Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Witam parę pytanek :D
1. Czy jednostki podstawowe barbarzyńców ( gram Icenami) nie mają żadnych formacji? (chodzi mi o gromadę mieczy, gromadę włóczników zwiadowców konnych)
2. Nie mogę zdobyć niewolników czy po bitwie ręcznej czy automatycznej mam zero wziętych do niewoli ( nie mogę zbudować targu niewolników dzięki temu :oops: )
3. Czy Carotto zrobił wszystkie karty jednostek do państw greckich ( mam "stare" spartiatai epheboi i perioikoi hoplitai w Sparcie)
Pozdrawiam
Targ niewolników możesz zbudować jak masz surowiec niewolnicy, występuje on bodaj w dwóch miejscach na mapie.
Jest nowsza wersja moda niz 0.6j? A jesli nie to czy 0.6j dziala poprawnie z wczorajsza aktualizacja gry do 1.8.1?
Cytat:
Zamieszczone przez Abracadabra
Jest nowsza wersja moda niz 0.6j? A jesli nie to czy 0.6j dziala poprawnie z wczorajsza aktualizacja gry do 1.8.1?
Wszystko działa jak należy :)
Cytat:
Zamieszczone przez Abracadabra
Za niedługo powinna się pojawić wersja 0.7 :D
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Targ niewolników możesz zbudować jak masz surowiec niewolnicy, występuje on bodaj w dwóch miejscach na mapie.
http://i.imgur.com/XjP4p6D.png
Jak na starożytność to trochę słabo z dostępnością niewolników - tylko 2 krainy (północna Tracja i Persja)
Jak dla mnie słabo zostało wykorzystana opcja z niewolnikami przekształconymi z jeńców wojennych, a jeśli nawet według twórców moda jest ich za mało (tj. jeńców) do utrzymania gospodarki opartej na pracy niewolników to według mnie powinna ich być większa dostępność na mapie kampanii - ale to moje zdanie - notabene poruszone to było na formu TWC
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... sons-Guide
PS - można byłoby wprowadzić opcję odsprzedania jeńców (tak jak to było chyba w Medku 2 ?)
Edit
Cytat:
Czy Carotto zrobił wszystkie karty jednostek do państw greckich ( mam "stare" spartiatai epheboi i perioikoi hoplitai w Sparcie)
Pozdrawiam
Sprawa jest opisana w podtemacie do DeI
viewtopic.php?f=587&t=14743
Ale z niewolnikami jest tak samo jak np. z koniami bojowymi - są tylko dwie lokacje, ale można stworzyć cały łańcuch handlowy - jak importujesz niewolników od kogoś, kto ich już posiada to budujesz targ niewolników i tym samym sam ich produkujesz i możesz dalej eksportować.
Niewolnicy powodują kłopoty, nie wiem, czy opłaca się ich tak wdrażać w gospodarkę bo potrafią zmniejszać ład równie skutecznie jak wprowadzony do gry bród.
Ja wypuszczam lub zabijam jeńcó w zależnośći od tego czy ja jestem agresorem czy zostałem napadnięty i w dalszej kolejności od losów wojny.
Gospodarka wiele zyskuje na umowach handlowych, tępieniu piractwa, hodowli i surowcach, budując właściwe budynki we właściwych prowincjach można zostać krezudem. Nim dopadł mnie bug z brakiem rozwoju miast, grająć Rzymem ok 217 tury miałem już w skarbcu ponad 700 000 i full armie i floty. Nie bałem się już wojny domowej bo wiedziałem, żę ja wygram po kiludziesięciu turach a zupełnie nie gnębiłem niewolnictwem tych biednych ludzi.
Tam gdzie są surowce takiej jak marmur, żelazo, ołów, złoto warto stawiać budzynki przemysłowe i odpowiednie świątynie dające bonus do przemysłu.
W rejonach ze zbożem i oliwką czy rybami stawiamy budynki rolnicze - jest ich kilka, targi i oczywiście świątynie.
Wojsko nie musi być rozwijane w każdej prowincji, szkoda tych 2-3 miejsc pod zabudowę, lepiej pójść w stronę zysku i zrównoważyć budynkami podnoszącymi zadowolenie.
Generałowie też mają pomocne osoby w świtach, pomocne do walki i rozwoju ekonomicznego, nie leńcie się i rotujcie pomocnikami a dadzą niezłego kopa do gospodarki. Nawet agenci będą tutaj pomocni, dygnitarz ustawiony w odpowiedniej prowincji znacząco poprawi jej dochody, bezrobotna chwilowo flota użyta do pilnowania szlaków handlowych też dołoży swoje.
Kto chce się jednak bawić niewolnikami niech się bawi, będzie to bardziej historycznie, taka Sparta żyłą niemal wyłącznie z ich pracy, możę w którymś z modów będzie to prawdziwiej ukazane.
Edit:
W czasach gry Sparta nie miałą już meseńczyków za niewolników, przegrana wojna z Tebami przetrąciłą jej na wieki kręgosłup.
Edit:
Nie dostałem jeszcze kodu do nowej gry do konta macierzystego i gram a raczej próbowałem grać na podarowanym z obecnię zainstalowaną Rome 2. Submod na agentów działał gdzieś do 50-tej tury, potem w Italii byłą RPG-owaka szopka. Teraz kiedy napadłęm Point rzuciły się na mnie ich 4 gnidy a czuję, żę jeszcze pojawią się 2 następne i będzie komplet - nie da się z tym ścierwem przyjemnie grać. Całkowicie psują grę, jak będę miał ochotę zagrać w Diablo to je kupię.
Podany kolejny submod który miał rozwiązać problem nie zainstaluje mi się, bo Steam chce specjalnych kodów na przeglądarkę a jak pisałem konto mam podarowane i e-mail jest na znajomego. Póki co kończę definitywnie do momentu aż znajdę i zainstaluję moda usuwającego to RPG-owskie ścierwo albo sprowadzające je na ziemię. W obecnym stanie gra jest bezsensowna.
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Ale z niewolnikami jest tak samo jak np. z koniami bojowymi - są tylko dwie lokacje, ale można stworzyć cały łańcuch handlowy - jak importujesz niewolników od kogoś, kto ich już posiada to budujesz targ niewolników i tym samym sam ich produkujesz i możesz dalej eksportować.
Tak tylko biorąc pod uwagę że ja jestem na jednym krańcu mapy ( brytania) a potencjalnie handlujący z prowincjami mającymi dostęp do niewolników na drugim to mogę nie mieć okazji wybudować targu niewolników a co za tym idzie rekrutować dywersantów :cry:
Królestwo Odrysów ma niewolników w jednym regionie, więc wyślij tam flotę żeby ich odkryć i powinni chciec z tobą handlować :D