Hitem będzie głównie dla tego, że jest pod marką Total War-a, czyli znanej serii strategii, ale czy będzie hitem pod innym względem?
Wersja do druku
Il Duce'owi chodziło zapewne o to, że pod względem odwzorowania uniwersum będzie hitem i pod względem magii.
Sam jednak uważam, że będzie problem z Athel Loren, bo nie widzę na mapie prowincji takowej...
Jest bez podpisu na płd-zach Bretonni koło południowych Gór Szarych. Równie dobrze może czekać na DLC.
Zauważyliście że każda prowincja Bretonni składa się z 2 diukostw?
No i to jest dziwne. Podam może dla tych, co nie zajrzeli do mapy, jakie mamy prowincje na terenie Bretonnii:
Couronne i L'Anguille
Lyonesse
Las Arden
Bastonne i Montford
Bordeleaux i Aquitaine
Paravon i Quenelles
Carcassone i Brionne
Boję się, że Bretonnia będzie kiepsko odwzorowana. Dlaczego? Bo może być tak, że Couronne będzie miastem, a L'Anguille wsią...
Ty na prawdę sądzisz, że w tej grze będą miasta i wsie? Będzie pewnie jak w Romku 2. Prowincje i jedne miasto tylko większe. Te wasze napalanie się na poprawność 100% jest na porażkę. Co po mapie? Kolor włosów u ludzi? Długość kłów u wampirów? To jest gra z serii Total War. Nie liczcie na boską mapę czy super odwzorowanie uniwersum. Gry z serii TW są robione by było wygodnie robić je twórcom i by jak najwięcej kasy za nie zgarnąć. Im mniejsze będą wasze oczekiwania tym mniej się zawiedziecie.
Sorry, ale to jest świat Warhammera - jeśli nie potrafią w 100% odwzorować takich podstaw jak mapa, usunięcie podziału na wsie i miasta tak, jak robią to od Rome II dalej, to lepiej się niech nie zabierają za ten projekt, bo dla fanów Warhammera może być skazany na porażkę. Ja jestem fanem tego uniwersum i moim zadaniem jest oczekiwać gry na przyzwoitym poziomie z oddaniem pełnej wierności z tworami Games Workshop (twórców). A skoro nie potrafią nawet zrobić konkretnie mapy prowincji dla Bretonnii, która jest wręcz podstawową nacją w tym uniwersum, to niech to lepiej poprawią, bo aż żal patrzeć, jak psują to łączeniem niepotrzebnie diukostw. Tym bardziej, że łączenie takich podstawowych diukostw jak Couronne i L'Anguille w 1 prowincję to idiotyzm. Nawet nie muszę przypominać o tym, jak Tileę zrobili, bo Tilea to zbiór państw - miast na południu Starego Świata, a tu podzielili na 2-3 prowincje...
Od razu mówię, że nie chodzi mi o takie bzdurki jak wygląd zębów i kolory włosów, bo to akurat idiotyzm.
Tym bardziej, że nie będzie żadnego wsparcia dla modderów do tej gry.
Nie wypowiadaj się w imieniu fanów Warhammera, bo generalizujesz. Większość fanów oleje na początku takie niedopracowania i kupi grę tylko dla tego, że jest to ich ukochany świat, po drugie, że projekt asygnuje GW, a po trzecie będzie to gra z serii TW. Obszar Księstw Granicznych to też masa różnych państw, mniejszych i większych a mamy podział zaledwie na kilka prowincji. A skoro powstała już mapa to znaczy, że widziało ją GW i się zgadza. A jak będzie potrzeba to GW połączy w nowym podręczniku dla Bretonii prowincje. Skoro w taki sposób zakończyli żywot universum (mam na myśli jak dalej potoczyła się historia) to nic nie staje im na przeszkodzie dalej mieszać.
I najważniejsze na końcu - sądząc, po tym jak prędko ukazują się kolejne materiały z gry nie będą się bawić w 100% odwzorowanie. Nie poświęca więcej czasu niż potrzeba, bo będą chcieli zarobić i wziąć się za kolejny TW. Bo liczy się kasa zarówno dla CA jak i dla GW.
Wypowiadam się, bo skoro chcę kupić grę, to musi spełnić moje wymagania - a póki co spełnia je w połowie. Mapę muszą zmienić, bądź usunąć system prowincji, bo wg mnie jest to chyba najgłupszy pomysł CA, jaki był. I lepiej niech wrócą do starego, sprawdzonego dobrze w Medieval II systemu budowy miast. To po raz.
Dwa, raczej nie ujrzymy Bretonnii w 9 edycji, zwłaszcza po żenującym End Times,, który uśmiercił szereg nacji, w tym Jaszczuroludzi.
A trzy - przez to, że głównie CA chce tylko zarobić, zamiast zrobić w 100% dopracowaną grę, bez dodawania pierdyliarda patchy, to dają Ci niedopracowany produkt, z masą błędów, po prostu nie lubię polityki tej firmy. Co jednak nie przeszkadza mi w zakupie DLC do gier z tej serii ;)
Dodam, że GW skończyło Bretonnię na 6 edycji, ale nadal można kupować jej figurki i nimi grać na ówczesnej edycji.
Wypowiadaj się, ale w swoim imieniu, a nie pisz, że fani tego nie kupią, bo nie wiesz.
Masz żal tak samo jak ja, tyle, że z innych powodów, tyle, że to nic nie zmieni. Można nawet napisać petycję do CA, zebrać tysiące podpisów, ale to nic nie zmieni. Gra jest na licencji GW, ono najwidoczniej się zgodziło i tyle. A głosy kilku graczy niczego nie zmienią, bo i tak zarobią kasę. Czemu? Bo marka TW wyrobiła sobie rangę kilkoma świetnymi tytułami i jedna gorsza odsłona niczego nie zmieni, podobnie jak masa patchy, łatek i dodatków często płatnych. Nie śledzę branży gier, ale politykę podobną do CA znajdziemy pewnie w innych tytułach.
Zresztą po Młotku ujrzymy pewnie kolejny historyczny TW i znów będzie masa błędów, które będą później naprawiane, ale i większość kupi nową odsłonę ze względu na sentyment jakim darzone są pierwsze odsłony.
Powiem tak. Też jest fanem Warhammera i spodoba mi się każdy tytuł który w stopniu większym niż załóżmy 50% oddaj dobrze świat Warhammera. Taki Call of Warhammer np. Wielu go nie lubi bo za dużo wnosi od siebie do uniwersum. Dla zwykłego fana a nie fanatyka dla którego wszystko musi być zgodne w 90/100% takie dodatki nie powinny być przeszkodą. Więc w drugą stronę też to zadziała i mi taki wygląd Bretonii który może i jest błedem - wgl nie przeszkadza.