Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
OskarX
moje propozycje
zalecam w tej kolejności właśnie:
1) oczyść z kurzu WSZYSTKO co zdołasz wewnątrz kompa
2) popraw wtyczki wewnątrz i na zewnątrz
3) PEŁNY FIZYCZNY skan dysku twardego
4) test RAM-u ; test procesora (jednym z wielu programów do testowania elementów "sprzęta")
proponuję też ((jednak / mimo wszystko))
5) PEŁNY skan antywirusowy INNYM antywirusem niż ten który masz teraz
Zasadniczo Witia ma rację ale małe odkurzonko wiatraczka w zasilaczu nie zaszkodzi [spoiler:2pedlwqz]tylko "wysysaj" albo zbieraj patyczkiem higienicznym, a nie rozkurz sprężonym powietrzem - szczególnie ważne przy czyszczeniu wiatraczka zasilacza[/spoiler:2pedlwqz]
A ja mam takie pytanie składam sobie nowy komputer. Będzie on służył głównie do grania. Mam na oku takie części:
Cytat:
procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 390 zł
Płyta główna: AsRock M3A770DE - 215 zł
Pamięć RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 139 zł
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139 zł
Zasilacz: Tacens Radix IV 450W - 139 zł
Co o nich sądzicie?? Kupować taki zestaw??
Cytat:
Zamieszczone przez Niko
A ja mam takie pytanie składam sobie nowy komputer. Będzie on służył głównie do grania. Mam na oku takie części:
Cytat:
procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 390 zł
Płyta główna: AsRock M3A770DE - 215 zł
Pamięć RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 139 zł
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139 zł
Zasilacz: Tacens Radix IV 450W - 139 zł
Co o nich sądzicie?? Kupować taki zestaw??
A jaka karta graficzna? Jeśli mocniejsza to bym polecał ciut mocniejszy zasilacz. A sam mam zastrzeżenia do Samsunga. Miałem Samsunga, który zepsuł się po miesiącu :<
Karty nie wymieniam mam Gt240 i jest spoko.
A ja za to do samsunga nie mam zastrzeżeń.
Miałem i mam ten sam dysk od samsunga 80gb od 12 lat i ani razu mi się nie zepsuł :D tak samo z monitorem :lol:
A tak ogólnie to tan sprzęt co podałem wcześniej polecacie??
Ostatnio "z powietrza" popsul mi sie Chrome, a dokladnie odtwarzanie youtube. Zamiast filmiku mam szare tło z napisem missing plug-in. Rozumiem, ze czegos mu brakuje, pytanie tylko czego?
Hmm dziwne, bo wszystko wskazuje na flash playera ale nie wierzę, że go nie masz :P a nie ma w chromie wyszukiwania aktualizacji wtyczek tak jak to jest w lisie?
Przeinstaluj Macromedia Flash Player. Jeżeli nie zadziała, najpierw poszukaj oficjalnego Macromedia Flash Uninstaler, usuń Flash Playera za jego pomocą, zrestartuj i wtedy zainstaluj najnowszą wersję Flash Playera.
Dobra z chrome sobie juz dalem rade. Teraz szukam pomocy w innej sprawie, ktora nie daje mi spokoju. Od dluzszego czasu nekaja mnie bledy CRC podczas instalcji. Ma to miejsce przy instalkach z plyt jak i z dysku... Sa one bardzo czeste i powiem szczerze, ze dawno juz nie mialem instalacji bez tego typu bledow:/ ta wiec czego to moze by wina? Jaka czesc sprzetu nawala? Dysk (ma dwa dyski oddzielne i na obu jest to samo)? Bios? Jak to sprawdzic i chyba najwazniejsze jak to naprawic?
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Dobra z chrome sobie juz dalem rade. Teraz szukam pomocy w innej sprawie, ktora nie daje mi spokoju. Od dluzszego czasu nekaja mnie bledy CRC podczas instalcji. Ma to miejsce przy instalkach z plyt jak i z dysku... Sa one bardzo czeste i powiem szczerze, ze dawno juz nie mialem instalacji bez tego typu bledow:/ ta wiec czego to moze by wina? Jaka czesc sprzetu nawala? Dysk (ma dwa dyski oddzielne i na obu jest to samo)? Bios? Jak to sprawdzic i chyba najwazniejsze jak to naprawic?
Jakie masz programy działające w tle? To jest ważne, jakie masz napędy? Z tego co napisałeś odnośnie Wiedźmina 2, czyste bootowanie pomogło, pytanie, jakie programy poznikały w wyniku tej operacji?
Generalnie to nadal mam wlaczane czyste bootowanie. W tle pracuja mi tylko programy systemowe. Inna sprawa, ze w necie pojawiaja sie wzmianki o tym, ze to wina ramu... No i przeskanowalem ram i wyszlo mnostwo bledow:/ Czyli ram do wymiany?