-
Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 19.12.2013)
A jeszcze małe pytanko... mam problem z tym, że karty jednostek są puste, jak zmieniam przez steam język na angielski to i tak wszystko mam po polsku a napisów dalej nie mam :D nawet niektóre w menu głównym mi zniknęły, takie jak rozpocznij nową kompanię;c
-
Sciagnalem plik Divide 94 mb,i wypakowalen do data,ale chyba nie dziala bo ilosc wojakow normalna ( hastati 120 ) macie jakies pomysly?
A juz chyba wiem,trzeba zaznaczyc tez w Workshopie?
-
A rozpakowałeś ten plik dobrze? ; P Rozpakowany waży ponad 300mb.
Musisz przy włączaniu Rome zaznaczyć w mod managerze, że chcesz z DeI grać.
-
Jak by tylko ktoś wiedział jak wyświetlić nazwy nowych jednostek to będzie świetnie ;) chyba, że jest jakiś .pak językowy o którym nie wiem ;c
-
Coś się u Ciebie musiało ogólnie pokiełbasić, skoro klawisz K Ci nie działa plus te ikonki i nazwy jednostek. Sprawdź integralność plików gry, potem daj język anielski, wyłącz, włącz Steam i zobacz czy coś się ściągnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Jak ktoś chce grać to niech po prostu przez mod managera usunie DeI ze Steam i ściągnie sobie z linka z mediafire na ich forum.
U mnie klawisz "k" działa i chowa cały interfejs.
To, że mod działa można poznać po tym, że np falanga ma 256 ludzi w oddziale.
Ja grałem na modzie BullGod
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 3-Dec-2013)
Nie polecam już jednak grać na nim na wersji 0.6, ponieważ doszła masa jednostek, które mod BullGoda nie przewiduje, przez co jest brzydka mieszanka starych i nowych kart jednostek. BullGod niestety trzyma z Radiousem, więc nie ma co liczyć póki co na nowe ikonki do DeI.
To nie całkiem prawda, bo BullGod po prostu zapowiedział, że nie zrobi jednostek do żadnych modów, póki nie skończy vanilli - i dobrze. ;) Do Radiousa ikonki zrobili inni graficy, wzorując się na tych BullGoda za jego pozwoleniem, więc do DeI pewnie też znajdzie się jakiś śmiałek.
-
Pamięć już nie ta, masz rację :D
Twórcy DeI dodali, że nie chcą póki co robić ikonek, ponieważ przy takiej ilości nowych jednostek nikt by nie nadążał w produkcją kolejnych na czas, więc mamy obecnie takie wzorowane na tych ze zwykłego Rome :) O ile się za nie zabiorą to dopiero po wydaniu wszystkich dużych unit packów, aby uniknąć efektu wymieszania ikonek.
-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zmieniające się wersje na plus, mod przecież nie ma wersji 1.0 więc to oczywiste, że ciągle jest poprawiany. Proste, ktoś podsyła twórcom buga, to oni go łatają. Zresztą zmian wymagających grania od nowa nie było tak wiele. Wiele ekip mogłoby się od tej uczyć sumienności i dbania o jakość.
rozumiem ale czy warto tak jak wy reklamować moda, który zmienia się co chwila i ciągle trzeba od nowa. tylko chyba po jednej zmianie nie trzeba było.
nie rozumiem tego, ze co 4 post tutaj około ciągle piszesz : dei najlepsze! dei grajcie
narazie to dei to oprócz zwiększenia paru rzeczy to dużo się nie różni tyle ze chyba ludzie za dużo narzekają. nie umiem budować - wyłączcie brud, nie umiem polityki wewnętrznej - wyłącznie wojny domowe, nie umiem dbać o agentów - wyłącznie ich itd itp
takie narzekanie, że najlepiej wszystko wyłączyć.
ten mod narazie chociaz fajny moze jest do poczekania jak cała gra. bo szkoda czas tracić na zaczynam od nowa i nowa
takie moje zdanie
-
Gdyby nie KAM spora część użytkowników, w tym ja nie wiedziała by o tym modzie, przynajmniej nie tak szybko. Nowe aktualizacja, zawsze świeże informacje o zmianach i aktualizacjach to coś złego bo chyba nie rozumiem?
KAM jak to mówisz, reklamuje mod, ponieważ jest to na obecną chwilę najlepsza alternatywa dla Rome. Brud nie został wyłączony, wojna domowa nabrała sensu, nie jest to już skrypt, który pojawi się mimo, iż będziesz się starał utrzymywać stronnictwa w państwie na odpowiednim poziomie. Wcześniej mogłeś olać politykę wewnętrzną bo wojna wybuchła by tak czy inaczej. Agenci AI, rzeczywiście, czasem są zmorą gracza, ale tylko w przypadku wojen na wielu frontach, lub braku własnych agentów, ewentualnie w przypadku złego ich używania.
-
Panowie jakich modów uzywacie ci którym nie działa literka "k"? bo ja GEM i jeszcze jeden na wiecej światła trawy tez z opcji Graphic Enhancement Mod, i wydaje mi sie ze on moze byc przyczyną aczkolwiek jeszcze niewiem
-
Cytat:
Coś się u Ciebie musiało ogólnie pokiełbasić, skoro klawisz K Ci nie działa plus te ikonki i nazwy jednostek. Sprawdź integralność plików gry, potem daj język anielski, wyłącz, włącz Steam i zobacz czy coś się ściągnie :)
Kam tu chodzi chyba o to, że jak grasz w polską wersję językową to nie wyświetlają się nazwy nowych jednostek, stworzonych i dodanych w modzie domyślnie pod język angielski.
-
Ja wiem o co chodzi, tylko język nie powinien sprawić, że znikają ikonki jednostek :) To w połączeniu z niedziałającym klawiszem K dało mi pomysł, że coś w plikach gry może się nie zgadzać :)
Ja obecnie z DeI mam tylko GEM wgrany.
-
Cytat:
Ja wiem o co chodzi, tylko język nie powinien sprawić, że znikają ikonki jednostek :) To w połączeniu z niedziałającym klawiszem K dało mi pomysł, że coś w plikach gry może się nie zgadzać :)
Ja obecnie z DeI mam tylko GEM wgrany.
KAM zatem co radzis? tylko GEM i DEI?
-
Tak, ewentualnie inne graficzne poprawki. Np Special Effects usunąłem tylko dlatego, że nie było jeszcze wersji pod nowy patch, a teraz nawet nie sprawdzałem czy coś nowego wyszło ;)
-
Hmm,, mi klawisz "K" również nie działa ale z ikonkami nie ma problemu, a Special Effects działa mi z patchem 8.1
-
Cytat:
rozumiem ale czy warto tak jak wy reklamować moda, który zmienia się co chwila i ciągle trzeba od nowa. tylko chyba po jednej zmianie nie trzeba było.
nie rozumiem tego, ze co 4 post tutaj około ciągle piszesz : dei najlepsze! dei grajcie
narazie to dei to oprócz zwiększenia paru rzeczy to dużo się nie różni tyle ze chyba ludzie za dużo narzekają. nie umiem budować - wyłączcie brud, nie umiem polityki wewnętrznej - wyłącznie wojny domowe, nie umiem dbać o agentów - wyłącznie ich itd itp
takie narzekanie, że najlepiej wszystko wyłączyć.
ten mod narazie chociaz fajny moze jest do poczekania jak cała gra. bo szkoda czas tracić na zaczynam od nowa i nowa
takie moje zdanie
Nikt nie karze grać od nowa przy każdej aktualizacji, ja przez dłuższy czas grałem na wersji 0.3 i grało się całkiem fajnie.
Cytat:
na razie to dei to oprócz zwiększenia paru rzeczy to dużo się nie różni
Te właśnie parę rzeczy sprawia iż ten mod właśnie znacznie różni się od podstawki i innych modów.
Ludzie narzekają, bo gdy tylko napotykają jakiś problem w grze to zamiast spróbować rozwiązać to jęczą i stękają.
Częste aktualizacje są niestety efektem pracy CA. Jeśli jednak ktoś ma problem z częstymi aktualizacjami sugeruje wstrzymać się z grą przez kilka miesięcy.
Sam mod według mnie jest jak najbardziej godny polecenia i raklamy proszę zwrócić uwagę że jest na bieżąco rozwijany jednak nie jest przeznaczony dla wszystkich !!! Wielbicielom ułatwień, uproszczeń łuczników rzymskich i innych fantazji polecam inne mody .
-
A ja właśnie mam zamiar zainstalować to cacko i cieszę się, żę na forum są ludzie którzy z entuzjazmem śledzą i dzielą się wiadomościami o modach/modzie. W tym dziale jestem świeżakiem ale już w MTW 2 piszę od 2009 roku. Dzięki Aravenowi i jemu podobnym do dzisiaj ludzie grają w zmodowanego MTW 2. Mało tego, że zachęcają do modó wto jeszcze je tłumaczą i robią submody. Nie krytykowałbym nikogo w kim jest entuzjazm, raczej żywmy do takich osób wdzięczność a możę sympatię.
Teraz mam pytanie - mam wersję gry na STEAM - jak zainstalować tocacko i czy już dzisiaj zainstaluje mi się najnowsza wersja?
Jasno napisałem co będę robił gdy ktoś wykolei temat.
S
-
Cytat:
Zamieszczone przez FireFighter
Hmm,, mi klawisz "K" również nie działa ale z ikonkami nie ma problemu, a Special Effects działa mi z patchem 8.1
Ja także niemam z niczym problemu prócz tej literki "K" a mam mod GEM i Special Effects, aczkolwiek robiłem spójnośc plików, może przez to
-
Wyszła łatka 0.6a :)
Cytat:
What's new in this release (0.6a):
Fixed bug in Caesar in Gaul Campaign that crashed the game
Fixed many texture bugs
Fixed some unit rosters
Fixed wrong mounts on Greek Auxilia Italian Cavalry
Fixed other campaign related quirks
Added new translations for units
For the wrong colors for certain factions on the CiG campaign we are working on it.
Gnejuszu, tutaj masz link do najnowszej wersji: http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z
Pobierasz, wypakowujesz i wklejasz do data :)
-
Dzięki - właśnie zasysam. Mam nadzieję, żę na wersję Steam będzie działało.
Cha - pierwsze koty za płoty - nie działa.
Wkleiłem rozpakowany plik do:
SteamApps /common/Total War Rome II/data
W menu ani interfejsie nie zauważyłem żadnych zmian, coś jest nie tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Dzięki - właśnie zasysam. Mam nadzieję, żę na wersję Steam będzie działało.
Cha - pierwsze koty za płoty - nie działa.
Wkleiłem rozpakowany plik do:
SteamApps /common/Total War Rome II/data
W menu ani interfejsie nie zauważyłem żadnych zmian, coś jest nie tak.
Włącz w mod menager, bo pewnie niejest zaznaczony
-
Nie śmiej się ze mnie ale nigdy nie miałem do czynienia z mod-menager... Możesz napisać krótką instrukcję z poradą czy trzeba go instalować czy znaleźć?
Już znalazłem - jest na Steam...
Teraz tylko nie wiem jaką wersję zaznaczyć jest kilka m/i: graphical i inne
-
Odpalasz Rome, wyskakuje Ci menu od odpalania, na lewo od przycisku graj, a pod znajomymi masz mod manager :) Klikasz na to, pokazuje Ci się lista modów, tam trzeba zaznaczyć z jakim chcesz grać i odpalasz Rome :)
Pewnie kliknąłeś upload, a to nie to, w rogu ikonki od moda zaznaczasz że grasz z tym i odpalasz normalnie Rome :)
-
Cha - było dokładnie tak...
W końcu mam tego moda.....
Ojejej, cacuszko - dzięki Panowie
Ilość jednostek jest... - zaskakująca i balans lepszy niż w podstawce, nowe budynki z uwzględnieniem surowców i wiele innych rzeczy...
Jedynie co mnie martwi to fakt, że zamiast opisó po angielsku mam puste pola w oknach opisowych i boję się, żę zwłaszcza pzry budynkach i cechach rozwojowych postaci nie widzę minusowych efektów. Czasami brak tekstu jest ewidentny bo ten który się pojawia jest na środku okna. Nic jakoś sprubuję pograć choć nie mam też nazw nowych jednostek w opisach więć wznoszenie budynkó pod rekrutację będzie raczej losowe.
Znaczne szybciej przewijają się też tury - przynajmniej dwukrotnie, srubuję zwiększyć ustawienia grafiki i napiszę czy pracuje wszystko płynnie.
Dziękuję za pomoc, możę znacie jeszcze sposób na pozyskanie brakujących opisów choćby w j. angielskim ale chyba gryzą się z polskim tekstem i jest albo full ang albo to co mam obecnie.
-
Wg mnie jak grałeś trochę na wersji spolszczonej to śmiało możesz przejść na angielską, większość rzeczy będziesz robić odruchowo, a ogólnie wszystko w miarę jest proste i zrozumiałe nawet w języku angielskim, przynajmniej ja tak mam, a angielski nie jest moją super mocną stroną :)
Zastanawiam się czy twórcy tego moda wpadną na pomysł żeby jednostki generalskie takie jak np Legatus, zamiast włóczni miały miecz, dziwnie wygląda generał machający włócznią :D
-
Czekam tylko na wersję na steam :)
-
Mod ogólnie bardzo fajny, ale schrzanili cele poboczne rozdziałów. Rzym ma cele rozdziałów Egiptu, często są niemożliwe do wykonania zadania. Rzymem mam mieć handel z Rzymem... Albo wznieść Szkołę perypetyczną (czy jakoś tak)... Może to u mnie jest taki problem, a normalnie działa bez zarzutu.
-
Mi nie podoba się powolne odzyskiwanie stanu liczbowego żołnierzy. Jak komp zaspamuje to kaput. Odpaliłem kampanie Rzymem i po paru turach wypowiada mi wojnę Epir, Ateny i państwo z doliny Padu. No mam nadzieję, że komp będzie walczył sam ze sobą, bo jak na poziomie normal ma mnie nawalać spam wojujących głównie ze mną państewek to lecę na vanillę :D.
-
Powolny replenishment jest po to, żeby nie walczyć cały czas z tymi samymi armiami od nowa, bo przynajmniej w poprzedniej wersji ciężko było zadać przeciwnikowi więcej, niż 60-70% strat po wygranej bitwie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez robercik8211
Mod ogólnie bardzo fajny, ale schrzanili cele poboczne rozdziałów. Rzym ma cele rozdziałów Egiptu, często są niemożliwe do wykonania zadania. Rzymem mam mieć handel z Rzymem... Albo wznieść Szkołę perypetyczną (czy jakoś tak)... Może to u mnie jest taki problem, a normalnie działa bez zarzutu.
Będzie to poprawione. Dresden coś pomieszał jak ponownie przerzucał pliki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Harry-Potter-TW
Mi nie podoba się powolne odzyskiwanie stanu liczbowego żołnierzy. Jak komp zaspamuje to kaput. Odpaliłem kampanie Rzymem i po paru turach wypowiada mi wojnę Epir, Ateny i państwo z doliny Padu. No mam nadzieję, że komp będzie walczył sam ze sobą, bo jak na poziomie normal ma mnie nawalać spam wojujących głównie ze mną państewek to lecę na vanillę :D.
Witami w realnym świecie, gdzie nie można wrócić do stanu 100% w ciągu jednej tury. Teraz wreszcie jest dobrze, a moim zdaniem i tak jeszcze za szybko się odnawiają.
Niestety usunięto changelog na forum DeI, więc nie wiem jakie zmiany były w ostatnich łatkach, ale obecnie jest ta wersja:
0.6e:
Added seasonal effects (not graphics) to main campaign
Fixed minor faction political systems
Fixed Galatian faction traits
Added differentiation to second tier attack traditions
Increased slightly Formation Attack bonuses
Tweaked some Roman unit stats
Tweaked strength of Fulcum
Tweaked some Barbarian unit stats
-
Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 21.12.2013)
Seasonal effects? Czyli np. gorsze rolnictwo w zimie? :D
-
Nie wiem, nie sprawdzałem i do nowego roku nie będę miał okazji ;D Wiem, że te zmiany nie są widoczne w bitwach, ale pewnie wpływają na przychód lub śmiertelność armii na wrogim terenie, coś ala Shogun 2 :)
-
Wczoraj grałem pierwszy raz w DeI. Dobrze mnie wciągnął ten mod, 8h grałem bez przerw! Ostatnia taka gra, która mnie tak wciągnęła to chyba GTA:SA. Jednak parę rzeczy mnie denerwuje. Czy nie uważacie, że AI ma za duże bonusy w bitwach? Irytuje strasznie, gdy moja Macedońska falanga dostaje w walce w zwarciu od jakiś "plemienni wojownicy celtyccy". To jest moim zdaniem niedopuszczalne. Kiedyś ktoś pisał na tym forum, że w zwarciu nie ma się szans na wygranie z AI, ale nie sądziłem, że Elitarne (najdroższe) jednostki dostają od najsłabszych AI!!!! Bez kawalerii nie da się wygrać żadnej bitwy, w której jest stosunek 1v1. Tylko, że ta kawaleria i tak dużo nie daje, bo jeżeli atakuję od tyłu wroga to on traci 10-15 żołnierzy i takich szarż trzeba przeprowadzić 10! Gdy wygrywam bitwę to wygląda to mniej więcej tak : moja falanga, straty 50%, zabitych 10-20 wrogów, kawaleria straty 10-40% zabitych 200-400 wrogów.
-
Musisz mieć ustawioną trudność bitew na normalny.
-
Na jakim poziomie trudności grasz? Jednostki barbarzyńskie są baaardzo mocne na początku starcia, ale daj im się zmęczyć, a będziesz wiedział dlaczego elita jest elitą :D
Liczba szarż jest realistyczna :) Właśnie nie powinno być tak, żeby w miarę świeże oddziały pękały od jednego natarcia, tym bardziej że jazda wtedy nie miała nawet strzemion ;)
-
Przydałoby się uśniecie, ewentualnie ograniczenie bitew w deszczu. Praktycznie każda bitwa, w której to komputer atakuje toczę w deszcz, nawet jeśli to po stronie komputera jest przewaga dystansowa.
Zmiana trudności bitew znajduje się w menu na mapie kampanii w zakładce game settings?
-
To też zależy od miejsca gdzie walczysz, np w Brytanii pada dosyć często, co mnie nie dziwi, biorąc pod uwagę moje kilka tygodniu w UK, gdzie nie była ani jednego dnia bez chociaż mżawki ; D
Poziom trudności bitew w kampanii ustawia się w game settings już po odpaleniu kampanii.
-
No o to mi chodziło :) Bo mimo ustawienia poziomu na średni są problemy z walką.
A deszcz nie ważne gdzie, zawsze leje, na wyspach brytyjskich rozumiem, że bitwy mogą być w deszczu częściej niż gdzie indziej, ale tak samo działo się w Germanii, Galii. W kampanii Syrakuzy każdy atak wroga odpierałem w trakcje burzy.
-
Grałem na trudnym. Poziom trudności bitew to w opcjach po starcie gry " poziom wyzwania" ?
10 szarż to rzecz normalna ale w bitwie gdzie komp ma przewagę 2v1 albo i większą.
W końcu mogę zagrać normalną kampanię na tym modzie. Jeszcze tylko jakieś spolszczenie by się przydało bo puste pola są w nazwach nowych jednostek oraz mody GEM no HDR i do lepszej krwi do 1,8.1 i będzie świetnie.
-
KAM byłbym bardzo wdzięczny jakbyś napisał z jakich modów składa się DeI, bądź jak możesz podaj mi nazwe na moda , w którym bitwy będą zdecydowanie szybsze jak w oryginale, bo te mi sie strasznie dłużą niestety a co chwile grać bitwę po 20 minut mi się nie widzi:|