Co do towarów handlowych to jeszcze Ziemia Święta, Egipt i Timbuktu ;)
Wersja do druku
Co do towarów handlowych to jeszcze Ziemia Święta, Egipt i Timbuktu ;)
2. Jeśli zmienisz w pliku descr_strat to możesz grać do nieskończoności ;) a tak normalnie to chyba do 1550 (?).
8. Jeśli Ty złapiesz kogoś w pułapkę, to możesz się wycofać. Nie zawsze zasadzka się udaje, tzn. armia, która wpadła w nieudaną zasadzkę, ma czas by rozstawić wojska i może się wycofać przed bitwą.
A na czym polega to przejmowanie kupców? A mianowicie przejmowanie majątków? Tym majątkiem jest tylko miejsce z surowcem? Nie, że jeśli mój kupiec zarabiał np. 20florenów, a jakiś inny przejął mu majątek, to 20 florenów bedzie od skarbca mojego odejmowane, nie? Po prostu go "zabił" i przejął jego miejsce.?
jak ktoś przejmie Ci kupca, to Ty już nie otrzymujesz jego zysków bo można powiedzieć, że Twój kupiec zbankrutował i już nie handluje. A skąd się bierze kwota, która płynie do skarbca po przejęciu kupca i ile to jest- nie mam pojęcia.
1. Dlaczego moja armia gdy ruch ma podzielony na kilka tur, to w kolejnej turze nie idzie swojego, kolejnego odcinka trasy?
2. Co jeśli na np. 4 statki ( Pisząc "4 statkii" mam na myśli jedna ikonkę, ale 4 w niej... )zapakuję armię i stoczę bitwę morską, gdzie polegną 2 statki to ile jednostek zostanie mi po bitwie ?
3. Jak zlikwidować punkt zbiorny/zborny ?
1. Zawsze idzie, tylko czasem jest tak, że coś stanie jej na drodze- choćby miasto czy cudza armia, a wtedy Twoje jednostki się zatrzymują i czekają na rozkazy ;)
2. Nie kumam. Jeśli masz 1 statek z 4 żołnierzami (czy co to tam jest), to nie możesz stracić 2 statków w bitwie, bo masz 1.
3. Tak jak go ustawiłeś- przytrzymując alt. Tylko jeśli chcesz go usunąć, to zamiast w jakieś miejsce na mapie, ustawiasz go na miasto.
Jedna ikonka - 1 statekCytat:
Zamieszczone przez JustPL
cyfra przy ikonce to ilość załogi ;)
Tak przynajmniej Ja to interpretuję.
1. To jak armi wydać rozkaz, żeby tylko ominęła tą osadę? Bo jak kliknąłem znowu na miejsce docelowe to szli przez skandynawie do Jerozolimy ;|
2. Ale jest tak, że na mapie masz 1. pływający stateczek, ale jak się w niego kliknie to są 4 karty z liczba 20 (ilość załogi). I te karty to są statki w tejże flocie, czy jak ?
1.Zawsze gdy cos stanie na drodze Twoje wojska lub agenci sie zatrzymaja w oczekiwaniu na nowe rozkazy(w tym przypadku nowa trase przemarszu).Zwyczajnie kieruj swa armia wlasnorecznie w kazdej turze(zwlaszcza zmierzajaca z Krucjata lub Jihadem ;) ).Dokoptuj do armi szpiegow dzieki czemu zwiekszysz pole widzenia i unikniesz niespodzianek na drodze do celu :!:Cytat:
Zamieszczone przez JustPL
2.Jeden okret na mapie nie oznacza ze jest to pojedynczy statek(chociaz tak tez moze byc) :!: W tym konkretnym przypadku masz 4 okrety z suma 20 ludzi zaokretowanych na tychze statkach :!:
Witam
Mam MIITW w wersji 1.3 bez dodatku Kingdoms czy jakichkolwiek modów. Szukałem na forum odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, lecz jej nie znalazłem - dlatego zadaję to pytanie tutaj.
Czasami mam do czynienia z szybkim blokowaniem bramy przez komputer - ewentualnie - z szybkim atakiem przez bramę (w zależności od tego czy się bronię czy atakuję). Wygląda to tak: taran zadaje razy w kratę w bramie. Jak już ja rozwali to jest pokazane (animacja) jak taran odjeżdża. I już w trakcie samej animacji jednostki komputera, które stały przy brami, atakują przez bramę (albo robią wypad i blokują bramę). Stwarza to oczywiście niemiłą sytuację, gdy muszę np. atakować jednostkę w bramie, podczas gdy dostaję ostrzał z 4 wieży. Gdy się bronię to wygląda to tak, że po zakończeniu animacji cofania taranu już mam jednostki wroga w bramie (tak, że już nie jest ta jednostka ostrzeliwana przez wieże obronne, bo paru wojaków już jest na terenie miasta/zamku).
Sam próbowałem na różne sposoby dokonać czegoś takiego ale nigdy nie było powiedzenia (np. klikanie ataku na jednostkę po drugiej stronie muru w chwili, gdy taran już zadaje ostatnie uderzenie, itp.)
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i może wie jak coś takiego zrobić / ewentualnie jak się przed tym bronić ?
Przeniosłem Twój temat do "pytań początkujących" - Krzyżak