Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Ewentualnie zbudować świątynie dający bonus do wzrostu i obniżyć podatki :)
Rozsadniej wybrac swiatynie zapewniajace wieksze zadowolenie u mieszkancow a takze trzymac w okolicy silny garnizon na potrzeby zdlawienia ewentualnej rewolty ;) Oprocz tego od czasu do czasu mozna zmienic zarzadce miasta ktory wpompuje powiew swiezosci w mury miasta.W Romie podobnie jak w Medku dziala z pozytywnym skutkiem trick "wyprowadz-wroc" generala lub kilku jednostek w tej samej turze.Bozka zazwyczaj wowczas sie zmienia na zielona ;)
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Ewentualnie zbudować świątynie dający bonus do wzrostu i obniżyć podatki :)
Rozsadniej wybrac swiatynie zapewniajace wieksze zadowolenie u mieszkancow a takze trzymac w okolicy silny garnizon na potrzeby zdlawienia ewentualnej rewolty ;) Oprocz tego od czasu do czasu mozna zmienic zarzadce miasta ktory wpompuje powiew swiezosci w mury miasta.W Romie podobnie jak w Medku dziala z pozytywnym skutkiem trick "wyprowadz-wroc" generala lub kilku jednostek w tej samej turze.Bozka zazwyczaj wowczas sie zmienia na zielona ;)
No tak, ale w osadzie o bardzo małej populacji lepiej warto dać chyba świątynie z bonusem O,5 dla wzrosty, potem można ją zburzyć i postawić dająca premię do zadowolenia gdy powiększyła się nam już ludność ")
Witam
Panowie dziękuje za pomoc, wymordowałem wszystkie miasta i mam wreszcie spokój. Nawet dostałem słonie bojowe w nagrodę:)
Mam jeszcze pytanie odnośnie rozgrywania przez Was bitew. Przykładowo jako, że pierwszy raz gram w RTW wybrałem poziom średni, mod Darthmod 9.0.1. AI na tym modzie miło zaskakuje. Atakują całą armią, konnica potrafi oskrzydlać, strzelcy wspierają z drugiej linii a generał przynajmniej na początku trzyma się z tyłu. Mimo wszystko bitwy wygrywa się łatwo. Bardzo często heroicznie. Jedyna szansa gdy generał wroga nie padnie zbyt szybko:), albo komputer ma dużą przewage liczebną. Dlatego cieszy mnie kiedy bije 3500 galów kosztem 2000 rzymian. Ewentualnie kiedy jakiś legion zostanie całkowicie rozbity przez przeważające siły wroga. Jest to miła odmiana od ciągłego rozbijania wroga. Dlatego nie mogę pojąć kiedy na forum chwalicie się taktykami by posłać oddział na przynętę a konnicą od tylu:) Dla mnie to trochę bez sensu bo komputer nie potrafi się przed tym bronić i sam takich manewrów nie stosuje. Ustawiam się zawsze twarzą w twarz do niego i przynajmniej daje mu jakąś szanse. Ktoś pisał też o trudności grania praktycznie samą konnicą. Dla mnie to też bezsens bo można tak wymanewrować i rozciągnąć wroga, że taka bitwa też jest banalna i wcale nie wymaga wielkich umiejętności. Mam nadzieje , że w dużej mierze wynika to z dużej przewagi rzymskich jednostek na pozostałymi i kiedy będę grał galią, kartaginą już tak łatwo z rzymianami nie będzie.
pozdrawiam
Mam pytanie odnosnie budowania armii w kampanii rzymian zarówno przed rewolucją Mariusza jak i zaraz po niej. Czy Warto budować armie na podstawie zasad turniejowych czy jak chce?? porosze po o konkretne porady.
Dzięki za podpowiedzi
Powiem tak : armię warto rekrutować w zależności od swoich potrzeb :)
Najlepiej jest zachowywać równowagę między piechotą a kawalerią, plus jakieś oddziały specjalne (typu Arcani) i strzelcy (może lubisz korzystać ze strzelców? Wtedy ich dużo rób). Trzeba armię dostosowywać do sytuacji, przykładowo masz miasto na granicy z dajmy na to Germanami, oni mają dużo dobrej piechoty ale raczej się kawalerii nie oprze, więc w tym mieście rekrutuj kilka oddziałów jeźdźców. Ja na przykład lubię przyszarżować i manewrować kawalerią, więc jej robię bardzo dużo :)
Czyli zależy od tego jakimi jednostkami lubisz grać itd :)
Warto pamiętać o ukształtowaniu terenu, na jakim Ty bądź wróg zamierza walczyć.
Owszem, na terenach pustynnych królować będzie jazda, na górzystych i leśnych można fajnie manewrować i wprowadzać wroga w pułapkę piechotą :)
Cytat:
Zamieszczone przez Caldern91
Mam pytanie odnosnie budowania armii w kampanii rzymian zarówno przed rewolucją Mariusza jak i zaraz po niej. Czy Warto budować armie na podstawie zasad turniejowych czy jak chce?? porosze po o konkretne porady.
Dzięki za podpowiedzi
Osobiscie tworze dwa rodzaje armii:
-armia polowa do niszczenia przeciwnika w otwartej bitwie(General+10 jednostek piechoty+5 jednostek miotajacych(lucznicy oraz oszczepnicy)+4 jednostki kawalerii)
-armia obleznicza do wiadomego celu (General+6 jednostki onagers+4 jednostki lucznikow+9 oddzialow piechoty)
Kazdej armii dodatkowa towarzysza szpiedzy oraz zabojcy dla ochrony jak i dywersji jednoczesnie ;) Oczywiscie powyzsze przyklady ewoluja w zaleznosci od szerokosci geograficznej,np przeciwko Scytom piechota staje sie bezuzyteczna w otwartym polu i nalezy sie posilkowac...najemnikami(konni lucznicy).Z kolei na Egipt i jego przeklete rydwany jakze wydajni sa...lucznicy z plonacymi strzalami,etc.... ;)
Jak stworzyć pierwszą kohorte legionu (240 legionistów z orłem) wybudowałem max koszary i za c..j nie mogę ich wybudować co trzeba postawić by ich mieć rok 211p.n.e ród brutusów już ich jeden odział posiada
Musisz posiadać Rzym, tylko tam można ich rekrutować.