Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Dżizas, przecież nie zrobili tego specjalnie na potrzeby MP, tylko w singlu też jest ten system - walczysz tam, gdzie stoisz na mapie kampanii. To akurat im się udało zrobić dobrze. Jak tego nie widzisz, to spostrzegawczość nie jest Twoim najmocniejszym atutem. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Dżizas, przecież nie zrobili tego specjalnie na potrzeby MP, tylko w singlu też jest ten system - walczysz tam, gdzie stoisz na mapie kampanii. To akurat im się udało zrobić dobrze. Jak tego nie widzisz, to spostrzegawczość nie jest Twoim najmocniejszym atutem. ;)
Moze akurat moim jest skoro widze rzeczy, ktore Ty nie widzisz;)I nie napinaj sie tak bo Ci zylka peknie i kto bedzie Romka2 chwalil;)
P.S. Chodzilo mi o cos innego a propos map. Po prostu dla mnie , to zwykly generator lub nie a dla Was wielkie halo.
A mieliscie taki bug ?; Rzym zablokowal mi bodajze Karalis(kartaginskie miasto)od strony morza i pozniej zaczal tez oblegac od strony ladu. Dalem atak z miasta na flote blokujaca moj port i ladowa armia rzymu sie nie dolaczyla do bitwy ale gdy flota przegrala , to tez cofnela sie ta armia rzymska oblegajaca mnie od strony ladu.
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
Hehe, skoro wg autorów Kartagina i okolice była taką pustynią, to czemu w starożytności region ten dostarczał większość zboża dla zachodniego cesarstwa a zdobycie tej prowincji było kamieniem milowym w procesie upadku Rzymu?
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
Hehe, skoro wg autorów Kartagina i okolice była taką pustynią, to czemu w starożytności region ten dostarczał większość zboża dla zachodniego cesarstwa a zdobycie tej prowincji było kamieniem milowym w procesie upadku Rzymu?
No wlasnie, wedlug mojej wiedzy, to tam nie byla taka pustynia.Dlatego pol zartem pol serio polecalem sprawdzic autentycznosc topografii przedstawionej na mapach;)
Właśnie doświadczyłem ciekawej rzeczy. Podczas ataku na moja osadę raz że przeciwnik po spaleniu bramy bał sie przez nią wejść to do tego konnica znalazła się na murach..................... Ta gra to jedna wielka beta powinna być sprzedawana za 9.99 w biedronce. Do tego armie poustawiały się w jakieś linie kręcą się w kółko. Twórcy zamordowali tą gre.
Czytałem na forum iż większy zasięg procarzy od łuczników wynika z historii.
Więc mam pytanie, lepiej werbować łuczników czy procarzy?
Czy mógłby ktoś podać mi linka do stron o procy(zasięgu, itp.)?
AI chce zdobyc moje miasto w Hiszpanii. To miasto bylo jakiegos tam plemienia. I znowu bug. Podchodzi Ai pod palisade, jakby chcialo bramy podpalic ale tylko stoja 3 oddzialy w kupce i ruszaja sie w niej a nie podpalaja. Moglbym wybic ich miotaczami ale oczywiscie moi nie potrafia razi wroga zza palisady a na palisade nawet ich nie posylam bo wrog ma mase swoich miotaczy i mi oczywiscie wystrzelaja moich na "murach". Cos zabugowany ten region. Co probuje rozegrac bitwe pod murami, to Ai klapa.Na 3 rozegrane 3 klapa taka.
Ogolnie same automaty daje. Bo nie natrafilem na bitwe, ktora sam chcialbym rozegrac.Jedna na razie mialem i to zdobywalem miasto. W polu mi sie zadna nie trafila. Ogolnie ganiam sie z AI po mapie i zajmujemy sobie miasta na zmiane. To troche biednie. A jak chce rozegrac to bug:). Teraz liczylem,ze bede mial bitwe w polu ale Ai postanowilo wczesniej zaatakowac moje mistao no i ten bug co wyzej :)
Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Czytałem na forum iż większy zasięg procarzy od łuczników wynika z historii.
Więc mam pytanie, lepiej werbować łuczników czy procarzy?
Czy mógłby ktoś podać mi linka do stron o procy(zasięgu, itp.)?
Masz na karcie jednostek jak byk napisane co i jak. Lepiej lucznikow chyba. Wieksze obrazenia zadaja a zasieg maja troche mniejszy od procarzy no i chyba sie lepiej bija wrecz.
Po przeczytaniu tego watku rysuje się dość jasny obraz przez Was stworzony, który pokazuje ze obecnie Rome II nie da przyjemności z gry na tyle, bo go kupic. W przyszłości (patche, DLC, MODy itp.) maja duza szanse te sytuacje znacznie polepszyć, ale na chwile obecna jest jak jest.
Ja jestem w nieco specyficznej sytuacji, bo moja styczność z seria Total War zakonczyla się na pierwszym Miedieval-u a wiec wiele już lat temu. Gra mi się wtedy bardzo podobala, ale jakos tak się ulozylo, ze w kolejne odsłony TW już nie gralem i wypadłem z obiegu. Jedynie z sentymentu i ogolnego zainteresowania grami odnotowywałem premiery kolejnych produktów z tej serii.
Teraz chciałbym wrocic i miałem nadzieje, ze zrobie to wlasnie przy okazji Rome 2. Biorac jednak pod uwagę obecny stan tej gry pomyslalem, ze może bardziej sensowny, tak na zaraz, byłby raczej powrot, ale do którejs z wcześniejszych (już dobrzez spatchowanych i działających) części serii. I tutaj pytanie - czy jest w srodowisku TW w miare jednolita opinia co do tego, która z dotychczasowych gier TW jest najbardziej udana? Shogun 2? A może Shogun 2 Dawn of the Samurai? Czy tez jeszcze inna? Proszę o taka wlasnie prosta informacje / porade od weteranow serii na "już". A na Rome 2 w moim przypadku po prostu czas przyjdzie kiedyś pozniej.
Z góry dzięki i pozdr
Cytat:
I agree with Vernah. When I checked the files using pack file manager, I noticed that there are a load of textures the game does not use for some reason. There are also animations and models for units such as the harpax, cheiroballistra, "Roman fire-raiser", unit cards and/or variant meshes for screeching women , amazons, flaming pigs, camel cataphracts, sambuca, and various characters including Scipio Aemilanus. It is strange why these are not in the game, even though most of the textures are present in the files. It is almost as if it was rushed so badly, that no one even had time to activate all parts of the game. Perhaps some were even cut from the game in the last minute, as flaming pigs and screeching women raised quite a storm back when they were announced.
Ciekawa rzecz. Jak myślicie dostaniemy to w następnych patchach, płatnych DLC, czy też są to rzeczy które nie będą w ogóle użyte?
Cytat:
Zamieszczone przez eljac
Po przeczytaniu tego watku rysuje się dość jasny obraz przez Was stworzony, który pokazuje ze obecnie Rome II nie da przyjemności z gry na tyle, bo go kupic. W przyszłości (patche, DLC, MODy itp.) maja duza szanse te sytuacje znacznie polepszyć, ale na chwile obecna jest jak jest.
Ja jestem w nieco specyficznej sytuacji, bo moja styczność z seria Total War zakonczyla się na pierwszym Miedieval-u a wiec wiele już lat temu. Gra mi się wtedy bardzo podobala, ale jakos tak się ulozylo, ze w kolejne odsłony TW już nie gralem i wypadłem z obiegu. Jedynie z sentymentu i ogolnego zainteresowania grami odnotowywałem premiery kolejnych produktów z tej serii.
Teraz chciałbym wrocic i miałem nadzieje, ze zrobie to wlasnie przy okazji Rome 2. Biorac jednak pod uwagę obecny stan tej gry pomyslalem, ze może bardziej sensowny, tak na zaraz, byłby raczej powrot, ale do którejs z wcześniejszych (już dobrzez spatchowanych i działających) części serii. I tutaj pytanie - czy jest w srodowisku TW w miare jednolita opinia co do tego, która z dotychczasowych gier TW jest najbardziej udana? Shogun 2? A może Shogun 2 Dawn of the Samurai? Czy tez jeszcze inna? Proszę o taka wlasnie prosta informacje / porade od weteranow serii na "już". A na Rome 2 w moim przypadku po prostu czas przyjdzie kiedyś pozniej.
Z góry dzięki i pozdr
Obecnie Medieval 2 z modami lub Shogun 2: Fall of the Samurai. Podstawka Shougna 2 też świetna ;) Rome 2 ma szansę na bycie najlepszą częścią z serii, ale na to przyjdzie poczekać jeszcze jakiś czas zanim nie wyjdą odpowiednie patche. Niestety Rome 2 ma coś takiego, że u dwóch osób o takim samym sprzęcie gra potrafi chodzić kompletnie inaczej, a nawet AI zachowywać się inaczej. Za duża loteria na dzień dziesiejszy ;) A Shoguna dostaniesz już za kilka dyszek i to z DLC ;)