Oki, dzięki wielkie:)
Wersja do druku
Oki, dzięki wielkie:)
Znacie sposoby jak przyspieszyć ładowanie tury? Długość tur psuje trochę rozgrywkę. Dajcie radę jak odchudzić grę, które skrypty pousuwać, żeby nie popsuć rozgrywki. :)
Spróbuj programów z tego linku, powinno to nieco pomóc na długość trwania tur: viewtopic.php?f=367&t=11404
Takie pytanie mam:
Jakie wymagania komp musi mieć by w miare dobrze chodził ten mod?
Takie jak pod Medievala 2 wystarczą? czy lepiej?
Jeśli chodzi o grafikę, to wystarczą takie jakie są pod czystego Medievala, za to przydatny jest mocny procesor, z powodu wielu skryptów, które bardzo wydłużają trwanie tur.
Witajcie .
Miałbym do was prośbę o wasze spostrzeżenia sugestie wobec tego moda :) .
Obecnie gram na podstawce nie wiem czy są patche gra mi się ekstra .
Chciałem spytać o parę rzeczy i byłym wdzięczny jeśli ktoś mi odpisze na cokolwiek.
Obecnie gra Brytami .
Zastawiam się czy :
1,Twój wódz daje bonusy do kultury ? jej zmiany czy musi być on w wiosce czy może stać na wolnym polu
2. Czy oblężenia kosztują ? czy dostajecie skrypt ciągle "masywna dezercja czy coś takiego co turę nie wiem czego on dotyczy (tzn domyślam się ).
3.Tworzycie kupców ?heh tyle jest tych frakcji, iż moi kupcy mają ledwo "jedną gwiazdkę (ewentualnie sztabkę złota ) , a inni są mocno wypoziomowani tak samo np szerzenie wiary
4.Nie sądzicie, że wioski populacja zbyt szybko się rozwijają ?nie nadążam budować struktur .
5.hmm mam wrażenie, że jak szybko nie postawie budynku do zmian procentowych na moją kulturę to po pewnym czasie nie mogę go już postawić mam racje?
6,nie widzę przeglądarki do budynków specjalnych, które pojawiają się dodatkowo takich jak w Mediewalu był gildie lecz widzę takie występują w tej grze :)(gdyż takie dostaję co turę do zbudowania )
7.Czy ktoś wie czy można wyrzucić czarne tło ? , nie chodzi mi o granie na kodzie toglle_fow (czy jakoś tak) zakryta mapa lecz bez czarnego tła .
8.czy nie ma znaczenia jaką jednostkę dam do porządku publicznego ? każda podnosi o tyle samo procent porządku ?
Co do ścieżki dźwiękowej jest kapitalna chciałbym te utwory mieć na komputerze szczególnie intro i podczas mapy kampanii porostu rewelacja .
Bardzo mi też przypadli do gustu procarze , odgłosy dźwiękowe, czy upadające jednostki robią wrażenie lepsze dla mnie niż łucznicy .
Rozczarowaniem są rydwany tzn wódz na nich szybko ginie nie ma sensu w ogóle nim walczyć .
Pozdrawiam ciepło:)
Hey.
Mam pytanie czy u was też tak jest że praktycznie kompletnie nie rodzą się żadni generałowie ? Gram na medium bitwy hard kampania extreme już tura 50, nie wiem czy to forma utrudnienia ? :( w tej chwili mam 4 generałów w wieku stosownym do ożenku i posiadania synów , dwóch ma żony ale żadnego syna oprócz dwóch córek. Adopcję miałem ostatnio chyba w 10 turze , ratuje mnie tylko szkolenie generałów w szkołach (mam ich 3 na razie) no ale jednak lubię postacie w miarę z historycznymi nazwiskami np. Scypionowie , Metellusi ;/
W tego moda nie gram. Księżniczek szkolonych i zwykłych tam pewnie nie ma? (nie ta epoka). To by mogło pomóc.
Niestety, też tak miałem, grając w tego moda swego czasu. Dzieci rodziły się bardzo rzadko. O synach już nie wspominam. To niestety nie bellum Crucis gdzie bardzo fajnie można było prowadzić politykę dynastyczną. Zresztą troszkę szkoda że mod siadł. Zapowiadali wersję 1.1, ale na tym sie skończyło :(
Akademie wojskowe w których można rekrutować generałów ratują sytuację w sumie, tak to całe drzewko może łatwo wymrzeć. Ale strasznie dziwne jest to nie dopatrzenie. Szkoda bo parę ulepszeń i może być równie genialne co Bellum Cr. :/ Może jeszcze będzie 1.1 to jest ta sama ekipa co z bellum cr ? Jeśli tak to może po wydaniu nowego bellum cr wezmą się za de bello mundi ;P
Nie wiem jak grałem Rzymem 3 razy, to mi się to nigdy to nie zdarzyło dzieci rodziły się normalnie.
Może to zależy od kampanii ? Może na full inaczej to działa
Kim polecacie zagrac 1 raz ? tak zeby mieli duzo funduszu :D
Hey, nie wiecie może czy wydatki od rozrostu biurokracji i związane z tym tracenie pieniędzy mija po jakimś czasie ? Po pokonaniu Noricum i Galli , kiedy praktycznie przejechałem się po Galach , wychodzi na to że mam za duże imperium w za szybkim czasie, i pomimo ogromnych dochodów z miast mój skarb jest na minusie. A nie specjalnie chce rozwiązywać armię bo toczę jakąś gigantyczną wojnę z Ibero-Celtami , Trakami i Grekami na raz ;/ i nie chcą pokoju (chyba przez to że jestem zbyt brutalnym zdobywcą) A co do frakcji którą można zagrać to wydaje mi się że Ptolemeusze, mają świetną pozycje strategiczną , i naprawdę słabych sąsiadów , prócz Seleucydów, no i z kasą nie ma problemu. Grecy mają też nie złą pozycje startową , praktycznie jeden front a miasta blisko siebie , można też spokojnie sobie zbierać kasę i rozwijać gospodarkę.
Wprowadzili kary w zależności od ilości kasy w budżecie. Są progi po których przekroczeniu odbierają ci sporą część kasy. W skryptach znajdziesz te owe progi.
Skusiła mnie perspektywa gry Rzymianami, fajna sprawa. Ciekawe czy można w hotseat z frensem zagrać na jednym kompie.
Pewno tak ale bitwy będziecie z komputerem toczyć.
Cześć , mam pytanie , czy u Was tez po kazdej rundzie wywala do pulpitu z tym legendarnym błędem windowsa ????
Za każdym razem muszę włączać ponownie gre gdy koncze ture bo mnie wywala...
Przegladalem Wasze posty i w koncu sie dowiedzialem dlaczego majac tylko 35 prowincji mam 85 generałów xD
Witaj. Nie mam moda. Spróbuj usunąć map.rwm z katalogu base, z kampanii w jaką grasz, ew. cofnij się kilka tur do poprzedniego sava.
Nie pomogło , z usunietym plikiem i z nim ciagle to samo i dodatkowo gra mi sie zcrashowala na 68 rundzie , kiedy jest godlo bandytow to mi sie gra ciagle wylacza...
Moze to wina jakiegos skryptu , nie wiem.
Gram rzymem , mam podbita galie , hiszpanie i polnocna afryke, i jestem w czasie inwazjii grecji mam zajeta olimpie , sparte i jakies jeszcze miasto i wlasnie w 68 rundzie mi sie ta gra crashuje...
Chyba ze nie ten plik usunalem , ten map.rwm ma byc z glownego medievalla usuniety czy z katalogu z modem ?
Z moda data/world/maps/campaign/custom i są trzy katalogi usuń z kampanii w jaką grasz. Wczytaj grę, rusz agenta, zapisz, zmień nazwę zapisu. Kombinuj.
To raczej bug jakiś, ale można je obejść zazwyczaj. Albo wczytaj jakiś zapis przed tą turą.
Nie pomogło , zapis wczytałem 10 tur przed i jak znow do 68 tury doczlapalem sie to dzialo sie ciagle to samo.... jakby gra sie przegrzewała, o ile to możliwe.. raczej nie moj laptop bo rome 2 smiga na maxymalnych obrotach.
Zaczalem nowa kampanie tym razem grecja i puki co jest dobrze (20 tura).
Chyba bede musial poczekac na tego patcha 1.1 co go robia.
Może ten błąd jest tylko na tej kampanii. Spróbuj ew. innych kampanii.
Mnie się udało grekami do 140 tury, przerwałem bo mi się normalnie znudził :).Więc to raczej nie wina moda.
HAHA udało sie xD po doslownie 26 restarcie gry przebilem sie na 69 ture :D , a i jedno jeszcze pytanko czy wam tez sie czasami pojawiaja 2 godla bandytow podczas przewijania sie tury ????
Tak pojawiają się, ale to chyba chodzi o to ,że bandyci europejscy i bandyci azjatyccy\afrykańscy .
no to troche bez sensu , bo powinny sie pojawiac od razu a mi sie pojawily jak gralem rzymem gdzies od 40 tury , w przypadku gry grecja byla to 11 runda
Witam mam pytanie czy u was też koniec tury trwa 3-4 minuty? Dla mnie jest to troszkę śmieszne wiem, że świat jest duży ale w takim Third Age'u 1 minuta to była max. Może ktoś wie jak to trochę poprawić bo to zabiera przyjemność z gry.
A co do wyboru frakcji wybrałem macedonie to dobra frakcja? A jeśli nie która jest bardzo dobra bo próbowałem hunami ale ich położenie i odległość między miastami jak i dystans mnie odrzucił
Witaj, może ten patch pomoże http://forum.totalwar.org.pl/showthr...r-i-programów
Nie zaszkodzi też trzymanie porządku na kompie, użyj programów np. z tego tematu albo podobnych: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-i-innych-gier
4GB patch ściagnąłem już przy grze w Third age'a za bardzo nie wiedziałem na którym pliku w tym modzie go użyć. Użyłem na tym pliku .bat. Co do wyboru frakcji które są najlepsze? Napisze, że stawiam u siebie najwyżej kawalerię
Persja|Partia ta frakcja ma najlepszą kawalerie.
Ajj myślałem, że podeślecie jakąś frakcje z europy bo persów ze względów historycznych niezbyt lubię ale cóż spróbuje :D
Edit. Nie znalazłem frakcji Persja/Partia z tego co wiem jak grałem macedończykami to oni byli oznaczeni jako persowi rebielianci
Mają różową chorągiew , chyba jako jedyni.
Ewentualnie Sarmaci bądź chunowie.
EliminatorT faktycznie znalazłem persję pon nazwą parthians,sarmaci mnie nie przekonują a hunowie mają kijowe położenie obecnie gram Seleucydami tyle, że nie wiem czy są dobrym wyborem bo poza początkowym problemem ze społeczeństwem to jakoś za bardzo nie przekonałem się do ich zalet :P Ale zagram persją bo przyjemniej będzie zrobić za małego państewka potęgę. Jeszcze jakbyś mógł powiedz kto jest najbardziej wszechstronną frakcją bo mi się wydaje, że Rzym ale pewności nie mam jak jest w tym modzie i czy da się grać w okienku bo na twcenter ktoś o to spytał ale nikt mu nie odpowiedział
Moim zdaniem najbardziej O-P jest grecja i Rzym, ewentualnie Hunowie, Grecy są w stanie wytrzymać każdy napór gdy postawią falangę jedyna rada na nich to oskrzydlenie bądź okrążenie, w innym wypadku nawet Legioniści dostaną po dupie(przegrają).
Raster 123
Patchem 4GB przerabiasz plik kingoms.exe i wstawiasz w miejsce oryginału (kopię oryginału zachowaj). Wszystkie mody korzystajace z kingdoms będą używały wersji po patch 4GB i powinno być sporo lepiej.
Przerabianie pliku bat z danego moda nic nie daje.
Ok araven dzięki spróbuje. EliminatorT bo wiesz ja chcę w miarę łatwą i silną frakcję i żeby się ciekawie grało bo póki co dzisiaj cały dzień grałem persami Przejąłem cały obszar morza kaspijskiego i tereny od pówyspu indyjskiego aż po obecną turcję mimo to jednostki perskie poza elitarną jazdą i konnymi łucznikami to lamią i brzydko wyglądają :P Rzymem chciałem grać ale co to za rzym bez rzymu gdy senat ma kontrolę nad owym miastem. Mówisz, że grecja różni się czymkolwiek od macedoni ?
O wiele lepsi falangici. Moim zdaniem lepsza pozycja.
Tak na marginesie porównałem sobie 2 poziomy trudności easy i hard po 10 turach na easy miałem... 100k golda+20 przychodu miesiecznego a na hardzie prawie z 3k ledwo ;p