Re: Pytania początkujących graczy
Sory, ale chcę rozpocząć kampanie ze znajomym który ma sesję przed sobą i nie chce raczej nie ma dużo czasu, a jako że w końcu możemy zagrać wolałbym nie wstrzymywać rozpoczęcia tej gry. Po drugie miałem zamiar usunąć temat bo uznałem że ten tutaj to lepsze miejsce na takie pytanie, ale nie zdążyłem tego zrobić.
skoro tak bardzo ci się spieszyło to czemu sam tego nie sprawdzisz tylko pytasz na forum?
Szukałem, ale nie znalazłem takiej opcji. Wydaję mi się dziwne żeby jednak jej nie było, więc szukam odpowiedzi tutaj. Może jest jakiś mod dodający taką opcję.
jeżeli szukałeś dokładnie i nie znalazłeś to nie ma takiej opcji, a jak szukasz moda to radze szukać w warsztacie
Rozgryzł ktoś jak naliczany jest pasek stosunku sił między krajami w menu dyplomacji? Np: za region-x punktów, za stolice prowincji -x p., za 1 jednostke - x p.
za umowę handlową -x. Tak ogólnie czy ten wskaźnik ma jakieś znaczenie? Bo może być tak jak z rodami, że gdzieś tam może tkwić sens i dobra zabawa?
Wątpię żeby regiony i prowincje miały tu znaczenie. Mi się zawsze wydawało, że chodzi tylko o liczebność armii i patrząc jak wyrównany miałem stosunek sił mimo posiadania ok. 10 prowincji z państwem z 1 prowincją, to tak właśnie uważam.
Mam pytanko ile macie f[sów w grze po benchmarku , ja mam ledwo 17 ..... ?
Co zrobic aby powiększyc ? Mam karte kompatybilna z 11 direct oraz 1gb , 4gb ramu , 4 rdzeniowy procesor 2,66 , widowns xp .
Komp dawno nie był formatowany . Pomoże cos format ?
Gram na niskich/srednich wymaganiach i mapa kampani ma scinki , bitwy raczej nie...
Co robic ? format? Czy to nic nie da?
Benchmarkiem nie warto się zbytnio sugerować, napisz jaki masz model karty graficznej. Na mapę kampanii może pomóc Radious graphic mod który usuwa chmury i inne bajerki.
Ati Radeon HD 5450 1 gb
Zainstaluje najnowsze sterowniki mam wgrane 10.9 a sa juz 13.9
Już wcześniej ci pisałem, że karta i procesor są do kitu. Sterowniki do tak starego modelu karty raczej nie wiele pomogą. Ściągnij moda o którym wspominałem albo kombinuj z ustawieniami graficznymi. Dużo klatek zżera Antyaliasing i cienie - ten pierwszy wyłącz, a drugie obniż/wyłącz. Okluzja, HDR, Roślinność alfa, efekty krwi - to też wyłącz. Jakość terenu i trawy też raczej nie wpływa znacząco na jakość obrazu a możesz zawsze zyskać na płynności. Oczywiście duże znaczenie ma też jakość modeli jednostek, ale myślę, że nie chcesz totalnie oszpecić gry.
Jeśli robiłeś niedawno formata i nie zasyfiłeś systemu, to nic ci on nie pomoże.