Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 6 - SWEBO
Akurat podział na starożytność i prehistorie jest jasny i w różnych miejscach różnie były daty przejścia. Wiąże się to z powstaniem pisma ponieważ historia jest to nauka o dziejach ludzkości oparta na źródłach pisanych (oczywiście wspomagana całą gamą nauk pomocniczych) a wszystko to o czym nie możemy przeczytać tylko musimy interpretować odkrycia archeologiczne nazywamy prehistorią.
Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Dobre z historii. Starożytność to chyba najbardziej nieznana epoka historyczna jeśli chodzi o zródła. Pomijam stronniczość historyków i ich fantazjowanie,bo to nie wykład historii, ale skąd mamy mieć pewność czy rzeczywiście żył jakiś przykładowo Segimerus i jak dowodził on w bitwach, albo słyszał ktoś o jakiś władcach Arwenów oprócz oczywiście Wercyntegoryksa i skąd wiemy że dajmy na to jakiś Dziwniriks był na przykład Arwenem, a nie na przykład Belokwankiem
Podobno Napoleon też został wymyślony przez Francuzów, by pokazać wielkość tego narodu, a Cezar podobnież był Partem i rozbił wojska rzymskie pod samą stolicą. Przepraszam ale wypisujesz głupoty, negujesz dowody i źródła, co jest niemądre, musiałem skomentować...
A tak na temat, fajnie by było jakby dali frakcję jakąś, dawno nic nie dają, choć w sumie to i lepiej, może będzie lepiej dopracowana :)
Przepraszam, a mądre jest uważanie hagiografii za fakty-jak to było w starożytność, gdzie opłacani przez zwyciężców tzw historycy pisali poematy w których wszystko co dobre wiązało się z płatnikami reszta zaś to nic nie znaczące tło, które pojawia się w wyliczeniach pokonanych ludów. Co do pochodzenia, sami tzw historycy,kronikarze nie przekazują nam pokrywających się ze sobą treści,więc jaką mamy mieć pewność,że tego sami sobie nie wymyślili,co?
Ciekawe położenie. Widać "artystyczne przedstawienie mapy" wykracza poza tę z Rome 1. Dużo tam tego.
Fajnie że pokazali chociaż jednostkę kawaleryjską, ale szkoda że to nie Seleucydzi.
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że jednostka katafraktów jest niedopracowana, podobnie jak hypaspiści. Póki co najlepiej to wychodzą im barbarzyńcy.
Kurcze, boję się że nie będzie ani Seleucydów ani Ptolemeuszy. Rzeczywiście tak jest, że dają kulturami: grecko-rzymska (głupotą jest łączenie kultury i greckiej, a co dopiero wciskanie tam kartagińskiej), barbarzyńska i wschodnia. Więcej kultur było w RTW1. Mam nadzieję, że Seleucydów lub Ptolemeuszy nie potraktują jako kulturę wschodnią. Wg schematu jaki prezentują niestety może się to zdarzyć.
Fajnie, że mamy w końcu kawalerię. Jeśli następni będą Seleucydzi to zobaczymy może nawet pancerne słonie lub katafraktów hellenistycznych. Co do tych partyjskich to mam wiele do życzenia, ale już nie chce mi się wypisywać CA o błędach uzbrojenia bo do nich to nie dociera. ;)
P.S. Gdzie brody? Widocznie nawet to chcą zbalansować - po frakcjach barbarzyńskich z brodami przyszła kolej na gołowąsów Partów, żeby za dużo frakcji nie miałą zarostu. Oczywiście nie odczytujcie tego komentarza dosłownie. :lol:
[spoiler:6xu0et1m]7. PARTIA
http://wiki.totalwar.com/images/1/1b/Parthia4.jpg
“Tolerance, justice, profit”
The ascension to power of Arsaces, leader of the Parni tribe, assured them victory against the Seleucid protectorate of Parthava, who had been weakened in their attempts to break free of Greco-Macedonian rule. Thus began the rise of Parthia, an eastern empire comparable to the Achaemenid dynasty of old and one of the few who came close to matching the power and wealth of Rome.
A confederation of tribes, Parthia is famed for its horses, nomadic horse-archers and heavy cavalry, the latter developing distinctive bronze or iron scaled armour which covers both horse and rider. For its infantry it relies on ethnic Persian/Iranian hillmen, spear and skirmisher units and sometimes mercenaries, armed and drilled in the Seleucid fashion.
Blending Persian, Hellenistic and local cultures, Parthia’s religious practices and philosophies include veneration of both Greek and Iranian Gods, and the practice of Zoroastrianism. Over time, a noble elite has developed, holding key areas of agricultural land upon which the economy is based, while trade via the emerging Silk Road enables its agents to move easily throughout the ancient world.
As an Eastern faction, Parthia profits from the rich heritage established by the Persian Empire both in its capacity for trade and in its cultural strength. A degree of tolerance for foreign cultures further eases Parthian conquest of new lands, but their Zoroastrian practices mean an aversion to slavery, which is detrimental to both the economy and to public order. In battle, their great marksmanship and mastery of cavalry makes them a force to be reckoned with when fighting on open ground.
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction
http://wiki.totalwar.com/images/5/53...ataphracts.png[/spoiler:6xu0et1m]
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 7 - PARTI
Zaskoczyli mnie trochę tym previewu, może jutro też dostaniemy coś nowego i zakończmy sagę pod tytułem jaki frakcje będą jeszcze grywalne? Co do położenia to bardzo ciekawa widać że znacznie rozszerzyli mapę. Fajnie też że pokazali kawalerię(choć po Partach spodziewałbym się raczej konnych łuczników), nie wiem co macie do ich wyglądu jak dla mnie prezentują się naprawdę fajnie(może po za zarostem ;) )
No i super! Bałem się, że ostatnimi dwoma będą Selucydzi i Ptolemeusze, a wolę Partów. Założę się, że dołączą do nich Ptolemeusze, a Selucydów udostępnią w preorderze.
Czyli jedna z najciekawszych frakcji zostanie ucięta :( nie zgadzam się nie może zabraknąć seleucydów i ptolemeuszy :cry:
Z opisu frakcji wynika że uwzględnią jednostki miejscowe (Irańskie) co mnie cieszy. Bałem się że ograniczą się u partów do kawalerii i jakiegoś bydła zamiast piechoty.
Nie jestem znawcą ale jakoś dziwnie wyglądają te hełmy. Nie powinny przypadkiem przypominać bardziej zwykły szyszak z osłonami na policzki i kark? A zbroje nie powinny być lamelkowe lub łuskowe bo ja widzę tu chyba u niektórych kolczugi? :?
Z tego co wiem, to katafrakotm zdarzało się nosić kolczugi.
Ogólnie to cieszę się, że dostaniemy Partów i sporo terenów na wschodzie. Chociaż z drugiej strony nie będzie Selucydów, albo Ptolemeuszy, którzy powinni być obecni w grywalnych frakcjach.
Przynajmniej jeźdźcy poprawnie trzymają włócznie podczas ataku :)