Biorąc pod uwagę że wersja ta pojawi się lada chwila wątpię ażeby ktoś zdążył chociaż sprawdzić waszą wersję.Cytat:
Do ew. wykorzystania przez Was w pracach nad Broken 2.3.
Wersja do druku
Biorąc pod uwagę że wersja ta pojawi się lada chwila wątpię ażeby ktoś zdążył chociaż sprawdzić waszą wersję.Cytat:
Do ew. wykorzystania przez Was w pracach nad Broken 2.3.
Racja dlatego usunąłem te pliki. A my z Gnejuszem je robimy dla siebie, zdaje sobie sprawę, że jak wyjdzie 2.3 mało kto będzie grał w 2.02 ale ja tak. I w 2.3 też. Pozdrawiam. Zamieścimy zmienione pliki do wersji 2.02 ja za jakiś czas jak je dopracujemy z Gnejuszem. Trochę to potrwa ale zostaną zamieszczone, może Ktoś skorzysta. :PCytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Bugi usunięte, a CTD wraz z nimi. Teraz tylko ostatnie poprawki i ostatnie testy... :)
To super. Kiedy ew. premierę dla wersji 2.3 przewidujesz i ile ona na oko zajmuje? Pozdrawiam.
wudang_clown, jeżeli możesz to napisz pokrótce jakich zmian możemy się spodziewać w stosunku do wersji 2.02. Może wygłupiłem się pytaniem o kompatybilność (chociaż częściową) ze spolszczeniem ale w modzie są ciekawe eventy i opisy budynków, czy jednostek dlatego spolszczenie jest wielkim dobrodziejstwem tego moda. Nadal czekam (nie)cierpliwie na nową wersję. :)
Będzie prezent na święta w postaci BC 2.3? :D
Witam. Dobre pytanie... Linku do downloadu wersji 2.3 nie ma jak na razie. Testy sie ponoć zakończyły, na TWC pisze, że zrobili wszystkie zmiany jakich mieli dokonać w nadchodzącej wersji 2.3, ale jak napisałem linku brak. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
A (nie zaczyna się zdania od "A" :twisted: ) ja myślałem że nowy post oznacza że równo z początkiem długiego weekendu wyszedł mod jako taki miły prezent na czas wolny a tak to chyba w końcu zacznę nową kampanię w Warhamerra.
Z tego co wyczytałem na forum w weekend wychodziło że na tamten nie ma szans ale że jest możliwe iż ukaże się w ten.
Witam.
Zapraszam do ściągania wersji 2.3, dostępnej tutaj: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=448564
Przepraszam za te opóźnienia, ale były one nie do uniknięcia. ;)
No w końcu :P , szkoda że nie prędzej teraz muszę przejść Wieśka i Ninja Blade i jeszcze w to pykać jak nic premiera Wieśka 2 będzie miała u mnie obsuwę :P .
Piękna wiadomość! Chociaż i tak marze o 3.0 ;P Pora odpalić Torrenty :)
Pierwszy post zaktualizowany ;) Zostawiłem poprzednią wersję, jakby ktoś miał sentyment...
Ta wersja prezentuje się jeszcze lepiej pod względem graficznym, tylko jak sprawdzałem Bizancjum i Gruzję to zobaczyłem że mają coś nie tak pod względem graficznym z atrybutami (rycerskość, religijność itd.) nie za ładnie to wygląda. Mam pytanie czemu generał żółtych Hindusów jest droższy od tego różowych? Rozegrałem sobie grę tymi żółtymi i przegrałem a raczej zrezygnowałem po tym jak mnie różowi zaatakowali, nie miałem żadnych szans przez całkowity brak kasy ale to może wina poziomu trudności i droższych słoni (2 tysiące piechotą nie chodzi).
Witam. Zagrałem 10 tur. Zmiany są widoczne już na dzień dobry. Mamy stałe forty na mapie kampanii, znacznie zmieniony rozkład startowy prowincji i ich nazwy, można się nieco zdziwić jak Ktoś pamięta poprzedni rozkład prowincji z wersji 2.02. Z cenami budowli to przesadzili Autorzy. 7000 za piaszczyste drogi, campaign script bez zmian znaczy tak koło 100 tury sąsiedzi będą mieli tak z 4 x tyle wojska co my. Na ile obczaiłem Ai strategiczne takie jak było w 2.02 i zasady rekrutacji identyczne. No pogram nieco w weekend ale będę sobie musiał sporo zmian w plikach porobić. Krok naprzód to napewno jest. Troche liczę na submoda Karaislama (zrobił submoda do 2.02) ma zrobić i do 2.3. Pozdrawiam.
Za Czorta nie umiem tego zainstalować :) BC nie mam zainstalowane w folderze mods lecz w takiej oto ścieżce -
http://images46.fotosik.pl/793/5673e7caccad94d6.jpg
Gdzie ja mam zainstalować wersję 2.03 bo już chyba próbowałem gdzie się tylko da :)
Wszyscy zdają się skupiać na nazwie. Ponieważ droga jest gruntowa, to powinna być tania. A mogłaby to być nawet "droga papierowa", to nie ma znaczenia; znaczenie mają bonusy. Płaci się za bonusy i za ułatwienia, a nie za nazwę. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Proponowałbym jednak sprawdzenie tego przed wypowiadaniem opinii, ponieważ budynki są dużo droższe, a skrypty pomocowe dla AI pozostają bez zmian. Ponadto AI musi się nieco bardziej wykosztować podczas zdobywania regionów. Saldo jest mniej korzystne dla AI, więc i możliwości rekrutacyjne gorsze.Cytat:
@Bronti, 2.3 instalujesz w Medieval II/mods/broken_crescent_kingdoms. Instalator sam dodaje "Broken_Crescent_kingdoms" (wielkie litery nie mają znaczenia), więc wystarczy, że wskażesz Medieval II/mods jako ścieżkę (uważaj, żebyś nie miał "Medieval II/mods/Broken_Crescent_kingdoms/Broken_Crescent_kingdoms"). I pamiętaj, że wszystkie trzy paczki musisz instalować, w tej samej lokalizacji.
Witam. Wudang_clown ok zagrałem krótko i moja opinia co do armii AI koło 100 tury bazowała na doświadczeniach z 2.02, zagram w weekend dłużej to zobaczę w praniu, może i udało się Wam to teraz ograniczyć znaczy nadmierną ilość armii kompa (wyjdzie w praktyce).
Bronti. Instalujesz każdą część osobno do tej samej lokalizacji. Lokalizator podaje Ci domyślną ścieżkę, zmień tylko dysk i lokalizację Twojego Medka. Zostaw wszystko co podaje instalator od mods/ w prawo. a zmień lokalizację Medka to co jest na lewo od mods w scieżce z instalatora. I tak z każdą częścią robisz każdą instalujesz. Od pierwszej do trzeciej. Dopiero po instalacji 3-ej utworzy się skrót i możesz grać. Pozdrawiam.
P.S. Wudang_clown czy w 2.3 są animacje walki Warmana90 (wydaje mi się, że nie)?
To nasze przeoczenie, pozostałość po poprzedniej wersji. Statystyki obu są podobne, więc wyższa cena miała chyba doskwierać AI, skoro frakcja była niegrywalna. Nie wiem, skąd ta duża różnica, ale naprawimy to w patchu do 2.3, który powinien ukazać się jeszcze w tym miesiącu - czekamy na więcej raportów o bugach.Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Nie, w 2.3 ich nie ma.Cytat:
Czemu zmieniono ścieżkę dźwiękową? :| Muzyka z poprzednich wersji była genialna, doskonale oddawała klimat Bliskiego Wschodu i była jednym z powodów, dla których zagrywałem się w BC. Obecna to porażka delikatnie mówiąc.
Po co zmieniać coś, co jest doskonałe?
A co jest nie tak - konkretnie? Bo jesteś jedyną osobą, póki co, która uważa, że nowy soundtrack to porażka. Różne są gusta, ale ciekawi mnie, co konkretnie Ci się nie podoba.Cytat:
Zamieszczone przez Regulus
Masz rację, to kwestia gustu. Dla mnie ścieżka dźwiękowa jest dużo słabsza od poprzedniej i nie oczekuj, że podam Ci szereg racjonalnych argumentów na podparcie tego zdania ;) Mówię tak też dlatego, że przyzwyczaiłem się do utworów z poprzednich wersji BC i ściągnąłem moda m.in. dlatego, że chciałem ich posłuchać. Tym większe było moje rozczarowanie, że zamiast moich ulubionych motywów usłyszałem jakieś rzępolenie na harfie (?)
Zostawiając temat muzyki. Pograłem dzisiaj trochę dłużej i pierwsze moje wrażenia są negatywne. Nie podobają mi się nowe koszty budynków, wspomniane 7 tys. za piaszczyste drogi i podobne sumy na podrzędne budynki to chyba jednak lekka przesada, jakkolwiek by tego twórcy moda nie uzasadniali. Druga zmiana, której kompletnie nie rozumiem, to zmiany nazw miast i prowincji. Dlaczego zamienia się Edesse na Al-Ruhe (ciekawe ile osób w pierwszym momencie skojarzyło, że chodzi o to samo miasto?), a Bagdadu nie przemianowywuje na Madinat as Salam (taka była oficjalna nazwa miasta), a Kairu na Al-Qahirę. Akka nosi angielską nazwę Acre, mimo, że Frankowie (francuskojęzyczni przecież) nazywali ją Saint-Jean-d'Acre. Podobnie, jeśli chodzi o Tyr. W przypadku krzyżowców lepiej byłoby już zastosować nazwy łacińskie, jako, że łacina była językiem urzędowym Królestwa. Jedne miasta mają nazwy arabskie, tureckie, inne greckie, a jeszcze inne ... angielskie (zostały olane?). Dlaczego akurat tak a nie inaczej? Argument, że miasto nosi nazwę w języku swych właścicieli w chwili rozpoczęcia kampanii jest argumentem słabym wobec nieustannie zmieniających się granic w tamtych czasach.
Dlatego uważam, że skoro mod jest anglo-języczny, a a język angielski jest lingua franca dzisiejszego świata, to nie ma sensu na siłę, do tego niekonsekwentnie, przemianowywać prowincji na arabski czy turecki. Niech zostaną takie, jakie były oryginalnie. Literatura przedmiotu (przynajmniej ta powszechnie znana i czytana) też w większości jest anglo-języczna. W książkach Runcimana czy Riley-Smith'a Edeesa nazywana jest Edessą, a nie Al-Ruhą i mogę się założyć, że 99% graczy moda i znawców okresu zna ją pod taką nazwą.
Poza tym, mam wrażenie, że BC niepotrzebnie odchodzi od prostoty rozgrywki na rzecz jakiś prób uczynienia gry bardziej realistyczną czy wymagającą. To gra, a nie podręcznik akademicki, powinna być prosta (nie w sensie: łatwa). Im więcej mieszania, zmieniania, kombinowania, tym mniej grywalności.
Moim zdaniem siła i zródło powodzenia BC leżały w unikalnym wśród modów połączeniu prostoty podstawki z doskonałym oddaniem realiów i klimatu epoki.
Hm. Bardzo dobra wypowiedź. Co do muzyki to mnie poprzednia też się bardziej podobała, bo miała takie wschodnie klimaty. :P Bardzo trafna analiza co do nazw prowincji, wg mnie Edessa po arabsku to Urfa (ale się mogę mylić). Pogram więcej to napiszę bardziej szczegółowo jak widzę wersję 2.3. pozdrawiam. Może Ktos zagrał ponad 100 tur? Ciekaw jestem czy komp ma masę woja po 100 turze czy jednak niekoniecznie...?
Znam arabski ( alfabet też, co za tym idzie potrafię czytać i pisać. :mrgreen: ), Al Ruhe jest poprawnie.Cytat:
wg mnie Edessa po arabsku to Urfa
Urfa to Turecka nazwa, nawiasem mówiąc zmieniona jakiś czas temu o przedrostek Şanlı.
Na temat moda się nie wypowiadam w ogóle nie grałem.
Pozdrawiam.
Ok. Z ta Urfą zamiast Edessy to mi nie poszło, ale podzielam zdanie Regulusa co do nazw, brak jest jednoznacznego kryterium czemu niektóre są arabskie czy greckie a inne nadal angielskie? W sumie się można przyzwyczaić, wersja 2.3 ma jednak potencjał - o ile tylko kolejne patche poprawią system rekrutacji i zbalansują system skryptów wspomagających kompa. Tu nie będe się bawił dalej we wróżbitę po prostu zagram te ponad 100 tur i zobaczę co i jak (jak będzie to samo co w 2.02 po 100 turze czyli masa wrogich wojsk, to sobie sam to pozmieniam...). Nowy rozkład starowych prowincji mi sie jednak podoba, daje duże możliwości. Pogram Gruzją. :mrgreen: Ale chyba zmienię unit na ten od gamegeek2.
Dziękuję za szczere opinie.
Odnoszę jednak wrażenie, że frakcją, którą wybraliście, jest Kingdom of Jerusalem, co mnie nie dziwi, ale dziwi mnie, zwłaszcza w Twojej wypowiedzi, Regulusie, że usłyszawszy soundtrack dla jednej zaledwie frakcji (a pewny jestem, że całości nie przesłuchiwałeś) oceniasz całą resztę. Rozumiem, że komuś może nie podobać się soundtrack dla KoJ, że można go ocenić jako "porażkę", ale ocenianie całości jako "porażki" jest nietrafne i niesprawiedliwe.
Zmiany w sountracku dotyczyły przypisania każdej frakcji osobnej ściężki dźwiękowej. Utwory zostały dobrane według klucza kulturowego: ponieważ gracz kieruje poczynaniami rodziny panującej, w danej frakcji (muzyka, UI) przeważają akcenty rodzimej lub przybranej kultury danej rodziny. Dla Królestwa Jerozolimskiego będzie to średniowieczna muzyka europejska (ta, podobnie jak i wiele innych utworów, nagrana została przez profesjonalnego muzyka, który średniowieczem zajmuje się od chyba 20 lat, więc z tym "rzępoleniem" to przesada), ale są też akcenty innych kultur - dla KoJ są to elementy arabskie, perskie i tureckie, dla Seldżuków anatolijskich tureckie, arabskie, perskie i greckie, dla Gurydów perskie i hinduskie, itd.
Ogólnie rzecz biorąc, ze starego soundtracku usunęliśmy zaledwie kilka utworów, ale dodaliśmy objętościowo drugie tyle, przy czym i jakość tej muzyki jest lepsza (mam na myśli zarówno jakość dźwięku, jak i poziom wykonawców), i jest ona teraz trafniej przypisana do każdej frakcji. W 2.02 denerwujące było to (zwłaszcza dla gracza KoJ czy Makurią), że niezależnie od wybranej frakcji, można było usłyszeć nie tylko bliskowschodnie melodie, ale również tybetańskie i hinduskie. W 2.3 to się zmieniło, każda frakcja ma osobny sountrack, niektóre utwory się powtarzają, i owszem, ale ogólnie jest właśnie lepiej, nie gorzej. Tylko, że trzeba najpierw pograć kilkanaście godzin, żeby się przekonać, i spróbować też innych frakcji.
Co do kosztów w EDB, drogi nie są budynkami podrzędnymi, lecz infrastrukturą podstawową i kluczową. Dziwi mnie Twoje podejście, Regulusie, do kwestii uzasadnienia tych kosztów, bo jeśli sugerujesz, że i tak wiesz lepiej, co ile powinno kosztować, to zachęcam do stworzenia własnej modyfikacji, bo z Twoim podejściem wszelka wymiana myśli nie ma najmniejszego sensu.
Co do nazewnictwa - jeśli ktoś nie kojarzy al-Ruhy z Edessą, to ma doskonały impuls do tego, żeby się dowiedzieć czegoś nowego o nazewnictwie miast bliskowshodnich. To kwestia dobrych chęci i elementarnej ciekawości. Dla fanów z krajów arabskich i dla fanów z Turcji, których jest sporo, nowe nazewnictwo to żadne zaskoczenie. Duża część graczy, jeśli nie większość, to muzułmanie, więc Twoje założenie, że 99% graczy nie wie, o co chodzi, jest bezpodstawne.
Poza tym, "Baghdad" nie jest nazwą angielską. Nie ma pewności co do jej etymologii, ale jest ona z pewnością przed-islamska, choć była także używana później (i przetrwała do dziś). To transliteracja z alfabetu arabskiego na łaciński, podobnie jak al-Ruha i inne nazwy. "Madinat al-Salam" to nazwa nadana miastu przez kalifa al-Mansura, na długo przed interesującym nas okresem (czyli 1174-1400). Czy była jeszcze w użyciu w II połowie XII wieku, gdy i Bagdad, i kalifat straciły na znaczeniu - to by należało jeszcze sprawdzić. Być może faktycznie jest to trafniejsza nazwa, ale "Bagdad" był również w użyciu.
Kair jest nazwany al-Kahira i jest to tylko kwestia transliteracji - al-Kahira i al-Qahira to jest to samo, przy czym może drugi wariant zniechęca osoby anglojęzyczne do wymowy nazwy jako "al-Kejhira". Co do nazw ośrodków pod kontrolą krzyżowców, to być może faktycznie byłoby lepiej użyć nazw francuskich lub łacińskich. Ale "Acre" nie jest nazwą angielską, tylko skrótem nazwy francuskiej, którą sam przytoczyłeś.
Kończąc ten wątek, różne miasta mają nazwy różnojęzyczne zupełnie jak w życiu, więc nie za bardzo rozumiem, w czym problem. Jeśli ktoś nie chce się uczyć historii regionu podanej w najprostszej z możliwych form, to zawsze możliwe jest przywrócenie nazw angielskich. To jest jedna z najprostszych rzeczy do zmodyfikowania.
I wreszcie, jeśli chodzi o, jak to nazwaleś, "mieszanie, zmienianie, kombinowanie" itd. - na tym polega przecież każdy mod. Nikt niczego nie robi tu na siłę, w teamie są sami ochotnicy. Jeśli chciałeś zasugerować, że robimy to nieudolnie, bo dostrzegasz rzekome niekonsekwencje, to taka sugestia jest dość ryzykowna, biorąc pod uwagę, że nad modem pracuje kilkanaście niegłupich osób, w tym przedstawieciele kilku znaczniejszych grup etnicznych z interesującego nas regionu. Nasze zasoby informacyjne to już osobna biblioteczka, w której Runciman jest jednym z wielu autorów.
Przede wszystkim zaś, to jest wersja 2.3, stąd niedokończoność niektórych elementów. Jak zaznaczono w logu zmian 2.3 - niektóre nazwy zostały zmienione. Bardzo nam zależy na informacji zwrotnej, więc lista ośrodków, które mają wedlug Ciebie angielskie nazwy, byłaby bardzo mile widziana.
Aravenie, jak wspominałem, w 2.3 nie dokonaliśmy żadnych poważniejszych zmian w systemie rekrutacji. Na to trzeba jeszcze poczekać do następnej wersji. Ponieważ zwracasz uwagę na liczbność armii AI, mam do Ciebie prośbę - przygotuj, jeśli możesz i chcesz, coś w rodzaju raportu na ten temat. Wystarczą screeny i krótkie komentarze, ewentualnie dane statystyczne (z wykresów w grze). Jakaś zmiana w liczebności armii AI powinna być widoczna, ale ciekaw jestem, jaka dokładnie.
Pozdrawiam.
Grałem jeszcze niedługo Bizancjum, Chorezmszachami i Rajputami. Kończąc tę dyskusję - jeszcze raz podkreślę, to co sam zauważyłeś. Muzyka to kwestia gustu, mi akurat do gustu nie przypadła, tym bardziej, że te parę utworów, które usunięto należały akurat do moich ulubionych, a część nowych działa mi na nerwy (wspomniane rzępolenie na harfie czy cokolwiek to jest chociażby ;))Cytat:
Odnoszę jednak wrażenie, że frakcją, którą wybraliście, jest Kingdom of Jerusalem, co mnie nie dziwi, ale dziwi mnie, zwłaszcza w Twojej wypowiedzi, Regulusie, że usłyszawszy soundtrack dla jednej zaledwie frakcji (a pewny jestem, że całości nie przesłuchiwałeś) oceniasz całą resztę. Rozumiem, że komuś może nie podobać się soundtrack dla KoJ, że można go ocenić jako "porażkę", ale ocenianie całości jako "porażki" jest nietrafne i niesprawiedliwe.
Nie wiem lepiej. Ale porównując poprzednią z obecną wersją, lepiej grało mi się w tą pierwszą - dlatego wg mnie niepotrzebnie zmieniono koszty budynków.Cytat:
Co do kosztów w EDB, drogi nie są budynkami podrzędnymi, lecz infrastrukturą podstawową i kluczową. Dziwi mnie Twoje podejście, Regulusie, do kwestii uzasadnienia tych kosztów, bo jeśli sugerujesz, że i tak wiesz lepiej, co ile powinno kosztować, to zachęcam do stworzenia własnej modyfikacji, bo z Twoim podejściem wszelka wymiana myśli nie ma najmniejszego sensu.
Wydawało mi się, że gra ma być przede wszystkim grywalna, nie spodziewałem się, że twórcy BC obrali sobie za misję edukację ciemnego pospólstwa ;)Cytat:
Co do nazewnictwa - jeśli ktoś nie kojarzy al-Ruhy z Edessą, to ma doskonały impuls do tego, żeby się dowiedzieć czegoś nowego o nazewnictwie miast bliskowshodnich. To kwestia dobrych chęci i elementarnej ciekawości. Dla fanów z krajów arabskich i dla fanów z Turcji, których jest sporo, nowe nazewnictwo to żadne zaskoczenie. Duża część graczy, jeśli nie większość, to muzułmanie, więc Twoje założenie, że 99% graczy nie wie, o co chodzi, jest bezpodstawne.
Wiem o tym. Nigdzie nie napisałem, że Baghdad to angielska nazwa tego miasta. Przywołując Madinat as Salam czy Akkę, chciałem pokazać, że zmienialiście nazwy miast i prowincjii bardzo arbitralnie, bez żadnej przyjętej zasady, w istocie na chybił trafił. A to razi, bo robi bałagan.Cytat:
Poza tym, "Baghdad" nie jest nazwą angielską. Nie ma pewności co do jej etymologii, ale jest ona z pewnością przed-islamska, choć była także używana później (i przetrwała do dziś). To transliteracja z alfabetu arabskiego na łaciński, podobnie jak al-Ruha i inne nazwy. "Madinat al-Salam" to nazwa nadana miastu przez kalifa al-Mansura, na długo przed interesującym nas okresem (czyli 1174-1400). Czy była jeszcze w użyciu w II połowie XII wieku, gdy i Bagdad, i kalifat straciły na znaczeniu - to by należało jeszcze sprawdzić. Być może faktycznie jest to trafniejsza nazwa, ale "Bagdad" był również w użyciu.
Jeżeli ktoś jest tak bardzo spragniony ujrzeć transliteracje nazw tureckich, arabskich czy greckich, albo zapisać je sobie w alfabecie arabskim, cyrylicą czy Bóg wie czym, może sobie to sam zmienić. W końcu to jedna z najprostszych rzeczy do zmodyfikowania. Po co jednak "karać" całą społeczność graczy? Skoro język angielski w mniejszym lub większym stopniu znają wszyscy i jest przyjęty jako język powszechnej komunikacji?Cytat:
Kończąc ten wątek, różne miasta mają nazwy różnojęzyczne zupełnie jak w życiu, więc nie za bardzo rozumiem, w czym problem. Jeśli ktoś nie chce się uczyć historii regionu podanej w najprostszej z możliwych form, to zawsze możliwe jest przywrócenie nazw angielskich. To jest jedna z najprostszych rzeczy do zmodyfikowania.
Bądźcie konsekwentni. Skoro twórcom BC tak bardzo zależy na graczach z kręgu muzułmańskiego kosztem innych, to niech stworzą całego moda po arabsku.
To moje zdanie, z którym wielu zapewne się nie zgodzi - ale dla mnie największą zaletą BC było to, że rozgrywka wyglądała niemal tak samo jak w podstawce. Była PROSTA. Jak porównuje inne mody (nie będę wymieniał nazw), z ich cudacznymi pseudohistorycznymi systemami, które komplikują rozgrywkę do takiego stopnia, że wykonanie jednej tury trwa pół godziny, ergo zabijają grywalność, to BC zawsze wyróżniał się pozytywnie.Cytat:
I wreszcie, jeśli chodzi o, jak to nazwaleś, "mieszanie, zmienianie, kombinowanie" itd. - na tym polega przecież każdy mod. Nikt niczego nie robi tu na siłę, w teamie są sami ochotnicy. Jeśli chciałeś zasugerować, że robimy to nieudolnie, bo dostrzegasz rzekome niekonsekwencje, to taka sugestia jest dość ryzykowna, biorąc pod uwagę, że nad modem pracuje kilkanaście niegłupich osób, w tym przedstawieciele kilku znaczniejszych grup etnicznych z interesującego nas regionu. Nasze zasoby informacyjne to już osobna biblioteczka, w której Runciman jest jednym z wielu autorów.
Po zagraniu w najnowszę wersję odniosłem jednak wrażenie, że BC odchodzi od tego modelu na rzecz coraz większego komplikowania rozgrywki - to mnie smuci i tyle, nikomu nieudolności broń Boże nie zarzucam.
Według mnie najważniejsze rzeczy w modach to:
dobra mapa (+)
dobry klimat w grze (+) (wszystkie nazwy miast i muzyka w modzie są świetne)
ciekawe i ładne jednostki (+)
nowe nacje (+)
i przede wszystkim AI, AI na mapie bitwy jest dość średnie, na mapie kampanie też. Grając Bizancjum w 50 tur rozwaliłem turków, tyle że oni całą armię wysłali chyba na podbój buntowników, a gdy ja rozstawiłem armię naokoło ich granic to w ciągu 2 tur zająłem im 3 miasta, w ciągu 4 tur 6 miast (pokonując może jedną pełną chorągiewkę i to w kilku bitwach, a nie w jednej), po 6 turach już 8 miast (pokonałem im w 2 bitwach 2 duże chorągiewki) , ale mimo to nadal mieli niby przewagę w armii i kiedy mogli mnie zaatakować, nie przechodzili to kontrataku tylko starali się bronić tego co już mieli, a sporą część wojska po uspokojeniu się na parę tur wrócili do podbijania buntowników i znowu ich zaatakowałem, rozwalając im w oblężeniach 1 armię z pełną chorągiewką i jedną zapełnioną na pół. Została im 1 prowincja, dali sobie rozbijać armię osobno, na gwałt Turcy najpierw starali się podbijać buntowników (kiedy ja ich pobijałem oni pełną chorągiewką świetnego wojska oblegali buntowniczą twierdzę, akke chyba) no i nie trzymali żadnego wojska przy mojej granicy żeby dać mi ewentualny odpór, komp powinien trzymać jakieś armię na wypadek ataku przy granicach, mógłby też szkolić szpiegów, czy budować jakieś wieże czy coś i kiedy widzi, że przy granicach gromadzi się dużo wojska innego kraju to też tam dosyłać posiłki. Według mnie komputer powinien w wypadku wojny starać się gromadzić swoje armie do kupy i nie dawać ich sobie rozbijać, powinien starać się porzucić buntowników i skupić wszystkie siły na wojnie. Jeżeli ma przewagę to powinien kontratakować, a nie skupiać się na obronie tego co już ma (może to jakoś statami sprawdzać, czy cos). Jeżeli jest wojna, to skupiać się na wrogu nie na buntownikach. W DLV teutonic jest dość ciekawe AI na mapie, bo komp trzyma przy granicach duże armie i jest trudno go rozbić, chociaż też to AI ma swoje inne wady. Nie wiem czy te przemyślenia cokolwiek dają, ale najciekawszą rozgrywkę, przynajmniej moim skromnym zdaniem daje wysoki poziom AI kompa, a nie świetna muzyka, piękne jednostki itp ;P A zważywszy na to, że w mody grają zazwyczaj tzw. "weterani" to ai musi być dobre ;] Nie wiem czy te wypociny coś dają, ale zamiast pisać, że AI jest bee, to chciałem napisać jakby to mogłobyć, sam bym się pobawił w robienie własnego AI, gdybym się na tym znał :lol: I jeszcze jedno, kiedy komp atakuje gracza, to powinien starać się zbierać co najmniej pół więcej chorągiewki niż potrzebuje do zwycięstwa z automatu, bo automat czasami dziwne wyniki daje, a i AI bitwy nie powala, więc tak będzie w stanie wygrywać więcej bitew i nie dawać sobie wyżynać armii w mniejszych grupkach.
Koszty budynków według mnie są lepsze, bo od kiedy to np. drogi tak tanio, łatwo i szybko się buduje ?? ;)
Witam. Oto mój raport z gry po 100 turach poziom h/m Gruzja:
Stan na 40 turę:
Ogólnie 40 tura:
Bizancjum - 250.000 pkt.
Jerozolima- 245.000 pkt.
Ghurids - 190.000 pkt
Egipt - 150.000 pkt
Abbasydzi - 150.000 pkt
Gruzja (Ja) - 120.000 pkt
Militarnie 40 tura:
Bizancjum - 320.000 pkt.
Jerozolima- 240.000 pkt.
Ghurids - 180.000 pkt
Egipt - 160.000 pkt
Abbasydzi - 150.000 pkt
Gruzja (Ja) - 70.000 pkt
Finanse 40 tura:
Makuria - 56.000
Turcy (Rum) - 28.000
Oman - 24.000
Armenia 12.000
Gruzja (Ja 5000)
Inni ponad 5000 a mniej niż 12.000 poza Ghaznawidami Ci na zero
100 TURA:
Ogólnie:
Bizancjum - 800.000 pkt.
Ghurids - 480.000 pkt
Jerozolima- 440.000 pkt.
Paramara Rajputs - 330.000 pkt
Egipt - 320.000 pkt
Gruzja (Ja) - 200.000 pkt
Militarnie 100 tura:
Bizancjum - 1.000.000 pkt.
Mongołowie - 600.000 pkt
Ghurids - 400.000 pkt
Jerozolima- 380.000 pkt.
Paramara Rajputs - 360.000 pkt
Gruzja (Ja) - 120.000 pkt
Finanse 100 tura:
Egipt i Makuria - 160.000
Pozostali między 25.000 a 40.000
Gruzja (ja) - nędza ogólna
Generalnie balans jest strasznie przegięty na korzyść kompa - jest lepiej niż w 2.02 ale nadal daleko od właściwego poziomu - komp ma masakryczne bonusy :evil: . Jest mniej armii u kompa niż w 2.02, rozwój frakcji jest bardziej zrównoważony, żadna do 100 tury nie zostałe zniszczona ale bonusy dla kompa są nadal cholernie przegięte na jego korzyść, gracz przy tych cenach jest skazany na wegetację. Animacje walki sa słabe, ja w 2.02 grałem i gram na animacjach walki Warmana dla Broken o niebo lepiej. Ceny budynków mogę łyknąć. Muzyka ujdzie, ale nieco usypiająca i za malo dynamiczna w 2.02 była lepsza wg mnie. Generalnie mam pakiet własnych zmian jakich używałem w 2.02 w campaign script to sobie pozmieniam. Plus to poprawa pozycji startowych i rekrutacji w takim Baku czy Erewaniu grając Gruzją mogę rekrutować dużo więcej jednostek niż było to w 2.02. Generalnie musi nastąpić znaczne obniżenie bonusów dla kompa w skryptach dla AI, bez tego mod to kopanina z koniem AI zawsze ma kasę a gracz z trudem się broni niewiele budując przy tych kosztach. To by było tyle. Zobaczę czy Karaislam zrobił już swojego submoda do 2.3 on w submodzie do 2.02 dał fajną muzę, animacje walki Warmana nowe tekstury zamków i miast i wiele innych tu w 2.3 liczę na to samo ze strony Karaislama i jego submoda pozdrawiam. Co do AI strategicznego złe nie jest, ale i tak sobie zmienię na inne takie na jakim gram w 2.02 8-) . I idę na zakupy jakieś :P .
Co to za pkt? :shock:
Witaj Kotołaku. A te punkty to z wykresów jakie można sobie podejrzeć w Medku i każdym modzie co do rozwoju frakcji. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Nie wiem, skąd Ci się wzięło to "ciemne pospólstwo". Faktem jest, że większość Europejczyków ma stereotypowe wyobrażenie o Bliskim Wschodzie, i vice versa, i nie ma to nic wspólnego z byciem ciemniakiem, tylko z systemami edukacyjnymi, w których na historię Wschodu/Zachodu jest bardzo mało miejsca. Ja tego nie oceniam, tak jest po prostu.Cytat:
Uważam jednak, podobnie jak i koledzy z teamu, że jeśli można to zrobić w prosty sposób, to powinno się graczy informować o pewnych sprawach. Na przykład o tym, że krucjaty nie były dla świata muzułmańskiego strasznym wstrząsem, tylko wydarzeniem o zasięgu przede wszystkim regionalnym, oraz o tym, że armie muzułmańskie nie składaly się z facetów w pidżamach wymachujących bułatami.Jak już wspomniałem, to jest wersja 2.3, w której skupiono się na frakcjach muzułmańskich, i zmieniono niektóre tylko nazwy, stąd niedociągnięcia. Z tym bałaganem nie masz racji, ponieważ, co już mówiłem, nazwa "Bagdad" też była w użyciu, zaś "Acre" jest skrótem francuskiego "Saint-Jean-d'Acre" - co widać gołym okiem.Cytat:
To już chyba grubsze nieporozumienie. Po pierwsze, członkowie teamu zgodzili się na taką formułę. Jeśli ona komuś nie odpowiada - sekcja submodów jest otwarta dla wszystkich. Przykro mi, ale tak to działa - uważasz, że coś jest robione źle, to sformuj team i do dzieła. Po drugie, nie reprezentujesz całej społeczności fanów BC, tylko siebie, więc jeśli ktoś się czuje "ukarany", to tylko Ty. Jesteś, póki co, jedyną osobą, która w podobnie negatywny sposób prezentuje swoje doświadczenia. Więc o czym mowa?Cytat:
Po trzecie - większości graczy, muzułmanom, chrześcijanom i ateistom, ona odpowiada, co możesz sprawdzić na TWC, jeśli nie wierzysz. Jeśli nie podoba Ci się kierunek rozwoju BC - znów: stwórz własną modyfikację. Jest to łatwiejsze, niż się wydaje, trzeba tylko chcieć.Cytat:
Nie bierzesz pod uwagę faktu, że mamy rok 2011 i większość fanów jest znudzona rozgrywką proponowaną w podstawce. W podstawce nic się nie dzieje. Jeśli mimo to preferujesz podstawkę, to masz trzy opcje: możesz grać dalej w BC 1 lub BC 2.02, możesz grać w podstawkę, możesz wreszcie połączyć wybrane elementy BC z podstawką, albo na odwrót.Cytat:
Na koniec, w BC 2.3 akurat niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o skomplikowanie rozgrywki. Jest po prostu nieco trudniej, drożej, i dodanych zostało kilka rodzajów traits&ancillaries. Poważniejsze zmiany są jeszcze przed nami, ale DLV czy EB (to są zresztą jedne z najlepszych modów) z BC nie zrobimy.
Dziękuję za info. Faktycznie, AI wymaga poprawki, choć moim zdaniem AI bitewne jest całkiem dobre. Z kampanijnym gorzej, jeśli ktoś preferuje agresywną rozgrywkę. Nigdy tego nie analizowałem, ale wydaje mi się, że nastawienie AI do gracza jest bardziej pokojowe, niż do innych frakcji prowadzonych przez AI, stąd problem, o którym piszesz. Ale to tylko hipoteza. Tak czy siak, AI na pewno będzie zmodyfikowane. Pytanie - kiedy. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Aravenie, dzięki za raport. Zgadzam się z wnioskami, do 40 tury finanse są jeszcze do przełknięcia, ale w 100 to faktycznie przesada. Daj znać, gdy już zmodyfikujesz to po swojemu. Ja bym jednak nie usuwał całkowicie tych skryptów pomocowych. Trzeba je tylko odpowiednio zmienić. AI bez pomocy się nie obejdzie, bo albo nie będzie miała kasy, albo będzie rekrutować słabiznę.
Pozdrawiam!
Witam. Wudang_clown, żeby było jasne mnie się ogólnie 2.3 podoba jest zdecydowanie lepsze od 2.02 (poza muzyką), ale jak napisałem aktualny balans i bonusy dla AI przy tych cenach budynków powodują, że gracz wegetuje i ma przewalone. Jakbym zagrał na VH/VH to by mnie zaorali do 70 tury... A AI strategiczne jest bardzo pokojowe bo do 60 tury nikt mnie nie zaatakował a po 60 miałem masakrę, bo Abbasydzi i Kipczakowie mnie zaatakowali (W 2.02 AI było to samo ale komp atakowal szybciej). Ja biedny oni niekoniecznie... Nie chcę usunąć całkiem bonusów dla AI chce je obciąć, w 2.02 udało mi się to sensownie zrobić gra była nadal trudna ale nie niemożliwa do wygrania teraz jest niemożliwa .... W 2.02 bardzo dobrze spisywało się AI strategiczne z SS 6.2 RR/RC od Point Blanka. Dużo bardziej agresywnie i lepsza dyplomacja. Mam kilka innych zobowiązań ale nad campaign scriptem i obcięciem bonusów dla kompa do Broken Crescent 2.3 popracuje za jakiś czas - bo mod mi się podoba ale dopóki nie pozmieniam premii dla kompa to grał nie będę. Pozdrawiam.
Dziś zacznę ściągać moda, i w wolnym czasie zobaczę czy de facto rzeczywiście jest tak ciężko.
Wrzucę screeny. Si może już trząść portkami :lol:
wudang_clown podaj mi frakcję, którą z technicznej i praktycznej strony gra powinna być najtrudniejsza. :mrgreen:
Pozdrawiam.
Dobra, kończę swój udział w tej dyskusji bo widzę, że zaczynają się pojawiać "argumenty" rodzaju "nie podoba ci się, nie graj", "stwórz sobie własnego moda", "skoro innym się podoba, to czemu narzekasz" itp. Co jest dość zabawne, bo nie wypowiadam się po to, by twórcy sobie brali moje uwagi do serca. Zwyczajnie mam to gdzieś, ale wychodzę z założenia, że po to jest forum, aby każdy mógł wyrazić swoje zdanie - co czynię. Mi zmiany się nie podobają i nie interesuje mnie, że Turcy czy Arabowie są wniebowzięci bo mają zamiast Edessy Al-Ruhe.
Podpisuję się pod słowami Aravena - koszty budynków sprawiają, że gracz rozwija się dużo wolniej od nacji sterowanych przez AI, a często jest skazany na wegetację.
Spokojnie, weźcie trochę wyluzujcie, nie wiem o co się tak obaj spinacie i nakręcacie ;]
Fakt. Dobra propozycja, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie tu Regulus ma całkowitą rację, ale popieram Pitera i też apeluję o mniej emocji, szkoda zdrowia to gra tylko jest, się przytnie bonusy dla AI i git będzie, a widzę, że Karaislam ostro submoda montuje to będzie ciekawie, może muzykę też wrzuci. :PCytat:
Zamieszczone przez Piter
P.S. Idill`a sobie zagraj Makurią (jedyne czarnoskóre państwo) albo Armenią minimum Hard kampania. Tak ze 100 tur proponuję. Ciekaw jestem jak Ci pójdzie. Pozdrawiam.
Very hard, plus obniżona sakiewka, inaczej nie gram. :mrgreen:Cytat:
P.S. Idill`a sobie zagraj Makurią (jedyne czarnoskóre państwo) albo Armenią minimum Hard kampania. Tak ze 100 tur proponuję. Ciekaw jestem jak Ci pójdzie.
Dzięki, czekam jeszcze na propozycje wudanga co do frakcji.
Szacun ziom że na takie rzeczy patrzysz, podziwiam, ale nie będę naśladował :lol:Cytat:
edit:
Dyskusje muszą być Panowie, co do emocji dobrze że są, to rokuje bardzo dobrze modyfikacji,z tego co wyczytałem mod ewoluuje, kiedyś w niego grałem, jeszcze w stareńką wersję, jak znajdę chwilę to spróbuję :)
Mod jest skierowany do sympatyków tzw. ludów beżowych ;) i jako taki powinien być rozpatrywany, moim zdaniem oczywiście...
Nie chodzi o prawo do wyrażania opinii, tylko o sposób wyrażania opinii. Dobrze uargumentowaną krytykę każdy rozsądny człowiek przyjmie z chęcią, ale uparte krytykanctwo nie ma nic wpólnego z konstruktywną dyskusją, tylko z apodyktycznym narzucaniem własnego zdania.Cytat:
Jeśli masz gdzieś kierunek moda, Regulusie, co zresztą zasugerowałeś już oceniając koszt dróg gruntowych, to nie bądź zaskoczony, że słyszysz zachęty stworzenia własnej modyfikacji. To jest jedyne rozsądne wyjście (które zasugerowałem bez żadnej złośliwości) w sytuacji, gdy nic Cię nie przekonuje, no i masz gdzieś opinie twórców moda. Ponieważ włożyliśmy w moda wszyscy razem minimum kilka setek godzin, ze spokojem licząc, nie interesuje nas krytykanctwo, tylko rzeczowe opinie.
Forum jest miejscem publicznym, tu się dyskutuje, a nie wygłasza monologi. Jeśli piszesz posta w wątku o konkretnym zakresie tematycznym, to powinieneś spodziewać się, że usłyszysz odpowiedź i być może zostaniesz wciągnięty w dyskusję, która nie potoczy się po Twojej myśli lub, o zgrozo, wykaże, że nie masz tyle racji, ile myślałeś, że masz. Jeśli Ci to nie odpowiada, to pisz bloga, albo intymny dziennik, bo tutaj jest to tylko zawracanie głowy.
Przy okazji, mod nie jest tworzony dla Turków i Arabów. Grają w niego między innymi Niemcy, Brytyjczycy, Hindusi, Amerykanie, Kanadyjczycy, Włosi, Hiszpanie, Chińczycy, Estończycy, Brazylijczycy, Francuzi, Rosjanie, Gruzini, Azerowie, Ormianie, Grecy, itd. itd.; i Polacy, rzecz jasna. Idealni odbiorcy moda to nie konkretne narodowości czy grupy etniczne, ale osoby zainteresowane historią regionu, otwarte na informacje - po prostu.O moje zdrowie się nie martw, Aravenie. Tak jak mówi Eutyches, dyskusje są potrzebne. ;) Co do "to tylko gra" - to już zależy dla kogo. Nie dla tych, którzy zarywają noce i rujnują sobie życie towarzyskie i prywatne, żeby wreszcie uruchomić ten cholerny skrypt. ;)Cytat:
Powiedział mi ostatnio, że muzyki nie zmieni, ale kto go wie.Cytat:
Proponuję Seljuks of Iraq i Mamlakate of Sindh. Te powinny być w miarę trudne od początku. Chauhans też są trudni, ale to dlatego, że mają tylko dwa zamki, które dają marny dochód, i wyśrubowane koszty utrzymania członków rodziny (pozostałość po 2.02). Gurydowie mają początkowo problemy z lojalnością niektórych emirów i jednego szaleńca, który wypuścił się z armią zbyt daleko na tereny Gaznawidów i został tam odcięty. Gaznawidowie ściśnięci są między wrogich Gurydów i Czauhanów, ale AI zwykle szybko proponuje pokój, więc może nie być tak trudno.Cytat:
Zamieszczone przez Idill`a (MZ)
To tylko propozycje, popróbuj kilku kampanii, może któraś Ci się spodoba.