Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Sojusze na starcie zostaną zlikwidowane raczej jak w czystym Bellum będzie. Proponuję nauczyć się samodzielnie dodawać krajom prowincje lub dawać je buntownikom i problem zniknie (Poradniki moderskie, mamy taki dział na Forum). Dodany jest Szczecin dla Polski i tyle, dojdzie Flandria dla Francji, zamiast robić z tego wielki problem naucz się zmieniać przydział prowincji i daj Szczecin buntownikom i tyle. Nie jestem pewien czy to nie zlikwiduje dynastii Gryfitów dla Polski. Megasubmod nie jest obowiązkowy, komuś się nie podobają założenia to gra na czystym modzie albo z submodami jakie były przed Megasubmodem. Ja gram na Megasubmodzie na VH, ai Pitera i z ograniczoną rekrutacją.
Ew. możesz sam dać Szczecin innej nacji w darze, jak uważasz to za słuszniejsze niż posiadanie go przez Polskę. zachowasz Gryfitów i zyskasz sojusznika za przekazanie Szczecina.
Edit: Nie lubię niczego zalecać, dla mnie poziom normal jest za łatwy. W Megasubmodzie III coś więcej będzie o sugerowanych poziomach trudności w zależności od ai itp.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Na megasubmodzie ja gram na VH na ai Pitera. Wcale niełatwo o wojnę błyskawiczną na VH, a będzie dużo trudniej po wstawieniu nowego unit Kama (większe koszty jednostek i lepsze rozliczanie walk automatycznych). Na czystym Bellum też robiłem błyskawiczny podbój. Wszystkim się nie dogodzi, jedni mają duże problemy na Medium a inni się nudzą na VH po jakimś czasie. Ja uważam, że aby ocenić ai należy zagrać minimum 120 tur na Medium a potem tyle samo na VH dla porównania. Zmiany balansu będą w III Megasubmodzie, ale dobry balans jest bardzo trudny do osiągnięcia, wymaga wielu testów na które nie mam czasu ani ja ani nikt z ekipy, dlatego liczymy na uwagi i sugestie grających. Sycylia jest BANALNIE łatwa. Polska już ma trudniej, zwłaszcza na VH na ai Pitera 3.6. Na orginalnym podobnie na VH jest ciężko.
Edit: Dużo zależy od stylu gry, ja np. nie lubię zdobywać większości mapy, trzymam się w miarę granic historycznych. Rzadko mam więcej jak 20 prowincji jako Imperium.
OK, Aravenie, ale jak gram na czystym Bellum Polską bądź Sycylią, to szybko mój podbój jest spowalniany przez brak pieniędzy. Środki na utrzymanie wojska i wojny to 3/4 ogółu wydatków, czasem więcej. To dlatego nie jestem w stanie szybko podbijać i AI pewnie też.
Chcecie dodawać prowicje na starcie, sojusze, zmieniać koszty utrzymania - świetnie, ale niech to będzie jako opcja tak, jak ograniczona rekrutacja. Tylko tyle bym prosił. Podstawa megasubmoda niech zawiera tylko to co niezbędne - poprawki polskich herbów i dynastii, usuwa bugi z czystego submoda, dodaje zmiany na mapie od Mietka (nowa prowincja wokół Polski, sklepy ormiańskie). I wtedy wszyscy będą zadowoleni.
Cytat:
Sojusze na starcie zostaną zlikwidowane raczej jak w czystym Bellum będzie. Proponuję nauczyć się samodzielnie dodawać krajom prowincje lub dawać je buntownikom i problem zniknie (Poradniki moderskie, mamy taki dział na Forum). Dodany jest Szczecin dla Polski i tyle, dojdzie Flandria dla Francji, zamiast robić z tego wielki problem naucz się zmieniać przydział prowincji i daj Szczecin buntownikom i tyle. Nie jestem pewien czy to nie zlikwiduje Frakcji Gryfitów. Megasubmod nie jest obowiązkowy, komuś się nie podobają założenia to gra na czystym modzie albo z submodami jakie były przed Megasubmodem. Ja gram na Megasubmodzie na VH, ai Pitera i z ograniczoną rekrutacją.
Problemem jest blitzkrieg megasubmoda, a nie to, że ja o tym piszę. rzeczy jakie już na starcie wprowadza megasubmod jak dodawanie prowincji - to jest proste, czemu więc nie może to być opcją? Odsyłanie do poradników to chyba nie jest rozwiązanie - ja też niechętnie robię dwie wersje tłumaczenia, ale dlatego, że robię je dla wszystkich, a nie tylko dla siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
megasubmod w kwestii prowincji jedynie Polsce daje Szczecin, innych zmian w prowincjach nie ma. Do tego jest kilka sojuszy oraz wojen i są to jedyne zmiany. Koszt naboru, utrzymania, liczebności, doświadczenia, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech - czegoś takiego podstawowa wersja megasubmoda nie ma, nie wiem w co Ty grasz.
Cytat:
Skoro na dziś to jest nie zmieniane, a więc pozostaje domyślnie Normal, to ja mówię, że na tym poziomie gra nie jest zbalansowana, bo pojawia się problem blitzkrieg. Dlatego mimo wielu dobrych i potrzebnych poprawek, te, które wpływają na przegieg rozgrywki powodują, że megasubmod jest zmianą na gorsze, niestety.
skoro nie jest zbalansowana, to jest to wina Włochów, a nie megasubmoda. KAM to próbuje naprostować swoim nowym EDU. Jeśli widzisz jakiś blitzkrieg i uważasz, że jest to winą dodania Polsce Szczecina i tych kilku sojuszy, to znaczy że nie grałeś w czyste bellum i wypisujesz jakieś herezje. Nie każdemu może się megasubmod podobać, ale wypisywanie takich bzdur, które nie mają poparcia w rzeczywistości jest niepoważne Dariusie.
Cytat:
Ja już postulowałem Aravenowi, by instalator miał coś takiego, że osobno wprowadza poprawki historyczne i korekty (np polskie herby i dynastie, usuwa jakieś bugi czystego moda), ale opcjonalne są wszystkie te zmiany, które wpływają na przegieg gry - dodatkowe prowincje na starcie, zmiany w kosztach i utrzymaniu oddziałów, sojusze na starcie itd. Nie oczekuję, że już w następnym wydaniu, ale że potem da się to rozdzielić.
pierwsze słyszę - to ja właśnie cały czas byłem jako jeden z nielicznych za tym, aby podstawowy megasubmod nie ingerował w rozgrywkę, a wszelkie zmiany które to robią dawałem jako opcję. Ty właśnie stałeś w opozycji. Widzę się coś Ci odwidziało.
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
Dziwię się, że piszesz o łatwości grania Sycylią. W porównaniu do oryginału grę tym państwem utrudniłem. Zrobiłem duży bunt w afrykańskich prowincjach Sycylii, czego w oryginale nie było. Dodałem wojnę i armię inwazyjną Bizancjum na terenie południowej Italii, zmniejszyłem chyba w dwóch prowincjach dochody z rolnictwa.
Dodałem wojnę z Maurami. Do tego jest ograniczona rekrutacja, która sporo zmniejsza ilość i częstotliwość dostępnych wojsk. Dodany jest - Assimilation Script, który uniemożliwia budowanie nowych budynków w dopiero co zdobytej prowincji i utrzymuje przez jakiś czas spory poziom niezadowolenia. Tego nie ma w oryginale.
Co do ogólnej trudności to tak jak napisał Araven każdy ma inne upodobania. Ponadto jest różny poziom trudności w zależności od wyboru państwa. Ja do tej pory grałem na hard/ hard. Teraz gram hard/ very hard bo według mnie tylko na takim poziomie gracz może spocić się na polu bitwy. Ja gram dodatkowo na ai bitewny Germanicu5.7 które bardzo polecam, np. odbiera ono w czasie bitwy na jakiś czas władzę nad niektórymi oddziałami.
viewtopic.php?f=32&t=8859
Gram teraz na wspomnianym poziomie Jerozolimą z poprawioną ograniczoną rekrutacją, którą właśnie udostępniam i jest naprawdę trudno i ciekawie. Po 15 turach podbiłem Cylicję, ale jestem atakowany przez Egipt, Syrię i Turków ze wszystkich stron. :)
http://www.sendspace.pl/file/661ab074c04bb0cb0079a91
Zróżnicowałem możliwości rekrutacji części wojsk, np teraz Mediolan ma ciut większe możliwości rekrutacji pieszych wojsk lądowy niż np. morskie republiki kupieckie takie jak Wenecja czy Piza. Przerobiłem całkowicie możliwości rekrutacyjne jednostek zakonów rycerskich. Dotychczas było tak, że jeśli wybudowano by wszystkie możliwe komandorie np. Templariuszy to ilość wojsk była by na poziomie kilkudziesięciu tysięcy ( oczywiście na skale rzeczywistą, a nie w grze ) Tymczasem wojska zakonów rycerskich były jednostkami elitarnym,a co za tym idzie mało licznymi i tylko w W Królestwie Jerozolimy, oraz na obszarze półwyspu iberyjskiego miały militarnie duże znaczenie. W pozostałych krajach było to po kilkunastu, a góra kilkudziesięciu rycerzy. Oczywiście nie oddałem tego w grze bo w wtedy w niektórych krajach np Polsce dostępność Templariuszy byłaby raz na 200 tur. Jednak urealniłem to zachowując grywalność. Oczywiście nie mówię ostatnie słowa i w przyszłości zamierzam rozdzielić rekrutację jednostek konnych w miastach i zamkach. Teraz jest tak tylko z jednostkami pieszymi.
Skoro dla ciebie jest za łatwo i kilkanaście tur robisz blitzkrieg to graj na takim poziomie trudności jak ja i wtedy ocenisz. Wszystkie te rzeczy jakie ja robię mają służyć utrudnieniu gry, a w zasadzie jej urealnieniu. Proponowałem ograniczenie mega super bonusów w klasztorach to jakoś nie słyszałem twojego głosu za.
PS. ai Pitera 3.6 również polecam.
Poza tym wystarczy nie grać na free_upkeep i z kasą jest dużo trudniej. Polecam VH i ograniczona rekrutacja bez free_upkeep , ai Pitera 3.6 i miłego blitzkrigu.
Wybacz, wrzuciłem tu z free i bez free jak chciałeś kiedyś. Ale sam widzisz, że z free trochę zabija sens ograniczonej rekrutacji. Niech każdy ma jednak wybór.
n
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Cytat:
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
megasubmod w kwestii prowincji jedynie Polsce daje Szczecin, innych zmian w prowincjach nie ma. Do tego jest kilka sojuszy oraz wojen i są to jedyne zmiany. Koszt naboru, utrzymania, liczebności, doświadczenia, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech - czegoś takiego podstawowa wersja megasubmoda nie ma, nie wiem w co Ty grasz.
Powól, drogi Wino, że zacytuję Ci zakres zmian, które wprowadza instalator - przy zaznaczonej wyłącznie opcji samego megasubmoda, bez głębokiej szarży, zmian w AI, i bez ograniczonego naboru:
Cytat:
Zawiera: najnowsze spolszczenie, submod Mietka77, submod Aramegila, submod Marko1805, kursory, free upkeep i dziedzic Aravena, nowe - poprawione statystyki jednostek, poprawiony plik...
- dalej jest ucięte, ale już to co widać i co podkreśliłem, wystarczy - to wszystko są zmiany zmieniające rozgrywkę względem oryginału moda i wychodzą daleko poza Twoje wyobrażenie.
Pozwól, że skwituję tak, jak możesz oczekiwać - nie wiem, w co Ty grasz. Ani na jakiej podstawie odnosisz się do moich spostrzeżeń z gry na czystej wersji czy w megasubmodzie. Jak upewnisz się, że sprawdzisz o czym piszę, to możemy pogadać.
Daruję sobie komentowanie tego, co wypisujesz w kolejnych akapitach, oszczędzę Cię ;-)
Tylko dorzucę, że fajnie, że nie tylko ja domagam się, żeby zmiany w rozgrywce były opcją w instalatorze. Tu masz moje pełne wsparcie.
Cytat:
Poza ty wystarczy nie grać na free_upkeep i z kasą jest dużo trudniej.
Akurat nie wiem jak to zmienić, zapewne też łatwo, ale to już kolejna ręczna zmiana w plikach. Za to taka, która nie jest opcjonalna, jest w podstawowej wersji megasubmoda. I może nie ostatnia jaką należałoby uwzględnić - są jeszcze poprawione statystyki jednostek. Trochę dużo się tego robi.
Aravenie, zauważ, że nie tylko ja, także Wino postuluje, żeby megasubmod w wersji podstawowej nie ingerował w staty i rozgrywkę, poza tym co niezbędne.
Zauważam to wszystko, post nr 2 w Instalce megasubmoda masz ograniczoną rekrutację bez free_upkeep i opis jak ją zainstalować. Akurat Wino ma największy wpływ na to co jest w instalce. W Megasubmodzie w poście nr II są opcjonalne pliki jakie nie zmieściły się do Instalki, będzie ich więcej. Staramy się zadowolić wszystkich to nie jest łatwe. Dam w wersji III rekrutację zwykłą bez free_upkeep w poście nr 2 Instalki.
Celem Megasubmoda jest m.in. poprawa gry Polską, nie tylko poprawienie bugów z czystego Bellum i trzymanie się go jak wyroczni.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
Nie chcę konkretnie wskazywać palcem. Gdy grałem megasubmodem z pełnymi opcjami, komputer dodawał mi stanowczo zbyt wiele kasy. Nie wiem, które pliki za to odpowiadają, tych ustawień jest wiele w różnych miejscach. Być może wszystkie po trochu. Nie ważne, chodzi o to, że gracz nie wie, jakie ustawienia przy instalacji powienien wybrać, żeby gra była zbalansowana. Blitzkrieg mi się nie przyśnił, chyba nie będziemy sprowadzać rozmowy do tego poziomu? Być może nie dla każdego kraju jest on widoczny, ja mogę zaświadczyć, że występuje w grze Sycylią i Polską (jeszcze raz przypominam, grałem na poziomie Normal - nazwanym przez Włochów Dificile czyli Trudny, wszystkie opcje z megasubmoda włączone). Obalcie to, albo poprawcie, albo wskażcie, o co poprosiłem, dla jakiego ustawienia gra jest zbalansowana. Nikt nie oczekuje cudów, jedynie potwierdzenia że głoszone zmiany na lepsze będą widoczne w grze.
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Dziwię się, że piszesz o łatwości grania Sycylią. W porównaniu do oryginału grę tym państwem utrudniłem. Zrobiłem duży bunt w afrykańskich prowincjach Sycylii, czego w oryginale nie było. Dodałem wojnę i armię inwazyjną Bizancjum na terenie południowej Italii, zmniejszyłem chyba w dwóch prowincjach dochody z rolnictwa.
Dodałem wojnę z Maurami. Do tego jest ograniczona rekrutacja, która sporo zmniejsza ilość i częstotliwość dostępnych wojsk. Dodany jest - Assimilation Script, który uniemożliwia budowanie nowych budynków w dopiero co zdobytej prowincji i utrzymuje przez jakiś czas spory poziom niezadowolenia. Tego nie ma w oryginale.
Mi się te wszystkie zmiany podobają! A jednak wierz mi, nawet z tymi zmianami, jakie wprowadziłeś, mam tyle kasy, że nie mam kłopotów by prowadzić budowę i jednoczesny nabór do wojska, które podbija prawie całą "buntowniczą" Italię! Albo inaczej - zagraj i sam zobacz. Wenecja i Lombardia są cieniem siebie z czystej wersji, to też pomaga. Jednak i bez tego jako Sycylia mogę jednocześnie wystawić dwie pełne armie i zdobywać nimi wszystko dookoła. Kluczem jest wg mnie to, że w czystej wersji szybko kończy się kasa na prowadzenie podboju z jednej strony, a z drugiej na podtrzymywanie budowy i naboru. Te dwie rzeczy nie są możliwe do pogodzenia w czystej wersji i to uważam za największą zaletę. Nie wiem jak to wygląda w późnych etapach gry, ale wtedy już zakładasz, że grasz wielkim krajem.
Jednak to właśnie w początkowych stadiach gry najwięcej się zyskuje na tle innych państw, więc to jest ważne żeby od początku gra była dobrze zbalansowana. Nie wiem czy to tylko problem Sycylii i Polski, z tego co tu czytam, to wynika, że tak, ale nie wydaje mi się.
Ps. Podoba mi się, że następuje skuteczny atak na Trypolis, oraz Palermo - raz mi ją nawet zdobyli! Uważam, że to świetna rzecz. Jedynie co bym poprawil, to żeby buntownicy napadali też na Mahdię. Nie wiem czemu tylko przy niej stoją, ale nie atakują.
Cytat:
Co do ogólnej trudności to tak jak napisał Araven każdy ma inne upodobania. Ponadto jest różny poziom trudności w zależności od wyboru państwa. Ja do tej pory grałem na hard/ hard. Teraz gram hard/ very hard bo według mnie tylko na takim poziomie gracz może spocić się na polu bitwy. Ja gram dodatkowo na ai bitewny
Germanicu5.7 które bardzo polecam, np. odbiera ono w czasie bitwy na jakiś czas władzę nad niektórymi oddziałami.
viewtopic.php?f=32&t=8859
Gram teraz na wspomnianym poziomie Jerozolimą z poprawioną ograniczoną rekrutacją, którą właśnie udostępniam i jest naprawdę trudno i ciekawie. Po 15 turach podbiłem Cylicję, ale jestem atakowany przez Egipt, Syrię i Turków ze wszystkich stron. :)
http://www.sendspace.pl/file/661ab074c04bb0cb0079a91
Niezależnie kto jak gra, to zauważy, że w czystej wersji trudno mu robić podboje, a w megasubmodzie o wiele łatwiej. Przy VH będzie odpowiednio trudniej, ale znów ze wskazaniem na czystego moda.
Cytat:
Zróżnicowałem możliwości rekrutacji części wojsk, np teraz Mediolan ma ciut większe możliwości rekrutacji pieszych wojsk lądowy niż np. morskie republiki kupieckie takie jak Wenecja czy Piza. Przerobiłem całkowicie możliwości rekrutacyjne jednostek zakonów rycerskich. Dotychczas było tak, że jeśli wybudowano by wszystkie możliwe komandorie np. Templariuszy to ilość wojsk była by na poziomie kilkudziesięciu tysięcy ( oczywiście na skale rzeczywistą, a nie w grze ) Tymczasem wojska zakonów rycerskich były jednostkami elitarnym,a co za tym idzie mało licznymi i tylko w W Królestwie Jerozolimy, oraz na obszarze półwyspu iberyjskiego miały militarnie duże znaczenie. W pozostałych krajach było to po kilkunastu, a góra kilkudziesięciu rycerzy. Oczywiście nie oddałem tego w grze bo w wtedy w niektórych krajach np Polsce dostępność Templariuszy byłaby raz na 200 tur. Jednak urealniłem to zachowując grywalność. Oczywiście nie mówię ostatnie słowa i w przyszłości zamierzam rozdzielić rekrutację jednostek konnych w miastach i zamkach. Teraz jest tak tylko z jednostkami pieszymi.
Skoro dla ciebie jest za łatwo i kilkanaście tur robisz blitzkrieg to graj na takim poziomie trudności jak ja i wtedy ocenisz. Wszystkie te rzeczy jakie ja robię mają służyć utrudnieniu gry, a w zasadzie jej urealnieniu. Proponowałem ograniczenie mega super bonusów w klasztorach to jakoś nie słyszałem twojego głosu za.
PS. ai Pitera 3.6 również polecam.
Przy Sycylii nie grałem zakonnikami, tylko normanami i zwykłym rosterem. Podoba mi się kierunek zmian co do elitarnych wojsk, na pewno grając Jerozolimą jest to od razu widoczne, jednak dla Sycylii to zależy od czegoś innego. Pewnie jakbym grał Jerozolimą to bym wszystko wychwalał pod niebiosa, ale coś jest nie tak - i nie wskazuję w ktorym pliku, bo to trudno dojść - że gra Sycylią szuybko przestaje być ciekawa.
Kończę temat, nic więcej mądrego już nie napiszę do kolejnego wydania megasubmoda, bo nie będę miał czasu grać. Zawarłem to, co wydało mi się istotne. Dziękuję za Wasze uwagi i porady, wiele z nich jest dla mnie cennych.