Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Wybrałem podczas instalacji MEGASUBMODa dodatkowe opcje:
1) głębsza szarża
2) ograniczona rekrutacja
3) Alternatywne AI strategiczne Pitera 3.6
Czy mogę też wybrać "Alternatywne AI bitewne Branca Battle 7.1"? Czy nie wyklucza się to z "AI strategiczne Pitera 3.6"? Innymi słowy czy można zaznaczyć wszystkie opcje podczas instalacji MEGASUBMODA?
Ps. Mam nadzieję, że pamiętacie o dfs120912.rar z viewtopic.php?f=367&t=10087&start=120 w MEGASUBMODZIE...
Tak, AI Branca to AI bitewne, poprawia zachowanie kompa podczas starć, natomiast AI Pitera poprawia AI na mapie kampanii.
Radax. Dokładnie można oba ai i Pitera i Brancaleone. Jakby się nie dało nie byłoby ich do wyboru. Ten dfs jest składnikiem Megasubmoda.
tusek21 Co skrypt dokłądnie powoduje od krucjat to nie wiem, ma być lepszy Mietek77 na nim grał. Armie krucjatowe powinny iść do celu krucjaty a nie stać na swoich ziemiach. Nim będzie Megasubmod III sam zagram na tym skrypcie nowym od krucjat to napisze coś więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Możesz wyjaśnić konkretnie co ten skrypt powoduje?
Jeśli chodzi o nowy skrypr krucjat jest on dużo bardziej stąpający po ziemi od oryginału. Nie ma dziesiątek armii chcrześcijańskich nacji które wyruszją na krucjate. Gdyby w tamtych czasach rzeczywiście wszystkie chrześcijańskie kraje wysyłały takie armie to nie tylko utrzymalibyśmy Jerozolime, ale podbilibyśmy również Kair ,Bagdad czy Mekke. Po drugie grając jakimś muzumańskim pańsywem gracz ma niewspółmiernie trudniej w porównaniu do grania państwem chrześcijańskim. Musi stawić czoła w krótkim czasie wielu dużym chrześcijańskim armiom, a w cale nie powiedziane jest, że nie zaatakują go w tym czaie jacyś muzumanie. Ja ten skrypt tylko "zaimplementowałem" do megasubmoda.
Mój głos to za mało bym zaczął w nim grzebać i przerabiać. Liczę, ze dzięki waszym głosom otrzymamy jakiś jego w miarę obiektywny obraz. Zważywszy, że często ci sami z was mają różne spostrzeżenia grając innymi krajami np. kwesia agentów dodawanych przez ai. Po głosach, ze jest ich za mało dodałem skrypt który ma to znacząco poprawić. Teraz jednak słyszę głósy np. Gnejusza, że grając Jerozolimą z agentami jest całkiem dobrze. Nie jestem pewien teraz czy te kilkanaście godzin jakie spędziłem przy zaimplementowaniu i przerobieniu skryptu nie zmarnowałem mogąc przeznaczyć go na inne rzeczy. Dlatego proszę was opisujcie jak najszeżej swoje spostrzeżenia najlepiej grając róznymi pańswami i przez co najmniej kilkadziesiąd tur.
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Możesz wyjaśnić konkretnie co ten skrypt powoduje?
Jeśli chodzi o nowy skrypr krucjat jest on dużo bardziej stąpający po ziemi od oryginału. Nie ma dziesiątek armii chcrześcijańskich nacji które wyruszją na krucjate. Gdyby w tamtych czasach rzeczywiście wszystkie chrześcijańskie kraje wysyłały takie armie to nie tylko utrzymalibyśmy Jerozolime, ale podbilibyśmy również Kair ,Bagdad czy Mekke. Po drugie grając jakimś muzumańskim pańsywem gracz ma niewspółmiernie trudniej w porównaniu do grania państwem chrześcijańskim. Musi stawić czoła w krótkim czasie wielu dużym chrześcijańskim armiom, a w cale nie powiedziane jest, że nie zaatakują go w tym czaie jacyś muzumanie. Ja ten skrypt tylko "zaimplementowałem" do megasubmoda.
Mój głos to za mało bym zaczął w nim grzebać i przerabiać. Liczę, ze dzięki waszym głosom otrzymamy jakiś jego w miarę obiektywny obraz. Zważywszy, że często ci sami z was mają różne spostrzeżenia grając innymi krajami np. kwesia agentów dodawanych przez ai. Po głosach, ze jest ich za mało dodałem skrypt który ma to znacząco poprawić. Teraz jednak słyszę głósy np. Gnejusza, że grając Jerozolimą z agentami jest całkiem dobrze. Nie jestem pewien teraz czy te kilkanaście godzin jakie spędziłem przy zaimplementowaniu i przerobieniu skryptu nie zmarnowałem mogąc przeznaczyć go na inne rzeczy. Dlatego proszę was opisujcie jak najszeżej swoje spostrzeżenia najlepiej grając róznymi pańswami i przez co najmniej kilkadziesiąd tur.
Gnejusz cały czas pisał, że jest dobrze z częścią agentów, również gdy zdawał relację z gry Polską, tylko nie widzi szpiegów, zabójców czy flot pirackich ale skoro doświadczył zmasowanych napadów zabójców to znaczy, że oni są, a że się nie pokazują to normalne, bo komputerowi ma zależeć na tym żebyśmy nie odkryli, że nasz szpieguje czy morduje :) . To Darius coś nawymyślał o braku agentów na moim AI chyba jako jedyny coś takiego stwierdził (bo na oryginale komp prawie wcale nie szkoli agentów, korzysta jedynie z tych dodawanych ze skryptów, a na moim szkoli również sam). Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych :) Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym żeby kompowi brały się bonusy z kosmosu gdy sam jest w stanie szkolić agentów, to co jest wystarczy. Można by jedynie do kampanii light dodać "agentowe" bonusy z full.
Edit: W końcu i Darius ostatecznie stwierdził, że kupcy są tylko, że komp wysyła ich w inne miejsca niż on, czyli on po prostu poustawiał sobie kupców na mało-dochodowych ośrodkach handlu, gdy komp wysyłał swoich na najlepsze i narzekał, że nie widzi kupców AI :mrgreen:
Dodatkowi agenci Mietek77 jakich dodałeś to dobry ruch. Było dobrze z agenatmi na ai Pitera ale wiele Osób gra na oryginale a tam np. kapłanó ai mało rekrutuje, innych agentów sporo zaś. U Pitera rekrutuje i kapłanów. W tygodniu potestuję zmiany do Megasubmoda nr 3, ale z kampanią czekam na unit dokończony od Kama2150.
Cytat:
Piter:
...Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych
że co?
Mietek77 z tymi krucjatami trzeba coś zrobić, bo to jest istna porażka, jak papież zwołał krucjatę na Jerozolimę to ta krucjata trwa chyba z 20 lat, ani nie mogę dołączyć się do niej żeby zdobyć miasto i ją zakończyć, jest po prostu tragedia.
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Cytat:
Piter:
...Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych
że co?
http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E
Krucjaty są chyba zabugowane, armie nawet jak już do nich dołanczają to często stoją w miejscu po kilkanaście lub więcej tur a żołnierze im nie dezerterują. U gracza natychmiast pojawia się dezercja. Jak grałem Polską to widziałem armię Pisy, Sycylii i Wenecji stojące przy Bolonni przez ...... nie wiem ile już tur - armie krucjatowe oczywiście. Przydałby im się jakiś kopniak na energiczność. To, że nie ma wielu armii krucjatowych jest git, to, że te które się pojawiają nic nie robią jest lipne. Słuszna uwaga - ordenus22.