Re: Patche - temat zbiorczy
Cytat:
Słabe AI to bolączka tej serii, w Shogunie 2 jakoś to jeszcze wyglądało, ale głupszy komp niż w pierwszym Rzymie i Medievalu 2 to już chyba być nie może.
Może i niestety jest obecnie.[/quote]
W takim razie to dziwne, bo jak pamiętam pierwszą część Romki to dostawaliśmy w dyplomacji oferte : "Prośba o zawieszenie broni" a żadanie "przyjmij bo cb zaatakujemy"
Tak po prostu wcześniejsze odsłony total wara były naprawdę o wiele lepsze od tej części po patchach. Jedynie shogun 2 przewyższa w AI Romke 2 a inne części poza NTW nie dorastają tym obu tytułom do pięt.
Niestety dla mnie patch psuję optymalizację jeszcze bardziej... ograniczyli animację jednostek do 256 mb na kartę graficzną i teraz pomimo, że gra chodzi płynnie...to animację jednostek mam w skali 2-5 fps...porażka!
Racja , patch 5 to tragedia , jak można silnym juz przecież piką podnieść walkę w zwarciu o 15 pkt , w dodatku tak jak tu pisał Asuryan kliknięcie za jednostkę powoduję zniszczenie jej w kilka sekund, ale jak grać pikami skoro atak nie działa bo piki raz że nie reagują to jeszcze zatrzymują się jak tylko się ich ostrzela bądź przeciwnik się wycofa do tyłu , piki po prostu stoją w miejscu.... nie wspomnę już że np procarze mając włączoną walkę dystansową po zbliżeniu się jednostek przeciwnika zamiast do tyłu to wbiegają na niego :lol:
Optymalizacja taka jaka był taka jest , w benchmarku mam średnio 26 a miałem 27 , gram od miesiąca na tych samych ustawieniach , bardzo wysokich , tekstury i szczegółowość jednostek na ultra.
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Cytat:
Zamieszczone przez Godlike
Increased campaign cap for the limited naval units, so more of them can be recruited.
O co chodzi z tą poprawką wyjasni ktos?
Zwiększony limit admirałów/flot w kampanii, dzięki czemu można ich więcej rekrutować na poszczególnych etapach imperium.
Tu chyba chodzi nie o limit flot, tylko o limit jednostek z najwyzszych tierow (tzn oprocz limitu flot mozemy zbudowac maksymalnie X okretow z katapulta).
Cytat:
W takim razie to dziwne, bo jak pamiętam pierwszą część Romki to dostawaliśmy w dyplomacji oferte : "Prośba o zawieszenie broni" a żadanie "przyjmij bo cb zaatakujemy"
Tak po prostu wcześniejsze odsłony total wara były naprawdę o wiele lepsze od tej części po patchach. Jedynie shogun 2 przewyższa w AI Romke 2 a inne części poza NTW nie dorastają tym obu tytułom do pięt.
Jeżeli o dyplomację chodzi to oczywiście ta w Rome jest beznadziejna. Ale ogólnie i tak AI jest lepsze od tego obecnego w Rome II, w tej części komputer jest totalnie pasywny i zagubiony, a dyplomacja jest tak samo schrzaniona jak w jedynce, jeśli nie bardziej. I nie wiem też czy to wina obecnego patcha, ale wczoraj zauważyłem tendencję do masowego tworzenia samotnych generałów, oraz admirałów i bezcelowego krzątania się po mapie. Gra nie powinna taka być przy wydaniu, a tym bardziej po 5 niby dużych patchach. Więc na razie Rome II sobie odpuszczam i czekam na rozwój płatnych beta testów. Mam nadzieję że choć trochę pozytywny.
Ja mam nieodparte wrażenie, że wydawanie kolejnych paczy stało się dla nich celem samym w sobie, na zasadzie "wydawajmy co tydzień nową łatę to pokażemy jak bardzo się staramy". W rzeczywistości - wielkie g... te pacze dają... Podczas bitwy AI jest najgłupsze w całej serii - nie ma dwóch zdań - bitwy gdzie stosunek strat wygląda 2000:20 (bo przeciwnik stoi jak d.. i daje się wystrzelać) to w tej grze normalka... Ja postanowiłem skupiać się na szukaniu radości w grze w jakichś tam poszczególnych elementach: np. tworzę sobie legiony: złożone z gladiatorów, elitarne (pretorianie i pierwsza kohorta), złożone z wojsk pomocniczych itd. To starcza żeby pograć parę godzin, później 3 dni przerwy i znowu trochę grania. Szczerze powiedziawszy - ja już straciłem wiarę, że to będzie bardzo dobra gra... Dociągną ją najwyżej do poziomu dostatecznego.
Panowie czy u Was też spadła ilość fps po tym patchu? Bo u mnie o kilka fps na benchmark co daje zauważalne zmiany w grze :(
Po tym patchu nie mogę już normalnie pograć. Każda próba zaczęcia kampanii, albo wczytania sejwa z poprzedniej kończy się wyrzuceniem do pulpitu. Bitwy działają mi normalnie. Ma ktoś na to jakiś pomysł? Dodam tylko, że sprawdzałem już spójność plików i było wszystko ok wg. Steama.
Cze.
Możesz spróbować przeistalować gre. Teoretycznie może pomóc.To tylko sugestia. Ja nie mam żadnych problemów. pozdro
Witam
Kiedy można spodziewać się jakiejś przeceny Rome II total war? :)