Też lubię Super-Express. Zasadniczo wolę nim jednak ścielić w chlewiku. ;)
Nie mniej takie słowa w ustach Dominikanina... aż się nie chce wierzyć (no, SE wierzyć trudno).
Wersja do druku
Też lubię Super-Express. Zasadniczo wolę nim jednak ścielić w chlewiku. ;)
Nie mniej takie słowa w ustach Dominikanina... aż się nie chce wierzyć (no, SE wierzyć trudno).
A tak to się robi w cywilizowanych krajach:Cytat:
Zamieszczone przez Lena
http://robustboy.salon24.pl/355348,fina ... ropejskiej
Najbardziej mi odpowiada system francuski, czyli taki w którym Kościół sam się utrzymuje, a państwo jedynie finansuje remonty zabytków, które są miejscami kultu.
Ewentualnie, mógłby być model niemiecki, czyli taki w którym wierni płacą podatek na Kościół, a ten kto nie chce płacić jest wypisywany z Kościoła. Zaleta tego modelu jest taka, że wtedy okazałoby się ilu tak naprawdę jest wiernych w Polsce, a wada jest taka, że państwo jest pośrednikiem między wiernymi, a Kościołem, a więc pieniądze wiernych przechodzą przez łapska polityków i urzędników, a jak powszechnie wiadomo - polityk, to ostatni człowiek, któremu można zaufać.
Dla dobra Kościoła i wiernych lepszy byłby system francuski.
Tak, bo obecnie 150.000.000 złotych idzie na kościół z budżetu. W ogóle Katolicyzm u nas jest cholernie uprzywilejowany - ma 23% ziemi w kraju, hierarchowie mogą się mieszać do polityki, a do tego on jeden jest zwolniony z większości podatków. Przecież to jest łamanie prawa do wolności wyznania.Cytat:
Zamieszczone przez Niklot
Teoretycznie to Kościół dostaje te pieniądze w ramach odszkodowania za odebrane mu ziemie (komisja majątkowa zwracała tylko to co odebrano niezgodnie z prawem PRL'u, a to co odebrano zgodnie z tym prawem już nie oddano). Z jakich dokładnie podatków jest zwolniony Kościół? (nei kwestionuje, że nie jest zwolniony, po prostu nie wiem)
Adriankowaty- kościół ma 1/4 ziemi? :lol: Skąd masz tą informację, bo jakoś nie chce mi się wierzyć :) ( :lol: - Boski Król Herod Wielki, Pan i Władca biednego, niegodnego niewolnika Pitera)
Rolnicy też są zwolnieni z większości podatków a nikt nie płacze :roll:
Ale przecież w prawie istnieje taka zasada, że prawo nie działa wstecz, więc jeżeli coś zostało zrobione zgodnie z obowiązującym prawem w czasach PRLu, a teraz jest inne prawo, to z jakiej racji cokolwiek jest ofiarowywane Kościołowi?Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Nie chce tu być jakimś wielkim obrońcom Kościoła, ale to co piszesz jest bezsensu, Niemcy na przymusowe roboty w czasach wojny też brali zgodnie z ich prawem, a mimo to oczekiwano od nich rekompensat, no i Niemcy je ponoć dawali tylko jak mój dziadek miał cos obiecywane to nigdy grosza nie dostał.Cytat:
Zamieszczone przez Niklot
Podczas wojny, prawo państwa biorącego udział w konflikcie nie może łamać prawa międzynarodowego. Widocznie Niemcy łamali prawo międzynarodowe i dlatego oczekiwano od nich rekompensat.
Wojna i pokój to dwa różne stany, których nie należy ze sobą porównywać dlatego Twoje porównanie jest bez sensu.
To były inne czasy, każdy normalny człowiek nie cierpi PRL i ogólnie komuny. Zresztą komunizm teraz jest bezprawiem...
Nie rozumiem co mają emocje do prawa? W prawie nie można się kierować emocjami. Gdyby sędzia kierował się emocjami, to mógłby wszystkich chudych uniewinniać, a wszystkim grubym dawać najwyższe wyroki. To byłoby bezprawie.Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
W przeszłości obowiązywało w Polsce prawo zgodnie z którym państwo przejmowało posiadłości Kościoła i o ile odbywało się to zgodnie z ówczesnym prawem, nie ma znaczenia czy ktoś lubi PRL czy nie. Takie było wtedy prawo.
Obecne darowizny dla Kościoła za którymi stoją skorumpowani politycy świadczą jedynie o słabości państwa polskiego i o okradaniu obywateli tego państwa.