Ja jestem jak najbardziej za tym, by pozostawić bonusy klasztorne w MEGASUBMODZIE :)
Wersja do druku
Ja jestem jak najbardziej za tym, by pozostawić bonusy klasztorne w MEGASUBMODZIE :)
Ja rozegrałem ponad 80 tur Jerozolimą tym razem. - AI 3.6 Pitera jest znacznie lepsze od oryginału, miałemi mam dobrą współpracę z Turkami, po ataku na Syrię Turcy którzy byli moimo sojusznikami uderzyli na nią od północy. Na mnie z kolei uderzył sojusznik Syrii - Kalifat Egiptu i zaraz potem Abbisydzi. Po kilku kolejnych turach Bizancjum uderzyło na Adanę. Totalna wojan z Bizantyjczykami o tą prowincję, nie miałem już możliwośći ściągania posiłkó ani doszkalania oddziałów i uratowała mi prowincję wojna Bizantyjczyków z Sułtanatem. Polityka jest zrównoważona, napiszę to jeszcze raz - komputer nie rzuca się na graczy ze wszystkich stron jak jest w oryginale, pomimo braku 30-turowego PON-a gra mi się dużo lepiej na AI 3.6.
Różnice pomiędzy rozgrywką Polską i Jerozolimą:
-W kampanii Jerozolimą mod nie kradnie pieniędzy
-Bizancjum nie pada jak mucha ale radzi sobie zupełnie dobrze, nie ma wojny z Węgrami i Połowcami
-Maurowie radzą sobie równie dobrze jak Bizancjum
-Do 80 tury (tyla tylko na razie grałem) nie zwołano dżihadu
Co do aktywnjośći agentów - kupcy komputera finkcjonują zupełnie dobrze, księżniczki też, podobnie dyplomaci. Szpiega jeszcze nie widziałem - obcego szpiega, podobnie jak i mordercy choć grająć ostatnio Polską (ponad 170 tur) ze 3 razy widziałem obcych morderców i przynajmniej raz szpiega.
Mordercy zrobili raz piękną akcję 'napadając" na Salzburg w 5-ciu i wyrzynająć mi generałów - padło 2 w jednej turze,
Flota - grająć Polską - słabo, grająć Jerozolimą miałem dwa desanty Bizantyjczyków na Nikosię.
Jest jakiś bug z wasalizacją bo najpierw Pisa-Papiestwo przez kilka-kilkanaćie tur dostawałem w każdej raporty o wasalizacji, wojnie i pokoju naraz a potem miałem to samo z Hiszpanią i Anglią.
Mam wrażenie, żę komputer oszukuje przy rekrutacji - gram na ograniczonej a Egipt pozostawszy na 3 najmniej rozwiniętych miastach we wschodnim rejonie mapki co chwilę wysyła na mnie nowe armie - jak on je rekrutuje?
Zablowoała się równierz krucjata bo papież ogłosił ją jakoś około 10-tej tury na Tunis który był w rękach Pisy i do tej pory nie odwołał choć został już kikanaście razy zwasalizowany przez Pisę.
Reszta działa płynnie nie liczą pojawiających się nierugularnie artefaktów bądż chwilowego zawieszenia do czarnego pulpitu które po kilkunastu sekundach przemija ale gram i mam w tle neta z meczami więć to może być spowodowane czynnikami z poza gry.
Przydałyby się w kampanii Polską jakieś nowe ewenty i zadania- misje.
Możę udałoby się zrobić w roku .... - nie pamiętam już którym pojawienie się aemii krzyżaków w Prusach, dałbym nawet dwie a ściślej to dwie 3/4 chorągwii.
Do tego ewent w roku 1157 dający graczowi możliwość wyboru czy przyjmuje lenne poddanie Cesarstwu - komu nie pasuje to odrzuca propozycję i jest po problemie.
Próbowałem zmienić nieco skład armmi wyjściowych dla Polski i zamiast tych konnych kusznikó dać kilka jednostek możnych szlacheckich ale jestem za słaby bo wywala mnie pod koniec wczytywania - polik map.rwm usuwam oczywiście za każdym razem.
Wszystko wygląda i działa b. ładnie a wiem, żę będzie jeszcze lepiej, szkoda, żę nie mam Waszego talentu do zmian w plikach bo wprowadziłbym kilka nowinek i megasubmod nabrałby jeszcze więcej rumieńccw.
(Nie mam korekty błędó w przeglądarce - wszystkie wyrazy mam podkreślone na czerwono, wybaczcie błędy i palcówki.)
Jak będę miał więcej czasu to pokombinuje co jest nie tak z atakami na papiestwo teraz nie mam za dużo czasu na granie.
Edit: Co do szpiegów to ich rzadko widać, musiałbyś mieć w pobliżu szpiega wroga akurat jakiegoś swojego żeby go widzieć więc może po prostu wydaje Ci się, że ich nie ma.
Gnejusz, czarny pulpit to może być też wina zbyt mocnego podkręcenia pamięci na grafie (o ile ją kręcisz).
Co do talentu, to nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem, to co robi Piter, Mietek czy zmiany graficzne Aramegila a obecnie Marko to trzeba mieć talent i należy dziękować Panu, że zesłał nam takich walecznych szlachciców. Natomiast jeśli chodzi o zmiany w plikach tekstowych to często wystarczą tylko chęci i dużo czasu :) Także zależy o jakich zmianach mówisz, ale na pewno część da się zrobić bez posiadania szczególnych mocy. Wystarczy pogrzebać w odpowiednich wątkach tu czy na TWC i jazda :)
Nie kręcę pamięci, mam Windows XP i 3G Ram a ten system już więcej nie zobaczy na mojej szynie (32 bit).
Pozmieniałem dla Jerozolimy relacje startowe z Papiestwem, Francją i Anglią - dałem wszędzie sojusze. Jerozolima w pewnym momencie dostaje króla który ma w atrybutach - "Obraża szlachtę) i zaczynają się problemy wew. Miałem go z początku uśmiercić ale postanowiłem stawić czoła problemom. Chyba jest to już uwarunkowane fabułą gry bo przychodzą eventy z żądaniami wybudowania odpowiednich budynków.
Bardzo bym chciał opóźnić akcję moda - na 1 rok= 8 tur. Wiem jak to zrobić ale nie potrafię równolegle opóźnić starzenie się charakterów postaci a bez tego cały zamysł nie ma sensu. ja uwielbiam wczesne średniowiecze - kolczugi, hełmy garczkowe, zabobony i... cały urok tamtego świata.
Jedynym minusem tego opóźnienia byłby w kampanii Jerozolimą przestrzelony event z pojawieniem Baldwina Trędowatego - ja dzięki niemu praktycznie zniszczyłem Egipt. Wykopałem ich z całej doliny Nilu - 6 prowincji, teraz jest żałosnym kikutem własnej potęgi choć atakuje mnie jeszcze dalej.
Polecam Wam też zagrać Jerozolimą, nie ma możę aż tylu dodatkowych smaczków jak Polska na megasubmodzie ale zabawa też jest świetna.
Pamiętam, że jeden z graczy pytał o zadanie z pomocą dla szlachcica odbywającego prywatną krucjatę. Zadanie jest chyba zabugowane - za pierwszym razem wygrałem nim dużą bitwę, w pościgach za rozbitym przeciwnikiem wyrżnął wielu saracenów. Zdobył 3 miasta i na koniec 15 tur przyszła informacja, że jest rozczarowany... Potem pojawił się Wielki Mistrza Krzyżaków z takim samym zadaniem i znowu - tym razem więcej bitew w polu, pościgów i cała masa krwi przez niego rozlanej, potem wziął Siwę i... ponownie zadanie podsumowane jako rozczarowanie. Co ci szlachcice muszą zrobić żeby zaliczyć zadanie? - Chyba nie trzeba zniszczyć nimi Al Kaidy?
Piszecie że idą zmiany a w zasadzie 3-cia wersja - jakie będą zmiany w stosunku do 2-giej?
Możę nie róbcie od razu tej cudownej instalki tylko pograjmy trochę i poznajdujmy ew. błędy bo szkoda wkłądu pracy w tak profesjonalną instalkę mogącą zawierać jeszcze błędy.
Cały czas będą wychodzić nowe wersje, więc błędy są naprawiane na bieżąco. Trójka wyjdzie gdzieś za tydzień lub 2, będzie mieć mniej więcej ten mały patch tekstowy, który jest w poście nr 2 wątku z instalką,herby marko nowe, jeśli się wyrobię to nowe nazwy i opisy jednostek jako opcja, być może nowe utwory muzyczne i trochę poprawek tekstowych. Największą jednak zmianą będzie nowy EDU KAMA, który zapowiada się podobno rewelacyjnie. Jeśli to się potwierdzi, to z czasem stanie się integralną częścią Megasubmoda, bo podobno obecny EDU to kibel straszny.
A cóż to za ustrojstwo ten cały EDU? Zapewne coś banalnie oczywistego, ale nie orientuję się w terminologii modów M2TW :P
Export_descr_unit :D
W tym pliku są wszystkie statystyki i ceny jednostek, plus ich cechy. Jednym słowem klucz do ciekawych, zbalansowanych bitew i niejako ekonomii na mapie gry ;)
Export_descr_unit z Megasubmoda pochodzi ze submoda na statystyki, jest wg mnie lepszy od oryginału. KAM 2150 uważa, że jest cienki ten plik, no cóż ten Kama jaki dostałem do testów jest dużo lepszy. Czekam na wersję finalną by zagrać nową kampanię. W megasubmodzie III będzie też Flandria dla Francji ( poprawa terenów blisko Rygi i likwidacja trójkątów na mapie strategicznej robota Mietka77 ) Dodatkowi agenci dla ai kapłani kupcy autor Mietek77. Oraz chyba zmienię startową dyplomację tak, by nikt nie miał z nikim wojny ani sojuszu na starcie. Będzie też nowy skrypt na krucjaty jaki znalazłem na włoskim forum, a Mietek77 go zaadaptował do Megasubmoda. Będzie też kolejna wersja ai Pitera 3.7.
Edit: Gnejusz to nie jest tak, że Jerozolima dostaje cechę obraża szlachtę u króla. każdy król każdej nacji może taką cechę dostać, to losowe nieco, a częściowo zależy od wypełniani misji rady królewskiej i prestiżu. Im wyzszy prestiż tym mniejsza szansa na negatywne cechy króla. Obecny money script z Megasubmoda nr 2 nie kradnie kasy żadnej nacji.
Możesz wyjaśnić konkretnie co ten skrypt powoduje?