Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Generalnie to nadal mam wlaczane czyste bootowanie. W tle pracuja mi tylko programy systemowe. Inna sprawa, ze w necie pojawiaja sie wzmianki o tym, ze to wina ramu... No i przeskanowalem ram i wyszlo mnostwo bledow:/ Czyli ram do wymiany?
Źle dobrane kości? Coś dziwnego tutaj jest...Proponuję, wiem ze to kosztuje, wziąć komputer pod pachę i zanieść do jakiegoś serwisu, na miejscu człek który żyje z tego, mając ku temu odpowiednie narzędzia sprawdzi twojego kompa, tym bardziej że problemy występują jak widać i przy innych sytuacjach....A tak na forum, będziemy bawić się w zgadywanki, możliwe że za którymś razem by podziałało, ale chodzi o to by komp dostarczał rozrywki i normalności w instalacji czy graniu itd.....ja podejrzewam ze masz niekompatybilny sprzęt, coś cały czas powoduje problem...
Sporo racji ma Eutyches.
Chociaż co do ramu ....Jak by to był RAM to myślę że miałbyś duuuużo gorzej ...
ale z drugiej strony
... jak uszkodzenie jest niewielkie to może faktycznie....
:roll: :roll: :roll:
ciężka sprawa
Co więc możesz TY z tym zrobić?
Zacznij od odkurzenia całego kompa wewnątrz - WSZYTSKO co się da!. Nie żartuję! Przegrzewanie się mostka południowego lub północnego albo magistrali między nimi albo gdzieś na drodze do RAM-u - tak ja obstawiam, ale tylko 2 zapałki na to postawię nic więcej !! . Albo twardziel się grzeje ... chociaż przegrzewający się ram też może być, albo ... wyciągnij po kolei każdą kość ram i wetknij z powrotem - może styki coś nie teges ...
podobnie z wszelimi wtyczkami ... wyciągnij i włącz z powrotem (czy muszę dodawać że na WYŁĄCZONYM kompie i CAŁKOWICIE odłączonym od prądu = wyciągnięta wtyczka? - no ale dodam dla jasności absolutnej) popatrz czy jakaś nieużywana wtyczka przypadkiem nie dynda beztrosko i nie uderza w coś. przytwierdź taśmą klejącą lub zepnij plastikową opaską zaciskową.
Sam widzisz że naprawdę sporo może być tych źródeł problemu. Wcale nie tak łatwo namierzyć które w tym przypadku zawiniło. A sprawdzać wszystkie opcje ... podałem ledwie "próbkę z czubka góry lodowej" czyli może 1% potencjalnych możliwości. O sprzęcie diagnostyczno-naprawczym nie będę nawet wspominał ...
zaś kupowanie nowego RAM - cóż ... Ryzykujesz że będziesz miał 2 komplety kości a awaria i tak nadal będzie.
Zatem jeśli odkurzenie nic nie da, a wyciąganie i wkładanie z powrotem różnych wtyczek też nie pomoże to nie unikniesz wizyty w serwisie. Zawsze są przypadki awarii że skrzynkę MUSI REALNIE obejrzeć FACHOWIEC. Jak będzie to jakiś drobiazg i uczciwy serwis to zabulisz 10 zł albo nic. W gorszym przypadku zaoszczędzisz czas i nerwy przy eksperymentowaniu, a kto wie może i kilkaset zł zostanie w kieszeni zamiast na zbędną wymianę części X.
Przymierzam się do zmiany karty.g na geforce 570 lub 580 i właśnie nie wiem czy zasilacz jaki posiadam (600w) wystarczy ,czy trzeba będzie zainwestować w mocniejszy ? :?: :?:
Nie zamierzam się bawić w żadne podkręcania etc
Zależy jeszcze od tego jakie inne masz części. Ale wydaje mi się ze 600W spokojnie utrzyma ale jak mówię wszytsko zależy od pozostałych części.
Ja mam taki sprzęt:
phenom II x4
HD 6850
250gb Samsung-dysk
msi 870-c45
2 wiatraczki
2 kości ram razem 4gb
1 cd/dvd nagrywarka
i zasilacz......... 450W wszystko trzyma ładnie, pięknie :D
napiszę innymi słowami to co przedmówca / przedpiszca powyżej juz podał:
Czeka cię przegląd części i sumowanie na kartce ich mocy, nie zapomnij zamienić "mocy" obecnej karty grafiki na moc nowej (razem z wiatrakami).
Jak zsumujesz to przemnóż wynik przez 1,2
- jak twój zasilacz ma tyle albo więcej to ok
-jak ma mniej niż ( suma z kartki razy 1,05 ) to zdecydowanie dokup większy muszisz mieć przynajmniej ciut zapasu mocy
(ale 0,6 kW chyba starczy / przynajmniej dla mojego sprzęta to byłoby sporo)
Ta.
Megabajt 600w =/= Tagan/Enermax/Corsair czy nawet Chieftec 600W :D Więc to nie do końca tak działa, ważna jest też jakość, obciążalność i ilość lini 12V. Więc trzeba się porządnie temu zasilaczowi przyjrzeć(tabliczka znamionowa)
Chcialem sie tylko upewnic, bo wyczytalem cos w necie:P Mam w tej chwili Windowsa 7 32 bit, czy to prawda, ze moj klucz pozwala mi zainstalowac 64 bit?
I jescze jedno, jakie kosci ram oplaca sie teraz kupowac? DDR3? Takie noobskie pytanie:P
Co do RAMu, najpierw musisz mieć płytę główną która to obsłuży :) A co do nowego kompa, jak kasa pozwala to jak najbardziej DDR3.
A co do Windowsa to nie wiem, MSDN AA pozwala się nie przejmować takimi detalami :D
Co do RAM-u to się podzielę własnym bolesnym doświadczeniem:
1) sprawdź jakie największe kości obsłuży twój BIOS (windows7 chyba nie jest barierą - łyka większe niż są na rynku)
2) Zobacz kiedy te kości wprowadzono na rynek (w którym roku)
3) kup je najlepiej lepiej rok - no póltora PO ich "premierze" w Polsce - nie odkładaj na "później" bo tak jak ja ze swoim 1 kompem : nie kupisz bo się okaze że już nie ma w sprzedaży, albo jak ja z 2 kompem: bedziesz w ostatniej chwili sprowadzać przez tydzien z ostatniego zapasiku w kraju.
ten rok - półtora od premiery to zwykle moment że cena już jest ludzka, a z drugiej strony dość wcześnie żebyś się tym urządzeniem zdążył nacieszyć nim cały komp okaże się przestarzały.
4) nie kupuj "trochę" większych kości - to nie opłacalne, bo prędko się okaże że przydałyby się te największe jakie tylko płyta główna (BIOS) łyknie.
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Chcialem sie tylko upewnic, bo wyczytalem cos w necie:P Mam w tej chwili Windowsa 7 32 bit, czy to prawda, ze moj klucz pozwala mi zainstalowac 64 bit?
I jescze jedno, jakie kosci ram oplaca sie teraz kupowac? DDR3? Takie noobskie pytanie:P
Ja mam Wind7 Ultimate, i w pudelku mam dwie rozne plyty dla systemu 32 i 64 bit. Do tego mam tylko jeden klucz, wiec powinno chyba dzialac.
Jesli twoja plyta obsluguje ddr3 to takie bierz. Dokladna specyfikacje mobo masz na stronie producenta