Jestem gotów założyć się, że CA zerżnie Waaaa od Zielonoskórych (tak jak zrobili to w przypadku Zwierzoludzi) a "Walczakowość" zamienią w pasek "Szlachetność", "Honor" itp.
Wersja do druku
Jestem gotów założyć się, że CA zerżnie Waaaa od Zielonoskórych (tak jak zrobili to w przypadku Zwierzoludzi) a "Walczakowość" zamienią w pasek "Szlachetność", "Honor" itp.
Znając ich możliwości to nie zdziwiłbym się zbytnio. Zwłaszcza, że muszą zabrać się za Leśne Elfy, które wymagają nowego interfejsu, dźwięków, modeli, animacji i magii. Skoro byli oni tak leniwi, że wypuścili potworka "Gniew Sparty" - będącego niczym innym jak wojną klonów w realiach Starożytnej Grecji i to z recyklingu (jedyne nowe modele uzbrojenia dostała chyba tylko niegrywalna Persja)- to Bretonnia jako frakcja (z pkt. widzenia twórców) poboczna nie będzie zbytnio dopieszczana, tym bardziej że będą to robić bez żadnych profitów. Wiem, że to smutne ale najprawdopodobniej tak będzie - pamiętasz Iturielu32 jak w Attyli z Alanów zrobili Germanów a z Celtów wikingów? Panom z CA zapewne zachciało się siedzieć w Pubach zamiast pieczołowicie dokończyć swój produkt.
Do Attyli nie potrafię się przekonać, a próbuje co jakiś czas. Ja pamiętam jak ona wyglądała na początku, tylko dwa typy barbarzyńców (germanie i koczownicy).
Natomiast co do młotka to wiem że Bretonia będzie robiona po kosztach. Zrobią z niej takie uproszczone Imperium. Tylko Imperium ma najnudniejszą cechę z wszystkich ras: stanowiska zwane urzędami.
Więc tego Bretoni nie darzą (i dobrze). Z tego co wiem to jedyne rzeczy które mogą się kwalifikować do unikalnej mechaniki to pseudo krucjaty i rycerskość. Z tymi pierwszymi problem jest taki że pojawiły się tylko w Medkach. Patrząc na to że już od romka2 możemy dość łatwo wyznaczać cele sojuszników, to wydaje mi się że dorobienie osobnego panelu i mechanizmu wyzwalania (tak by korzystać z tego co jakiś czas) nie jest chyba trudne. Dodatkowo dodać nowy tryb poruszania się krucjaty (połączenie szybkiego marszu z plądrowanie/zmniejszeniem utrzymania) i gotowe.
A na rycerskość nie mam pomysłu. Najprostszy sposób to jakoś skopiowane urazy brodaczy. Ewentualnie randomowe misje takie jak w medku2 i roku1 zlecane przez radę rycerską* (to mój wymysł na potrzeby przykładu).
Co do mechaniki Elfów Leśnych to tu będzie podobnie do zwierzaków: poruszanie się po lasach i tp. Ewentualnie dziki gon.
Problem jest taki,że jeśli zrobią z L.E Campain Pack to, znowu uproszczą je do granic możliwości. Co do Bretoni to jestem wstanie sobie głowę uciąć,że zrobią ją na odwal się- jak najmniej jednostek, LL-ów itd.
Tylko że Bretonia jest w zasadzie prawie kompletna już teraz. Brakuje im tylko łuczników z innymi strzałami (ognistymi chyba), 2 rodzajów jazdy i Legendarnego Lorda Fay Enchantress. Koniec. Bo baza tej nacji zatrzymała się na 6 edycji i nie dostała już nic w następnych. A że to są zwykłe jednostki no nawet nie ma na co zrzucić odpowiedzialności za ich brak.
Jakby się ktoś pytał na myśl o Bretoni zaczynam się ślinić, bo imperium nie lubię, więc nie mogę się doczekać gry nacją która dużo bardziej mi pasuje klimatem.
Nawet, jeśli by zrobili Race Pack to i tak byłby uproszczony jak diabli.
Cytat:
Tylko że Bretonia jest w zasadzie prawie kompletna już teraz. Brakuje im tylko łuczników z innymi strzałami (ognistymi chyba), 2 rodzajów jazdy i Legendarnego Lorda Fay Enchantress. Koniec. Bo baza tej nacji zatrzymała się na 6 edycji i nie dostała już nic w następnych. A że to są zwykłe jednostki no nawet nie ma na co zrzucić odpowiedzialności za ich brak.
Ituriel, nie do końca. Brakuje im może i innych strzelców (tj. z innymi strzałami), ale też Bitewnych Pielgrzymów i Relikwii Graala, Rycerzy Próby i Błędnych Rycerzy, w Lordach Prorokinię Pani Jeziora, w LL'ach Zielonego Rycerza (ale to już szczegół) i w końcu Morgiany Le Fay. Jeśli doliczylibyśmy to, co w 5 edycji było, to mamy jeszcze resztę Diuków, których gra nie udostępniła.
Hm, chociaż może jest jeszcze nadzieja, że mechanika Bretonnii nie będzie kopiuj/wklej od innych nacji. Możliwe, że nacja ta otrzyma parę myków które będą taką wersją pilotażową mechaniki z Medievala III (jeżeli będzie to następny historyczny Total war), wszak w Bretonni panuje feudalizm. Jest to raczej mała szansa, ale czy nie było już tak w historii serii że wprowadzano jakieś rozwiązania w dodatkach, nim te trafiły do późniejszej części serii? W Rome Barbarian Invasion wprowadzono religie, które znalazły się w Medievalu, podobnie rzecz się miała z tzw. Shadow factions (w BI byli to buntownicy Cesarstw, a w Kingdomsach Przymierze Baronów) które na dobre weszły dopiero od Empire. Tak samo rzecz się ma z reformą w nową nację, gdzie zaczęło się od przemiany Danii w Unię Kalmarską a na dobre weszło dopiero do Rome II gdzie tworzyliśmy konfederacje i do dodatków Attyli.
Swoją drogą, żadne źródło z epoki nie wspomina aby Hun Attyla zmienił płeć :P
Mi o grę chodziło, a nie o płeć gostka.Cytat:
Swoją drogą, żadne źródło z epoki nie wspomina aby Hun Attyla zmienił płeć :P
No i co to da? Jeśli nie dadzą więcej jednostek jazdy do wyboru to i tak będzie to uboższa wersja Imperium.
Tylko że bretka i tak będzie uboższą wersją imperium (jeśli jest to właściwe określenie) ponieważ imperium to największa i najbardziej dopracowana nacja ludzi.
Natomiast tym czymś czym nadrabia Bretonia to klimat (który mi pasuję najbardziej) średniowiecza z rycerzami i chłopskimi łuczkami. + Lekkie dopieszczenie legendami z naszego średniowiecza.
Dobra dobra byle tylko ją szybko wydali i Leśne Elfy, które będą uboższą wersją pozostałych frakcji Elfów.
Dokładniej jest mówić inną. Przy czym elfy w większości fantasy dzielą się na 3 główne odmiany: Wysokie, Mroczne i Leśne. Czasami dochodzą jeszcze wariacje jak np. Morskie, Stepowe.
Przy czym jakby nie patrzeć w ten sposób powstają rasy w większości uniwersów, że rozbudowuje się te podstawowe do tego stopnia że aż są za duże i później by było łatwiej tym operować to dzieli się to według jakiegoś kryterium i tak powstają pod rasy. Które później tez się rozbudowuje aż stają się za duże itd.
Zobacz sobie że podobnie było z Chaosem, tak że dziś mamy wojowników chaosu, demony chaosu, zwierzoludzi i Norskę.
Przy czym ja lubię takie większe rozdrobnienie.
Co do Elfów to w Warhammerze mamy jeszcze takich "bez ojczyzny" - Morskich Elfów. Pustynnych w Warhu nie ma. Z kolei w Warcrafcie mamy jeszcze Krwawe Elfy, czyli "potomków" Wysokich Elfów z Quel Thalas.
Co do Chaosu - akurat do tego dolicz Krasnoludy Chaosu. Co prawda ich bóg jest spoza panteonu czwórki Mrocznych Bogów, ale czasem dogadują się z Krasiami Chaosu.
Sam również lubię rozdrobnienie nacji, co widać po W40K i moim ulubionym podziale Gwardii Imperialnej na mniejsze regimenty jak regiment z planety Attila czy Korpusy Śmierci z Krieg.
Wracając do tematu - no ja liczę, że Leśne Elfy nie będą miały aż tak wiele braków, wg mnie od nich zależy teraz kształt dodatku z Elfami i Jaszczurami.
Miejmy nadzieje, że pierwsze info. O Leśnych Elfach dowiemy się już w tym miesiącu.
Mam pytanie. Czasami mówicie o jakiś ''turniejach" w Warhammer Total War. Moglibyście wytłumaczyć mi co to jest i ewentualnie jak się na takie zawody dostać?:D
Chodzi o tryb bitew multiplayer w Total War'ach. Aktualnie jest Turniej Rycerski w Couronne, do którego zapisy są nadal otwarte.
http://forum.totalwar.org.pl/forumdi...ski-w-Couronne
Polecam poczytać sobie zasady itd. przed możliwym zapisem do turnieju.
Jeżeli mamy ten event "Pod mrocznym księżycem" no i widzimy, że piszą o jakimś "rogatym bóstwie", to mają na myśli Rogatego Szczura?
Czy może mają na myśli dowolnego Boga Chaosu?
Ci co grali w grę na pewno wiedzą, o co mi chodzi. :)
Na razie pewnie żaden event nie dotyczy szczurków, dopiero jak ta rasa się pojawi, to wtedy powstaną eventy z nią związane.
Muszę przyznać, że kampania Klanu Angrund na legendarnym to chyba najtrudniejsza w jaką grałem w Warhu.
Nie radzę sobie tym Skarsnikiem z Karak Norn... :(
To wszystko to są skrypty. Zagrasz kilka razy od nowa i poznasz ruchy wrogów. Na jakim poziomie grasz?
Nie do końca, Turek - raz jest tak, że klan Belegara zaprasza na wspólną zabawę przeciw mnie Karak Ziflin z północy, a raz nie. Poziom trudny jest tu trafiony przez CA :)
Nie zwróciłem na to uwagi podczas gry Skarsnikiem, ale juz Belegarem tak.
Karak osiem szczytów nie staje się stolicą nacji Skarsnika/Belegara po jego zdobyciu. CA zapomniała wprowadzić tą kosmetyczną zmianę. Choć w przypadku Belegara utrudnia to trochę handel z którego brodacze korzystają.
Ktoś wie, jak teraz trzeba Chaos ostatecznie zniszczyć? Bo pozbyłem się Wojowników Chaosu i ok. 215 tury znów mi się pojawili...
Sporo zabawy mam ze Skarsnikiem.
Karak Norm nie udało mi się sforsować, ale w końcu zawarto rozejm. Po tym udałem się na południe by zająć ziemię po Karak Hirn.
A tam dopiero czeka mnie niespodzianka, bo okazało się, że rebelia Crooked Moon zajęła do 30 tury większość ziem na południu (Greenskins rozpaczliwie łapią każde miasto) i niemal wyeliminowała Belegara.
To w zasadzie niezły survival, przyjaciół żadnych, a wojny wypowiada każdy dookoła. ;)
Co to za czary xD Może jakaś jedna armia gdzieś przezimowała i potem się rozmnożyła? A miałeś od nowa event "Poruszenie Chaosu"?
Ta Rebelia Crookem Moon trochę za silna moim zdaniem jest :v Wcześniej to Krasie szybko niszczyły zielonoskórych, a teraz jest na odwrót xd Przynajmniej u mnie, kończę powoli kampanię Klanem Agrund.
Przyznam, że sam mam mieszane uczucia. Pograłem trochę dalej Skarniskiem i z Karak Hirn uciekłem do Badlandsów zajmując sobie Ekrund. Wszystkie poprzednie ziemie straciłem, obecnie próbuję odbić Karak 8 Peaks.
Cała zabawa leży w tym, iż rozkład nacji na południu sprzed 20 tur u mnie całkowicie się zmienil.
Belegar zajął sobie dwie prowincje (The Vaults i rejon Karak Hirn).
Rebeliantów ogarnęła implozja połączona z paroma inwazjami z każdej strony.
The Dwarfs zostały zredukowane do Karak-a-Karak.
Greenskins odbili parę regionów.
Wszyscy w stanie wojny ze wszystkimi, co chwilę jakieś przetasowania. A ja, chociaż mam aż jedno miasto (Ekrund), to prawie wszyscy Zielonii chcą ze mną konferedacji.
Zrobiło się orkowo. :D
Ale trzeba przyznać, że w końcu coś się dzieje w Złych Ziemiach :D Jak do tego wszystkiego dojdą jeszcze Stada Dzikich Orków i Zwierzoludzi to jest przepiękny chaos <3
BTW. mam pytanko. Wraz z inwazją chaosu, od południa uderzają 4 floty Bjornlingów. Wydaje mi się, że na początku gry byli tak oskryptowani, że atakowali tylko Złe Ziemia, a teraz patrzę i zrobili desant w Tilei! Robili tak wcześniej czy teraz to dodali?
1. To prawda. Dotychczas na południu to frakcje szybko się konfederowały, a potem kwestią czasu było, aż któraś zdominowała pół mapy.
Już Beastmeni dodali trochę radości, jako że zwykle najdalsze południe płonie w ogniu.
A obecnie to zrobiło się tłoczno i przynajmniej mi, na podstawie jednej kampani, tura 80, trudno wskazać jakiegokolwiek faworyta.
Poza tym, wydaje mi się, że te wstawki o Skavenach w grze (dotyczące rywalizacji o Karak Eight Peaks) nie są przypadkowe i w niedalekiej przyszłości możemy uświadczyć tam jeszcze większego tumultu.
2. Być może dodali. W moich kampaniach przynajmniej zawsze kierowali się do Badlandsów, co jest pochodną tego, iż (mi) nie zdarzyło się, by zaczynali w stanie wojny z ludzkimi państwami południa.
Ba, jak grałem VC i podbiłem cały ten region, to także Bjornlingowie skierowani zostali przeciw (wtedy) Orkom.
Wracając do wątku z problemem podbicia Karak Norn to dobrym sposobem jest od razu w 1 turze Skarnikiem tunelami przejść najbliżej Karak wtedy armia krasnoludków się wycofuje i można podbijać. Tylko trzeba uniknąć stat bo od razu w następnej turze krasnoludy kontatakuja na nasze osłabione wojsko. Dziwny skrypt ale pozwala szybko podbić pierwszą prowincje.
U mnie prawie bez zmian, po jakiś 50-80 turach w złych ziemiach są tylko 2 nacje zielonych: zielonoskórzy i głupie głąby K8S. Ale to tylko dla tego że chyba jest zablokowana konfederacja dla tej nacji.
Za to Skarsnik daje popalić imperium i Wissenlandowi. To już nawet wampiry takiej sieczki im nie robią.
Ja gram teraz na modzie Lorehammer. I tu jest dopiero masakra. Znaczy było bardzo fajnie do czasu jak pojawił się Chaos, który w 6 armii zniszczył cały Kislev i ziemię Imperium, to wszystko na pierwszej małej inwazji, znaczy jeszcze nie pojawił się pan końca czasów... Jednak 4 pełna armia chaosu poruszające się razem to za dużo jak na warunki SI.
- - - - - - -
Tak ogólnie to trochę wpienia mnie to że SI ma zaprogramowane atakowanie gracza. Bo Belegarem pobiłem Skarsnika i skonfederowałem ten zielony Karak. Od tego momentu cały czas walczyłem z morzem zielonosórych. Przebiłem się jednak i zająłem Egund (to miasto od Wurrzaka). Jaki jest efekt? Jakoś udało mi się zjednoczyć tamtą prowincje (mimo buntów ii ciągłych ataków zielonych i głąbów), a reszta dostało się w ręce Krasnoludów. Które wysłały w ten rejon 7-8 pełnych armii... A w tym czasie wampiry niszczyły im Karak Kadrin i Zbufar.
A jak w warhamerze ma się sprawa walk na morzu?
Tak jak za czasów Roma1 i Medka2, czyli automat. na szczęście do walk na morzy dochodzi bardzo rzadko. Bo w zasadzie można przechwycić tylko barbarzyńców z Norski zmierzających do Bretonii/Imperium lub ludzi z Tilei/Księstw granicznych udających się do Złych Ziem (Zieloni i Brodacze przekopują się pod wodą).
Ale są to raczej wypadki przy pracy, bo sztuczna inteligencja przeważnie ustawia się tak że brakuje nam ruchu by ją zaatakować.
- - - - - - -
Uprzedzając Arroyo napiszę że normalne bitwy morskie trzeba poczekać do Warhammera2. Może wtedy będą szanse* na fajne bitewki. *nie pamiętam po prostu czy CA kupiło też licencje na bitwy morskie.
Nie zapominajmy, że można też płynąć dużymi rzekami. Na przykład nie wychodząc na brzeg można dopłynąć do samego Altdorfu. Jest to wyjście bezpieczniejsze (z punktu widzenia barbarzyńców z Norski) że armia, która chciałaby zaatakować z lądu musiała by zużyć dodatkowe punkty ruchu na wejście do wody, co zwykle kończy się tym, że nie jest w stanie zaatakować płynących jednostek.
Cytat:
We are thrilled to announce that in February 2017 we will be releasing a new edition of Total War: WARHAMMER with selected high street retailers. The big news is that it comes with a new playable race – Bretonnia. Why should you care if you already own Total War: WARHAMMER? Because you can download the Bretonnia Race Pack for free then too!
A contrast of lowly peasant masses and proud knightly orders, the feudal kingdom of Bretonnia features a host of powerful units and is lead into battle by a choice of three playable Legendary Lords; King Louen Leoncoeur, Alberic of Bordeleaux and the Fay Enchantress. More details about this iconic Warhammer Fantasy Battles Race will be revealed in the new year.
We’ve answered some of the most likely questions below.
1) What’s in the Total War: WARHAMMER – Old World Edition?
It is the original game, plus the Bretonnia Race Pack and an exclusive novella, ‘The Prince of Altdorf’ by Total War Writer Andy Hall.
2) Does it come with all the DLC? Is it a GoTY or Gold version?
No, it’s the original game and the Bretonnia Race Pack, and all the free-LC we’ve released to date of course. There are no plans to release a Gold or GoTY version of the game currently.
3) Why are you releasing this Edition?
It’s a great opportunity to mark the inclusion of a great and iconic Warhammer Fantasy Battles race, and a great point for anyone who hasn’t dived into the Total War: WARHAMMER game yet to get on board.
4) What will existing players get?
If you already own Total War: WARHAMMER, your game will be updated, and you will see the Bretonnia Race Pack available for free download in the Steam store. However, ‘The Prince of Altdorf’ novella is only available with physical copies of the game.
5) You said Bretonnia was coming this year, why is it delayed till February?
As we mentioned at the time, our free content plan is subject to change, and we took the opportunity of repackaging the game to add in more content for Bretonnia, with additional units and a third Legendary Lord for example.
6) Is anymore DLC coming for Total War: WARHAMMER?
Yes, our next major DLC expansion, and the next Free-LC is due before Christmas. It is growing now, there will be more news soon.
7) Will there be any more Free-LC after Bretonnia?
Yes, checkout our latest Free Content schedule for a hint: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_WARHAMMER_Future_Content_Blog#Free-LC
Stanowisko CA. Wygląda na to, że w najbliższym 2017 roku dostaniemy edycję Starego Świata (to dla tych, co dopiero teraz planują kupić grę).