Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Ja zgłaszam propozycję, aby w instalatorze MEGASUBMODA wydanie III ustawić typową ścieżkę do gry tzn. C:\Program Files\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data zamiast D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data - w 99% przypadków jest to wygodniejsze.
Oj nie nie jest wygodniejsze szczególnie iż w 99%przypadków medek jest na D bo na C ma się windowsa.
radax - przecież zalecane jest instalowanie gry na innym dysku niż c:
EDU z nowymi poprawkami i uwagami od testerów podeślę do dalszej korekty we wtorek, raczej już ze wszystkimi jednostkami ;) Będzie nowy descr_projectile, więc kusznicy powinni sprawować się należycie.
Super, nie mogę się doczekać, po tym co już zobaczyłem testując wersję roboczą Twego nowego pliku unit, jest ona bardzo obiecująca.
Panowie, chyba muszę zadać podstawowe pytanie: na jakim poziomie trudności uzgadniany jest balans w megasubmodzie? Oraz drugie - jaki jest zalecany poziom trudności w megasubmodzie, na którym rozgrywka jest zbalansowana?
Od dłuższego czasu dostrzegam mnóstwo narzekań, jak to mod Włochów jest beznadziejnie zbalansowany, bo AI się rzuca na gracza po 30 ruchach, że aż "nie da się grać". Jednak gdy omawiamy jaką sprawę głębiej, to wychodzi, że co i rusz któryś włącza sobie poziom VH. Tymczasem Włosi zalecają grę na poziomie Normal w kampanii i pod nią balansowali mod.
Ja dla mnie, to chyba na tym polega problem. Proszę zatem o jasną odpowiedź - jakie są przyjęte ustalenia w balansowaniu kampanii w megasubmodzie? Jeżeli jest to VH, to jakie korzyści zdecydowały o odejściu od zalecanego przez Włochów poziomu Normal na VH?
Chodzi mi zwłaszcza o to, przy jakim poziomie trudności balansowany jest nowy EDU Kama, AI Pitera i to, co wnoszą zmiany Mietka. Bo nie można zrobić dobrego balansu i dla poziomu Normal i dla VH.
Instalator megasubmoda nie opisuje, jaki jest zalecany poziom trudności gry, tak samo nie ma tego na forum. Gracze mają prawo to wiedzieć, wraz z pokrótkim objaśnieniem co ich czeka, gdy wybiorą inny poziom trudności od wskazanego.
Na razie megasubmod mocno rozczarowuje - daje tyle kasy graczowi, że z kampanii robi się blitzkrieg, np grając Polską czy Sycylią. Gracz prowadzi wojnę i to mu bynajmniej nie zakłóca programu budownictwa, ani naboru, inaczej niż w czystym modzie, że szybko zaczyna mu brakować pieniędzy, co jest dobrym odzwierciedleniem prawdy, iż wojny są kosztowne. Nie rozumiem, jak można wypuszczać tak niezbalansowanego moda i ja bym go obecnie nie polecał. Proszę twórców megasubmoda o ustosunkowanie się do zarzutu o blitzkrieg.
Inna uwaga - nie przekonują mnie stwierdzenia, że pierwsze 50 tur to za mało by ocenić Ai, bo potem działa dobrze. Własnie pierwsze tury są kluczowe i wiele się w nich decyduje na całą kampanię. Jeżeli ja jako gracz aż przez tyle tur mogę zaciągać aż 7 kupców i więcej, którzy mi dają aż 5 tys bizantów co turę, a AI tylko jednego i wędruje z nim po całej mapie, to to nie jest nijak zbalansowane.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Gnejusz cały czas pisał, że jest dobrze z częścią agentów, również gdy zdawał relację z gry Polską, tylko nie widzi szpiegów, zabójców czy flot pirackich ale skoro doświadczył zmasowanych napadów zabójców to znaczy, że oni są, a że się nie pokazują to normalne, bo komputerowi ma zależeć na tym żebyśmy nie odkryli, że nasz szpieguje czy morduje :) . To Darius coś nawymyślał o braku agentów na moim AI chyba jako jedyny coś takiego stwierdził (bo na oryginale komp prawie wcale nie szkoli agentów, korzysta jedynie z tych dodawanych ze skryptów, a na moim szkoli również sam). Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych :) Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym żeby kompowi brały się bonusy z kosmosu gdy sam jest w stanie szkolić agentów, to co jest wystarczy. Można by jedynie do kampanii light dodać "agentowe" bonusy z full.
Edit: W końcu i Darius ostatecznie stwierdził, że kupcy są tylko, że komp wysyła ich w inne miejsca niż on, czyli on po prostu poustawiał sobie kupców na mało-dochodowych ośrodkach handlu, gdy komp wysyłał swoich na najlepsze i narzekał, że nie widzi kupców AI :mrgreen:
Piter, źle mnie zrozumiałeś. Pisałem, że i w czystym modzie i w megasubmodzie AI źle prowadzi kupców. Gracz już od startu ma tu wielką przewagę nad AI. Szczerze, to nie widziałem żeby Twój AI był tu jakoś znacznie lepszy niż w czystym modzie, dla mnie to wyglądało podobnie. Owszem, można zbyć moje uwagi i założyć, że zmyślam, albo że na moim kompie wszystko działa trochę inaczej ;-) Skrypt od Mietka uważam, za bardzo potrzebny.
Instalator nie opisuje tego, bo w tej kwestii nic nie zmienia. Tak samo jak nie zmienia nic w kwestii zmiany balansu, nie wiem skąd zarzut, że zmienił się balans, skoro w tej materii nie było grzebane. No chyba, że chodzi Ci o ograniczoną rekrutację, ale to już submod opcjonalny i nie do końca przetestowany. Podobnie będzie z nowym EDU KAMA - póki co będzie opcjonalny, a jak testy pokażą, że jest dobrze zbalansowany to stanie się prawdopodobnie integralną częścią megasubmoda.
Balans EDU nie ma związku z poziomem trudności, bo AI dostaje na wyższych po prostu bonusy do ataku i obrony. Priblem kasy zniknie po moich statach, bo wszystko pójdzie w górę. Taki oddział rycerzy feudalnych to 1600 rekrutacji i 530 utrzymania.
Na megasubmodzie ja gram na VH na ai Pitera. Wcale niełatwo o wojnę błyskawiczną na VH, a będzie dużo trudniej po wstawieniu nowego unit Kama (większe koszty jednostek i lepsze rozliczanie walk automatycznych). Na czystym Bellum też robiłem błyskawiczny podbój. Wszystkim się nie dogodzi, jedni mają duże problemy na Medium a inni się nudzą na VH po jakimś czasie. Ja uważam, że aby ocenić ai należy zagrać minimum 120 tur na Medium a potem tyle samo na VH dla porównania. Zmiany balansu będą w III Megasubmodzie, ale dobry balans jest bardzo trudny do osiągnięcia, wymaga wielu testów na które nie mam czasu ani ja ani nikt z ekipy, dlatego liczymy na uwagi i sugestie grających. Sycylia jest BANALNIE łatwa. Polska już ma trudniej, zwłaszcza na VH na ai Pitera 3.6. Na orginalnym podobnie na VH jest ciężko.
Edit: Dużo zależy od stylu gry, ja np. nie lubię zdobywać większości mapy, trzymam się w miarę granic historycznych. Rzadko mam więcej jak 20 prowincji jako Imperium.
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Instalator nie opisuje tego, bo w tej kwestii nic nie zmienia. Tak samo jak nie zmienia nic w kwestii zmiany balansu, nie wiem skąd zarzut, że zmienił się balans, skoro w tej materii nie było grzebane. No chyba, że chodzi Ci o ograniczoną rekrutację, ale to już submod opcjonalny i nie do końca przetestowany. Podobnie będzie z nowym EDU KAMA - póki co będzie opcjonalny, a jak testy pokażą, że jest dobrze zbalansowany to stanie się prawdopodobnie integralną częścią megasubmoda.
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
OK, to napiszcie wprost - zalecany poziom trudności dla megasubmoda bez opcjonalnych dodatków to Normal (jak u Włochów), i z nim gra jest zbalansowana, a z tym i tym dodatkiem to już trzeba grać na VH - na przykład.
Skoro na dziś to jest nie zmieniane, a więc pozostaje domyślnie Normal, to ja mówię, że na tym poziomie gra nie jest zbalansowana, bo pojawia się problem blitzkrieg. Dlatego mimo wielu dobrych i potrzebnych poprawek, te, które wpływają na przegieg rozgrywki powodują, że megasubmod jest zmianą na gorsze, niestety.
Ja już postulowałem Aravenowi, by instalator miał coś takiego, że osobno wprowadza poprawki historyczne i korekty (np polskie herby i dynastie, usuwa jakieś bugi czystego moda), ale opcjonalne są wszystkie te zmiany, które wpływają na przegieg gry - dodatkowe prowincje na starcie, zmiany w kosztach i utrzymaniu oddziałów, sojusze na starcie itd. Nie oczekuję, że już w następnym wydaniu, ale że potem da się to rozdzielić.