Mi według Benchmarka podskoczyło o 5 fpsów. W przypadku bitwy ponad 10 tys ludzi ścina, potrzeba jeszcze troche popracować nad tą optymalizacją.
Wersja do druku
Mi według Benchmarka podskoczyło o 5 fpsów. W przypadku bitwy ponad 10 tys ludzi ścina, potrzeba jeszcze troche popracować nad tą optymalizacją.
Mam na standardowych zegarach a jakie masz stery do karty ?
Hej,
ponawiam pytanie, bo nie widziałem by ktoś udzielił na nie odpowiedzi - jak w grze odhaczyć ten limit pamięci? Za nic nie mogę kliknąć tego okienka. Moze to być wina sterowników? Mam leciwego Geforce 9800 GT, ale Shogun dziarsko chodził. Z góry dzięki za pomoc :)
kamsonn, nie wiem czemu tak masz ale moge Cie zapewnic ze to nie wina karty. Zainstaluj najnowsze stery do niej i zobacz czy cos sie zmieni.
Podkręć do przynajmniej 4.3 GHz, jest to dziecinnie proste na tym procku.Cytat:
Zamieszczone przez wrobellito
Sterowniki do grafy mam te z wczoraj - 13.10 beta wersja.
W chwili obecnej Rome 2 nie wykorzystuje mocnych kart w dużym stopniu. Bardziej liczy się taktowanie procesora.
Ale zauważyłeś wzrost dzięki nowym sterom ?
Nie robiłem benchmarku ale na oko, fps nie spada już tak nisko. Przy ostatniej bitwie ponad 7k jednostek, na zbliżeniu całej walczącej masy miałem 20-25 fps. Ustawienia prawie maks, tylko cienie mam ultra i jeszcze coś (nie pamiętam, a w pracy teraz jestem). Zanim doszło do starcia miałem 50-60 fps. Nie narzekam :)
Ogólnie to najgorzej mi chodzi bitwa historyczna -Katargina na ekstremalnych z rozmiarem jednostek- Duże mam tam spadki do 14 a jak już jest starcie i przybliżę to przeważanie w okolicach 22 utrzymuje się ): A sama zmiana detali nawet na najniższe daje mi wzrost ok 8 klatek wiec to jest troszkę dziwne..
Sama kampania chodzi w miarę ale to na otwartym teranie bo jak są jakieś oblężenia to już gorzej :(
Jaka frakcja będzie najlepszym wyborem dla początkującego ?
Rzym bądź Icenowie. Ustaw normalny poziom trudności bo na niższym podejrzewam będzie banalnie.
Ja gram na trudnym i jest ... - w sam raz. Następną kampanię będę grał na bardzo trudnym.
Mam do was pytanie a nie chce zakładać nowego tematu. Mianowicie uruchamiam benchmark na niskich ustawieniach u góry pisze mi ile jest fps. w momencie starcia mam 33 fps-y ale się ewidentnie przycina. No nic dałem na wysokie ustawienia, tu mnie gra zaskoczyła... wygląda tak samo (nie graficznie tylko płynność), na oko tyle samo fps w momencie walki co na niskich ale mi pisze że mam więcej niż widze. Nie wiem czy to wina zepsutego licznika czy mojej pamięci ram.
Zauważyłem też pewną anomalię ;) różnica w kampani pomiędzy niskimi a wysokimi ustawieniami to jest 3-4 fps. Oto mój komputer:
-Intel celeron duel core 2,6 ghz
-GeForce Gt440 ddr3
-2 Gb Ram
-zasilacz 400w
Win 7 64bit
mam problem, mianowicie gdy chcę zacząć kampanię wybieram ród gra ładuje się i robi się czarny ekran kilka sekund słychać wstęp i wyskakuje błąd z aplikacją rome2.exe prolog i bitwy mi się załączają.
Sprzęt:
amd athlon 64 x2 dual core 5200+ 2,71 ghz
GeForce 9600 GT
3,5 GB RAM
Windows XP
Przepraszam, że tutaj, ale nie chciałem zakładać nowego tematu
Już jeden użytkownik miał ten problem i też miał XP i to chyba wina systemu. Bo nie słyszałem żeby na win 7 tak się działo.
U mnie tak:
I5 4670
Płyta MSI B85-g43
Karta Asus GTX 760
Pamięć Kingstone HyperX 2 x 4 gb
Dysk twardy WD Black 1TB
Zasilacz OCZ 650 W
Wszystko chodzi bardzo dobrze w full hd na extreme, z wyłączoną opcją roślinność alfa i ssao. Anizotropy ustawione x16. Wynik w benchmarku 35 fps. W czasie bitew bez spadków nawet przy 40x40 w zróżnicowanym terenie. Leciutko w największym ferworze walki spadały ale zwrócił na to uwagę mój kumpel na co dzień maniak shooterów i symulatorów DCS działający w jakichs klanach itp. Zwraca na to uwagę wręcz chorobliwie ale dla mnie było to bez znaczenia.
Ogólnie byłem bliski zadłużenia się i zakupu gtx 770 o 600 zł droższej i 16 gb pamięci ale jak widzę nie miało to sensu.
Mam niemal identyczną konfigurację, ale mam win 7 i gra działa normalnie.Cytat:
Zamieszczone przez marcin2213
Rome II: Total War – test kart graficznych i procesorów
Prawdziwy benchmark komputerów
http://pclab.pl/art51958.html
bo w minimalnych wymaganiach pisze, że działa na XP
Najważniejsze info które kolega wstawił powyżej :
Podsumowanie – jaka karta graficzna do Rome II: Total War?
Wykresy wydajności są bardzo płaskie, co nie powinno nikogo dziwić. Wyraźnie widać, że większość kart docierała do granicy możliwości Core i7-2600K @ 4,7 GHz. Ta gra ma tak ogromne wymagania wobec procesora, że z powodzeniem można wybrać kartę średniej klasy i połączyć ją z najszybszym obecnie na rynku CPU – i będzie to zestaw optymalny. Odwrotna konfiguracja (mocna karta graficzna, ale słaby procesor) zupełnie się nie sprawdzi w tej grze.
Żeby móc zagrać w maksymalnych ustawieniach (tryb: Extreme) w rozdzielczości 1920 × 1080, trzeba mieć kartę za mniej więcej 1000 zł: Radeon HD 7950 lub GeForce'a GTX 760.
Do ustawień Ultra wystarczą nieco tańsze karty, na przykład Radeon HD 7870 lub GeForce GTX 660.
Ustawienie High, w którym to jakość obrazu, między innymi wody, znacznie spada, pozwoli zagrać posiadaczom kart za mniej więcej 300–400 złotych, takich jak Radeon HD 7750 i GeForce GTX 650.
Jaki procesor do Rome II: Total War?
Wymagania co do procesora są znacznie, znacznie wyższe. Do gry w ustawieniach Extreme nie ma co podchodzić bez podkręconego do przynajmniej 4,5 GHz Core i5 lub Core i7. Jedynie w przypadku czołowych Haswelli można przyjąć, że podkręcanie nie jest konieczne.
Do ustawienia High wystarczą już wyraźnie słabsze procesory. Jednostki klasy Core i3-3240, FX-6300 i lepsze powinny w nim zapewnić wystarczającą płynność. Mówiąc: wystarczającą, mamy na myśli grę w co najmniej 25 kl./s.
I na tym moglibyśmy zakończyć, gdyby nie to, że nie ma dziś procesora, który pozwoliłby wyświetlić przynajmniej 25 kl./s w trybie Extreme podczas gry czterech na czterech. Wówczas Core i7-3930K @ 4,5 GHz zapewniał zaledwie 17–18 kl./s. Niestety, wykorzystanie sześciu rdzeni w tej grze jest mizerne, silnik umie spożytkować moc jedynie czterech. Różnica między Pentium a Core i5 jest znacząca, blisko dwukrotna.
Procek Core i5 3,3 GHz, nie podkręcany:Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
http://img51.imageshack.us/img51/6493/mvuf.jpg
Przy tych ustawieniach żadnych ścinek.
Bo masz ustawiony rozmiar jednostek na medium. Na ultra w przypadku 4 pełnych armii(u mnie) nie idzie grać.
To wszystko wina optymalizacji.Jak poprawią,to i na ultra będzie można grać.
Mam ustawione na medium nie z powodu spadku wydajności, tylko przyzwyczajenia. Od Rome 1 w każdy tytuł gram na skali jednostek normal/medium. Być może na rozmiarze ultra będzie się mi cięło, a być może nie - nie będę sprawdzał, bo nawet jak by chodziło tak samo płynnie, to będzie się mi źle grać.
Nie jest najgorzej u mnie. Mam lapka i3-380M, 8GB DDR3, GF 610M. Inna sprawa, że mi nie zależy na graficznych fajerwerkach, zmniejszylem wielkosc jednoskti, jakość grafiki obniżyłem i zmniejszyłem nieco rodzielczość. Oczywiście zawsze mogłoby być lepiej - ale nie narzekam...Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Mój pierwszy post na forum witam wszystkich.
A więc tak :
AMD Athlon II X 4 640 3.00 GHz
Radeon HD 7770 1GB OC DDR5
GoodRam 8GB 1333MHz
1440x900
Windows 7 64 bit
Jak widać sprzęt szału nie robi średnia ilość FPS 30 jakość jednostek mam na extermalnych reszta to bardzo wysokie - wysokie.
LAPTOP: Acer Aspire 5750g
procesor: i5-2410m 2,3 -2,9GHz
karta graficzna: Nvidia GeForce 540m 1 Gb, 128 bit (sterowniki v.320.49)
pamięć ram: 4 Gb ddr3-1333
dysk twardy: 1 TB
system operacyjny: Windows 7 64 bit
rozdzielczość: 1366x768
ustawienia:18-25 fps
[spoiler:2k34om1m]http://img821.imageshack.us/img821/5102/kycg.jpg[/spoiler:2k34om1m]
na 4Gb patch, bez niego 2-3 fpsy mniej. Zdaża się zacinka przy szybkim przewijaniu mampy strategicznej, lub przełączaniu na mapie taktycznej mapy kampanii.
udało mi się rozwiązać mój problem - wystarczyło zmniejszyć rozdzielczość i śmiga, tylko od czasu do czasu trochę się zacina ( tylko przy czytaniu raportów z tury) ^^
Przemysł II powiedz mi proszę ile czasu traw mniej więcej przeliczenie tury?
U mnie na ASPIRE 7540G (trochę słabszy niż Twój) zajmuje około 3-4 minut - tragedia za to symulacja bitew działa świetnie.
tura (koło 40) trwa mi 2 minuty. Ładowanie bitwy mniej więcej tyle samo. Co do odmulenia kompa, to nie miał jeszcze formata (ma 2 lata).
Core I5 Ivy Bridge, Radosław 7950, 8gb RAM, gra na SSD.
Ustawiło się z automatu na ekstremalne...i działało super w prologu. W kampanii dusi się przy większych bitwach. Po przejściu na wysokie jest ok.
Mapa kampanii działa ok...tylko jak za szybko przesuną lub zrobię zbliżenie to mam zacięcie...tak jakby nie nadążało z doczytywaniem.
Czasy ładowania: Mapa kampanii ok. 10 sekund. Mapa bitwy ok 15 sekund...może mniej. Czas ładowania bitew morskich ok. 5 sekund.
Tura - w okolicach 40 tury trwa to około 45 sekund.
Trochę już nie mam cierpliwości do tej gry. Robię sobie czasem własne bitwy, tak żeby popatrzeć jak się żołnierzyki piorą. Ustawiam sobie 2 pełne armie i puszczam bez ładu i składu. Wszystko na ogół chodzi pięknie, bez wielkich ścin, w sumie fajnie się na to patrzy.
Przed chwilą skończyłem grać kampanię, na tych samych ustawieniach jak wspomniane bitwy. Gra potrafi mulić przy 5 jednostkach w bitwie (tak 5!), dodam że na normalnym płaskim terenie. Atak moich 4 jednostek na 1 przeciwnika, gra potrafi mulić zanim do siebie dotrą, nagle przestaje mulić, wszystko pięknie... by znowu zacząć mulić po 2 minutach (mam mod wgrany to nie uciekają tak szybko :-)). Nie potrafię już zrozumieć co i dlaczego tnie. Raz chodzi dobrze, raz źle, nie widzę żadnej prawidłowości. Wielka bitwa - nie tnie, mała - tnie, połowa bitwy tnie, połowa nie, albo w kratkę... Całe szczęście, że mapa kampanii jest konsekwentna i tnie ciągle :P a może jednak nie, bo po rozpoczęciu gry pierwsza tura chodzi ładnie... i3 540 3,07 GHz, radek HD5750, 4GB ram.
panowie mam taki oto sprzęt
toshiba satellite l650-11f
procesor inter dual core i5 430m 2.27 gh
grafika radeon 5650 1 gb
ram 4gb
windows 7 64 bity
i właśnie mam pytanie czy powinno strasznie przycinać bo ja mam średnio 30 klatek na sekunde
Zastanawiam się na ile ten benchmark jest wiarygodny. Chwilę temu robiłem test sprawdzając jak filtrowanie anizotropowe wpłynie na płynność. I na tych samych ustawieniach z anizotropami x4 wyszło 35,9 a z anizotropami x16 36,8. Wzsystkie inne aplikacje w tle wyłączone.
Dzięki Bogom ten hotfix zadziałał i już nie toczę bitew na marsie z czerwonym niebiem:)
U mnie działa bez zająknięcia na ultra:
system: Windows 7 64 Bit
procesor: intel Core i5 3570K 3,8 GHz (4 rdzenie)
pamięci: 8 GB RAM 2,4 GHz
grafika: Radeon HD 7950 2 GB (PCI 3.0)
dysk: HDD Western Digital 1TB SATA 3 (6Gbit/s, 600 MB/s)
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8400 @ 2.66GHz (4 CPUs),@ 3.41
6144MB RAM
Asus P5K
Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_rtm.101119-1850)
NVIDIA GeForce GTX 460 GB Windforce 2 sterowniki beta 326,80
Rozdzielczość 1280x1024
Ustawienia:[spoiler:149pki2m]http://cloud-2.steampowered.com/ugc/...DAB5C6D851972/[/spoiler:149pki2m]
Benchamark
[spoiler:149pki2m]http://cloud-2.steampowered.com/ugc/...689B8D1C4E8E5/[/spoiler:149pki2m]
Przy ustawieniu na wysokie.
[spoiler:149pki2m]http://cloud.steampowered.com/ugc/63...544B22DC9DF55/[/spoiler:149pki2m]
Witam,
ma taki pytanie a mianowicie czy gra ruszy na Nivada gts 450, 2 giga ram, procek intel core 2 duo cpu e8200 2.66 GHz win 7 ? Zastanawiam się nad kupnem tej gry i nie wiem czy mi pójdzie. ;D
Zaś to samo, temat do tego działu: viewtopic.php?f=574&t=13817
Witam,
ma taki pytanie a mianowicie czy gra ruszy na Nivada gts 450, 2 giga ram, procek intel core 2 duo cpu e8200 2.66 GHz win 7 ? Zastanawiam się nad kupnem tej gry i nie wiem czy mi pójdzie. ;D
Jamro ram musisz dokupić, co do grafiki to niby spełnia te minimalne wymagania ale jak to będzie ci działało tego nie wiem reszta też spełnia te minimalne ale optymalizacja leży i nawet na najlepszych kompach są problemy z Rome II -.-
Procesor: E5200 @3.0GHz
RAM: 4GB
Grafika: GF 9800GT 512MB
System: Win7 64-bit SP1
Według benchmarka na średnio-wysokich mam przeciętnie 27fps, ale benchmark KŁAMIE. Przynajmniej na moim sprzęcie. W momencie, gdy pokazuje 30 klatek, na ekranie jest max 2-3, cyfry nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistej wydajności. W rezutlacie - nie da się grać. Co bym nie wyczyniał z grafiką i detalami, gra straszliwie ścina (na mapie kampanii ledwo da się nawigować, bitew nie da się rozgrywać inaczej, niż automatem), a tekstury i modele wyglądają gorzej, niż w pierwszym Rome.
Mógłbym ścierpieć i minimalne detale i marne modele, ale co z tego, skoro nawet wtedy mam max 10 klatek. Na tym samym sprzęcie Shogun 2 śmigał bardzo ładnie w średnio-wysokich detalach, przy dużym rozmiarze armii.
Pozostaje czekać na patche i poprawę optymalizacji. Gra w takim stanie nie powinna w ogóle trafić na rynek.
optymalizacja bedzie w DLC patch, 5 fpsow za 10 euro :-) oczywiscie exclusive
Ehh shane jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to milcz -.- uwzięliście się na CA a mimo to nadal gracie w Rome II o.O wymień mi jedną grę która wyszła bez najmniejszych błędów, od samego początku była to cudowna gra . . . nie ma takiej Wot, Bf3, i inne gry pomimo tego że są na rynku już od jakiegoś czasu nadal mają bugi i błędy.