Ciężko szukać? https://www.youtube.com/watch?v=UhjpAUXVUVM
Wersja do druku
Ciężko szukać? https://www.youtube.com/watch?v=UhjpAUXVUVM
Hmm... Jak widać ciężko u mnie z szukaniem, u Ciebie z czytaniem. Wrzuciłeś link do lapkowego układu Intela, ja zaś pytam o normalny układ firmy ATI. Bo nawet jeśli 3000 w nazwie się powtarza to ATI Radeon™ HD 3000 nie jest tym samym co Intel HD Graphics 3000. Heroes 3 to nie to samo co Cywilization 3, nawet jeśli 3 się powtarza.
Pomijam już kwestię, że koleś robi filmik w prologu, które nie ma na polu walki tylu jednostek co w bitwa 4vs4, które może nie zdarza mi się grać, ale już 2vs2 czy 3vs3 owszem.
Jak oglądam filmiki nagrywane z tą kartą to nawet Black Ops II działa ledwo w 15-20 fpsach. Także na Romka na niskich w podobnej płynności pewnie się gra. Co nie zmienia faktu że mogłeś poszukać sam na własną rękę.
Z serii kolejne pytanie o wymagania...
Gram na lapku z kartą GeForce GT 650M, procesor i5 2,5Ghz, 6 GB pamięci - Shoguna 2 śmiga na najwyższych detalach, a spadki fpsów zdarzają mi się tylko sporadycznie w Fall of Samurai.
Ostatnio coraz bardziej korci mnie Rome 2 - zwłaszcza, że co rusz dają przeceny i można kupić za te 20, 30 zł. Nasłuchałem się jednak o kiepskiej konfiguracji gry i ogólnego problemu z fpsami, przez co zacząłem się wahać. Niby mój sprzęt spełnia wymagania, ale jednak jest to laptop - więc może być różnie.
Laptop ASUS N56VZ?
Zazwyczaj gdy ciekawi Ciebie jak komputerek poradzi sobie w danej grze, wystarczy wpisać na youtube nazwę karty graficznej i wcisnąć ENTER. Napewno ktoś odpalał daną grę na tym samym bądź podobnym sprzęcie.
https://www.youtube.com/watch?v=abXqTni-QIA
https://www.youtube.com/watch?v=ePJp6eaYu-Y
Wnioski czy taka wydajność Ciebie zadowala wyciągnij sam. A za 30 zł napewno warto nabyć TW RII. Może po ostatnich aktualizacjach będzie jeszcze lepiej.
Samsung
Ok, poszperałem jeszcze w youtubach - mojego co prawda nie znalazłem, ale daje mi to jakiś ogląd na sprawę. Dzięki.
AMD X4 630 2,8 GHZ
4 GB RAM
Radek HD 7770 1GB
Warto w ogóle kupować mając coś takiego do dyspozycji ?
Zależy jeszcze w jakiej rozdzielczości zagrasz, w FHD powinno ładnie chodzić na ŚREDNICH ustawieniach.
Cześć, szukam laptopa w cenie +- 2500-3000 zł. Znalazłem dwie konfiguracje i mam dylemat, ponieważ jedna to lepszy procek (i7 i cztery rdzenie), ale druga to lepsza grafika i więcej pamięci RAM (choć tu zawsze można dołożyć kostkę). Dodam jeszcze, że szukam czegoś głównie z myślą o serii TW. Poniżej szczegóły, co Waszym zdaniem wybrać?
Lenovo Z510
Procesor Intel Core i7-4702MQ (4 rdzenie, od 2.20 GHz do 3.20 GHz, 6 MB cache)
RAM 4 GB
Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 740M 2048 MB GDDR3
Ekran 15,6 (HD)
Cena 2500
LENOVO Y50-70
Procesor Intel Core i5-4200H (2 rdzenie, od 2.8 GHz do 3.4 GHz, 3 MB cache)
RAM 8 GB
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 860M 4096 MB GDDR5
Ekran 15,6 (FHD)
Cena 2900
AMD FX-4100 (3.6GHz , 4 rdzenie)
GeForce GTX750 Ti 2GB DDR5
2x4 GB Kingston DDR 3 RAM
1920x1080 full hd
W związku z Attylą zacząłem szukać i grzebać. Oczywiste jest, że mój procesor tutaj kładzie prawie wszystko w Romku 2
przy jakiejkolwiek i5 pewnie, w ogóle bym sobie nie zawracał głowy ustawieniami. Ale póki jestem na AMD chciałem zapytać
czy ktoś z Was ma jakiś sposób na solidne ustawienia właśnie w takim secie jaki posiadam, czyli przyzwoitej karcie względem
słabszego procka. Chodzi mi o to czy np warto mocno zaniżyć tekstury względem innych ustawień etc, albo precyzyjniej mówiąc
które z ustawień bardziej obciąża procek, a które lepiej "pociągnie" karta. Gdzieś w jakimś filmiku słyszałem kiedyś, że detale
jednostek zjadają sporo klatek ?
Wczoraj trochę pobawiłem się z MSI Afterburner ale jakiejś tam różnicy znacznej nie widać. To samo, kiedy
podkręcałem procka do 4,0GHz. Więc to chyba po prostu szkoda czasu.
Jeszcze jedno mierzyłem FPS i lekko się zdziwiłem ... przy ustawieniach LOW ilość klatek na mapie tak z głowy 40-50
przy HIGH 30-40 , VH średnio 30 - szczerze myślałem , że na najniższych ustawieniach to ta gra powinna pływać ,
a wcale tak do końca nie było .. to normalne ? Jeszcze mam pytanie odnośnie klatek w BITWIE. na swoich ustawieniach
z dalszej perspektywy jest ich powiedzmy średnio 40 , przy dynamice i zbliżeniach powiedzmy że średnio 25 ale potrafi spaść momentami do 21 fps.
Jak to się ma do waszych pomiarów, ustawień w sensie komfortu gry ? Pytam dlatego, że po wielu zawirowaniach tak naprawdę nie wiem, jak ta gra wygląda obecnie na innych kompach. Czy 30 klatek na zbliżeniu będzie lepsze kosztem ciut gorszej grafiki ? Naprawdę po takim czasie od wydania, mam ciągły problem z ustawieniem tej gry :/
podsumowując , bo się trochę rozpisałem :
- chciałbym aby się ktoś podzielił wiedzą, wrażeniami , ustawieniami kto posiada procesor z rodziny AMD, podobny do mojego
- chciałbym aby ktoś całkiem subiektywnie/obiektywnie ocenił najlepszą ilość klatek konkretnie pod Romka 2 na dzień dzisiejszy
(np, zrób wszystko aby utrzymać w zbiliżeniu podczas bitwy 30 fps, bo to zapewnia najlepszy komfort grania)
na koniec jeszcze coś co mnie lekko zdziwiło. Kilka dni temu po raz pierwszy postanowiłem pobawić się GEM-em,
o ile wiem, że na początku samym od wydania mod ten poprawiał optymalizację i niektórym wzrastały fpsy prawie o 100%
tak u mnie po odpaleniu GEM-a FPSy spadają o jakieś 20-30% i to od menu, przez mapę i na bitwach kończąc. Czy to dziś normalne ?