Ano, dziękuję ;d
Wersja do druku
Ano, dziękuję ;d
Nie ma za co. Powodzenia w tworzeniu potęgi republiki!
A propos przedłużenia gry, jeżeli gram z kumplem i oboje przedłużymy do tej samej daty to możemy grać dłużej razem?
Trochę offtop, ale chyba bezsensu poruszać ten temat na nowo w innym dziale, a do EU III pewnie też się przyda.
tak. Ale musi być dokładność kodu (co do dnia toż samo)
A najlepiej na multi mieć grę z tego samego źródła. Kolega ma pirata, ja oryginała (oba to EU III Divine Wind 5.1 BJLT) i pomimo tej samej sumy kontrolnej u nas (BJLT właśnie) to nas rozłączało po niecałym roku... Dopiero jak ściągłem tę samą wersję co on to nagle śmiga... Teraz więc mam oryginała PL i pirata ENG, na gry z kolegą :/ Wiem, jak się zmienia język w EU III, ale nawet to nie pomagało :/
Pirat?! Wstyd!:evil:
Zwłaszcza, że ta gra już dość stara jest i mógłby sobie ją kupić, no ale cóż...
Zbierz pieniądze na kupno steam'owej czwórki - jest o niebo lepsza.
Może i lepsza, ale po angielsku, a ja chcę grać w swoim ojczystym języku.
Witam. Mam problem z Europa Universalis III. Instaluję grę na Windows 8.1 i nie chce się uruchomić po wyskoczeniu launchera.
otwórz więc bezpośrednio z pliku exe
Witam.
Mam pewien problem. Posiadałem causa belli przeciwko wszystkim niewiernym. Gram Hiszpanią i mogłem za 25% niesławy zajmować prowincję każdego kto nie był Katolikiem. Niestety naglę utraciłem mój powód do wojny.. Jestem Obrońcą Wiary i sprawuje kontrole nad Papiestwem. Nie pamiętam dokładnie roku, ale około 1650.
Jak mogę odzyskać to causa belli? I co zrobiłem, że je straciłem :)
O ile mnie pamięć nie myli to właśnie w roku 1650 wygasa to CB z powodów "zakończenia krucjat", ale mogłem sobie pomylić z akcją dyplomatyczną cesarza.
Zgadza się wygasa w roku 1650.
To wszystko wyjaśnia. Kontroluje Papiestwo i nawet nie ma opcji Ekskomunikacji i Wyprawy Krzyżowej :) Nie pytałem o to bo to mało znaczący element dla mnie. Dziękuję za odpowiedź. Ma ktoś pomysł jak teraz szukać powodów do wojny :) ? Przynajmniej niesława mi spadnie :)
Claimy najprościej :D
Są to roszczenia do danych ziem. covert actions --> make claim o ile się nie mylę. :)
W EU 3 tylko daimyo mogą tworzyć cory na sąsiadujące prowincje przeciwnika. Reszta krajów nie ma takiej opcji. Natomiast w EU 4 jest to akcja dostępna dla wszystkich :)
Nie wynika to z jakiegoś dekretu?
Zupełnie zapomniałem, że rozmawiamy o EU3 xD przepraszam - mea culpa
Cześć, gram od zera w EU3, buszuje w necie i nie mogę odnaleźć odpowiedzi na poniższe pytanie:
grając np. Litwą czy też Norwegią - krajem podległym w unii personalnej - jak wyjść z Unii? Bez tego nie mogę sam wypowiadać wojen czy też podbijać prowincji, nawet gdy je zdobywam...
Musisz cały czas wysyłać insulty do drugiego kraju z unii z tego co pamiętam, wtedy gdy relacje będą ujemne, a władca zginie to unia zostanie unieważniona
Czy ktoś was grał Aztekami?
Mam też problem - otóż przewidywalne przypłynięcie kolonistów na nieznany teren to nie 300/400 dni tylko 33 tysiące dni. Jakiś bug?
Stawiam na naturalną aztecką niechęć do kolonizacji. Muszą mieć jakąś potworną karę, inaczej gracze skolonizowaliby obie Ameryki na długo przed przybyciem Kolumba.
Może henryk5pio wie więcej w tym temacie.
Wróciłem ostatnio do EU3 i odnoszę wrażenie, że to dużo lepsza i trudniejsza gra od czwórki mimo upływu lat :P Brakuje tylko możliwości rekrutacji armii jednym kliknięciem.