plik o zwiększonym ruch ks. i tytuł dziedzica mogę wrzucić z6.2?
Edit przez Araven: Odpowiedziałem Ci w moim poście na poprzedniej stronie. :mrgreen:
Wersja do druku
plik o zwiększonym ruch ks. i tytuł dziedzica mogę wrzucić z6.2?
Edit przez Araven: Odpowiedziałem Ci w moim poście na poprzedniej stronie. :mrgreen:
6.3. Przywracam oryginalne brzmienie, tak jak zdefiniowano w silniku modu. Mam już 7887 linijek, w schemacie lewa strona pomiędzy znaczkami "{}" równa się prawej w stosunki 1:1. Mogłem coś pominąć, jednakże do tej pory dobrze konwertuje się na sting i działa. Dziś skończę ten plik. Zależy mi na tym, aby wyświetlało się dokładnie to, co jest w silniku gry. Co za tym idzie, nie nie spolszczam nazw własnych, zdefiniowanych w silniku moda i tak już z błędami logicznymi.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Przykro mi bardzo to stwierdzić, ale włosi ładowali do silnika imion gry cokolwiek, a później próbowali tłumaczyć wyświetlaną nazwę na te prawidłową, odwrotnie niż nakazuje logika. Przykładowo, nazwisko Plantageneto jest ustawione w silniku gry, tłumaczyli to w pliku names, na: Plantagenet lub Capetto na Capet. Zupełnie od strony tej części ciała, na której zwykliście siadać.
Moja osobista opinia ? Nigdy nie widziałem aby ktoś podszedł z tak dużą dawką nonszalancji do pliku nazw własnych i jej systematyki jak ci włosi. zmieniali nawet wyznaczniki przed nazwiskami :shock:
Tak jakby ktoś z uporem maniaka, ładował do pliku tyle włoskiego ile się tylko da. Nie rozumiem, co przez to chcieli osiągnąć. Albo chcieli sobie skrócić czas pracy i władowali cały plik pod translator. Po co na siłę, zmieniać na włoski nazwy własne, skoro mieli już gotowe choćby w plikach imion z podstawki bądź innych modów ? i chyba wiele skopiowali z choćby modu SS.
Przykład: {di_Polonia}Piast a powinno być {Piast}Piast. Takich kwiatków jest więcej. Tego się nie naprawi, chyba że komuś się chce, naprawiać cały plik descr_names, campain script, descr_strat, wszystkich czterech kampanii. :-P
Może Rayoken, niepotrzebnie pluł się włochom od BC na forum twcenter. :-P
Dlaczego to robię ? Oprócz tego że mogę ? jakiś czas temu, inkwizytor mi się pojawił w miejscu miasta. Kompletnie się zablokował. błąd gry. chciałem go ruszyć za pomocą move_character bo obawiałem się ctd, a nie mogłem go w tej pozycji zamordować. A tu co chwilę komunikat: character not found. Szlag mnie jasny trafił.
Witam. Mam następujący problem. Gram w BC 6.3 Polską (kampania full, medium/medium) bez innych dodatków. Do 159 tury wszystko było ok i nagle ze 159 na 160 przejście trwa z godzinę. Próbowałem to przeczekać ale następne tury idą też tak wolno. Właściwie to komputer zachowuje się jakby procesor zwolnił nagle 100 razy. Nie jestem w stanie wykonywać ruchów jakimikolwiek jednostkami bo trwa to wieki.
Poniżej link do sava ze 159 tury - czy ktoś z Was mógłby sprawdzić o co chodzi?
http://www.sendspace.pl/file/a32e0c2652ea676ec3e148b
Próbowałem się cofnąć o 2 tury ale zawsze to samo - w turze 160 zwalnia i tnie się jakbym próbował grać na sprzęcie sprzed 15 lat.
Raz to skrypty z pliku campain_script, a dwa, wpisz w konsolę komendę toggle_fow i powiedz, ile armii mają frakcje sterowane przez AI ? Jeśli AI zmasuje sobie armie, gra mocno spowolni. dopóty dopóki Piter nie wymyśli jakiegoś ciekawego skryptu, pozostaje ograniczyć zamożność frakcji AI.
Nie odpalę twojego save'a z bardzo prostego powodu. Różnice w plikach export i descr.
Super Wilk. Ale miałeś robić świtę postaci do 6.3 a Ty świty nie skończyłeś a names robisz. Z podstawowych plików brakuje mi świty postaci od Ciebie. ;)
Tu nie chodzi o skrypty. Podczas ruchu hiszpanii następuje spowolnienie. Wcześniejsze tury szły ok 2,5 minuty. Tura 160 idzie godzinę. Jak przychodzi moja kolej to mam całkowity brak płynności nawet w przesunięciu ekranu - cały czas klatkuje. To samo ruch jakąkolwiek postacią.Cytat:
Zamieszczone przez Wilk
....też próbowałem z savem, wywaliło z łomotem na pulpit... :shock:
Ależ ze mnie hultaj i przechera. :-P Chyba Zagłoba miał taką kwestię w Panu Wołodiowskim. A może to o Potop chodziło.:-PCytat:
Zamieszczone przez Araven
Pomyślałem sobie, że pełna kontrola nad grą, powinna mieć wyższy priorytet nad, jakże niezbędnym i pożądanym tłumaczeniem z języka międzynarodowego na lokalny dialekt, używany jeszcze pomiędzy Bugiem i odrą. :-P
Nie zamartwiaj się tak, mamy piękny dzień, piękny wyż atmosferyczny, piękne słońce, a w zasadzie to późne popołudnie. :-P Pamiętam że coś odbierałem na mailu. ;)
Mi udało się wczytać tego save-a. Próbowałem oddać turę. Wszystko idzie płynnie aż do ruchu Hiszpanii. Potem wywaliło mi medka do windy. A grałeś na spolszczeniu czy nie?
Dobra pokombinowałem i wczytałem. Masakra. Masz tu save od 160 tura - ta 159 z 20 minut mi szła, a kompa mam mocnego dość. http://www.sendspace.pl/file/9b38b9c9a1f1881e1ccafacCytat:
Zamieszczone przez KrzysiekGP
Ja radzę na pzryszłośc nieco odchudzić kampanię Full, ja o 25% odchudziłem sobie usuwając kilka najbardziej czasożernych skryptów. Ale najciekawsze zostały. Mogę Ci ew. zapodac moją odchudzoną Full jak coś pozdrawiam. Mam nadzieję, że od 160 tury pójdzie szybciej.
Masz i ode mnie, Araven mnie "zainspirował" by popróbować, i poszło, masakra nie wiem co jest grane, masz sava z następnej tury, gram w tego moda, i nie tylko od wielu lat, ale z czymś takim spotkałem się pierwszy raz, ale jak się mówi zawsze jest ten pierwszy raz. :D ProszęCytat:
KrzysiekGP
http://www.gamefront.com/files/21395698 ... 60tura.sav
Zagrałem kilka tur Polską,no i wszystko się fajnie prezentuje,jako że w singlu grałem tylko w podstawkę a potem tylko KO to trochę ciężko jest,ale jakoś idzie,zdobyłem kilka rebelii,no i rozegrałem już pierwszą bitwę o Ołomuniec(?)wygraną ale okraszoną stratami,jak trochę pogram to zdam wam relacje ;)
Dla odmiany ;) zabrałem się za Ligę Baronów, dziwne że opis nacji po włosku jest...Wielki hrabia Rajmund V pokaże(pokażemy) tym pieniaczom z Rzymu że nie straszne nam krucjatowe wyprawy :D
W wolnej chwili cosik może opis nacji przetłumaczę :) Wystarczy mi na razie spolszczanie eventów :?
Jest nowe spolszczenie do BC 6.3 z 04.03.2012 link w tym temacie w poście nr 1. viewtopic.php?f=367&t=9949
Ten kursor to po prostu koszmar, jak to można zmienić?
Bardzo łatwo. Wgraj sobie katalog cursors z innego moda do data Bellum i nadpisz (zrób kopię oryginalnych). Ja mam kursory z submoda do Broken i kilka z BC 6.3 co mi się spodobały, więc je zostawiłem.
Araven Eutyches dzięki za pomoc. W Bellum gram od czerwca zeszłego roku ale takiego numeru jeszcze nie miałem. Ten save był zrobiony pod windowsXP. Zainstalowałem BC na Win7 i o dziwo poszło bez problemu. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Dla odmiany, mniej techniczna sprawa a bardziej fabularna. Ktoś wie, jak korzystać z tych hanzeatyckich kog ?
viewtopic.php?f=367&t=8785 Jeden z poradników mówi o handlu morskim i tym jak używać flot handlowych (bo o nie Cie raczej chodzi). Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Wilk
Rozumiem że stolica musi mieć port, nie może być jakiekolwiek miasto z dobrze rozwiniętymi nabrzeżami kupieckimi ? To się póki co, nie pobawię.
Stolica nie musi mieć portu, ale być blisko wybrzeża. W Polsce może być Gniezno, dopływasz przy lini brzegowej Pomorza na północ od Gniezna. W Gruzji Ani w Armenii np. A stolicę zawsze można przenieść jak coś. ;)
Stolice mam w Gdańsku, wybudowalem port, nabrzeże,, pisalo, że moge mieć 1 flote handlowa ale nic nowego zbudowac nie moge.. tylko mam Koge... ja tez mozna przewozic towary ?
No masakra z ta gra chyba nigdy jej do konca nie poznam, dzieki za spolszczenie super robota, ale moze macie w planach poradnik do Belum 6.3 ? :mrgreen: bylby tez dobrym rozwiazaniem a moze nawet lepszym
Skonczyly by sie moze glupie pytania jak te moje teraz :P
Gram Świętym Cesarstwem Rzymskim Narodu Niemieckiego, stolice mam w Regensburgu, nie opłaci mi się jej przenosić bliżej morza śródziemnego, gdyż spadnie mi dochód z kupców, natomiast płynąc 10 tur z morza śródziemnego do Bremy, również słaby to interes. Dużo się u mnie buduje, dużo również szkoli, aby sąsiedzi nie kombinowali na granicach. 2k ekstra gotówki na trybuty na pewno by nie zaszkodziło. :) Może napadnę na Danię i przeniosę stolicę do Roskilde lub Arhus.
tak się zastanawiam, co będzie jeśli zamiast:
monitor_event CharacterTurnStart AgentType = admiral
and Trait mercebis = 2
and DistanceCapital <= 20
console_command add_money -3000
wait 1
console_command add_money 3000
damy <= 40 albo 50 ?
oraz we wszystkich innych linijkach and DistanceCapital ?
Nie chce mi rozładować gdzie indziej, niż w stolicy. :evil:
Pojawił mi się wczoraj problem z pieniędzmi, parktycznie taki jak opisał Hellvard w temacie o 6.2 tyle że na samym początku gry gdy miałem kilka prowincji. Nagle skarbiec mi zaczął spadać, mimo że wzrost dochodów i przewidywaną sumę pokazywało mi że będzie wyższa. Oczywiście nikt mnie w międzyczasie nie oblega, nie napda na kupców, armie itp., oblężeń też żadnych nie prowadzę ani armii na wrogim terenie nie mam. Na koniec tury mam kwotę dajmy na to 5 tys. bizantów, wzrost 1k, planowany skarbiec 6k, po kliknięciu zmiany tury stan skarbca z miejsca spada o 1,5-2k i dopiero do tego dolicza ten dochód, czasami też on się różni. Jak nowa tura się wczyta pokazuje że miałem dochód, mimo że stan skarbca nagle spadł. Wie ktoś z czego to się bierze?
Niestety grajac Polska jest w tej grze troche bezradnie, co by sie nie robilo to i tak w pewnym czasie napadaja na Ciebie z kazdej strony, raz mialem 5 sojuszy(wenecja, francja, pizza, wegry, jerozolima) i nic to nie przeszkodzilo by w swoim czasie napasc na mnie z kazdej mozliwej strony, za kazdym razem rozbiór Polski sobie robia :P
Szkoda, że przy wybraniu nacji nie jest pokazany poziom trudnosci grania danym panstwem.
ManUtd - na wyliczenia ja juz dawno patrzeć przestalem bo ogolnie jest niezly mikser z tym ich wyliczaniem, mialem nadzieje, że to poprawia w 6.3 ale sie przeliczylem
Po prostu grajac mam nadzieje, że mnie nie oszukują i dobrze licza :) a że slabo mi ciagle Polska idzie to mnie kantuja pewnie ciagle :lol:
We wcześniejsze wersje nie grałem, a w podstawkach było w porządku, stąd to moje przywiązanie ;) Już nawet nie chodzi mi o problemy finansowe, bo to sobie jakoś poradzę, mniej wojska czy coś, ale jak mi ni stąd ni zowąd znikają pieniądze, to chciałbym chociaż wiedzieć na czym stoję.
no niestety tak juz jest ze grajac Polska jest ciezko, co irytuje zwlaszca teraz gdy tak ciezko zrobic jakis przyzwoity sojusz a nawet jesli sie nam takowy uda to tak naprawde kompletnie nic nam to nie daje, nie mozna liczyc na jakiekolwiek wsparcie ze strony sojusznika no chyba ze tym wsparciem jest to ze jednego mniej do rozbioru... wydaje mi sie, ze nie maja pomyslu na to i nie wiedza jak usprawnic dyplomacje, ktora nadal kuleje. A ulepszenie AI wiaze sie tylko z zwiekszniem bonusow kompowi i obnizeniu nam, i teraz w zabawe w zwierzyne bo tak to wyglada, ze jestesmy glownym celem, dla sasiadow.
Tzn. co ci kuleje w dyplomacji? Tak pytam, bo mi nie kuleje, a gram Ligą Baronów na feudal full- poziom trudności VH/Medium....Cytat:
Zamieszczone przez u96aro
Do zamek9 poradnik jest po angielsku w ktorym masz wszystko wytlumaczone (chodzi Mi o skrypty ktorych w BC 6.3 jest ponad 40) :D znajdziesz go tu: http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... d=10107755
podpisany bedzie Manuali
Co do wypowiedzi ManUtd i u96aro kampania Polska czy np. Krolestwem Jerozolimy jest trudna, do okola otoczeni wrogim nastawieniem sasiadow, ale to sprawia ze gra sie swietnie. Rozgrywka jest pelna emocji, brak pieniedzy, trudno o sojusznikow, mala ilos wojska to prawie jak symulator a nie GRA :D Jedna bitwa moze o wszystkim zdecydowac, naprawde BC 6.3 to swietny mod tylko trzeba czasu i cierpliwosci aby go rozpracowac, bo gra na "hura" tu za bardzo nie wychodzi :twisted: .
Ja obecnie gram kampanie Polska :D M/H 4tury/rok, wywalilem script Garrison_ i Invasion_ pozostawilem Money_ i cala reszte przez co tury mi ida 2 min. :lol: ,ale czego sie nie robi dla tego moda hehe.
Mam 68 ture ,wojne z HRE oraz Rusia i Nowogrodem, cierpie na brak bizantow a w szczytowym momecie mialem nawet -10 tys. spowodowane bylo to tym, iz moj Krol wyruszyl na krucjate w kierunku Urfy 8-) . Praktycznie od 30 tury jestem w defensywie , ale teraz to sie powoli zmienia i w krotce zemszcze sie na mych wrogach to tak na szybko o mojej kampanii.
Powtorze to jeszcze raz: Mod jest Fantastyczny !!!!!!!!!!!!!
Wilk - teoretycznie ta zmiana odległości powinna wpłynac na odległosc w jakiej mozesz byc od stolicy by rozładowac towary, ale tez może wydłuzyć także odległosć na jakątrzeba wypłynąć flotami handlowymi by złapac ładunki, teraz na 3 pełne ruch starczy ta zmiena moze spowodowac, że na 6 tur trzeba płynąc. A stolice bym przeniósł nad Bałtyk i pływał z bremy za Anglię.
ManUtd - problem z kasą wynika z Money script - ja go wywaliłem. W miarę podbijania nowych prowincji masz co ture karę finansową, za kolejne zdobyte ziemie, takie utrudnienie. Kliknij w grze na monetę po prawej stronie na dole pod koncem tury, pojawi sie skrypt informujący jakie to są kary, sam go spolszczałem. rada wywal ten skrypt.
Zamek9 - liczą dobrze, w 6.3 co do bizanta. W 6.2 nie dałem rady Ci tego wytłumaczyć, tu zapewniam, że dobrze liczą link do poradników poczytaj sa do 6.2 ale i w 6.2 są przydatne - viewtopic.php?f=367&t=8785 Co do floty handlowej to mozna ją rekrutowac od drugiego poziomu nadbrzeża tego za 4800, na piewrszym zapis o flocie dotyczy - szlaków morskich, nie "floty handlowej" jako okrętu.
Psiocha zgadzam się - mod jest świetny. Polska i Jerozolima są ciężkie ale można zawrzeć sojusze, ale trzeba pieczetować je małżeństwami politycznymi. Dyplomacja jest inna niż w BC 6.2, ale ma sens. Ai ma inne priorytety, rozpracowuję to pomału i podoba mi się, tym bardziej im lepiej ją rozumiem. ;)
Podzielam kazde twoje slowo Aravenie
Dam taki przyklad z mojej kampanii dla potwierdzenia ze AI naprawde jest lepsze niz w 6.2
Na me ziemie wkroczyly 4 armie HRE 2 od strony Wiednia i kolejne 2 na zachod od Wroclawia.
Posiadalem twierdze Olomuniec i Wroclaw z silnymii zalogami a co zrobilo AI ? obeszlo oby dwie twierdze i zaatakowalo Gniezno i Plock przy tym dwie pozostale armie zablokowaly mosty miedzy Olomuncem i Krakowem oraz na drodze z Wroclawia do Gniezna bylem po prostu w szoku i milym zaskoczeniu 8-)
Grasz na oryginalnym AI? Jak tak to to raczej przypadek, pierwsze słyszę, żeby na defend normal komp tak umiejętnie wykorzystywał mosty. Jeśli chodzi o prowincje to komp w bellum stara się atakować najsłabsze. Z drugiej strony to może być bezsensu jeżeli zrobisz rajd na Rzesze wszystko łupiąc i niszcząc.Cytat:
Zamieszczone przez psiocha1928
Zrobiłem testy i problem jest taki: po pierwszym wykonanym w nowej turze ruchu, ta kwota znika z tabelki przychodów i stąd chyba ta różnica w rachunkach. No ale wywaliłem skrypt także już bez problemu :) Wywaliłem też ten o inwazjach rebeliantów. Jakieś jeszcze polecacie? :DCytat:
ManUtd - problem z kasą wynika z Money script - ja go wywaliłem. W miarę podbijania nowych prowincji masz co ture karę finansową, za kolejne zdobyte ziemie, takie utrudnienie. Kliknij w grze na monetę po prawej stronie na dole pod koncem tury, pojawi sie skrypt informujący jakie to są kary, sam go spolszczałem. rada wywal ten skrypt.
Ja uważam, że wywalanie skryptów burzy zamysł i zamierzenia twórców, przeinacza moda. Ale każdy ma swój rozum, wie co lepsze jest dla niego. Dla mnie tylko żeby mod miał rozmach na mapie kampanii jak w Eras Total Conquest i byłby ideał :)
pozdrawiam
w 6.2 ta kara za nadmiar prowincji była nawet zrównoważona (jeśli się pilnowało kupców i innych przychodów wraz z porządkiem w armiach).
Fajnie, że wyszło 6.3.
Martwi mnie to, że na vh/vh nikt nie gra, bo się robi szybko nieciekawie, jestem ciekaw czy z obniżaniem reputacji nie przesadzacie, może kara za "złe" czyny jest większa niż wcześniej?
Jak dla mnie przegrywające państwo, które nie ma szans na zwycięstwo samo powinno posłać dyplomatę z prośbą o pokój. Chyba, że ma sojusz z wrogiem swojego wroga, gdzie ten wróg wroga z sukcesem walczy. Może dałoby się to zrobić?
przyspieszam kupno lapika nowego, bo na razie nie chciało mi się zbytnio rozejrzeć, ale skoro 6.3 wyszło to możnaby pograć.
Sorki, chyba zły skrypt podałem jako przykład rozładunku. To chyba ten będzie:
monitor_event CharacterTurnEnd AgentType = admiral
and Trait mercebis = 2
and DistanceCapital <= 50
and Settlement building_present_min_level = merchants_wharf
and Settlement building_present_min_level = port
end_monitor
Przydała by się porada, osoby z doświadczeniem w skryptowaniu pliku kampanii.
Tylko ze to bez sensu. Odbiera nam ze skarbca 3000 florenów, aby w następnej turze, dopisać nam 3000 florenów ? A gdzie zysk ?
Gdzie w tej części skryptu zabiera Ci kase? :)
[spoiler:2f8s1bhh]No w sensie to:Cytat:
Zamieszczone przez Piter
and Trait mercebis = 2
wait 1
end_monitor
aby zwrócić to:
and Trait mercebis = 2
end_monitor
wait 1 to jest czekaj turę. Czyli odbiera nam 3000 aby za turę, zwrócić 3000 a po rozładunku dać kolejny bonus ?
Bardziej leżał by mi skrypt zabierający 1000 ze skarbca, aby admirał mógł kupić u źródła towar, a po przywiezieniu go, zwracało by np. 2000.
coś w stylu:
and Trait mercebis = 2
wait 1
end_monitor
i powrót - rozładunek:
and Trait mercebis = 2
and SettlementBuildingExists = port
and SettlementBuildingExists = merchants_wharf
console_command add_money 5000
end_monitor
albo zamiast:
and SettlementBuildingExists = port
and SettlementBuildingExists = merchants_wharf
następujące:
and Settlement building_present_min_level = port
and Settlement building_present_min_level = merchants_wharf
Tylko nie mam pewności, czy system zrozumie to ostatnie, w sensie linijkę "Settlement building_present_min_level" w takiej formie.[/spoiler:2f8s1bhh]
Piter Ai oryginalne z BC 6.3 jest o wiele lepsze. U mnie też ai atakuje w wielu miejscach i omija obsadzone silnie miasta i zamki. Nieźle kombinuje Ci powiem, więc te sensowne taktycznie manewry Ai to nie przypadek. :mrgreen:
Wilk, kasa z handlu morskiego jest i to działa, zależy od rodzaju ładunku.
A ładunek jest przydzielany losowo. wysłałem flotyllę pod port Aleksandryjski, gdyż osada eksportowała szkło i papirus a jako ładunek, otrzymałem ryby. :-P Wróciłem, i musiałem na jedną turę, zmienić stolice na Genevę, aby wyładować statki. 10000 florenów nie równa się 2000. Z kupców handlujących np. srebrem mam po 10 turach, 5k na czysto.
Dużo przyspiesza zmianę tur, wywalenie skryptu flot handlowych ? Przynajmniej w tej postaci w jakiej jest obecnie.