-
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 3 - MACED
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
No mam nadzieję, że z CA nie zrobi się Paradox. I tak w sumie dużo DLC wyszło do Shoguna, ale chyba ze sprzedaży FOTSowych nacji nie są zadowoleni.
Co jest złego w Paradox(e?) Oni przynajmniej mają na uwadze opinie graczy co trzeba zmienić (nie ważne czy to flame czy normalna wypowiedź, nie jest usuwana i jest brana pod uwagę). Jest to niszowa gra, z małą sprzedażą (Crusader Kings 2) ale robiona pod fanów , więc dbają o nich i dają im powody do radości. :mrgreen:
A DLC zmieniających coś w grze to wydali mniej niż CA :mrgreen: (araby, Rzym, republiki, inwazja indiańców(lol), tworzenie władcy). Reszta to śmieci które nic nie zmieniają. Do tego każdy patch wprowadza za darmo elementy które już spokojnie mogły by być w jakimś DLC i nikt by nie narzekał, bo naprawdę ale same patche ogromnie pozmieniały grę od premiery (nowe elementy, możliwości).
A CA? nawet na tym forum wystarczy przejechać przez tematy w dziale Romka 2, aby widzieć jak twórcy.. "dbają" o dobro nadchodzącej gry i graczy ;)
Odnośnie FOTS'owych DLC to jestem w tej grupie osób które tego badziewia nie kupiło(zrobionego przez politykę CA). Ahh! Takie były plany zakupu wszystkiego, aż głosili iż w sklepie A będzie takie DLC, w sklepie B będzie takie DLC, a jeszcze w sklepie C będzie takie DLC. Do tego nie ma możliwości zakupu (dla mnie) DLC z sklepu A który miał najlepsze DLC. Chcesz mieć wszystkie DLC? Kup 3x tę samą grę? (przy czym mogło by to nie działać nawet).
I jak tutaj potem szanować CA za to co robią w stosunku do graczy? Nie da się.
A w Rome 2, bedzie tak samo ;)
Albo twórcy okażą się kłamcami - zapowiadali iż wszystkie frakcje będą grywalne w grze, i się z tego wycofają(Kłamcy i Oszuści!!) Albo będą musieli wydać nie wiem 30? DLC frakcyjnych, bo coś ok 40-50 frakcji miało w grze być z pierwszych zapowiedziach. To dopiero wtedy będzie zabawa, zastanawia mnie czy podbiją rekord w ilości DLC do gry. No.. chyba że wycofają się z tego co mówili w zapowiedziach gry (złe kłamczuszki).
Teraz troszkę na temat (OPZ by się przydało na forum [Opcja Post Zniknie i ustala sie czas]).
Jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcie wojaków, pierwsza myśl jaka do mnie doszła, to zastanowienie się czy to nie są więźniowie który dostali uzbrojenie.. i dlatego wyglądają jak obdartusy/biedaki...
Na tarcze tradycyjnie (jak i w Kartaginie) ktoś farbę wylał. Nagolenniki to chyba tekstur jeszcze nie dostały?
Pióropusze (nie wiem jak się to zwie, to na hełmach) też bez textury, zlewa się, wygląda paskudnie.
Popatrzcie na Nagolenniki - prawie na samym dole KAŻDY ma IDENTYCZNĄ dziurę, po co? jest ktoś w stanie to sensownie wytłumaczyć? :roll:
Szyja, każdy ma brak textury pod 'jabłkiem adama' to jakiś dziwny zabieg... eghm "kosmetyczna wizja" jednostki?
Pod tym czarnym punktem/nad zbroi, kolczuga bez tekstury?
Nóżki! Wręcz jedwabne, gładziutkie, golenie mają w rozpisce tego co trzeba dziennie zrobić w koszarach? ;)
Włócznie, mam wrażenie iż są zbyt czarne czyt. brak textury. Przy czym końcówka jest normalna( inny kolor + detale), tak samo przed grotem jest inny kolor - bardziej metaliczny,i są zdobienia jakieś. Reszta pewnie będzie zmieniana.
O wojaku który trzyma tarczę w powietrzu pisać nie bedę :)
Cienie.. są nogi które nie dają cienia w żadnym kierunku :o magia!
Ten wojak który trzyma tarcze za nic, spójrzcie na jego szyję... jest taka trochu.. długa.
Nie chce już mi się szukać.. szczerze to zaczynam być za teoria iż jest nie screen z gry, a jakiś szkic/screen koncepcyjny. Ma tyle błędów, braków iż nie może to wyjśc bez zmian w normalnej grze. O Kartaginie nie mam co pisać odnośnie zdjęcia bo juz chyba wszystko wychwycone :)
Obstawiam ze na starcie 9 frakcji będzie, w końcu jakaś musi dojść w edycji specjalnej/kolekcjonerskiej. Nie wierze, iż nie przepuszczą takiej możliwości. Jeżeli ten screen jest prawdziwy, to będą dziury na mapie(brak frakcji grywalnej) w okolicach Hiszpanii, ale wątpię aby coś tam dodali, Brytowie? nieeee. Germanie (wielka możliwość, do DLC tym bardziej by pasował) ewentualnie jakaś frakcja ala Dacja/Tracja/ w tamtych okolicach.
// nosz kurde, ale ściana wyszła.
-
Hm, no nie wiem, np. śmieszą mnie Paradoxowe dodatki typu dwie nowe piosenki czy sprite'y ruskich jednostek czy innych. Takie dodatki są jak FOTSowe "klany" za 4.5 euro.
-
No ale wiesz, kto nie chce ten tego nie kupi, w końcu nie zmieniają rozgrywki w żaden sposób czy to piosenki, czy skiny jednostek czy portrety władców. A w FOTS to jednak grywalny klan (Saga wspaniała!) + jakaś jednostka unikatowa dla klanu. No ale kij z tym, póki coś do gier wychodzi to jest szansa ze będzie lepiej/ciekawiej :). Shogun 2 juz ma zapowiedzianą Złotą Edycję, wiec pewnie gra nic nie dostanie, ewentualnie jakiś biedny patch kiedyś :( A na jednym screenie promującym klan Saga byli mnisi.. chyba twórcy się wycofali z tego.
A odnośnie tego zdjęcia które było podane z rzekomymi nazwami frakcji, wypowiedział się sam Craig na forum ;) Powiedział ze to fake. Temat został zamknięty. I jak ludzie zauważyli, osoba która umieściła screena miała na steam "Rome 2: Total War" a nie "Total War: Rome 2" ;]
-
legoras, dzięki za uwagi. Jestem w czasie pisania tematu na TWC odnośnie błędów graficznych i historycznych. Kilka elementów, które wypisałeś wcześniej nie zauważyłem nie zauważyłem. ;)
Powiem szczerze, ze jednostki robią na "odwalcie się", a i tak klakierzy im biją brawa i piszą po tej Macedonii, że z każdym nowy preview jest lepiej. :roll:
Obstawiacie że się coś pojawi? 2 tygodnie temu były zbroje, tydzień temu frakcja. Jeśli dziś nie będzie frakcji to chociaż zbroje mogliby pokazać.
[spoiler:3so3zb1t]P.S. Kto wolał Kierana od Lusteda, ręka w górę. :P
Zatęskniłem za poprzednim szefem od propagandy.[/spoiler:3so3zb1t]
-
Cytat:
[spoiler:23ouitdo]P.S. Kto wolał Kierana od Lusteda, ręka w górę. :P
Zatęskniłem za poprzednim szefem od propagandy.[/spoiler:23ouitdo]
JA, on przynajmniej nazw jednostek sobie nie zmyślał :P
-
Za jego kadencji wyszedł ETW ale także dobre NTW i STW2. ;)
Zniknął chyba przed FotS.
-
Już prawie połowo piątku i nic jeszcze nowego nie dali :( Mam nadzieję, że to się zmieni
-
Może nic już nie dadzą, niedługo weekend a oni dają tylko w godzinach pracy. ;)
Jestem w trakcie tworzenia wielkiego tematu. Nie wiem czy na dziś się wyrobię.
Bardzo proszę o poparcie mnie, może coś wskóramy:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st12506454
-
Cytat:
Hm, no nie wiem, np. śmieszą mnie Paradoxowe dodatki typu dwie nowe piosenki czy sprite'y ruskich jednostek czy innych. Takie dodatki są jak FOTSowe "klany" za 4.5 euro.
Nie ma porównania, Crusader Kings 2 ma dodatki które naprawdę wiele wnoszą do gry, jak Sword of Islam, albo Republic. A pomniejszych dodatków można nie kupować, albo poczekać na zniżkę 50%, lub 75%.
-
Cytat z przetłumaczonego previewu Macedonii:
"Macedonia nigdy nie była potęgą morską, więc opierała się w tej dziedzinie na swych zaznajomionych z żywiołem Posejdona greckich wasalach, jak Ateny i Rodos."
Sugeruję po tym, że z greckich polis będziemy mieć Ateny i Rodos. Wspominali też coś o Trakach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gaeth I
"Macedonia nigdy nie była potęgą morską, więc opierała się w tej dziedzinie na swych zaznajomionych z żywiołem Posejdona greckich wasalach, jak Ateny i Rodos."
Sugeruję po tym, że z greckich polis będziemy mieć Ateny i Rodos. Wspominali też coś o Trakach.
Od kiedy Rodos był protektoratem Antygonidów? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Myrkull
Cytat:
Nie ma porównania, Crusader Kings 2 ma dodatki które naprawdę wiele wnoszą do gry, jak Sword of Islam, albo Republic. A pomniejszych dodatków można nie kupować, albo poczekać na zniżkę 50%, lub 75%.
Blood Packa też nie trzeba. No, ale trochę za dużo tych graficzno-muzycznych DLC mają, jak dla mnie. Nie mówię o tych bardziej wartościowych jak Republika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Cytat:
Zamieszczone przez Gaeth I
Od kiedy Rodos był protektoratem Antygonidów? :lol:
Może chodzi o okres panowania Aleksandra Wielkiego? Nie jest napisane "opiera się" (co by sugerowało Antygonidów), a "opierała się" - w oryginale jest "has long relied".
-
Albo opierała się w sensie przed 2013 rokiem :P. W każdym razie Rodos na pewno będzie bo na mapie z Macedonią jest "duża prowincja" która zaczyna się na "HELL" i znika z widoku właśnie w kierunku Rodos :).
-
No nie przed 2013, bo zapowiedzi są konstruowane w czasie teraźniejszym odnośnie daty startowej Rome II - czyli Macedonia chce odzyskać swą dawną potęgę, blablabla. ;)
-
Obstawiacie, że dostaniemy kolejną frakcję? Mijają już 3 tygodnie od poprzedniej i 2 od zbroi Lusteda. W zeszłym nic nie było.
-
Coś pewnie się niedługo pojawi, chociaż jakaś zbroja by się przydała, niech dadzą wreszcie Partię :D
-
Dać spokój Partii :D dawać barbarzyńców z północy :twisted:
-
Pewnie teraz będzie o Celtach, bądź Germanach (może po to te wcześniejsze screeny z Druidem?)
-
Wątpię. Jak zaprezentowali zbroje Partów to potem pokazali frakcje Rzym i Kartaginę.
Jak zaprezentowali druida i zbroje Celtów to potem pojawiła się frakcja macedońska.
Nie ma reguły. Mogą dać np. teraz Seleucydów i to wg mnie bardzo możliwe, bo chyba dają jakoś kulturowo.
-
Jak dla mnie będzie to jakaś mniej ciekawa frakcja, bo pewnie te lepsze odkładają do DLC.
-
Raczej te główne frakcje jak właśnie Rzym, Kartagina, Macedonia, Galia, Partia, Seleucydzi będą w podstawce, a w DLC będą przeróżne mniejsze typu Pont, Numidia...
-
W sumie, to Seleucydzi mogą być - dowiemy się, co zmajstrowali z mapą w tej części i jakie prowincje zabiorą im ;)
-
Prawdopodobnie będą właśnie te frakcje grywalne + pewnie jeszcze Ateny (lub Sparta/Rodos) i Egipt. 8 frakcji to bardzo mało :/ Zrąbali to -_-
-
Ja na 90% jestem pewien, że tak będzie wyglądała lista:
1. Rzym
2. Kartagina
3. Macedonia
+
4. Seleucydzi
5. Ptolemeusze
6. Partia
7. plemię celtyckie
8. plemię germańskie
Chyba, że CA pojedzie po całości i da najważniejsze frakcje w momencie rozpoczęcia gry. Moglibyśmy nie ujrzeć wtedy ostatnich 3 frakcji z listy, a zamiast tego więcej państw hellenistycznych. Uważam to jednak za mało prawdopodobne z marketingowego punktu widzenia. Musi być przynajmniej jedna frakcja barbarzyńska i wschodnia. Nie wyobrażam sobie wyłącznie Rzymu i kultur hellenistycznych. Pozostałe 5 frakcji najbardziej pasuje pod tym względem. Może nas zaskoczą i nie będzie Ptolemeuszy, ale tego bym nie zniósł.
-
Co do Celtów to już są pewni bo pokazywali druidów, wszak symbol kultury i zwyczajów Celtów. Partia też najprawdopodobniej będzie, bo to jeden z głównych wrogów Rzymu. Ptolemeusze powinni być, to przecież jedna z największych potęg północno-wschodniej Afryki, wraz z Seleucydami.
A właśnie ciekawe jakie greckie polis będzie, najprawdopodobniejsze będą chyba Ateny, ewentualnie Sparta, to dwa najsilniejsze państwa w Helladzie, nie dołączenie ich do grywalnych frakcji byłoby wielkim ciosem dla wielu graczy.
-
Dla mnie wielkim ciosem będzie brak Związku Etolskiego, jak zamiast bitnych górali dadzą Ateny lub Spartę, to tylko dowiodą tym, że kompletnie nie orientują się w rozkładzie sił wśród państewek greckich w połowie III wieku p.n.e.
-
Związek Etolski mało kto zna, a takie Ateny i Spartę prawie każdy, a muszą się zmieścić w tych 8 frakcjach, więc najpierw trzeba zrobić te najsłynniejsze i najsilniejsze, te mniej znane jeśli już będą to w DLC.
-
Masz rację, ale zanosi się, że w ogóle nie będzie Etolów :( Jak już mają wybierać między Atenami a Spartą, to już lepiej byłoby jakby dali Spartę, oni przynajmniej próbowali coś ugrać na Peloponezie i walczyli z Macedonią.
Edit. Poza tym jeśli trzymać się kryterium potęgi wojskowej, to Etolowie zmiatali tak Ateny jak i Spartę.
-
KLA
Lista ok, tyle,że wśród 8 'podstawek' miałoby zabraknąć państewka greckiego? Chociaż pozostaje DLC
Lwie Serce
Z marketingowego punktu widzenia owszem, ale tu znowu naginamy historyczność (bo to związki Achajski i Etolski były silne w przeciwieństwie do Aten bądź Sparty, jeśli mówimy o czasie po 242 r.p.n.e)
-
Cytat:
ale zanosi się, że w ogóle nie będzie Etolów
No szkoda właśnie, ale prawdopodobnie nie będzie, również bym ich chciał :|
Cytat:
Z marketingowego punktu widzenia owszem, ale tu znowu naginamy historyczność (bo to związki Achajski i Etolski były silne w przeciwieństwie do Aten bądź Sparty, jeśli mówimy o czasie po 242 r.p.n.e)
Owszem, ale obawiam się że CA oleje tą potęgę, poza tym jakby wrzucili Związek Etolski czy Achajski zamiast tak lubianej powszechnie np. Sparty to by na TWC frustracje co i rusz by były :D Poza tym historyczności się już nie spodziewam w tej grze...
-
Jakby faktycznie zrobili te 70 frakcji jak to na początku było mówione, to by się spokojnie zmieściły i Ateny/Sparta/Rodos, jak i Związki Achajski i Etolski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Reznow45
KLA
Lista ok, tyle,że wśród 8 'podstawek' miałoby zabraknąć państewka greckiego? Chociaż pozostaje DLC
Tak jak w jedynce nie było w grywalnych/odblokowywanych Macedonii (były miasta greckie), tak w dwójce jeśli jest Macedonia to pewno zabraknie państwa greckiego. Ewentualnie będzie Sparta w wydaniu kolekcjonerskim, bo o nią pytali się graczy (czy chcą by była grywalna) na TWC.
-
Wiecie, dla mnie to chore, że w tak obszernej grze, z tak dużą ilością kultur i nacji - mamy do dyspozycji 8 frakcji grywalnych.
W STW2, gdzie różnice między frakcjami były o wiele mniejsze (identyczne kultury, jednostki) mieliśmy aż 10 frakcji na początek.
Widać, że chodzi tu o nic innego jak DLC. Dadzą 8 podstawowych, a resztę dokupcie. Mogli już dać te 10, bo 8 przy tej grze to bardzo mało.
Pamiętacie ile frakcji było do kupienia w STW2?
Podejrzewam, że Sparta będzie DLC (na mapie na pewno będzie, ale żeby móc nią grać trzeba zapłacić) bo to może być najbardziej kasowe DLC w historii TW. Każdy zna legendę 300 Spartan, a film '300' znają nawet dzieci. Idealny temat na DLC.
Pewnie dodatkowo takie frakcje jak Pont, Iberowie. Nie zdziwię się jak Brytów dadzą w DLC. Zarobią na tym w krajach anglosaskich jak nic, a nie dadzą ich raczej w podstawowych 8 frakcjach ze względu na nikłe znaczenie w tamtych czasach.
-
A mamy jakieś oficjalne informacje o ilości frakcji? Bo jeżeli opieracie się na ilości pustych herbów na stronie to po prostu nie chcieli za spamować pustymi herbami i czekają na previewy ;)
-
Na forum TW też wszyscy mówią o 8 dostępnych frakcjach. Gdyby miało ich być więcej, to CA by chyba powiedziało, żeby nie sugerować się tymi herbami.
-
No chyba by jednak nie powiedziało, jak chcą zrobić pozytywną niespodziankę :P. A tak powiedzą znowu, że będzie 70, a dadzą 35 i znowu tylko ataki na siebie z gotują, wolą zrobić odwrotnie ;].
-
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Wiecie, dla mnie to chore, że w tak obszernej grze, z tak dużą ilością kultur i nacji - mamy do dyspozycji 8 frakcji grywalnych.
W STW2, gdzie różnice między frakcjami były o wiele mniejsze (identyczne kultury, jednostki) mieliśmy aż 10 frakcji na początek.
Widać, że chodzi tu o nic innego jak DLC. Dadzą 8 podstawowych, a resztę dokupcie. Mogli już dać te 10, bo 8 przy tej grze to bardzo mało.
Pamiętacie ile frakcji było do kupienia w STW2?
W STW2 mieliśmy na początek tylko o jedną frakcję więcej - było ich 9. Dziesiąta (Hattori) była w edycji kolekcjonerskiej lub jako osobne DLC. Do podstawki STW2 były jeszcze tylko 2 frakcje do dokupienia. Pozostałe 4 do Fots.
-
To prawda że w Shogunie II było tylko 9 grywalnych frakcji, ale zauważcie że wszystkie klany były praktycznie takie same. W Rome będzie jednak większa różnorodność, dlatego uważam że powinno być więcej grywalnych frakcji. Najlepiej by było gdyby wszystkie frakcje były do dyspozycji gracza.
-
Ależ w pełni się z tym zgadzam. Niestety w całej serii takie coś było tylko w MTW 2 (w jedynkę Medka i Szoguna grałem tak dawno, że nie pamiętam jak tam to wyglądało) poza Papiestwem i emergency factions (Mongołowie, Timurydzi i Aztekowie).