w szranki staną Argyraspidzi, pretendenci którzy nieoczekiwanie pokonali drugich faworytów Rzymską lekką kwinkweremę w finale dolnej drabinki.
Tworzy ją Mongoł8 - stary wyjadacz polskiej sceny total war specjalista od walki konnymi łucznikami, który swoimi dowodzeniem jazdą odwrócił wynik niejednej bitwy. Drugi gracz to również doświadczony tomi.tiger - jego opanowanie na polu bitwy i znakomita gra frakcjami barbarzyńskimi wzbudza strach u przeciwników.
Zapraszam!!! 17.01.2021 r. godzina 20:00
https://www.youtube.com/watch?v=6grtflaJAv0
Gratuluję Zwycięzcom, mega zagraliście, szczególnie finał :D
Zamowilem dzisiaj nagrody za 1 i 3 miejsca, powinny dojsc w poniedzialek
Co do 2 miejsca to musza mi napisac swoje adresy na maila lub steam bo inaczej ciezko bedzie z wysylka, a nie odzywaja sie od finalu :)
Czy może ktoś ze starych graczy nie zatęsknił za starą dobrą kampanią?:D
@zachar jak cos z chcia sluzymy pomoca w kampani wrzuce info
myślę o powrocie do organizowania kampanii ale połącząnej nieco z nagrodami z mojej kolekcji nfts. bo wkręciłem się ostatnio trochę w tworzenie obrazów . ale chyba będę musiał pytać starych graczy indywidualnie
niestety nie zmobilizowałem się do pisania do innych, liczyłem trochę mały odzew, ale nikt już tu nie zagląda chyba :(