-
Re: BELLUM CRUCIS 6.3
Witam
A propos koronacji, gdy król "jest daleko w polu" (często prowadzę kampanie wojenne królem), to muszę go ściągać przez powiedzmy 15 tur do Krakowa, by zdobył tytuł "króla Polski" który dodaje mu ileś tam punktów do atrybutów. Moje pytania są następujące: czy tak ważny dla rozgrywki jest ten tytuł? Jak wpływa to na rozgrywkę, jeżeli król nie zostanie uroczyście koronowany? Czy król mimo braku koronacji jest na mapie zaznaczony jako "król"?
Ech widzę, że pracowite wakacje przede mną, Bellum Crucis istotnie prezentuje się niesamowicie :).
-
Królem Polski Twój książe zostanie po śmierci poprzednika, bez uroczystej koronacji. Uroczysta koronacja w Krakowie daje tytuł Władca Polski taka cecha króla, że jego władze potwierdziła koronacja to daje + 1 do autorytetu. Uroczysta koronacja nie jest obowiązkowa, jak Król walczy i wygrywa bitwy oraz zdobywa obce ziemie to autorytet mu mocno rośnie i te + 1 za koronację może być bez znaczenia. Ale ja zwykle robię tą koronację bo to fajny patent. :P
-
Przejąłem królestwo Aragonii grając Polską i okazało się, że wśród generałów którzy do mnie dołączyli jest jeden z aragońskiej dynastii panującej de Barcelona i chciałbym odbudować tą dynastię i włączyć ją do rodziny, tylko problem polega na tym, że z informacji w spisie cech nie wynika że ma żonę, a jak podsyłam mu księżniczkę to okazuje się, że nie może się żenić, a chciałbym mieć potomków. O co chodzi? Jest możliwość, że może mieć żonę tylko jest nie napisane w spisie cech, chociaż powinno być info?
-
Jak go nie ma w drzewku rodziny to jest traktowany jako adoptowany i może już mieć żonę. Walcz nim w bitwach jak odniesie kilka znaczących zwycięstw, to może być info, że został członkiem rodziny panującej i wtedy będzie w drzewku genealogicznym. Generalnie jak dziedziczysz ziemie Innej frakcji to dostajesz generałów spoza dynastii takich "najemników" bardziej, bez praw do tronu przejmowanego kraju. Oni nie wchodza z automatu do puli Twych generałów dynastycznych, są poza Twoim drzewem genealogicznym. Muszą się zasłużyć np. na polu bitwy by stać się członkami Twej dynastii. Tak to wynika z moich obserwacji w grze.
-
Dobra, będę próbował. Jeszcze jedno spostrzeżenie zanotowałem, jak się przejmuję inne państwo to żona która pochodzi z tego przejętego państwa umiera. Miałem taką sytuację gdy mój król ożeniony był z księżniczką bizantyjską, a książę z ks. aragońską po informacji o przejęciu ich państw od razu umarły. Szkoda, bo już nie mogą mięć następców.
-
A ponownie ich się nie da ochajtać jako wdowców? Polską grasz? Na oryginale czy polskim submodzie Mietka? I jakie AI ?
-
W tej chwili nie mam żadnej księżniczki, za jakieś parę tur powinienem mieć je gotowe do rekrutacji to sprawdzę. Na oryginale z dziedzicem frakcji. Na submodzie Mietka i AI Pitera chętnie bym zagrał, ale musiałbym od nowa kampanie zagrać, a szkoda mi w tej chwili.
-
Króla i księcia po owdowieniu z obcymi księżniczkami spróbuj ochajtać.
-
Żeby grać na moim AI i submodzie mietka należy wziąść pliki start z mojego submoda i z submoda Mietka
Np, kampani light: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data\world\maps\campaign\cu stom\Light
Otworzyć mój plik descr_strat i do pliku descr_strat z submoda Mietka należy przekleić nazwy taktyk poszczególnych frakcji.
Aby znaleźć te nazwy należy włączyć wyszukiwanie słów za pomocą wciśnięcia skrótu ctrl + f i wyszukiwać słowa "ai_label" . No i przyporządkować to tak samo do pliku mietka jak jest w moim. Trzeba przekleić około 25 wyrazów, bo tyle jest frakcji.
W ten sposób mamy gotowy plik do kampani lekkiej, można go przekleić też do kampani full, bo pliki są identyczne, za to nie można już do feundal, bo tam w plikach start jest dodatkowo ustalone położenie fortów.
-
Aravenie, nie da rady z powtórnym małżeństwem.