-
Re: Wymagania sprzętowe Shogun 2
Witam! Kupiłem shoguna 2 i mam pewne problemy. Wysokie zuzycie procesora, nie mogę gra na wysokich (nie wspomne juz o bardzo wysokich) detalach graficznych. Gra ciężko chodzi, boję się pomyśleć co będzie jak bedzie duzo wiecej jednostek na polu bitwy. Pytanie. Co musiał bym kupić żeby grać spokojnie na wysokich detalach a co żeby grać na najniższych detalach. Medieval 2 też ciężko michodzi strasznie, gdy na polu bitwy są dwie pełne lub prawie pełne armie gdfy przyspieszam gre.
procesor - AMD athlon 64 razy2 4200+ BOX (AM2) 2.22Ghz
płyta główna ASUS M2N /nforce430/duaiDDRII/S AM2
ram 2GB (pewnie trzeba sobie dookupić)
karta graficzna Gforce 9400 gt
zasilacz ATX KY-400W
Chodzi mi o to żebyście podali taki sprzęt, żeby nie był z górnej półki jeśli chodzi o pieniądze, ale żeby gra chodziłajak najlepiej się da . myślałem nad preocesorem 3 Ghz (taki za 350 zł) i 2 gb ram dokupić. Nie powiem, ile chce wydać piueniedzy, bo nie orientuję się ile coi kosztuje. Za procesdor 400 zł mogę dać. Gorzej by było jakby oprócz tego trzeba b było coś jeszcze kupić np. karte graf.
pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
-
Powiem w prost - na pewno grafika do wymiany - na coś w okolicach klasy Radeona 4890. Na takowym Shogun2 śmigą aż miło na wysokich ustawieniach. Przy takiej grafice - zasilacz też do wymiany bo nie mam pewności czy wytrzyma obciążenie. No chyba że coś z nowszych kart ale mniej prądożernych. No i ram - 4 GB zapewnią w miarę spokojny komfort
-
Procesor też masz lichy. Po prostu twój komputer to już emeryt - chciałby, ale nie może. :P
-
a jaki odpowiednik amd 2nd generation intel core i5 i ile by kosztował (procesor)
to samo pytanie do karty - jaką dokładnie kupić i ile kosztuje
i zasilacz jaki i ile kosztuje
nie wiem czy lepiej sprzedać ten komputer i kupić nowy czy wymienić części.
jak zrobie powyższe zakupy to bedą mni chodzić takie gry jak ageof empires 1 2 shogun 1 panzer general 2 a przede wszystkim medieval 2 ???? mam xp
-
Zasilacz ~200 zł - Corsair 500 W
Procesor - Phenom II x4 955 - 375 zł
Płyta główna AM3 - ~300 zł
Pamięć DDR3 - ~150 zł za 4 GB
Ja gram na GTX-ie 460. Do maksymalnych ustawień nieco brakuje, ale generalnie daje radę.
-
Płyta główna też? dlaczego? za wcześnie na używane, co nie? A po kolei jakbym miał kupować, to co najpierw? Wiecie, w tym, miesiącu mógłbym kupić np. karte graficzną i zasilacz, w następnym procesor i ramy? dało by to coś czy lepiej przyskładać kasę?
TO CHYBA WSZYSTKO CO SIĘ MIEŚCI W KOMPUTERZE, TO JUŻ LEPIEJ SPRZEDAĆ TEN KOMPUTER A KUPIĆ NOWY (SAM KOMPUTER BEZ MONITIORA ????
a za ile bym sprzedał na allegro te części i czy by mi ktoś to kupił? Sprzedać wszystko razem czy każde osobjno?: płyta główna ASUS M2N s. AM2
Procesor AMD Athlon x2 4200+ s AM2
pamięć RAM DDR2 2GB PC 667 (2x 1GB)
Karta graf. ASUS GF9400GT (coś koło roku użytkowania)
Oprócz karty graficznej wszystkjo ma 3 lata
-
Wejdź na allegro i sprawdź w zakończonych po ile chodzą twoje części.
Jeśli masz płytę główna AM2, to procki AM3 chyba tam nie wejdą. Nie wiem, jak z AM2+.
Używane możesz już dostać. Ten Phenom to nie taki nowy procesor (ale wciąż bardzo dobry). Wiadomo, są lepsze - core i5 750 i przede wszystkim i5 2500K - ale na dzisiaj Phenom II x4 955 do wszystkiego wystarcza.
-
Planuję zakup Shoguna 2. zapoznałem się w minimalnymi wymaganiami sprzętowymi dla gry zawartymi w pierwszym poście wątku, ale mimo wszystko chciałem dodatkowo zaczerpnąć Waszej opinii, czy mój laptop da radę udźwignąć grę na niewygórowanych ustawieniach. Jeśli mam się męczyć klatkowanym obrazem to raczej zrezygnuję z zakupu.
Mój sprzęt to:
CPU: Dual Core 2.1 GHz
GPU: ATI Mobility Radeon HD 4330: 512 MB DDR3, DirectX 10.1, zegar rdzenia 450, zegar pamięci 600, szyna (magistrala) tylko 64-bitowa, JC pikseli 80, Shader Model 3.0 obecny.
RAM: 3 GB DDR2 FSB 800
Rozdzielczość natywna do grania to 1366x768
Czy laptop da radę? Grafika jest dedykowana, ale mimo to bardzo słaba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez PaulMartin
Planuję zakup Shoguna 2. zapoznałem się w minimalnymi wymaganiami sprzętowymi dla gry zawartymi w pierwszym poście wątku, ale mimo wszystko chciałem dodatkowo zaczerpnąć Waszej opinii, czy mój laptop da radę udźwignąć grę na niewygórowanych ustawieniach. Jeśli mam się męczyć klatkowanym obrazem to raczej zrezygnuję z zakupu.
Mój sprzęt to:
CPU: Dual Core 2.1 GHz
GPU: ATI Mobility Radeon HD 4330: 512 MB DDR3, DirectX 10.1, zegar rdzenia 450, zegar pamięci 600, szyna (magistrala) tylko 64-bitowa, JC pikseli 80, Shader Model 3.0 obecny.
RAM: 3 GB DDR2 FSB 800
Rozdzielczość natywna do grania to 1366x768
Czy laptop da radę? Grafika jest dedykowana, ale mimo to bardzo słaba.
Pobierz demo i sprawdź :shock:
-
Przypominam, że demo w praktyce ma większe wymagania niż pełna wersja gry.
-
Może nie większe wymagania ale pełna wersja jest lepiej zoptymalizowana :)
-
Re: Szybka pomoc
Witam panowie po dłuższej nieobecności.. Mam małe pytanko.. nudzi mi się z leksza i chciałem pograć trochę w Shoguna nowego, jednak nie ma sensu go kupować jeśli mi nie pójdzie na moim starym sprzęcie. Tak więc chciałem zapytać czy ktoś odpalał S2TW na PIV 3 GHz, 2GB RAM, GeForce 7600 GS 256 MB?
-
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual
Core Processor 4000+
2.11 GHz. 1.00 GB RAM
Wejdzie mi Shogun?Chociaż myśle że ktoś powie mi że nie,ale ja zawsze jak patrze na wymagania to myśle że mam słabego kompa:P
-
Jaka grafika??
Ale z taką ilością ramu nawet bym o tym nie marzył ;)
-
Radeon X800 GTO
Zapomniałem do poprzedniego posta dopisać ;)
-
http://allegro.pl/phenom-ii-x4-3-2ghz-d ... 43885.html
czy to dobry wybór na shoguna 2? dobra cena? kupić ten komputer? z góry dziękuję za odp. pozdrawiam!
Cytat:
Zamieszczone przez gombrowitch
Zasilacz ~200 zł - Corsair 500 W
Procesor - Phenom II x4 955 - 375 zł
Płyta główna AM3 - ~300 zł
Pamięć DDR3 - ~150 zł za 4 GB
Ja gram na GTX-ie 460. Do maksymalnych ustawień nieco brakuje, ale generalnie daje radę.
Witam!
1. Będzie mi shogun 2 chodził na wysokich przy tym sprzęcie? Jaką kartę graficzną kupić, żeby była najlepsza do tego sprzętu do 600/700 złotych. A może na bardzo wysokich mi będzie chodziło?
2. Chciałbym wymienić TYLKO CZĘŚCI w/w. Nie chce kupować nowego kompa. Jak to zrobić? Wystarczy wymienić zasilacz procesor karte graficzną i płytę główną? czy coś trzeba jeszcze wymieniać?
3. Mam Ramy ddr 2 2x1. A kolega napisał (patrz cytat) że ddr3. To też muszę wymienić? Czy nie wystarczy dokupić 4 gb ramu, żeby mieć 6??
4. Następna gra z serii TW będzie mi chodzić na wysokich czy średnich wymaganiach?
5. Jak shogun 2 chodzi to empire i napoleon też?
6. Płyta główna AM3 jaka dokładnie?
Proszę o odpowiedzi na każde pytanie. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
-
Może odpowiedzi nie na wszystkie pytania ale na część:
1. Na wysokich z lepszą kartą graficzną napewno. Sam na 9500GT gram na wysokich ale z shaderami 3 na niskich.
3. Ram DDR3 jest lepszy od DDR2 więc lepiej wymienić.
4. Tego raczej nie wiadomo.
5. Tak. Te gry trzy gry mają przybliżone wymagania
-
Cytat:
Zamieszczone przez aras667
Może odpowiedzi nie na wszystkie pytania ale na część:
1. Na wysokich z lepszą kartą graficzną napewno. Sam na 9500GT gram na wysokich ale z shaderami 3 na niskich.
3. Ram DDR3 jest lepszy od DDR2 więc lepiej wymienić.
4. Tego raczej nie wiadomo.
5. Tak. Te gry trzy gry mają przybliżone wymagania
GF 9500 GT??? To ta karta? http://allegro.pl/geforce-with-cuda-950 ... 68774.html ja mam 9400 gt i mi zacina. To chyba niewiele gorsza karta? 9500 gt strasznie tania, ja mogę więcej wydać więc może jakaś lepsza, żeby było na BARDZO wysokich.
Co to są shadery 3?? Wiesz ja jestem zielony w tych sprawach, po prostu gram, na grach i tyle.:)
W paramatrachj technicznych karty do której link Ci dałem jest napisane "typ zastosowanej pamięci: DDR2" więc wnioskuję, że Ramy zależą od karty graficznej?
Z niecierpliwością czekam na kolejne odpowiedzi, bo w poniedziałek chcę już dzwonić do sklepu internetowego. pozdrawiam!
A co powiecie o radeonie 5450 silent. Obsługuje direct 11 i nier musiałbym wymieniać ram. I jest tania.???
http://www.morele.net/karta-graficzna-m ... 1g-289633/
co sądzicie o tej karcie? w wymaganiach zalecanych w shogunie pisze radeon z serii 5000 i 6000.
JA TO TAK PRAWIE SZCZELAM, POWIEDZCIE CO WY O TYM MYŚLICIE.
http://www.morele.net/karta-graficzna-g ... -1-357492/
albo lepiej ta?
Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji edytuj... Kyuzo
-
Po naradzie z kumplem moge polecić do tego zestawu GeForce GTX 460 lub jeżeli możesz wyłożyć więcej kasy to GTX 560.
Karta graficzna ma własną pamięć ram. Np. mój kolega ma ram 4Gb DDR3 a jego karta ma DDR5.
A shadery z tego co wiem mają wpływ na oświetlenie
-
http://www.morele.net/search/ffinder/0/1/?q=GTX+460
Dzięki serdeczne za odpowiedzi!!!
Ale tu jest kilka kart graficznych? która to jest, czym one się różnią?
ajwięcej komentarzy jest przy tej Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 460 1024MB (GV-N460OC-1GI) więc chyba tą?
http://www.morele.net/of/302Nv4Kk0NtXPSf/
A co sądzicie o tym sprzęcie? Pójdzie shogun na wysokich? Powiem tak: trawa, budynki itp nie muszą być na wysokich, ale szczegóły jednostki lepiej żeby były na wysokich. Co do karty nie mam pewności i zasilacza - n9e ma go ani na czarnej liście ani na zalecanej liście zasilaczy. Zna ktoś ten zasilacz? Może dorzucić te 300 złotych i kupić radeona 6850 lub gtx 460???
Albo może tak jak to ktoś mi powiedział wcześniej:
Phenom II 955
Am3
gtx 460
4GB DDR3
chyba taniej mi się wydaje?
Myślałem o kupnie tylko części, ale się rozmyśliłem, bo mi się sam komputer wyłącza, a na forum czytałem że panienka powymieniała zasilacz procesor karte graficzną i w końcu jej powiedzieli, żeby kupiła nowy komp - nieźle, co nie?
Nie pisz posta pod postem- edytuj je... Kyuzo
-
Zadaj sobie ten trud i poczytaj testy wydajności.
-
Witam.
Poczytałem trochę o wymaganiach, ale wolę jeszcze tu zasięgnąć rady. Na jakich ustawieniach będzie działał mi Shogun?
Mój komputer:
Pentium D CPU 2.80 GHz (x2), 2 GB RAM, NVIDIA 9800gt.
Ps: System XP Media Center Edition, Service Pack 3
Pozdrawiam.
Dziękuję Ci Scooter za odpowiedź.
-
Shogun 2 total war
Wiem że to spam ale powiedzcie czy na takim sprzęcie Procesor Intel Pentium G6950 2.8GHz geforce 430gtx 2gb i windows 7 pójdzie shogun 2 i na jakich konfiguracjach?
-
Re: Shogun 2 total war
Nie ruszy, a jeśli nawet, to przyjdzie Arindal i cie zje
-
Cytat:
Zamieszczone przez Lisek
Witam.
Pentium D CPU 2.80 GHz (x2), 2 GB RAM, NVIDIA 9800gt.
Ps: System XP Media Center Edition, Service Pack 3
Pozdrawiam.
Single - ultra/wysokie
Multi-ultra/wysokie/średnie
-
Nikt ci na to nie odpowie, bo to zależy od rozdzielczość, od dx-a etc.
U mnie na i5 750, 4 gb ram, gtx 460 gra potrafi przyciąć.
-
AMD athlon(tm) 64 X2 Dual
Core Processor 4000+
2,11 GHz, 1 gb ram
Karta graf. Radeon 800XGTO
powtarzam,czy wejdzie?;p
-
Zbyt trudno zobaczyć minimalne wymagania?
Ale już pójdę Ci na rękę, a więc masz się z czego cieszyć, na tym ZŁOMIE to możesz co najwyżej pograc w Empire.. chociaż nie, cofam to.. nawet empire sie raczej nie włączy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Single - ultra/wysokie
Co do multi to raczej wysokie/średnie. Na ultra nie ma co liczyć, 2 rdzenie go nie pociągną.
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
Core Processor 4000+
2,11 GHz, 1 gb ram
powtarzam,czy wejdzie?;p
W Rome sobie pograj na takim szmelcu...
-
Zastanawiam się na co mogę liczyć w Shogunie 2 na takim sprzęcie:
AMD Athlon 64 5200+ x2 2.7ghz
4gb RAM ddr2 (system obsługuje 3.3gb RAM)
Asus GTS 450 1024mb ddr5
Windows xp professional x86
rozdzielczość 1440x900
Myślę, że za jakiś miesiąc może dwa sprezentuuje sobie nowy sprzęt. Jednak chciałbym wiedzieć czy na teraz opłaca się inwestować w nowego Shoguna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Orillo
Zastanawiam się na co mogę liczyć w Shogunie 2 na takim sprzęcie:
AMD Athlon 64 5200+ x2 2.7ghz
4gb RAM ddr2 (system obsługuje 3.3gb RAM)
Asus GTS 450 1024mb ddr5
Windows xp professional x86
rozdzielczość 1440x900
Myślę, że za jakiś miesiąc może dwa sprezentuuje sobie nowy sprzęt. Jednak chciałbym wiedzieć czy na teraz opłaca się inwestować w nowego Shoguna.
Pograsz spokojnie na średnio/wysokich :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez legoras
Zbyt trudno zobaczyć minimalne wymagania?
Ale już pójdę Ci na rękę, a więc masz się z czego cieszyć, na tym ZŁOMIE to możesz co najwyżej pograc w Empire.. chociaż nie, cofam to.. nawet empire sie raczej nie włączy.
Tak,trudno:P
Cytat:
Zamieszczone przez Daniello961
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Single - ultra/wysokie
Co do multi to raczej wysokie/średnie. Na ultra nie ma co liczyć, 2 rdzenie go nie pociągną.
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
Core Processor 4000+
2,11 GHz, 1 gb ram
powtarzam,czy wejdzie?;p
W Rome sobie pograj na takim szmelcu...
A żebyś wiedział że gram:P
-
Witam
Zamierzam zakupić Shoguna 2
Mam
AMD Athlon X2 5400+ (2600 MHz)
4 GB Ram 800 MHz
Karta graficzna Gigabyte Radeon 6670 - 1024 MB
Win 7 64 bit
Monitor 17 cali 1280-1024
Czy na takich ustawieniach będzie płynnie chodził - na średnich/wysokich detalach
Dzięki za podpowiedz
-
Cytat:
Zamieszczone przez jacek1985a1
Witam
Zamierzam zakupić Shoguna 2
Mam
AMD Athlon X2 5400+ (2600 MHz)
4 GB Ram 800 MHz
Karta graficzna Gigabyte Radeon 6670 - 1024 MB
Win 7 64 bit
Monitor 17 cali 1280-1024
Czy na takich ustawieniach będzie płynnie chodził - na średnich/wysokich detalach
Dzięki za podpowiedz
Będzie 8-)
-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Witam :) Mam takie pytanie do was czy też ktoś ma tak , że jak łucznicy strzelają płonącymi strzałami to gra zaczyna przeskakiwac ? i czasem mam tak ze mi zaczynają jednostki slajdować hym ?
Moj Komp:
Procek : AMD Phenom 955 4x3,4Ghz
Karta : Radeon HD 6970 Asusa 2GB
Ram : Kingston HyperX 8GB
Gram na rozdzielczośći 1920x1080 mam wszystko włączone oprócz AA i Synchronizacji pionowej .
Jeszce takie pytanie czy używacie najnowszych sterowników ATI czy macie jakieś wypróbowane ?
pozdrawiam
-
Ja mam dziwny problem... gram w shoguna już z miesiąc wszystko na full i wszelkie ustawienia także...
Gra nawet nie przycina mi się -cały czas mam + 25 fpsów jednak przy bitwach gdzie na polu walki jest z 5k chłopa zaczyna się dziać coś dziwnego,otóż nadal mam dużo fps jednak jednostki klatkują - o co chodzi ?.
-
Witam. Mam zamiar ulepszyć mój komputer i dlatego chciałbym się zapytać czy będę mógł zagrać na nim, a jeżeli tak, to na jakich detalach w Shogun 2.
Płyta Główna AMD 870A
Pamięć 4 GB DDR3
Procesor AMD 3,4 GHz, 2-rdzeniowy
Karta graficzna GeForce GTS 450, 1 GB pamięci, DDR-5
Zasilacz 500 W.
Zastanawiam się czy zakupić Windows 7, czy pozostać przy XP, dlatego, w przypadku odpowiedzi na mój post bardzo proszę o uwzględnienie obu wariantów.
Przy okazji, aby nie tworzyć nowego tematu, chciałbym się zapytać, na jakich detalach pójdzie mi Empire i Napoleon.
Pozdrawiam.
-
Na takim sprzęcie powinno śmigać na wysokich detalach.
Tylko zaopatrz się w windows`a 64bitowego (najlepiej 7), bo inaczej nie wykorzystasz więcej niż 3,5 GB ramu.
Empire i Napoleon też raczej nie powinny sprawiać kłopotów na takiej konfiguracji 8-)
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź. :)
-
hp dv6 6170sl
Witram wszystkich posiadam lapka hp,cpu 2.0 i7,8 gb ramu i radka 6770m 2g,niestety o grze na przyzwoitym poziomie w shoguna mozna zapomniec,mam szanse wymienic sie na stacjonarnego della z cpu i7 3.4 2600 z 4 gb ramu i ge force gts 540 1,5 gb ddr5 ktora konfiguracja byla by lepsza?