-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
W czasie wypakowywania 2 plików z najnowszej instalki Wino pojawia się takie coś:
http://images37.fotosik.pl/2015/75c549bd333721a7m.jpg
I za nic nie mogę sobie z tym poradzić.
EDIT:
OK, udało się wypakować, ale pojawia się komunikat, że archiwum jest uszkodzone:
http://images42.fotosik.pl/820/8722d4ac0c739401m.jpg
Plik instalacyjny też nie działa:
http://images41.fotosik.pl/1995/28278a819213f9a1m.jpg
-
Pogadaj na priv z Dudasem. Tu miał też ten problem: http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...rt=140#p284120, ale parę postów później go rozwiązał. Dajcie mi na priv znać co robiliście źle i dodam opis w pierwszym poście z instalką co należy robić, żeby uniknąć tego błędu.
-
Działa wam instalka megasubmod z G5ReallyBadAI 5.7 all mods bo dograłem to ai bitewne i na mapie strategicznej po kliknięciu na rozpoczęcie walki od razu wywala do windowsa i błąd napotka. Wgrałem G5ReallyBadAI 5.7 na czyste Bellum i działa dograłem wszystko z megasubmoda i ten sam błąd. Próbowałem instalację G5rba 5.7 ręczną i z automatu.
-
OK. Udało się wypakować (potrzebny był winrar 4.20, i już przy sciąganiu pliku było trzeba zapisać go tym winrarem) i zainstalować, ale gdy próbuję włączyć kampanie feudalną, klikam "Dalej" i obraz na chwilę się zawiesza, a potem wywala do pulpitu z napisem "Medieval 2: Total War napotka". Dzieje się tam tylko z kampaniami feudalnymi. Tak ma być? Działają tylko zwykłe kampanie?
-
Działają tylko kampanie light i full.Feudalne nie działają przynajmniej u mnie też.
-
Tak ma być,w kampanii z fortami submod nie będzie działał.
Ile dokładnie zajmuje miejsca na dysku Bellum z submodem? - Usuwam co mogę a nie mam póki co nośnika do nagrania, będę miał jakieś 22 Gb wolnego miejsca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Tak ma być,w kampanii z fortami submod nie będzie działał.
Ile dokładnie zajmuje miejsca na dysku Bellum z submodem? - Usuwam co mogę a nie mam póki co nośnika do nagrania, będę miał jakieś 22 Gb wolnego miejsca.
U mnie równe 10 Gb.
-
chyba 10 gb powinno starczyć choć mogę herezje wypisywać.
-
Mnie megasubmod działa z Germanicu 5.7 po instalacji megasubmoda, należy wgrać pliki manual integration z g5 do głównego katalogu mod i nadpisać i usunąc map.rwm z light i full kampanii idziała. Obecnie testuje nowe ai bitewne od Włochów, taki jak ma być w Bellum Crucis 7.0, ale data jego wydania nadal tajna jest.
W Megasubmodzie nie działają kampanie Feudalne, co wiele razy było pisane. Ale Megasubmod zjada z butami czyste Bellum, a kamapnie Feudalne wywalały częściej jak zwykłe w czystym Bellum.
-
Jeżeli pozmienia rozsądnie to też chętnie skorzysram, chciałem to zrobić sam dla wszystkich nacji ale Araven mnie przystopował. dobrze jest robiąc takie zmiany moć zobaczyć każdą jednostkę na mapce bitewnej. widzimy wtedy jaki ma oręż i ochronę.
Wiecie w którym pliku zmienia się relacje pomiędzy nacjami - kilka muszę zmienić bo jakoś nie mogę zaakceptować tych relacji historycznie. Pewnie trzeba będzie nową kampanię zakładać a oglądam właśnie Rodzinę Borgiów i sytuacja w Italii mnie fascynuje.
Swoją drogą tylko my mówimy na Italczykó "Włochy". Podobno wzięło się to z czasów Bony i jej dworzan z długimi i gęstymi włosami kiedy nasza szlachta podgalała kark i skronie. Ale do rzeczy - będę wdzięczny za poradę jak zmienić relacje pomiędzy państwami na samym starcie.
Edit:
Może nie odpowiedni dział ale znalażłem taki poradnik:
http://medieval-workshop.pl/sws/m2tw/pmod1.html
-
Relacje miedzy państwami zmienisz w pliku descr_strat.txt , który jest w -BellumCrucis6\data\world\maps\campaign\custom\Full lub Light. Są na samym dole tego pliku: np.
; >>>> start of diplomacy section <<<<
faction_standings england, -0.4 scotland
faction_standings scotland, -0.4 england
faction_relationships england, at_war_with france
faction_relationships france, at_war_with england
faction_relationships poland, allied_with france
faction_relationships france, allied_with poland, scotland
faction_relationships scotland, allied_with france
Pierwsze to relacje drugie to wojny , sojusze itd
W obu przypadka relacje muszą być podwójne!!! To znaczy jeśli Anglia nie lubi Francji na -0.4 to Francja również musi nie lubić Anglii takim samym stopniu czyli na -0.4.- nazywam to zasadą wzajemności.
Tak samo jest w kwestii wojny i sojuszu. Po przecinku można dodać frakcje, ale należy pamiętać o zasadzie wzajemności stosunków.
Ja zamierzam dziś umieścić pliki z nieco zmodyfikowanymi stosunkami w duchu powyższej dyskusji, ale i w granicach rozsądku.
Obecnie przerabiam tzw. Garrison Script. Daje on dodatkowe jednostki w czasie oblężenia maksymalnie dwóm miastom w każdej nacji. Niestety w praktyce działa to ciut słabo bo jednostek jest mało i są nie zawsze właściwe. Grając kilkoma nacjami z łatwością w trakcie krucjaty zdobyłem Konstantynopol. W rezultacie postanowiłem zwiększyć ilość jednostek tak by rzeczywiście zwiększały obronność miasta oraz zwiększyć ilość samych skryptów np. Bizancjum będzie miało skrypt nie w dwóch a w czterech miastach.
-
Ktos kiedys piosal zeby roznym frakcja na poczatku kampani ustawic sojusze i wojny tak jak to mialo miejsce w historii, wtedy by bylo bardziej historycznie.
-
Oto moje ostatnie zmiany w relacjach, m in. sojusz Polski z Węgrami i Hre, sojusz Syrii z Bizancjum, wojnę Syrii z Seldżukami. i Kilka innych zmian, m. in. sojusz frakcji katolickich na półwyspie Iberyjskim. Gran testowo na nowym ai jakie testuje w Bellum to ai strategiczne z innego moda). Czad jest. Róbcie kopię pliku descr_strat nim coś zmienicie w nim. Wystarczy w descr_strat wkleić ten fragment na końcu tego pliku wszystko nadpisując od ; >>>> start of diplomacy section <<<< w dół. Nowa kampania konieczna. Należy usunąc map.rwm z base z Light i Full, chyba, że zmiany robicie w jednej kampanii, wtedy tylko w niej. I
; >>>> start of diplomacy section <<<<
faction_standings england, -0.4 scotland
faction_standings scotland, -0.4 england
faction_standings scotland, 0.2 france
faction_standings france, 0.2 scotland
faction_standings england, -0.3 france
faction_standings france, -0.3 england
faction_standings england, -0.3 zenghids
faction_standings zenghids, -0.3 england
faction_standings portugal, 0.5 spain
faction_standings spain, 0.5 portugal
faction_standings portugal, 0.5 aragon
faction_standings aragon, 0.5 portugal
faction_standings portugal, -0.3 moors
faction_standings moors, -0.3 portugal
faction_standings spain, 0.5 aragon
faction_standings aragon, 0.5 spain
faction_standings spain, -0.4 moors
faction_standings moors, -0.4 spain
faction_standings moors, -0.3 sicily
faction_standings sicily, -0.3 moors
faction_standings sicily, -0.3 zenghids
faction_standings zenghids, -0.3 sicily
faction_standings france, 0.3 hre
faction_standings hre, 0.3 france
faction_standings zenghids, -0.3 france
faction_standings france, -0.3 zenghids
faction_standings hre, 0.2 denmark
faction_standings denmark, 0.2 hre
faction_standings hre, 0.5 poland
faction_standings poland, 0.5 hre
faction_standings hre, -0.2 hungary
faction_standings hungary, -0.2 hre
faction_standings hre, -0.2 venice
faction_standings venice, -0.2 hre
faction_standings hre, -0.4 milan
faction_standings milan, -0.4 hre
faction_standings hre, 0.2 pisa
faction_standings pisa, 0.2 hre
faction_standings venice, -0.4 pisa
faction_standings pisa, -0.4 venice
faction_standings sicily, 0.2 pisa
faction_standings pisa, 0.2 sicily
faction_standings venice, -0.4 pisa
faction_standings pisa, -0.4 venice
faction_standings poland, 0.5 hungary
faction_standings hungary, 0.5 poland
faction_standings poland, -0.2 russia
faction_standings russia, -0.2 poland
faction_standings poland, -0.2 novgorod
faction_standings novgorod, -0.2 poland
faction_standings venice, 0.2 hungary
faction_standings hungary, 0.2 venice
faction_standings venice, 0.2 byzantium
faction_standings byzantium, 0.2 venice
faction_standings aztecs, 0.4 byzantium
faction_standings byzantium, 0.4 aztecs
faction_standings aztecs, -0.4 turks
faction_standings turks, -0.4 aztecs
faction_standings aztecs, -0.2 zenghids
faction_standings zenghids, -0.2 aztecs
faction_standings hungary, -0.4 cumans
faction_standings cumans, -0.4 hungary
faction_standings hungary, -0.3 byzantium
faction_standings byzantium, -0.3 hungary
faction_standings sicily, -0.4 byzantium
faction_standings byzantium, -0.4 sicily
faction_standings cumans, -0.3 russia
faction_standings russia, -0.3 cumans
faction_standings cumans, -0.3 byzantium
faction_standings byzantium, -0.3 cumans
faction_standings cumans, 0.3 turks
faction_standings turks, 0.3 cumans
faction_standings russia, 0.2 novgorod
faction_standings novgorod, 0.2 russia
faction_standings russia, 0.2 byzantium
faction_standings byzantium, 0.2 russia
faction_standings novgorod, 0.2 byzantium
faction_standings byzantium, 0.2 novgorod
faction_standings byzantium, -0.4 turks
faction_standings turks, -0.4 byzantium
faction_standings byzantium, 0.5 zenghids
faction_standings zenghids, 0.5 byzantium
faction_standings turks, 0.2 zenghids
faction_standings zenghids, 0.2 turks
faction_standings turks, -0.3 normans
faction_standings normans, -0.3 turks
faction_standings normans, -0.4 egypt
faction_standings egypt, -0.4 normans
faction_standings normans, 0.3 england
faction_standings england, 0.3 normans
faction_standings normans, 0.3 france
faction_standings france, 0.3 normans
faction_standings normans, -0.3 zenghids
faction_standings zenghids, -0.3 normans
faction_standings saxons, 0.3 denmark
faction_standings denmark, 0.3 saxons
faction_relationships portugal, allied_with spain
faction_relationships spain, allied_with portugal
faction_relationships portugal, allied_with aragon
faction_relationships aragon, allied_with portugal
faction_relationships aragon, allied_with spain
faction_relationships spain, allied_with aragon
faction_relationships poland, allied_with hre
faction_relationships hre, allied_with poland
faction_relationships poland, allied_with hungary
faction_relationships hungary, allied_with poland
faction_relationships turks, at_war_with zenghids
faction_relationships zenghids, at_war_with turks
faction_relationships zenghids, at_war_with egypt
faction_relationships egypt, at_war_with zenghids
faction_relationships byzantium, allied_with zenghids
faction_relationships zenghids, allied_with byzantium
faction_relationships england, at_war_with slave
faction_relationships france, at_war_with slave
faction_relationships hre, at_war_with slave
faction_relationships spain, at_war_with slave
faction_relationships aragon, at_war_with slave
faction_relationships venice, at_war_with slave
faction_relationships sicily, at_war_with slave, byzantium, moors
faction_relationships milan, at_war_with slave
faction_relationships pisa, at_war_with slave
faction_relationships scotland, at_war_with slave
faction_relationships byzantium, at_war_with slave, sicily
faction_relationships aztecs, at_war_with slave
faction_relationships russia, at_war_with slave
faction_relationships moors, at_war_with slave, sicily
faction_relationships turks, at_war_with slave
faction_relationships egypt, at_war_with slave
faction_relationships denmark, at_war_with slave
faction_relationships portugal, at_war_with slave
faction_relationships poland, at_war_with slave
faction_relationships hungary, at_war_with slave
faction_relationships cumans, at_war_with slave
faction_relationships normans, at_war_with slave
faction_relationships novgorod, at_war_with slave
faction_relationships zenghids, at_war_with slave
faction_relationships papal_states, at_war_with slave
faction_relationships saxons, at_war_with slave
faction_relationships timurids, at_war_with slave
faction_relationships slave, at_war_with england, france, hre, spain, venice, sicily, milan, scotland, byzantium, russia, moors, turks, egypt, denmark, portugal, poland, hungary, cumans, normans, aragon, novgorod, zenghids, pisa, aztecs, papal_states, saxons, timurids
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
; >>>> start of regions section <<<<
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
script
campaign_script.txt
-
Tylko garnizon skrypt jest znienawidzony przez wielu graczy, a ustawienie wojen jest bez sensu przez 30 turowy pon, wiadomo, że nikt się do wojny nie włączy, a inne frakcji po prostu łatwiej sobie podbiją rebelie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Tylko garnizon skrypt jest znienawidzony przez wielu graczy, a ustawienie wojen jest bez sensu przez 30 turowy pon, wiadomo, że nikt się do wojny nie włączy, a inne frakcji po prostu łatwiej sobie podbiją rebelie.
No tak tylko ze wkurzajace jest jak polska np bije sie z wegrami.
-
Misiek1205 napisałem na górze postu ze zmianami dyplomacji gdzie to wkleić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
No tak tylko ze wkurzajace jest jak polska np bije sie z wegrami.
Ale to jest tylko gra, w rzeczywistości też się biliśmy ale tak się ułożyło, że przez większą część historii opłacało się nam bądź byliśmy zmuszeni do sojuszu, w grze to się tak nie musi układać.
Jak chodzi o garnizony to to jest kwestia AI i wielu denerwują pojawiające się znikąd armie ale nie wszystkich więc może to dać jako opcję do submoda?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Hmm, A skąd ta nienawiść? Skoro Konstantynopol w czasie trwania gry został został zdobyty raptem trzy razy mimo, iż prób takowych było wiele to nie może gracz małą garstką "cieciowego" wojska go podbijać kiedy chce. Damaszek , Kair nigdy nie został zdobyty przez chrześcijan mimo że brały się za to największe potęgi jak Francja czy Niemcy wspomagane flotami republik włoskich które całkowicie dominowały na morzu śródziemnym. W grze tymczasem jest to dziecinnie proste. Jeśli masz pomysł jak to utrudnić dla gracza inaczej niż przez "garnizon skrypt" to zamieniam się w słuch i bardzo chętnie poznam taki sposób.
Jeśli ktoś chce w kilkadziesiąt tur podbić całą Europę to proszę bardzo.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Jak chodzi o garnizony to to jest kwestia AI i wielu denerwują pojawiające się znikąd armie ale nie wszystkich więc może to dać jako opcję do submoda?
Nie z znikąd. Po prostu ai nie jest tak mądre jak gracz i zostawia najważniejsze miasta bez wojska, dlatego te armie. Jest to swoiste wyrównanie szans komputera.Założę się, że jako gracz nie zostawiasz najważniejszych miast bez garnizonów.
-
No właśnie skąd ta nienawiść? Ja po prostu nie lubię tego skryptu i uważam, że jest on bezsensu :) W rzeczywistości Polska też nigdy nie podbiła połowy europy, a ja to co kampanie robię ;)
-
No i przy krucjatach AI zawsze się gubiło, ale u mnie komp zazwyczaj trzyma garnizony w największych miastach, w stolicy nie wiem jak na oryginale. Nawet gdy stolica nie jest na linii frontu.
-
Ja jestem za skryptem z garnizonami, wojnami i sojuszami na starcie i wszystkim co zbliżą do historyczności a nie utrąci Ai komputera. Pisałęm kiedyś o poprawie zaawansowania stolic kilku nacji - tych najbardziej znanych jak Konstantynopol choćby. Danie im od początku możliwości rekrutacji silnych jednostek a nawet b. silnych dodatkowo poprawi ich obronność. po przeróbce Mietka z rekrutacją i finansami nie powinno to przepakować żadnej nacji. Piter możę mieć jednak rację co do AI - tutaj trzeba zastanowienia ale umieszczenie wersji do testó możę rozwiać wiele wątpliwości.
Te wojny na starcie ciężko jest pogodzić z 30- turowym ponem. Nie wiem czy można zrobić tak w plikach, żeby wojna była w polityce ale komputer nie przepuszczał ataków przez te 30 tur. dwa lata po rozpoczęciu gry (4tury) Polska została zwasalizowana przez Cesarstwo. Wiem, wiem - kontrowersyjna sprawa dla gracza ale mi by to nie przeszkadzało, można to zhołdowanie zamienić na sojusz jak chce Araven.
Jest już tak wiele modów do MTW 2, że kolejne są lepszą lub gorszą klepanką - rozwój - wojna - branie kolejnych miast itp. Można zrobić coś odważnego i oryginalnego, takie mody gdzie realia historyczne są zbliżone do faktów raczej do tej pory nie powstawały.
Bizancjum ma ciężko bo po kilkunastu turach idzie na niego dżihad, jeżeli Konstantynopol będzie miał możliwość rekrutacji najsilniejszych oddziałów a mury będą miały baszty i były potężne to i tak nie wiele zmieni dla balansu gry. tym bardziej, żę Mietek poharatał Bizantyjczyków ekonomicznie i etnicznie utrudniając rekrutację.
Zastanówcie się nad tymi przeróbkami i ew, zachowaniem AI, możę warto zaryzykować, przecież submod cały czas jest betą - będą kolejne wersje. Proponuję wprowadzić oznaczenia cyfrowe z cyfrą 0 na początku przecież było już kila wersji a co wyjdzie następna jest jeszcze lepsza.
-
Ja bym proponował jeszcze wzmocnić w jakis sposob Francje, bo u mnie w kampani zawsze po kilkudziesieciu turach jest prawie rozebrana.
-
Może dodać francuskim rycerzom dodatkowy pancerz?
-
Paryż trzeba bardziej rozbudować na starcie - nie mieścinka a miasto przez duże M.
-
Megasubmod to nie beta a wersja finalna. Co nie znaczy, że nie będzie udoskonalany. Dużo od ai zależy, gram na nowym eksperymentalnym i Francja kosi, ale fakt na oryginale i na Ai Pitera 3.4 zwykle ją Niemcy pospołu z Anglią lub Aragonią pokonują.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Megasubmod to nie beta a wersja finalna. Co nie znaczy, że nie będzie udoskonalany. Dużo od ai zależy, gram na nowym eksperymentalnym i Francja kosi, ale fakt na oryginale i na Ai Pitera 3.4 zwykle ją Niemcy pospołu z Anglią lub Aragonią pokonują.
Ciekawe, bo jak ja grałem ma swoim 3.4 to Francja też kosiła :) Widać różnie to się toczy, po prostu tak to się potoczyło na tym na którym teraz grasz ;)
-
Wielkie podziękowanie i głęboki ukłon w stronę autorów za stworzenie submodzika, instalacja prosta, przejrzysta, po ściągnięciu można praktycznie zacząć grać :)
Pamiętam, że chyba Araven pisał, że popracuje kiedyś nad stworzeniem jednego submoda, żeby nie było problemow z ściąganiem i instalacją kolejnych - a to dziedzica, a to spolszczenia etc., no i się udało :)
Super.
Tylko takie moje małe spostrzeżenie, relacje na początku kampanii mogłyby być większe, przynajmniej tak jak w podstawce 5/10, tu w 90% jest 4/10, co sprawę komplikuje, nie wiem, czy będą tak samo szybko spadać jak na oryginale, co jeszcze byłoby bardziej skomplikowane, tym bardziej jak ktoś lubi pograć bardziej dyplomatycznie ale zobaczymy.
-
Czy wiadomo już kiedy powinno pojawić się EDU.
Tak jestem niecierpliwy :D .
-
Cha - niezłe szaleństwo. W 35 turze miałem wojnę z 4 nacjami, najpierw zaatakował mnie Novogród, w kolejnej turze Cesarstwo, dwie tury później zdradziły mnie sojusznicze Węgry i runęła na mnie Ruś kijowska. Ja mam już po grze jak widzicie ale tą politykę a w zasadzie relacje pomiędzy państwami trzeba koniecznie pozmieniać bo nacje zachowują się jak pitbule w stosunku do Polski. Gram a w zasadzie grałem na poziomie trudnym - mapka i bitwy. Do 30 -tej tury miałem podpisane umowy handlowe ze wszystkimi państwami i dwa sojusze - z Węgrami dyplomatyczny i z Anglią poprzez małżeństwo. Cesarstwo było nieprzebłagane choć oferowałem im spore pieniądze, legendę mapy i trybuty. Mój dyplomata miał max swoich umiejętności. Polityka i relacje między krajami są do poprawy ale nie tylko na starcie ale też w trakcie gry bo z 7 potrafi spaść do 4 w kilka tur nie wiedzieć czemu. - Żadnych zadrażnień, wojen, naruszania terytorium. Jeżeli uda mi się poprawić w plikach relacje startowe to zakładam grę jeszcze raz, jeżeli nie to może jeszcze na poziomie średnim ale nie chcę znowu się rozczarowywać bo komputer nie tylko nie respektuje sojuszy ale dodatkowo "zmówił" się na naszą biedną ojczyznę. Z ziem które zdobyłem to:
-Gdańsk
-Ołomuniec
-Praga
srarałem się poprawić relacje z Rusią, Cesarstwem i Kijowem ale łatwiej walić głową w mur
Mogę bronić się jeszcze przez 10-20 tur bo pograłem dobrze ekonomicznie ale Pragi, Ołomuńca i Płocka już nie obronię. Reszta padnie w kolejnych turach - póki co niezłe szaleństwo.
Jeszcze jedna rzecz na koniec taka ciekawostka - po kliknięciu i aktywacji niektórych postaci takich jak - kupiec, dyplomata czy morderca bardzo często mam informacje o straconym miejscu w radzie. - Prestiż na 100%, skarb sporo na plusie, ziemie katolickie w ponad 70% najsłabsza - co się z tym dzieje?
-
Na jakim AI grasz? Po drugie jak mocny jesteś militarnie? Jak jesteś słaby (znaczy masz mało wojsk) to Cię zawsze zaatakuje silniejszy.
Natomiast zgadzam się z tym, że trochę może kiepsko jest to rozwiązane, że się rzucają wszyscy na raz.
Kwestia agentów - to chyba jest losowe.
-
wino - Ai org z submoda, jestem mocny na ocenę komputera na 7. szkoda, że komputer zawsze zaatakuje słabszego, bo podpisywanie sojuszy traci całkowicie sens.
Cesarstwo przymierzało się do mnie już od ok 17-ej tury. Zgromadzili na granicy z Pragą 4 silne armie a potem było ich 7, spodziewałem się ataku więc umocniłem Pragę, Ołomuniec I Wrocław. Wiedziałem też, że zaatakuje mnie Novogród więc też byłem gotowy (to moje 4-te podejście do tej wersji), nie brałem Grodna żeby nie zadrażniać Kijowa ale ok - tacy sąsiedzi. Natomiast zdrada Węgrów i to w momencie gdy przed konfliktem z Cesarstwem mieli ze mną i nimi sojusz a pozostali przy mnie to... - nie wiem co o takim bezsensie napisać.
Agenci tracą miejsce w Radzie w takim tempie w jakim Wałęsa dymisjonował premierów za swojej prezydentury, upatruję tutaj winy po stronie bugów bo jak pisałem wiadomość przychodzi po kliknięciu na nich choć nie za każdym razem.
-
Oryginalne AI tak ma, jest agresywne i komp atakuje gracza. Trudność VH w Bellum to nie to samo VH co w normalnym Medku. Tutaj medium jest zalecanym poziomem trudności. Kampanię na VH mają przechodzić jedynie hardkory i o to chodzi :) Sama nazwa mówi - very hard ;)
-
wino - gram na trudnym, nie na "b. trudnym". Skoro jest jednak jak piszesz to warto napisać wiadomość dla innych, że na poziomach wyższych niż średni komputer to bestia nie szanująca żadnych zasad. nie ma co być uczciwym bo nóż w plecy to norma:)
A tak na poważnie - na średnim komputer zachowuje się racjonalnie? - Na dużym ładnie walczy, podciąga posiłki, kalkuluje, wybiera dogodny moment do ataku - sama walka jest fajna. Do du.y jest polityka i nie ma żadnych zasad.
-
Komp zawsze rzuca się na gracza na oryginalnym AI i nie rzuca się na Polskę tylko na gracza.
-
Gnejusz. Na średnim walczy podobnie, ale ma mniejszą agresywność. Można racjonalną dyplomację prowadzić.
Edit: Dziś testowałem AI strategiczne Pitera 3.5, jeszcze go nie ma na Forum. Kolejny duży krok naprzód. ew. wstaw je Piter i napisz w ostatnim poście, ze to zrobiłeś, post ma byc z datą dzisiejszą, a nie po cichu zmienasz opcje co trudno zauważyć.
Strunin, stronę wcześniej masz dwa albo trzy posty jak i gdzie zmienić sobie relacje dyplomatyczne.
EliminatorT Jak będzie to będzie, nie naciskaj bo tylko pogorszysz sprawę.
-
Wróciłem do zapisu z 28 tury i wyprzedziłem atak Nowogrodu - wziąłem im Grodno, walczyli o niego jak lwy, wysłali 3 armie do odbicia ale słałem posiłki i grałem bitwy na mapce więć nie dali rady. 35 tura pada Konstantynopol a w 36 idzie na mnie Cesarstwo - zaatakowali pełnochorągiewną armią Szczecin, podciągnęli 2 silne armie pod Wrocław i w kolejnej turza zapewne go oblegną (cha - biada Ci Arawenie - ucz się już Niemieckiego :)). Ruś Kilowska idzie na Płock, ponieważ go wzmocniłem poczekali dranie aż dociągną posiłki i wezmą jak swoje. Skarb zaczyna pustoszeć, nie dam rady pomimo tego, że Węgry jeszcze mnie nie zdradziły.
Poziom trudny nie dla mnie grając Polską choć Wenecją radziłem sobie doskonale ale tam miałem świetną ekonomię i miasta tak blisko, że po dwa naraz wspierały zaatakowane. Do atakowania mnie też nie było kolejki ale Polskę napadają wszyscy sąsiedzi. Póki co Dania tłucze się z Norwegią bo inaczej przysiągłbym, że już ładują się na łodzie.
Piter - wiem, że komputer nie atakuje Polski tylko gracza, gram Polską więc napisałem o ojczyźnie.
Teraz mam do Ciebie pytanie - czy korzystając ze swoich talentów, mógłbyś tak przerobić AI żeby zachowało zachowanie w kwestii walki bo walczy świetnie ale respektowało sojusze a stosunki nie psuły się bez powodów jak jest obecnie? Dla mnie byłoby to Ai optymalne i lepszego już nie potrzeba. Teraz jeszcze poprawa relacji startowych na te bardziej historyczne i nic tylko grać. - Cha- choć dla mnie niestety poziom średni mapki i trudne bitwy, jakoś nie potrafię zabezpieczyć się politycznie, o ile to jest w tym submodzie możliwe - sojuszy nie szanują....
-
To tak jest na moim, bardziej szanują sojusze, chcesz to na nim graj, logicznie rzecz biorąc jest łatwiej jak się na Ciebie wszyscy nie rzucają jeśli nie masz z nimi relacji większych niż 8/10 jak na orginale ale jest logiczniej :)
-
Brzmi zachęcająco ale powrócę do pytania o samą walkę - jak już jest wojna to komputer walczy tak dobrze jak na oryginale? - Myśli, nie jest bierny, odpuszcza tam gdzie sądzi że nie da rady ale nie toleruje wroga w swoim zasięgu.
Twoja polityka i walka z oryginału - to mi się marzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Brzmi zachęcająco ale powrócę do pytania o samą walkę - jak już jest wojna to komputer walczy tak dobrze jak na oryginale? - Myśli, nie jest bierny, odpuszcza tam gdzie sądzi że nie da rady ale nie toleruje wroga w swoim zasięgu.
Twoja polityka i walka z oryginału - to mi się marzy.
W orginale bezmyślnie napierdala do przodu :) Przetestuj najnowszą wersję i oceń...