To się nazywa dać ciała jeszcze przed robotą. Dla osób wybierających się na urlopy opcja wręcz wymarzona.
Wersja do druku
Kto oglądał? Przyznam, że jednak brakowało mi tego show, pierwszy odcinek rewelka :).
No oglądałem już dwa odcinki. Mnie szczerze nie porwały jakoś mocno. Mało się działo, mało Arii :P Chociaż na plus wątki nieznane do tej pory, a więc takie które dopiero pojawią się w nowej książce;)
No nie, to mi już się średnio podoba :P, wolałbym najpierw wichry zimy przeczytać a dopiero potem w serialu to zobaczyć, strasznie po łebkach będą musieli lecieć w tym sezonie w takim razie.....
Czy ja wiem po łebkach? Wprawdzie czytałem gre o tron chyba 3 lata temu i wielu wątków tak dobrze nie pamiętam ale tam się "aż tak" wiele nie działo ;P Odchodził wątek Sansy, odchodził wątek Brianne, odchodził wątek innych, odchodził wątek Bronna, za chwilę odchodzi wątek Jona itd. Siłą serialu było też to właśnie, że mieliśmy sporo wątków, także każdy czekał na "swoich" bohaterów i chyba przy tym chcieli zostać twórcy. A może chcieli jeszcze mocniej przyciągnąć tych co czytali książkę ;) Trzeba też pamiętać, że serial często przenikał i łączył różne książki. To nie było tak, że pierwszy sezon = pierwszy tom (no akurat tutaj tak było).
Hmm, no zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, pierwszy odcinek nastawił mnie optymistycznie do reszty sezonu więc może faktycznie nie będzie tak źle :)
Zobaczymy co to będzie, chociaż chyba poprzedni sezon nie do pobicia. W każdym odcinku "coś" się działo. Na razie w dwóch nie wydarzyło się za wiele :P
A teraz chciałbym napisać o Vikingach. Zacząłem oglądać ostatni sezon i powiem, że jest nawet-nawet ;) Można go oglądać bez bólu zębów! Nawet Ragnar przestał mnie tak irytować. Nie wiem czy zmądrzał, czy to kwestia tego, że wreszcie przejrzał na oczy i już nie lata za księżniczka Ośluzg (jaka ona jest brzydka!), a pewnie oba. Ale i tak bohaterem z największym potencjałem jest Rollo - jeden normalny i chyba jedyna postać której by mi brakowało. Może jeszcze Siggy mi brakuje, bo ładna i fajna babka - w przeciwieństwie do brzydkiej klaczy rozpłodowej Ośluzg oraz typowej baby-krzykaczki Lagherty. Floki oczywiście robi z siebie debila, jak zwykle. Ta sama bajka co w poprzednim sezonie, Ragnar zły, buuu, walczymy buuu, bogowie buuu. Serio, koleś jest męczący ale pewnie szybko nie zginie, bo (co jest dla mnie dziwne) dużo ludzi go lubi:eek: No ale pomijając parę szczegółów, serial ogląda się dobrze. Mocna druga liga seriali z szansą na wejście w baraże do pierwszej ligi :P
PS: fascynuje mnie skąd ludzie od kostiumów biorą pomysły na uzbrojenie i stroje. Vikingi bez hełmów, dziwne hełmy Angoli, te pancerze z koszy wiklinowych, pasy ze sznurków przyczepionych do pasa, ćwiekowane kurtki itd. Serio, tego jeszcze nie było! Ani w grach, ani w filmach, ani w komiksach... No nigdzie tego nie było. Cóż, niby to nie serial historyczny, ale jednak niesmak przez ikonkę Discovery History pozostaje;)
Mnie najbardziej kole w oczy kilka rzeczy, mianowicie:
1.Wszyscy Anglosasi mają te same zbroje(łuskowe/lamelkowe??), ledwie parę skórzanych się przewinęło
2.Nie ma rozróżnienia w rodzajach jednostek, wszyscy walczą tak samo słabo, łucznicy zamiast strzelać zawsze lecą po paru salwach na uraaaa do przodu a o Huskarlach to producenci niestety chyba nie słyszeli....
3.Anglosasi są za głupi, no wiem że to serial o wikingach no ale minimum obiektywizmu bym prosił :P
4.Jazda nie używa włóczni!
5.Bełty nie przebijają wikińskich tarcz....
6.Łuki mają większy zasięg od kusz.....
Powyższe wady nie wpływają na fakt że lubię ten serial i śledzę oraz oglądam go z przyjemnością. Co do gry aktorskiej to wybitna nie jest ale mi się nawet podoba, Floki pajacuje bo to świr i moim zdaniem robi to bardzo dobrze ;), podobnie Ragnar, co do Rollo i Aslaug widzę że mamy podobne zdanie, Lagertha moim zdaniem ma swój urok :). Na filmwebie dałem 8/10
A moral z niego taki zeby po dlugiej i niezbyt komfortowej podrozy nie chwytac za wino :twisted:.Jestem juz po czterech odcinkach jednak(z oczywistych wzgledow)wstrzymam sie ze swoim komentarzem.
http://i62.tinypic.com/69fd47.jpg
Dobry mem :), a tak z jak najmniejszą ilością spojlerów, jak oceniasz te 4 odcinki? Warto czekać??