I znowu tekst nie na temat :P
Wersja do druku
I znowu tekst nie na temat :P
Owszem, na temat. Bo zwroty używane w reklamach też są potoczne, a nie oficjalne
Nie jest na temat, bo to tekst o reklamie, a nie o pisaniu na forum. Reklama zawsze i wszędzie rządzi się swoimi prawami. Poza tym w reklamie komunikat jest kierowany do grupy ludzi, którzy mają go odczytać jako kierowany do siebie, my zaś mówimy o sytuacji, gdy kierujesz wypowiedź do konkretnej osoby.
Ech, zawsze miałem problem z ortografią, na drugi raz postaram się nie strzelać takich byków :)
Komuś szykuję się chyba pręgierz :twisted:
A czytająca to publiczność zachowuję się tak :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Forum nie jest miejscem "zwykłych" konwersacji z użyciem języka potocznego jakie możemy odbywać na ulicy. Sam język potoczny nie przewiduje zwolnienia z zasad grzeczności, dobrego wychowania i ortografii. Wplatamy zwroty i wyrazy, które nie znajdziemy w języku poetyckim. Możesz używać języka potocznego na forum, nikt Ciebie za to sądzić nie będzie (pod warunkiem zachowania umiaru), jednakże dalej obowiązują zasady języka polskiego.Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Na forum mimo wszystko piszemy, w ten sposób komunikując się i wymieniając informacje, uważam że jest to klucz do tego problemu. Jest to mimo wszystko forma listu:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2478703/list
Osoba zakładająca temat, pisze w nim pierwszego posta-list skierowany do potencjalnych czytelników z nadzieję na odpowiedź. Nie jest to już nawet "zwykła" konwersacja, masz czas na odpowiedź, przemyślenie wypowiedzi. Jakbyś pisał list. Osoba pisząca posta nie pisze wspomnień, nie prowadzi bloga.Cytat:
pisemna wypowiedź skierowana do osoby lub instytucji
Elementem na forum, który najbardziej pasuje do Twojej potocznej rozmowy jest mini-chat/shoutbox. Treści w nim zawarte znikają, tak jak szczegóły rozmowy ulatują z czasem z pamięci. Jest jednak jeden szkopuł: dalej są to treści pisane przez osobę A do osoby B (lub grupy osób). Czy w liścikach do koleżanki pisanych na zajęciach/lekcjach, do której czujemy mięte używamy "ciebie", "twoje" czy "Ciebie", "Twoje"? Moje zapisane myśli muszą podlegać regułom jakie obowiązują, skoro nie ma konkretnych reguł, to powinniśmy nie stosować za casus to co się dzieje w mediach masowych.
Fakt pisania na forum nie zwalnia Ciebie z obowiązku przestrzegania ortografii, niezależnie czy używasz poetyckiego czy potocznego języka. Skoro musisz przestrzegać ortografii, interpunkcji to czemu nie zwrotów grzecznościowych? To także jest część zasad języka polskiego, których jako moderatorzy mamy pilnować.
Bene. Są jednak wyjątki....Cytat:
Nie ma słowa "zwłaszcza"!Cytat:
Do nieznanej także trzeba mieć szacunek. W podstawówce pisałem listy do osoby w swoim wieku z drugiego końca Polski. Nie znam tej osoby do dziś, nie pamiętam nawet jak ta miejscowość się nazywała, ani nazwiska. Polonistka zasady wyłożyła prosto i pamiętam do dziś: stosuj zwroty grzecznościowe, niezależnie do kogo piszesz. Jak mniemam masz mocniejsze argumenty niż "bo nie znam", żeby obalić jej słowa?Cytat:
Równie dobrze możesz sobie darować formy grzecznościowe pisząc do prezydenta, urzędu, do Ery ws. rachunku, podanie do dziekana, maila w sprawie przelewu po zakupach i dziesiątkach innych sytuacji. Możesz nawet do swojego wujka z Ameryki, którego nie poznałeś, tak pisać. W końcu ich nie znasz, nie wiesz do kogo trafią, kto odczyta. To po co forma grzecznościowa?Cytat:
Uwłaczasz mu, bo nie okazujesz mu minimum szacunku, jaki należy się Twojemu interlokutorowi. Witia konsekwentnie używa wielkich liter zwracając się do Ciebie, Ty nie. Jak to wygląda? Ktoś tu kogoś traktuje jak by był kimś niższym (stanem? Duchem? Majątkiem? Pozycją?).
Dalej jest to w porządku?
Dalej nic się nie stało?
Na forum raczej powinno się stosować formy grzecznościowe ale nie jest to wymagane. Mnie osobiście to jakoś w szczególny sposób nie razi, nawet jeśli wypowiedź jest skierowana do mnie.
Zgadzam się, ja już odruchowo nawet w rozmowach na steamie pisze z dużej litery takie zwroty, sama nazwa forum powinna się kojarzyć z nie byle jakim sposobem wypowiadania się i tak jak napisał Kolega wyżej, na tego typu portalach jest to Twoja wizytówka. :)Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Przypominam tylko że to jest łapu-capu a nie kącik lingwistyczny...
Warto przypomnieć, że w łapu-capu post ma zazwyczaj cytat więc nic nie przeczy sobie :mrgreen:
To jest jego wersja, której pewno sie będzie kurczowo trzymał. A jeśli nie zgadza się z faktami... to tym gorzej dla faktów :mrgreen: "Zespół Macierewicza" w pełnej krasie :lol:Cytat: