Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 6 - SWEBO
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Mnie najbardziej interesuje unit cohesion - czy znowu cały oddział będzie tracił impet szarzy, lub zmieniał cel ataku, gdy jeden skrajny jeździec zahaczy o brzeg jednostki stojącej w pobliżu oddziału wskazanego przeze mnie jako cel.
Jeśli chcemy mieć kontrolę nad grupą żołnierzy, która stanowi oddział, zawsze będzie ten problem, problem znikłby gdyby był wprowadzony model Kozaków, ale kto by chciał co chwilę zaznaczać 3478 żołnierzy lub wydzielać jakieś grupki, poza tym zmianie uległo by morale, które przestało by istnieć de facto.
Cytat:
Silnik gry ewidentnie promuje nacje z silną piechotą.
Ależ gdzie tam jedna szarża w każdym TW potrafi rozwalić jednostkę piechoty, jeśli odpowiednia jednostka konna jest używana, a nie powiedzmy szarża "konnymi z mieczami" na np falangę, pikinierów, włóczników itp.
Nie wiem skąd wysnuwasz takie wnioski, jak nic z konnicą nie zaprezentowali.
Cytat:
Zamieszczone przez Hetman
Ależ gdzie tam jedna szarża w każdym TW potrafi rozwalić jednostkę piechoty, jeśli odpowiednia jednostka konna jest używana, a nie powiedzmy szarża "konnymi z mieczami" na np falangę, pikinierów, włóczników itp.
Nie wiem skąd wysnuwasz takie wnioski, jak nic z konnicą nie zaprezentowali.
Tu popieram Hetmana i dodam jeszcze jedno, przed ETW stosunek liczby jazdy do piechoty w oddziale nie był aż tak rozbieżny jak po ETW. W Rome jazda była mocna bo było jej aż do 108 w oddziale, podczas gdy piechoty 160-240. W MTW było to 80 jeźdźców do 120-150 piechurów. Od ETW jest to już 60 jeźdźców do 160-200 piechurów. Jazda sprawa wrażenie słabszej, bo jest jej po prostu mniej. Przynajmniej trzeba myśleć, a nie wierzyć w to, że można bezkarnie wjechać jazdą w środek formacji piechoty. Nawet nasza husaria miała problem rozbić uformowaną piechotę za pomocą tylko jednej szarży.
Antyk to akurat epoka w której przewaga piechoty nad jazdą była znacząca. Poza opisem bitwy pod Magnezją nie przypominam sobie żadnego przełamania szyku piechoty przez kawalerię.
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Silnik gry ewidentnie promuje nacje z silną piechotą.
Nie bardzo wiem co masz na myśli Nieś. Skoro silnik od Empire ("Warscape"?) był tworzony z myślą o jednostkach dystansowych. Prochowych, nie łucznikach. Dopiero przy Shogunie 2 próbowali go dostosować do walk typowo w zwarciu.
Wydaje mi się, że w Shogunie 2 trochę poprawili te zachowanie kawalerii, o którym wspomniałeś (zaczepianie). Ale z drugiej strony osobiście nie chciałbym widzieć w nowym Rome 2 takiego zachowania kawalerii jakie ono było w jedynce. Turlania kawalerii i przeciągania przez jednostki nie było końca i niby było to fajne w przypadku Clibinarii to jednak chyba nie tak to powinno wyglądać.
I taka śmieszna sprawa. W którymś z patchy coś im się przestawiło. Kawaleria w ogóle się nie zaczepiała o jednostki. Jaki był efekt? Armie stworzone z lekkiej kawalerii, które routowały ciężkie naginaty samurajów z 14 morale i 9 pancerza, nawet z generałem na stołku, który daje dodatkowe bonusy. Jednostki dostawały liczne kary, za otoczenie i inne. Wystarczyło przeciągać jednostki na krzyż w grupie.
Nie wiem czemu wciąż gdzieś w głowie siedzi mi myśl, że kolejnymi frakcjami będą Iberowie i Numidia lub Grecy a cała mapa ograniczy się w pierwszej odsłonie TW:R2 do zachodniej Europy :) A wschód będzie w kolejnym dodatku.
Obyś nie miał racji Solve Lind ale w sumie lepsze to (z całym szacunkiem do Was wszystkich bo czyta się Wasze posty z ciekawością)niż czekanie i gdybanie na temat tego na co i tak wpływu nie mamy.
Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Katafrakci pewnie będą przy pokazie Seleucydów, pytanie tylko czy będą wyglądać jak Partowie :mrgreen: czy inaczej. Falangę już mamy, pokazywali Macedończyków, z tego co pamiętam i punicka jakaś była.
Na razie pokazali tylko Hypaspistów i Grecką falangę, tej Macedońskiej jeszcze nie ujawnili ;).
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Antyk to akurat epoka w której przewaga piechoty nad jazdą była znacząca. Poza opisem bitwy pod Magnezją nie przypominam sobie żadnego przełamania szyku piechoty przez kawalerię.
Jeszcze Issos gdzie kawaleria Aleksandra przebiła się na prawym skrzydle przez elitarnych kardaków. Chociaż dla mnie jest to trochę naciągane. Nie ma o tym mowy w żadnych źródłach ale wydaje mi się że hetajrowie wykonali kilka szarż ze wsparciem lekkiej piechoty bo inaczej przebicie się frontalną szarżą przez linie ciężko zbrojnych włóczników jest niemożliwe. :?
A może dodadzą coś takiego jak Liga Etruska?
"Na północy leżą miasta Ligi Etruskiej, a zaraz za nimi ziemie barbarzyńców."
Liga Etruska ? W 240 r.p.n.e. :roll: